محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: موضوع مکان های ادعایی در مذاکرات برجامی بسته شده بود و یکی از دستاوردهای برجام بود که این موضوع کنار گذاشته شد. اما وقتی ترامپ از برجام خارج شد در فرایند مذاکرات دوباره موضوع بازدید از چند مکان که در گذشته حل شده بود را مطرح کردند و همین ها را بهانه کردند و موضوعات قدیمی را از خاک بیرون کشیدند و به این شکل موضوع چهار مکان میان ایران و آژانس ایجاد شد تا با آن از ایران امتیاز بیشتر بگیرند.
وی ادامه داد: در سه سال گذشته ما در مورد این موضوعات با آژانس صحبت کردیم و تاکید کردیم که رابطه ما بر اساس پادمان و ان پی تی است ولی تلاش می کنیم در همین چارچوب رفع ابهام شود و دو موضوع از چهار موضوع درباره مکانها حل شد. ولی درباره دو مکان دیگر به خاطر فشارهایی که به آژانس وارد می شد اینها حل نشد؛ حتی در جلسهای معاون اژانس گفته بود که ما توافق کردیم که توافق نشود! ولی با همه اینها ما تلاش می کنیم این دو موضوع باقی مانده را هم حل کنیم.
اسلامی گفت: آژانس باید همیشه بی طرفی خود را در ارتباط با موضوعات فنی حفظ کند و این را همواره ما به آژانس تذکر میدهیم. آژانس مکلف است هر سه ماه به شورای حکام و هر شش ماه به شورای امنیت درباره اجرای پادمان و برجام در ایران گزارش دهد. ما در این فرایند با آژانس همکاری می کنیم. در عین حال آژانس ضمن اینکه درباره فعالیتهای ایران گزارش می دهد، خیلی وقت ها واژگان افراطی و تند به کار میگیرد و ما صبورانه و بدون هیاهو سعی میکنیم برخورد میکنیم و هرگونه جملات تند و غیر واقعی و توام با فشار را پاسخ میدهیم و برای همه اعضا شورای حکام پاسخ هایمان را ارائه می دهیم و این کار به طور مرتب انجام میشود.
به گزارش ایسنا، رییس سازمان انرژی اتمی درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام تاکید کرد: دنبال این نباشند با فشار و زور ما از برنامه خود روی برگردان شویم ما برنامهای شفاف داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوهاست. شنبه هفته آینده اولین کارخانه سمزدایی پسته را با حضور رییس جهاد دانشگاهی و سایر مسوولان راهاندازی می کنیم که با این فناوری کمک میکنیم موانع تولید و صادرات پسته برداشته شود و این گام در راستای کیفی سازی زندگی مردم و بهبود صادرات است.
اسلامی گفت: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می دهیم یعنی تا رأیشان به قطعنامه خشک نشده ما اقداممان را انجام می دهیم.
اسلامی درباره موضوعات ادعایی علیه ایران خاطرنشان کرد : این «ادعایی» واژه دقیقی است. چون بهانههایی که علیه فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران اقامه کردند ریشه در جریاناتی است که منافقین و ضد انقلاب و موساد ترکیبی علیه ایران ساختند و این ها ۲۰ سال بیشتر موجب شد تا ایران درباره آنها مذاکره کند و رفع این موارد در نتیجه در برجام خلاصه و حل شد و اساسا یکی از آوردههای برجام کنار گذاشتن این بهانهها بود.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره فشارها به ایران در رابطه با سطح غنی سازی تا ۶۰ درصد گفت: غنی سازی برای اهداف صلح آمیز طبق ان پی تی انجام می گیرد. هر وقت با مواد هسته ای کار میکنیم حتما اژانس را مطلع می کنیم. وقتی آژانس مطلع است خلاف قانون کاری نکردیم. اتهام مقاصد پنهان به دلیل اینکه ایران با دشمنی فراوان مواجه است مرتب به این مساله دامن زده می شود وگرنه در آمریکا و کانادا در راکتورهای تحقیقاتیشان از سوخت ۹۰ درصد دارند استفاده میکنند چون این سوخت برای آشکارسازها و سنجندهها- وسیلهای برای سنجش – در قلب راکتور استفاده میشود و موارد دیگر. این ها کاربرد غیرصلح آمیز ندارند اما اینها با دامن زدن به این مساله القا میکنند که ایران برای غنی سازی ۶۰ درصد حتما اهداف پنهان دارد و حتی برای یک نمونه و پروژهای تحقیقاتی که داشتیم با آژانس هماهنگ کردیم تا نظارت کنند و این میزان غنی سازی برای استفاده در یک نوع ماده اولیه رادیودارو یا یک نوع اشکارساز بود و آژانس را هم مطلع کردیم، از این رو، این اتهامات اغلب از سوی اسراییل با هدف خاص انجام میگیرد.
اسلامی در رابطه با هدف ایران از مذاکرات با آژانس تصریح کرد: اساسا سند برجام و محدودیتی که ایران پذیرفت که فعالیتهای هستهای خود را محدود کند و درصد غنی سازی را با میزان محدود در حجم و غنا پذیرفت برای اعتمادسازی بود تا ابهامات رفع شود و تا الان که در سال هشتم برجام هستیم ایران با حسن نیت آن را اجرا کرده و به آن پایبند بوده است اما اینکه فشار حداکثری بر ایران را می پسندد و به این کار ادامه می دهند نشان می دهد مشکلی است که بین ما و رژیم استکباری به ویژه آمریکاییها وجود دارد.
وی ادامه داد: در زمان ریاست جمهوری مرحوم آیت الله رئیسی مذاکرات برجام را به بهانه های مسایل داخلی و بعد اوکراین متوقف کردند، ما تا آستانه توافق هم در پایان دولت آقای روحانی و هم در اوایل دولت آقای رئیسی رفته بودیم؛ اما باز هم به بهانه های سیاسی کار را ادامه ندادند و در مرحله سوم در اواخر دولت آقای رئیسی باز گفتوگوهایی شد
و توافقاتی شد که آن هم در آخر دولت رئیسی بود، برای همین بود که فشار سیاسی برداشته شود که آژانس بتواند مسائل و ابهامات را حل کند و پرونده را خاتمه دهد. بنابراین مادامی که فشار سیاسی در حداکثر خود باشد، به آژانس اجازه بستن مسائل را نمیدهند. آژانس خودش هم ابراز میکند که اینها بهانه است و به آنها فشار میآورند که به ایران سختگیری کند.
وی ادامه داد: ما اجازه نمیدهیم جریان بیرونی که پرنفوذ به آژانس فشار میآورد ایران و آژانس را مقابل هم قرار دهند. ما همواره سعی کردیم در چارچوب مقررات رفتار کنیم و تا الان آژانس هیچ دلیلی نتوانسته پیدا کند یا اظهار کند که ایران انحراف یا عدم انطباق دارد. ایران هم اعلام کرده که برنامه غیرصلح آمیز و اهداف نظامی ندارد و در سیاست هسته ای ما گسترش فناوری هستهای برای اثرگذاری بر زندگی مردم و اقتصاد ملی بوده است.
رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: امیدوارم با گفتوگوهایی که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفت و سایر تماسهایی که مقامات کشورها با وزیر خارجه و رییس جمهور انجام دادند این گفتوگوها به آغاز مذاکرات(سیاسی) تبدیل شود و من خوشبین هستم.
وی گفت: در مذاکرات امروز مقامات ایران و مدیرکل آژانس، به ایشان سعی شد تفهیم شود که آنچه ایران میگوید و تعهد میکند پایبند است و آنکه به اعتماد لطمه زده طرف مدعی است. ما از برجام خارج نشدیم و کسانی که خارج شدند و اجازه ندادند دیگران کار کنند نباید مدعی باشند. اگر بتوانیم به تنظیماتی با مدیرکل برسیم خوب است تا بهانه بی ربطی که از آن استفاده کردند که به ایران فشار آورند و تحریم را تشدید کنند از دست آنها خارج کنیم. در مذاکرات امروز روشن بود که آقای گروسی اراده حل و فصل پروندههای هستهای ایران را دارد.
اسلامی تاکید کرد: به اقای گروسی گفتیم اگر قرار باشد قطعنامه علیه ما صادر کنند اقدام متقابل بلادرنگ خواهیم داشت و به آنها یاد میدهیم که بیش از این، از این ابزار استفاده نکنند که با فشار و زور بخواهند ما از برنامه خود رویگردان شویم، ما برنامه شفافی داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوهاست. سردمدار فشار حداکثری صهیونیست ها بودند که بیش از همه تاریخ چهره آنها آشکار شده و اینها بیش از این خود را رسوای این رژیم نکنند.
ویدرباره موضوعات باقی مانده میان ایران و آژانس اظهار کرد: یکی از چهار مکان، یک معدن متروکه بوده است که برای شصت سال پیش بود و شوروی در آنجا کار میکرد. بر اساس اطلاعاتی که منافقین درباره این مکان داده بودند، ادعا شده بود ایران روی بمب اتمی کار میکند و بعد دیدند که انبار متروکه است. در آنجا آثار اورانیوم ۲۳۶ بود در حالی که ما اصلا این اورانیوم را نداریم یا جای دیگری بود که انگلیسیها ۷۰ سال پیش در آن کار میکردند که کار کالیبره کردن مواد در آن انجام میدادند. مکاتبه کردیم و مستندات این مکان ها را ارایه کردیم و چندین ماه طول کشید این کار. آنها به مرجع شوروی نامه زدند و در نهایت این موضوع حل شد و دیدند نمیشود ادعاها درباره این دو مکان را مبنای اتهام به ایران قرار دهند. جایی بخواهد تاسیسات هستهای باشد، به زیر ساخت و چارچوب نیاز دارد یا جایی دیگر که درباره آنجا ادعاهایی مطرح کردند اما گاوداری بوده است. ما معتقدیم این ادعاها همه از جنس خرابکاری و تروریسم و توطئه است.
ویگفت: به این موضوعات با زحمت زیاد پرداخته شد و فنی پاسخ داده شد اما به لحاظ سیاسی هرچقدر هم مستندات ارائه دهیم تا وقتی نخواهند مسایل حل شود، فایده ندارد، در عین حال ما با صبر زیاد سعی میکنیم اینها را هم حل کنیم.
وی اظهار کرد: رییس جمهور منتخب آمریکا گفته که ایران دنبال سلاح هستهای نیست؛ این موضوع جدیدی نیست و این مساله در استراتژی هستهای ما نیست و طبیعی است این اتهام و فشار غیرواقعی است.
معاون رییس جمهور تصریح کرد: در آستانه تغییر دولت جدید در آمریکا، کشورهای اروپایی تلاش دارند در شورای حکام علیه ایران قطعنامه دهند. اما ما قاطع گفتیم اگر قرار باشد قطعنامه دهند ما هم به آن قاطع پاسخ میدهیم.
وی درباره تمهیدات برای حفاظت از تأسیسات هستهای کشور گفت: سردمدار فشار حداکثری صهیونیستها بودند که بیش از همیشه چهره و ماهیت آنها افشا شده است. برای ما مهم است که تقابل و اقدامات غیرحقوقی و غیرقانونی با پاسخ قاطع ایران همراه خواهد بود و پاسخ میدهیم. با حسن نیت نشان دادیم به هر قول و قراری پایبند هستیم.
اسلامی خاطرنشان کرد: کسی که باید به اینها بیاعتماد باشد، ایران است. ماهیت آنها برای ما روشن است. امیدواریم به خطاهای گذشته و عملیات تکراری گذشته خاتمه دهند.