به گزارش مسیر اقتصاد افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی امروز ۲۱ آبان ماه با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در ابتدای این رویداد مهدی سروی، دبیر افتتاحیه همایش ضمن ارائه گزارشی در خصوص کیفیت طراحی این همایش و بیان محورهای اصلی آن، برنامه آتی همایش از جمله برگزاری نشستهای تخصصی تا برگزاری اختتامیه در انتهای بهمن ماه را ارائه کرد.
افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی آغاز شد/ محورهای همایش «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر»
اهمیت امنیت غذایی در سطح امنیت ملی است
در ادامه این رویداد حامد نجفی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دبیر علمی همایش، ضمن تشکر از برگزاری همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع امنیت غذایی گفت: در این همایش قرار بر این است که طرحهای سیاستی را با هدف بهبود امنیت غذایی کشور از علاقمندان و کارشناسان دریافت کنیم.
اهمیت امنیت غذایی در سطح امنیت ملی است/ طرح سیاستی، مسیر مشارکت در یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
وی افزود: یک زمانی امنیت غذایی را ذیل امنیت ملی تعریف میکردند؛ اما امروز امنیت غذایی هم ارز با امنیت ملی تعریف میشود و از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. بر اساس آخرین آمار سازمان OECD سطح حمایت کشورهای این سازمان از کشاورزان حدود ۸۴۲ میلیارد دلار در سال است که عمدتا به پرداخت مستقیم به کشاورزان اختصاص دارد.
دبیر علمی همایش ادامه داد: باید بهرهوری در بخش کشاورزی و حمایتهای مالی افزایش یابد و از نهادهای بالادستی برای بهبود وضعیت کشاورزی و کاهش آسیبپذیری کشور در برابر تحریمها و نوسانات بازار استفاده بهینه کرد.
اهمیت افزایش بهرهوری برای بهبود امنیت غذایی
در ادامه این رویداد، مجتبی پالوج قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی، گفت: من معتقدم اقتصاد مقاومتی بسیار حائز اهمیت است و میتواند به عنوان یک مکتب اقتصادی دنبال و پیاده سازی شود، اما به نظر من تا به حال به درستی به آن توجه نشده است.
امکانات لازم برای تامین داخلی نیازهای غذایی کشور وجود دارد/ اقتصاد مقاومتی الگویی هوشمندانه
وی افزود: در بیانات حضرت امام (ره) نیز بیش از ۶۰۰ بار به اهمیت بخش کشاورزی پرداخته شده است و حدود ۲۵ درصد از توصیههای رهبر معظم انقلاب نیز به بحثهای مرتبط با امنیت غذایی اختصاص دارد. امنیت غذا به عنوان یک نیاز حیاتی فراتر از بحثهای امنیتی دیگر است و اولویت اول در بحثهای امنیتی کشورها محسوب میشود.
قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی افزایش بهرهوری را یکی از مهمترین اقدامات برای بهبود شرایط امنیت غذایی کشور دانست و افزود: در سالهای اخیر میزان تولید گندم دیم در هر هکتار به شکل قابل توجهی افزایش یافته است، اما همچنان باید در این حوزه پیشرفت کنیم که به افزایش تولید با امکانات موجود کمک میکند.
وی افزود: امنیت غذایی عجین با اقتصاد مقاومتی است که در صورت توجه به آن میتواند به عنوان یک مکتب اقتصادی مهم مطرح شود. تصور و تلقی من این است که بهبود امنیت غذایی با تاکید بر افزایش تولید در داخل کشور با مشارکت همه دستگاهها و بخش خصوصی، میسر است. امنیت غذایی به مراتب از امنیت نظامی مهمتر است و ظرفیتهای فراوانی برای کشور به ارمغان خواهد آورد.
دو ریشه اصلی تضعیف امنیت غذایی کشور
در ادامه این رویداد، پیمان فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از برگزارکنندگان همایش سالانه اقتصاد مقاومتی و توجه به موضوع امنیت غذایی گفت: تصور میکنم برگزاری سالانه همایش اقتصاد مقاومتی اقدام موفقی بوده است و توانسته است در بهبود تصمیم سازی اثرگذار باشد.
دو ریشه اصلی تضعیف امنیت غذایی کشور/ نقش موثر همایش سالانه اقتصاد مقاومتی در اصلاح تصمیمات کلان
وی افزود: حضرت امام (ره) کشاورزی را اساس اقتصاد کشور میدانستند و رهبر معظم انقلاب نیز صراحتا فرمودهاند صنعت و پول نفت باید در خدمت کشاورزی باشد. به عقیده من بیانات رهبران انقلاب مبنای دینی و قرآنی دارد و باید به این مسئله نیز توجه داشته باشیم.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هر فرد شاغل در بخش خدمات و صنعت چندین برابر افراد شاغل در بخش کشاورزی درآمد کسب میکنند که نتیجه آن عدم توسعه متوازن بخش کشاورزی در مقایسه با صنعت و خدمات شده است. در دستورکار قرار گرفتن سیاست تامین غذای ارزان برای افراد مقیم شهرها، موجب اتخاذ سیاستهایی چون سرکوب قیمتی و در نهایت ضربه خوردن به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی شده است. ما به افزایش قیمتها قائل نیستیم ولی حمایتهای دولت باید به نحوی باشد که با وجود کاهش قیمت، کشاورز ضرر نکند و در این زمینه اعمال سیاستهای یارانهای و حمایتی بسیار حائز اهمیت است.
فلسفی خاطرنشان کرد: وابستگی به واردات و تحدید منابع تولید دو ریشه اصلی ضربه خوردن امنیت غذایی کشور است. در حال حاضر نزدیک به ۱۵ میلیارد دلار صرف واردات نهادههای اساسی کشور میشود و تراز تجاری بخش کشاورزی منفی ۱۱ میلیارد دلار است. درحالیکه ما باید به صادرکننده بزرگ محصولات کشاورزی تبدیل شویم.
وی افزود: به طور خاص در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، اهمیت توجه به امنیت غذایی و بخش کشاورزی دوچندان میشود، در حالی که این بخش در سرمایه گذاری و بهرهمندی از تسهیلات و بودجه وضعیت مناسبی ندارد.
رشد واردات محصولات کشاورزی چندین برابر رشد جمعیت کشور است
در ادامه این رویداد، حامد رفیعی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، ضمن بیان اینکه اعضای علمی این همایش حدود چند ماه است برای تدارک بهتر آن تلاش میکنند، گفت: از همه فعالین حوزه امنیت غذایی و کشاورزی درخواست میکنم در این همایش مشارکت کنند.
حمایت از کشاورزی نباید محدود به وضع قانون باشد/ یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بستر تجمیع نظام مسائل کشاورزی
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در حال حاضر رشد واردات محصولات کشاورزی چندین برابر رشد جمعیت کشور است و این یک آسیب جدی برای امنیت غذایی است. در حال حاضر حمایت از بخش کشاورزی فقط محدود به وضع قانون است که آن هم کامل نیست و ایرادات اساسی دارد. به طور خاص بحث بیمه اجباری تولیدکنندگان محصولات اساسی کشاورزی اقدام مطلوبی است ولی قیودی که در قانون برای آن در نظر گرفته شده عملا امکان اجرا و تحقق هدف را سلب کرده است.
وی افزود: ما معتقدیم کشاورزی باید اساس اقتصاد کشور باشد ولی با وضع مطلوب بسیار فاصله داریم. در بحث روشهای تامین مالی زنجیرههای تولیدی بخش کشاورزی جای کار فراوانی وجود دارد و میتوان الگوهای زیادی را برای بهبود شرایط تامین مالی بخش کشاورزی در دستورکار قرار داد.
نیازهای اساسی کشاورزی ایران با عاملیت کشورهای غیرهمسو تامین میشود
در ادامه این رویداد صدرالله دولت مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام، ضمن اشاره به اینکه در بند ششم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر ضرورت بهبود امنیت غذایی تاکید شده است، گفت: بحث تجارت تحریم ناپذیر در بخش کشاورزی، به طور ویژه در این همایش مورد توجه قرار گرفته است و پیشرفت در این مهم میتواند آسیبهای فعلی امنیت غذایی را کاهش دهد.
۷۰ درصد واردات غذای ایران وابسته به کشورهای غیرهمسو است/ واردات غذا باید تحریم ناپذیر و مستقیم شود
مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام گفت: عمده واردات کالاهای اساسی کشور از کشورهای همسو، اما با مشارکت و همکاری کشورهای غیرهمسو تامین میشود و ضریب وابستگی ایران به واردات در برخی از اساسیترین کالاهای کشاورزی بالای ۷۰ درصد است. اگر بتوانیم با کشورهایی چون برزیل، روسیه و قزاقستان روابط مستقیم بانکی و لجستیکی ایجاد کنیم، میتوانیم بدون وابستگی به کشورهای غیرهمسو، تمام نیازهای وارداتی خود در کالاهای اساسی کشاورزی را تامین کنیم.
وی افزود: مسئله بعدی در کاهش اثرات تحریم و بهبود ضریب امنیت غذایی در تجارت کالاهای اساسی کشاورزی، متنوع سازی مبادی ورودی است که مزیتهای متعددی دارد و برای تحقق آن باید زیرساختهای تجاری را در بخشهای مختلف کشور توسعه بدهیم. امروز تقریبا تمامی نیازهای اساسی بخش کشاورزی کشور از مسیر بندرهای جنوبی کشور وارد میشود که تمرکز آن یک آسیب امنیتی محسوب میشود و باید برای متنوع سازی مبادی ورودی زیرساختهایی چون توسعه بنادر، ظرفیت انبارداری، کشتیرانی و امثالهم را توسعه بدهیم.
شرکتهای حوزه کشاورزی باید در حوزههای فناوری و تجارت فعال شوند
در ادامه این رویداد ارژنگ جوادی قائم مقام ستاد غذا و کشاورزی معاونت علمی ریاست جمهوری، ضمن تشکر از برگزارکنندگان همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، گفت: ما در معاونت علمی همواره قدردان نهادهایی که برای بهبود امنیت غذایی و ارتقاء جایگاه بخش کشاورزی گامی بردارند، هستیم.
غفلت از اقتصاد دانش بنیان در بخش کشاورزی/ پرداختن به امنیت غذایی در همایش سالانه اقتصاد مقاومتی قابل تقدیر است
وی افزود: در حوزه کشاورزی بیش از ۵۰۰ شرکت در کشور مشغول فعالیت هستند که ظرفیت بسیار بالایی دارند و حتی برخی از آنها به گردش مالی بیش از هزار میلیارد تومان میرسد. اما از این شرکتها متناسب با ظرفیتهای آنها استفاده نمیشود. تمرکز اصلی این شرکتها امروز در بخشهایی چون تولید بذر، نهاده، ذخیره سازی و موارد مشابه است و در حوزههایی چون فناوری و تجارت تقریبا فعال نیستند؛ در حالیکه به دلیل تحریمها باید به سمتی حرکت کنیم که این شرکتها در حوزههای فناوری و تجارت فعال شوند.
وی در پایان گفت: آنچه امروز در عملکرد شرکتهای فعال در حوزه کشاورزی نمایان است، عدم تمرکز بر اولویتهای اقتصاد ایران است و این مسئله مظلومیت بخش کشاورزی را نشان میدهد و ضرورت دارد حمایت از شرکتها به نحوی اعمال شود که شرکتهای فعال برای رفع چالشهای اساسی فعال شوند.
انتهای پیام/ کشاورزی