بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA) برای پشتیبانی از ظرفیت انرژی تجدیدپذیر مورد نیاز جهت دستیابی به هدف محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد تا سال ۲۰۳۰، به ۱۳۰۰ گیگاوات ظرفیت ذخیرهسازی باتری نیاز خواهد بود. اما جهان تا چه حد به این هدف نزدیک است؟ بررسی آماری سالانه انرژی جهان توسط مؤسسه انرژی، ظرفیت باتریهای ذخیرهسازی شبکه برق هر کشور را در سال ۲۰۲۳ نشان میدهد. اینفوگرافی زیر، نشان میدهد کدام کشورها در سال ۲۰۲۳ بیشترین باتریهای ذخیره سازی شبکه برق جهان را داشتهاند.
شتاب چین و ایالات متحده
چین تقریباً نیمی از ظرفیت باتریهای ذخیره سازی شبکه جهان را در اختیار دارد و با سرعت چشمگیری در حال رشد است. این کشور از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳، بیش از ۱۹ گیگاوات ظرفیت ذخیرهسازی به شبکه خود اضافه کرد و از ۷.۸ به ۲۷.۱ گیگاوات رسید.
ایالات متحده نیز در سال ۲۰۲۳ ظرفیت خود را به طور قابل توجهی افزایش داد و از ۹.۳ به ۱۵.۸ گیگاوات رسید. این دو اقتصاد بزرگ جهان بیش از سه چهارم ظرفیت باتریهای ذخیرهسازی شبکه جهان را به خود اختصاص دادهاند. ایالت کالیفرنیا با ۸.۶ گیگاوات، بزرگترین ظرفیت را در میان ایالتهای آمریکا دارد که بیش از دو برابر تگزاس در رتبه دوم است.
اگرچه کانادا در سال ۲۰۲۳ تنها ۰.۴ گیگاوات ظرفیت ذخیرهسازی داشت، اما ظرفیت خود را نسبت به سال قبل چهار برابر کرد. با این حال، نرخ رشد سالانه ۴۲۶ درصدی آن هنوز بالاترین میزان در میان ۱۰ کشور برتر نیست.
آفریقای جنوبی به دلیل تأسیسات جدید خود در ووستر، بیشترین نرخ رشد ظرفیت را در سال ۲۰۲۳ داشت. نرخ رشد سالانه این کشور ۲۹,۳۰۰ درصد بود.
همه کشورهای حاضر در میان ۱۰ کشور برتر، رشد قابل توجهی را تجربه نمیکنند. ظرفیتهای ایرلند و آلمان تنها ۲۸ درصد نسبت به سال قبل رشد کرد. در همین حال، ظرفیت کره جنوبی بدون تغییر باقی ماند.
آیندهای امیدوارکننده
آژانس بینالمللی انرژی تخمین میزند که برای پشتیبانی از ظرفیت انرژی تجدیدپذیر مورد نیاز جهت دستیابی به هدف محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد، تا سال ۲۰۳۰ به ۱,۳۰۰ گیگاوات ظرفیت ذخیرهسازی باتری نیاز خواهد بود.
با وجود چالشهای مداوم قانونی، مانند حفاظت ناکافی از محیط زیست، کل ظرفیت جهانی باتریهای ذخیرهسازی شبکه در سال ۲۰۲۳ به ۵۵.۷ گیگاوات رسید. این میزان نشاندهنده افزایش ۱۲۰.۸ درصدی نسبت به سال قبل است.
با نرخ رشد ۱۲۰.۸ درصدی، هدف سال ۲۰۳۰ دو سال زودتر، یعنی در سال ۲۰۲۸ محقق خواهد شد.
∎