به گزارش برنا، اکبر فتحی درباره وضعیت تولید و واردات برنج افزود: با توجه به جمعیت فعلی کشور و سرانه مصرف حدود ۳۶ کیلوگرمی برای هر نفر ایرانی، سالیانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج نیاز است که بخش عمده آن از محل تولید داخلی و بقیه از محل واردات تامین میشود.
دبیر امنیت غذایی کشور با بیان این که همه ساله چهار ماه از سال برای حمایت از تولید داخل (مرداد تا آذر ماه) ممنوعیت واردات اعمال میشود، اظهار داشت: از ابتدای آذر ماه با پایان یافتن ممنوعیت واردات، ترخیص برنج از گمرکات و انبارها و همچنین ثبت سفارش جدید واردات از سر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: برنامهریزی ما تامین ۸۰۰ هزار تن برنج از محل واردات برای تامین کسری مصرف داخلی، حفظ ذخایر استراتژیک و تامین برنج ارزان برای اقشار کمدرآمد جامعه است، زیرا همه اقشار جامعه نمیتوانند برنج کیلویی ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان خریداری و مصرف کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: در زمان ممنوعیت واردات برنج، هیچگونه برنجی از گمرکات و انبارها ترخیص و توزیع نشده و حتی ثبت سفارش برنج انجام نمیشود.
وی اضافه کرد: برنج باقی مانده در گمرکات و انبارها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی است که اجازه عرضه آنها در فصل ممنوعیت واردات داده نشده بود و از اول آذر ماه ترخیص و توزیع آن در شبکه عرضه و فروشگاهها عملیاتی شده است.
واردات ۴۰۰ هزار تن برنج در نیمه نخست سال
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای سال تا پایان شهریور ماه نزدیک به ۴۰۰ هزار تن برنج ثبت سفارش و وارد کشور شد که بخشی از آن به دلیل فصل ممنوعیت واردات در انبارها و گمرکات باقی مانده بود؛ بنابراین با آزادسازی واردات، بقیه برنج کسری یعنی ۴۰۰ هزار تن دیگر تامین و وارد کشور خواهد شد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر برنج مورد نیاز کشور از هندوستان و پاکستان به دلیل نزدیکی ذائقه به ما تامین و وارد میشود که از لحاظ کیفی نیز شرایط مطلوبی دارد.
فتحی یادآور شد: طبق آمارها سال گذشته یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن برنج تامین و وارد کشور شد که به دلیل عدم کنترل میزان واردات، تولیدکنندگان داخلی با مشکل رو به رو شدند و برنج داخلی روی دستشان باقی ماند.
قیمتگذاری برنج داخلی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: امسال در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، برنج تولید داخلی از جمله برنج کیفی ایرانی قیمتگذاری شد که این موضوع موجب رضایت تولیدکنندگان داخلی شده است.
وی در این خصوص افزود: نرخ ۲۴ تا ۲۸ محصول اساسی زراعی و باغی توسط شورای قیمتگذاری وزارت جهاد کشاورزی به ریاست وزیر تعیین میشود، به طوری که در سنوات گذشته قیمتگذاری برای برنج پرمحصول تولید داخل انجام میشد اما امسال نرخ هر کیلوگرم برنج پرمحصول بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان و برنج کیفی ایرانی دارای عملکرد پایین ۹۰ هزار تومان تعیین شده است.
به گفته فتحی، قیمتگذاری مذکور کف قیمت برنج برای کشاورزان است؛ یعنی در صورتی که کشاورزان با نرخی کمتر از این بفروشند دولت باید وارد خرید حمایتی یا خرید تضمینی شود تا کشاورزان متضرر نشوند.
وی اضافه کرد: قیمت برنج ایرانی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مناسب تعیین شده است.
دبیر امنیت غذایی کشور درباره نرخگذاری برنج وارداتی نیز گفت: تامین برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی در ستاد تنظیم بازار براساس ارز تخصیصی قیمتگذاری میشود که برای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران هر کیلوگرم برنج ۴۵ هزار تومان قیمت دارد.
وی درباره برنج ذخایر استراتژیک کشور افزود: میزان تولید برنج کشور به اندازه مصرف داخلی نیست، یعنی بخشی از کسری حدود ۸۰۰ هزار تن باید هرساله از محل واردات تامین شود؛ بنابراین برای حفظ ذخایر استراتژیک، نوسان بین ۱۰ تا ۲۰ درصدی بالاتر از نیاز داخلی کشور در نظر گرفته میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی درباره برنامهریزی برای خودکفایی تولید برنج کشور، تصریح کرد: سیاست وزارت جهاد کشاورزی افزایش تولید، دستیابی به خودکفایی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است؛ بر این اساس طی تفاهمی با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در مدت سه سال آینده، کشور در تولید برنج به خودکفایی خواهد رسید.
وی با بیان این که وزارت جهاد کشاورزی وظیفه پشتیبانی و تامین غذای همه آحاد جامعه را برعهده دارد، اظهار داشت: در صورت دستیابی به خودکفایی در تولید برنج، علاوه بر تامین نیاز داخلی میتوان بخشی از برنج مازاد را صادر و به ازای آن بخشی از برنج مصرفی اقشار کمدرآمد جامعه را همچنان از محل واردات تامین کرد.
فتحی بیان داشت: وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش تولید در واحد سطح را با استفاده از ارقام پربازده مناسب و روشهای نوین علمی در دستور کار دارد که میتواند منجر به افزایش تولید و دستیابی به خودکفایی شود.
انتهای پیام/