مهلت ۶ ماهه اروپا برای بهبود کیفیت پسته صادراتی ایران
در همین رابطه مظفر محمدی، عضو هیاتمدیره انجمن پسته با بیان اینکه قرار بود صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا به دلیل آلوده بودن، لغو شود، اعلام کرد: با پیگیریهای صورت گرفته، اتحادیه اروپا ۶ ماه دیگر به تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته مهلت داد تا در راستای بهبود کیفیت پسته و رفع آلودگی آفلاتوکسین، اقدامات لازم را انجام دهند. وی افزود: حدود یک سال پیش اتحادیه اروپا هشدارهایی درباره امکان ممنوعیت ورود پسته ایران به اتحادیه اروپا داده بود. متاسفانه به نظر میرسد به دلیل برخی سهلانگاریها اقدامات لازم برای رفع آلودگیها و بهبود کیفیت پسته تولیدی صورت نگرفت تا آنجا که از طرف اتحادیه اروپا اعلام شد بهزودی این ممنوعیت، اجرایی خواهد شد.
اهمیت بالای صادرات پسته
محمدی با تاکید بر اینکه پسته یک محصول ملی است و صادرات آن برای ایران اهمیت بالایی دارد، بنابراین نباید اجازه دهیم خدشهای به روند صادرات آن وارد آید، تصریح کرد: در یک سال گذشته ورود خودروسازان به عرصه صادرات پسته اختلالات زیادی در روند صادرات این محصول به وجود آورده است، چراکه آنها تخصص لازم را در این حوزه ندارند و باعث شدند پسته ایران به قیمتهایی پایینتر از بهای جهانی در بازارهای صادراتی عرضه شود. برای همین صادرکنندگان واقعی پسته را در روند قیمتگذاری با چالش روبهرو کردند.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: به دنبال انتشار تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر جلوگیری از ورود پسته به اروپا، انجمن پسته، اتحادیه خشکبار، وزارت کشاورزی و وزارت امور خارجه شروع به رایزنی کردند و امکان ملاقات یک ساعتهای در مقر اتحادیه اروپا فراهم شد و متناسب با آن تلاش کردیم مهلتی گرفته شود تا اقدامات لازم در راستای بهبود کیفیت تولیدات پسته، اجرای آزمایشهای حرفهایتر و اصلاح در روشهای انبارداری، نگهداری و ارسال محمولههای پسته انجام شود. عضو هیات نمایندگان اتاق ایران افزود: خوشبختانه اتحادیه اروپا ۶ ماه دیگر مهلت داد تا بتوانیم اصلاحات لازم را در رابطه با محصول پسته انجام دهیم. امیدوارم از این فرصت بهترین بهره را ببریم و اجازه ندهیم بازارهای صادراتی کشور در شرایط تحریم از بین برود.
رعایت مقررات و ملاحظات جدید در صادرات پسته
سیامک شهریاری، عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران نیز درباره موضوع ممنوعیت صادرات پسته ایرانی با اروپا اظهار کرد: یک مصوبه در اتحادیه اروپا علیه پسته ایران مطرح شد. وی ادامه داد: در این ماجرا وزارت جهادکشاورزی نقش اصلی را داشت، اما با اتحادیه همکاری لازم را نداشت. اما بر اساس مذاکرات انجام شده اعضای اتحادیه صادرکنندگان خشکبار به ما اعلام کردند که برخی مقررات جدید از نظر بستهبندی فرآوری باید رعایت شود و فرآوریکنندگان جهت صادرات باید ملاحظاتی را در نظر بگیرند.
در این بین غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهادکشاورزی تاکید کرده است: ممنوعیتی برای صادرات پسته ایران به کشورهای اروپایی ایجاد نشده و تحریمی برای پسته ایران در کار نیست. وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخباری درباره ممنوعیت صادرات پسته ایران به کشورهای اروپایی منتشر شده، اظهار کرد: ممنوعیتی ایجاد نشده، یک ابهامات فنی بود که جواب داده شد. وی افزود: امیدواریم اگر مسائل صرفا فنی باشد، حل میشود و مشکلی هم پیش نمیآید. بهتر است پیشاپیش به دنبال تحریم نرویم؛ تحریمی برای پسته ایران در کار نیست.
پیگیری رفع تعهد ارزی پسته، از سال آینده
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه مبدا بعضی از پستهها اصلا از ایران نبود و برای آنها نیز ثابت و روشن شد و جواب دادیم، ادامه داد: بررسی همه محصولات مرسوم است و کشور مقصد شرایطی دارد و میخواهند مشخصات را بدانند و باغات را بشناسند؛ یکسری مسائل فنی است که در مورد بقیه محصولات هم هست و سوالات و ابهاماتی داشتند که جواب لازم داده شد. نوریقزلجه گفت: واحدهایی مثل کارخانه فرآوری خشکبار با پلاسما که به تازگی در رفسنجان افتتاح شد، میتواند به عرضه محصولات بدون آلودگی برای مصرف داخلی و صادرات کمک کند؛ ضمن آنکه ماندگاری را افزایش میدهد. وزیر جهادکشاورزی درباره رفع تعهد ارزی در موضوع پسته نیز گفت: این موضوع هماهنگی بین دستگاهی است و هماهنگ میکنیم که برای سال آینده این مساله رفع شود.
اثر قطعی برق بر تولید پسته
در همین راستا چندی پیش وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر خسارت وارده به محصول پسته رفسنجان بر اثر قطعی برق در تابستان سال جاری و تلاش وزارتخانه متبوع برای جلوگیری از این اتفاق، تصریح کرد: بخشی از پسته بهعلت قطعی برق متاثر شد و پیگیری کردیم و با وزارت نیرو به تفاهم رسیدیم تا بخش کشاورزی در آخرین اولویت قرار بگیرد و حتیالمقدور برق کشاورزی قطع نشود. نوریقزلجه با اشاره به اینکه رفسنجان مستعد استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق است و بهطور ویژه از کسانی که بخواهند برق خورشیدی تولید کنند، حمایت میکنیم، افزود: در مورد زمین حمایت میکنیم و عموما دولت در بحث سرمایهگذاری حمایت میکند که مزارع برق خورشیدی ایجاد شود و بتوانیم ناترازی را از این طریق حل کنیم.