مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری روز پنجشنبه در نخستین مقصد از سفرهای استانیاش به استان سیستان و بلوچستان رفت. بازدید از پارک علم و فناوری دانشگاه زاهدان و دیدار و گفتوگو با فعالان اقتصادی، متنفذین و فرهیختگان این استان از جمله برنامههای رئیسجمهور در این سفر یک روزه بود. به گفته رئیسجمهور در جریان این سفر یک روزه در مجموع ۱۲۴ هزار میلیارد تومان اعتبار برای توسعه این استان به تصویب رسید. رئیسجمهور در دیدار با جمعی از دانشجویان سیستان و بلوچستان با اشاره به مشکلات پدیده آمده ناشی از ناترازیهای گسترده در بخش انرژی تصریح کرد که دولت در حال تلاش برای رفع این ناترازیها است و در عین حال برای کاستن از اثرات و آسیبهای آن بر زندگی مردم راهکارها و تمهیداتی اندیشیدهایم.
او همچنین درجمع فرهیختگان و نخبگان این استان به صدور قطعنامه ضد حقوق بشری علیه ایران واکنش نشان داد و گفت: وقتی همین کسانی که علیه ما قطعنامه حقوق بشری صادر کردهاند دم از حقوق بشر میزنند من شرم میکنم. رژیم صهیونیستی در غزه آن همه جنایت کرده و اینها سکوت کردهاند و حالا برای ما ادعای حقوق بشری دارند. اگر شما دغدغه حقوق بشر دارید، چرا وقتی بر سر مردم مظلوم غزه بمب میریزند هیچ کاری نمیکنید. پزشکیان همچنین درجمع علمای شیعه و اهل سنت سیستان و بلوچستان در واکنش به رفتار سیاسی و خصمانه کشورهای اروپایی در مواجهه با کشورمان گفت: ما بارها اعلام کردهایم که با هیچ کشوری خصومت نداریم و به دنبال گسترش مناسبات خود با جهان هستیم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت؛ نه به کسی زور میگوییم و نه زور میپذیریم.
دعوت از کارشناسان بینالمللی برای مشورت درباره مکران
دیدار با فعالان اقتصادی سیستان و بلوچستان نخستین برنامه سفر رئیسجمهوری به سیستانوبلوچستان بود. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، پزشکیان با بیان روال کار دولت چهاردهم که اینگونه نیست که فقط در تهران بنشیند و دستور دهد، گفت: بر اساس هدف سند چشمانداز ایران باید به کشوری پیشرفته و در جایگاه اول منطقه تبدیل شود که در عرصههای صنعتی، اقتصادی، علمی و فناوری الهامبخش و الگو باشد. او تصریح کرد: اگر قرار است به چنین جایگاهی برسیم باید خیلی چیزها را عوض کنیم، باید جور دیگر در ساختار، نگاه، رویکرد، تولید، صنعت و دیگر عرصهها نگاه و عمل کنیم، چرا که امروز خیلی از کارهایی که انجام میشود، برازنده ایران و ایرانی نیست.پزشکیان با اشاره به اینکه هفتهای نیست که بنده برای طرحهای مرتبط با توسعه مکران، سواحل خلیجفارس و سواحل شمالی و نیز تکمیل کریدورها در کشور وقت و جلسه نگذارم، خاطرنشان کرد: هماهنگیهای لازم با مقام معظم رهبری نیز شده و ایشان نیز رهنمودهای لازم را ارائه دادهاند تا در این راستا از بهترین کارشناسان بینالمللی با بالاترین رتبههای علمی برای مشورت دعوت به همکاری کنیم. باید آنچه انجام میدهید در بهترین و بالاترین سطح و برازنده جامعه شریف ایران اسلامی باشد.
در این جلسه تعدادی از فعالان اقتصادی مشکلات خود را بیان کردند که از جمله این مشکلات تسهیل در تامین وثایق بانکی در استان، کمک دولت به راهسازی و تسهیل دسترسی به معادن استان، حل مشکلات مربوط به کمبود برق و آب و گاز در استان و امضای موافقتنامه تجارت آزاد با پاکستان بود. محمد اتابک، وزیر صنعت نیز در جمع فعالان اقتصادی این استان، با بیان اینکه معتقدم در مسیر پیشرفت استان باید مشوقهایی برای سرمایهگذاران داشته باشیم، گفت: ما حاضریم مجوز بهرهبرداری از معادن را به استان تفویض کنیم. همچنین باید شرایط سختگیرانه برای مجوز به معادن کوچک و متوسط کنار گذاشته شود.
ظرفیتهای بینظیر سیستان و بلوچستان
رئیسجمهور در ادامه برنامههای سفر خود به استان سیستان و بلوچستان با جمعی از خانواده شهدای استان دیدار و گفتوگو کرد. پزشکیان بعدازظهر پنجشنبه نیز در دیدار فرهیختگان و نخبگان این استان با اشاره به ظرفیتهای بینظیر سیستان و بلوچستان از جمله برخورداری از مرز، دریا و همجواری با اقیانوس گفت: هر کاری که از سوی دولت برای استان شما بربیاید برای شما انجام خواهیم داد، اما شما ظرفیتهای بینظیری دارید و اگر اراده و همت کنید میتوانید همه کار بکنید و ما هم تلاش میکنیم بسترهای لازم را برای شما فراهم کنیم. به گزارش «ایسنا»، وی تاکید کرد: اسلام دین برتر است، ولی این را باید در عمل نشان دهیم. باید دست به دست هم داده و به هم کمک کنیم نه اینکه دنبال حذف هم باشیم. اگر ما با هم نباشیم، بمب اتم هم به درد ما نمیخورد.
بنای دولت، توسعه تعامل با همه کشورهاست
حضور در جمع علمای شیعه و اهل سنت و سران طوایف سیستان و بلوچستان بخش دیگری از برنامههای سفر رئیسجمهور بود. پزشکیان با تاکید بر توسعه مناطق کم برخوردار کشور و همچنین گسترش مناسبات و تعاملات با کشورهای همسایه و اسلامی به عنوان اولویتهای اصلی دولت گفت: ما از ابتدای آغاز به کار دولت، بنای خود را بر تقویت وفاق و همدلی در داخل و توسعه تعاملات با همه کشورها، به ویژه کشورهای منطقه گذاشتیم، اما متاسفانه رژیم صهیونیستی در همان ابتدا با ترور اسماعیل هنیه قصد داشت تمرکز و برنامههای ما را به هم بریزد و در ادامه نیز با تشدید جنایات در غزه و گسترش دامنه تنش و بحران به لبنان ما را وادار به واکنش کرد.
تمایل قدرت به دیکتاتوری
پزشکیان در ادامه برنامههای نخستین سفر دولت چهاردهم به سیستان و بلوچستان، عصر پنجشنبه در دیدار فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استان با تاکید بر اینکه جامعه قطعا به حاکم و حکومت نیاز دارد، چه حاکم عادل باشد و چه ظالم، تصریح کرد: قدرت بهطور طبیعی میل به دیکتاتوری دارد و اگر شما از من به عنوان حاکم زیاد تعریف و تمجید کنید، خیال میکنم کسی شدهام و بعد شروع میکنم به امرونهی کردن و سراغ مسائلی میروم که نباید بروم و به تدریج چارچوب و قانون را رها کرده و خودم را فراتر از قانون میبینم. راه کنترل قدرت و تبدیل نشدن آن به دیکتاتوری، برخورداری از یک جامعه قدرتمند است که در مقابل قدرت حاکم و حکومت، مطالبهگر باشد؛ چنانکه حضرت علی(ع) نیز میگوید که مردم به آرامش نمیرسند مگر با یک حاکم صالح و حاکم و حکومت نیز صالح نمیشوند و صالح نخواهند ماند مگر با یک جامعه مطالبهگر.
تغییر روندهای نادرست در کشور
پزشکیان با بیان اینکه دولت وفاق ملی در مسیر تغییر روندهای نادرست در کشور است که البته تحقق این هدف زمانبر است و به صورت دفعی اتفاق نخواهد افتاد، اظهار کرد: ما معتقدیم تغییر در روندهای نادرست لزوما به معنای تغییر در مدیران نیست و نباید به جای استفاده از مدیران با تجربه آنها را به بهانههای مختلف حذف کرد. وظیفه حاکمیت این است که اگر مدیری دچار اشتباه شد آن را هدایت و تقویت کند نه آنکه آن را کنار بگذارد.
رئیسجمهور اظهار کرد: مشکل کشور مدیران نبودهاند، ۴۵ سال آدمها را عوض کردیم، اما حالا باید پاسخ دهیم چرا وضعیت درست نشده است؟ مذهبی و غیرمذهبی، کرد، ترک، عرب و عجم ندارد، هر کسی بهتر کار کند و متخصص باشد باید بماند و به کارش ادامه دهد.در ادامه پزشکیان شامگاه پنجشنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی استان سیستان و بلوچستان ضمن تشریح نتایج سفر یکروزه خود به این استان گفت: میخواستیم بیشتر در استان بمانیم، اما مسائل امنیتی اجازه نداد بیشتر اینجا بمانیم. میخواستیم سه روز بمانیم و به همه شهرها سر بزنیم، اما حالا قرار شد در سفرهای بعدی به شهرهای دیگر هم سر بزنیم.
پزشکیان گفت: مسوولان در هماهنگی با سازمان برنامهوبودجه در این استان تعهداتی دادند و تخصیصهای لازم برای این تعهدات انجام خواهد شد. در این سفر ۳۴ همت برای پروژههایی که امسال و سال آینده اجرا خواهند شد، تخصیص داده شد و ۲۴ همت نیز برای خطآهن چابهار به زاهدان اختصاص یافته است. همچنین بانکها نیز ۲۰ همت تعهد دادهاند که در این استان به پروژهها اختصاص یابد و نهادهای اقتصادی هم ۷۰همت در این استان سرمایهگذاری خواهند کرد؛ یعنی ۱۲۴ هزار میلیارد تومان طی امسال و سال آینده در این استان کار انجام میشود.