به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، تقریباً ۱۴ سال پس از راهاندازی در اکتبر ۲۰۱۰، اینستاگرام همچنان یک پلتفرم پیشروی جهانی برای پیامرسانی و به اشتراک گذاری و تماشای محتوا بهشمار میرود و طبق آخرین رتبهبندیهای محبوبترین رسانهای اجتماعی تا آوریل ۲۰۲۴ این پلتفرم پس از فیسبوک و یوتیوب رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. آمار ژانویه گذشته نشان میدهد که هند با ۳۶۲.۹ میلیون و ایالات متحده با ۱۶۹.۷ میلیون کاربر کشور با بیشترین تعداد کاربران اینستاگرام هستند و ۶۲.۳ درصد از کاربران آن ۳۴ سال سن دارند.
اینستاگرام به دلایل مختلف سیاسی و اجتماعی در چندین کشور جهان فیلتر یا ممنوع یا دسترسی به آن محدود شده است که کشورهای کلیدی در این زمینه عبارتند از:
ترکمنستان: دولت این کشور دسترسی به اینستاگرام و دیگر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی جهانی همچون فیسبوک، یوتیوب و تیکتاک را مسدود کرده و امنیت اینترنت در این کشور از سال ۲۰۲۲ تشدید شد. ترکمنستان در این زمینه سختگیریهای جدی دارد، بهطوری که از نظر آزادی اینترنت امتیاز پایینی دارد.
روسیه: روسیه طی سالهای اخیر اینستاگرام را بهعنوان بخشی از مقابله با اقدامات گستردهتر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی افراطگرا مسدود کرده است. دولت این کشور از روشهای مختلفی برای کنترل دسترسی به اینترنت و نظارت بر فعالیتهای آنلاین استفاده میکند و دلیل عمده آن برای ممنوعیت این شبکه، پتانسیل بالای آن برای دعوت به خشونت است.
بلاروس: فیسبوک، تلگرام، یوتیوب، اینستاگرام و سایر کانالهای رسانههای اجتماعی در جریان ناآرامیهای سیاسی از سال ۲۰۰۶ در این کشور ممنوع است.
ویتنام: ویتنام بعضی از محتواهای نامناسب رسانههای اجتماعی را محدود کرده است. اینستاگرام در این کشور بهطور کامل مسدود نیست و دسترسی به آن در مواقع حساس سیاسی یا زمانی محدود میشود که محتوای خاصی از سوی دولت نامناسب تشخیص داده شود.
کره شمالی: اینستاگرام در کره شمالی غیرقابل دسترس است و به دلیل محتوای مضر در لیست سیاه قرار دارد. دولت این کشور بهشدت دسترسی به اینترنت را کنترل و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی خارجی را ممنوع میکند.
چین: چین دسترسی به بسیاری از وبگاهها و خدمات خارجی را به دلایل مختلف محدود میکند و فیلترینگ اینستاگرام بخشی از اقدامات این کشور در این راستا محسوب میشود.
بنگلادش: ممنوعیت دسترسی به اینستاگرام در بنگلادش دائمی نیست، تنها در مواقع تنش سیاسی یا ناآرامیهای گسترده رخ میدهد.
اوگاندا نیز به دلایل امنیت کشور و ترکیه بهواسطه تضاد با قوانین خود برای مدت کوتاهی اینستاگرام را مسدود و پس از مدتی رفع فیلتر کردند.