شناسهٔ خبر: 69845055 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

رژیم غذایی هدفمند، کلید مدیریت بهتر بیماری‌های کلیوی

بیماری‌های کلیوی یکی از چالش‌های جدی سلامت هستند که می‌توانند زندگی افراد را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. با این حال، تحقیقات نشان داده است که تغذیه مناسب و هدفمند می‌تواند نقش بسیار مؤثری در مدیریت و کنترل این بیماری‌ها داشته باشد. رژیم غذایی مناسب نه تنها می‌تواند فشار وارده بر کلیه‌ها را کاهش دهد، بلکه به تعویق انداختن پیشرفت بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در گفتگو با وبدا، درمورد بهترین رژیم غذایی برای بیماری کلیوی، گفت: به گفته انجمن تغذیه آمریکا، رژیم غذایی کلیوی معمولا برای افرادی که در مراحل پایانی بیماری مزمن کلیه و مرحله نهایی بیماری کلیوی هستند، توصیه می‌شود. متأسفانه هیچ درمان یا درمان دائمی برای نارسایی کلیه وجود ندارد و فقط راهبرد‌هایی برای حفظ ثبات و سلامت فرد مبتلا به بیماری کلیوی تا حد امکان، وجود دارد که یکی از این استراتژی‌ها پیروی از رژیم غذایی بیماری کلیوی است.

وی افزود: این رژیم غذایی، مصرف برخی مواد مغذی را محدود می‌کند تا میزان ضایعات موجود در خون آنها کاهش یابد. به این دلیل که کلیه‌ها برای متعادل کردن نسبت‌های آب، نمک و سایر مواد معدنی (به نام الکترولیت ها) در خون مورد نیاز هستند. بنابراین، اختلال عملکرد کلیه می‌تواند منجر به سطوح غیر طبیعی مواد معدنی شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمورد رعایت برخی نکات تغذیه‌ای برای بهبود عملکرد کلیه بیماران کلیوی، بیان کرد: مصرف شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ، بستنی) را مجموعا به یک سهم در روز محدود کنید. مصرف نمک را محدود کنید. از مصرف غذا‌های شور بپرهیزید. غذا‌هایی مثل سوسیس و کالباس و همبرگر حاوی سدیم بالا هستند، مصرف آنها را به حداقل برسانید. دقت کنید که هیچ غذایی برای شما ممنوع نیست. آنچه که مهم است مقدار غذا‌ها است که باید طبق برنامه غذایی تجویز شده توسط متخصصین تغذیه از ان استفاده کنید.

وی ادامه داد: سعی کنید از غذا‌های پرپتاسیم، روزانه بیش از یکبار آنهم در مقادیر توصیه شده در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. غذا‌های پر پتاسیم عبارتند از، زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، هلو، پرتقال، شفتالو، آلو، کشمش، انواع لوبیا، چغندر، اسفناج، شلغم، عدس، لپه، تمام مغز‌های گیاهی (مثل پسته و فندق و گردو) جعفری، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، سس گوجه، آب انار، آب آلو، آب گوجه فرنگی، شیر.

اسماعیل همچنین گفت: سعی کنید غذا‌های شور (مثل خیار شور و پنیر) را قبل از مصرف در آب بخوابانید و برای مدت ۱ دقیقه قبل از مصرف آنها را زیر شیر آب بگیرید. از مصرف نان‌های سبوس دار، بیسکویت سبوس دار و ماکارونی سبوس دار بپرهیزید و از انواع نان سفید استفاده کنید. مصرف حبوبات و مغز‌های گیاهی (مثل پسته، بادام، گردو و...) را نیز به علت داشتن فسفر بالا باید محدود کنید.

وی گفت: سعی کنید از مصرف چیپس، مغز‌های گیاهی شور (مثل پسته شور و بادام شور)، زیتون شور، سس گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات (مثل کنسرو لوبیا)، آبگوشت و غذا‌های کنسروی که حاوی نمک بالا هستند، بپرهیزید. در صورتی که با مصرف دارو‌های خود دچار یبوست شدید، حتما متخصص تغذیه را مطلع کنید.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماران کلیوی به علت محدود شدن شیر و لبنیات در برنامه غذایی خود می‌توانند از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنند، افزود: برای تامین پروتیین مورد نیاز خود سعی کنید سویا را جایگزین گوشت کنید.

انتهای پیام/