قاسم علی کوچنانی مولف این اثر، در هر فصلی گزارشی کوتاه از مویّدهای قرآنی را همراه با تقریری ساده ازدیدگاه کلامی ارائه داده است.سپس چگونگی استناد به قرآن را در ذیل همان گزارش تحلیل مینماید و به ساختار منطقی و ادله مرتبط و آیات دیگر نیز در این تحلیل اشاره میکند.
نگارنده در پی سال ها تدریس کلام اسلامی برای دانشجویان رشته فلسفه و کلام اسلامی در دانشکده الهیات دانشگاه تهران، بر اساس منابعی مانند کشفالمراد فی شرح تجریدالاعتقاد، شرحالباب الحادی عشر و الوامع الاهیه فی المباحث الکلامیه فاضل مقداد سیوری، همچنین مراجعه به آثار کلامی متکلمان شیعی، مانند شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی، خواجه نصیرالدین طوسی و.... و از سوی دیگر، رو به رو شدن با عقاید کلامی معتزله و اشاعره مانند آثار قاضی عبدالجبار معتزلی و ابوالحسن اشعری و... به این مهم اشاره دارد که قرآن کریم در شکلگیری عقاید کلامی متکلمان معتزلی، اشعری و شیعه امامی چه نقشی داشته است. به بیانی دیگر عقاید کلامی آنها چه میزان مستند یا موید به آیات قرآنی است؟
از این رو بررسی پاسخ این پرسش در راهنمایی و هدایت چند پایاننامه در موضوعهای کلامی، نگارش کتابی در احوال، آثار و عقاید کلامی شیخ مفید، ترجمه و تحقیق شرح الباب الحادی عشر و نگارش مقالاتی در نقد برخی آثار کلامی به طور پیوسته پی گرفته شده، در نتیجه مسئله کیفیت تطابق دیدگاههای کلامی با قرآن در تحلیل بسیاری از آراء کلامی در این کتاب مورد توجه قرار گرفت.
معرفت خدا و ابزار آن، خداشناسی، صفات سلبیه، افعال حق تعالی، نبوت، ثواب و عقاب و مباحث مربوط به معاد، اسما و احکام یا ایمان و کفر، منابع عقیدتی اشعری، افعال باریتعالی؛ قضا، قدر، جبر و اختیار، اثبات وجود خدا و صفات او .... از جمله موضوعاتی است که در قالب گفتارهایی مجزا در این کتاب شرح داده شده است.
شایان ذکر است، ویراستاری این کتاب توسط دکتر مهدی علیزاده انجام شده و در قطع رقعی و شمارگان 500 نسخه در اختیار علاقمندان و کتابدوستان قرار گرفته است.
کتاب «مویّدهای قرآنی؛ متکلمان معتزله، اشاعره و امامیه» منتشر شد
به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، کتاب «مویّدهای قرآنی؛ متکلمان معتزله، اشاعره و امامیه» منتشر و روانه بازار نشر شد.
صاحبخبر -
∎
این کتاب در 3 فصل به موضوعاتی همچون مویّدهای قرآنی معتزله در عقاید، در 8 گفتار، مویّدهای قرآنی اشاعره در عقاید در 5 گفتار و مویّدهای قرآنی امامیه در عقاید، در 9 گفتار، میپردازد.