علیرغم مزیتهای متعدد آیفون های اپل در مقایسه با گوشی های اندرویدی، محصولات اندرویدی در چندین زمینه با اختلاف دست بالاتر را در اختیار دارند.
طی سالهای اخیر نبرد آیفون های اپل و گوشی های اندرویدی به سنگینترین شکل ممکن پیش رفته؛ بهطوری که هریک از آنها در برخی زمینهها پیشرفتهتر از دیگری عمل کرده و مزیتهای منحصربفردی ارائه میکنند. در خصوص مزیتهای مختلف آیفون نسبت به گوشیهای اندرویدی گفتنیها بسیار است؛ اما اینجا سعی داریم مهمترین زمینههایی که گوشیسازان اندرویدی در آنها با اختلاف جلوتر از اپل قرار دارند را مورد بررسی و موشکافی قرار دهیم.
گوشی های اندرویدی در چه زمینههایی جلوتر از اپل و آیفون قرار دارند؟
از گذشته، قابلیتهای شخصیسازی گستردهتر بهعنوان مهمترین مزیت گوشیهای اندرویدی در مقایسه با آیفون شناخته میشده است. البته طی سالهای اخیر آپدیتهای مختلف سیستم عامل آی او اس و در صدر آنها iOS 18.1 توانسته اختلاف دو سیستم عامل محبوب دنیا را به حداقل برساند. در این میان اما ظهور گوشیسازان چینی باعث برتری قابل توجه اندروید در زمینههای مختلف در مقایسه با آیفون شده است.
در ادامه با چهار مورد از مهمترین مواردی که اندرویدیها گوی سبقت را در آنها از آیفون ربودهاند بیشتر آشنا خواهیم شد.
تجهیز سریعتر به تکنولوژیهای جدید
اگر یک زمینه باشد که آیفونداران همواره در آن به صاحبان گوشیهای اندرویدی غبطه میخوردهاند، تجهیز سریعتر این گوشیها به فناوریهای جدید است. این اتفاق از نخستین روزهای آغاز نبرد آیفون و اندروید جریان داشته. برای مثال، HTC Dream، بهعنوان نخستین گوشی مجهز به سیستم عامل اندروید قادر به ارائه درگاه کارت حافظه جانبی بود؛ درحالیکه اپل هرگز چنین درگاهی را در آیفونهایش تعبیه نکرد. بهطور مشابه، گوگل نیز اندکی بعد گوشی Nexus S را مجهز به NFC عرضه کرد؛ درحالیکه اپل چهار سال بعد همین قابلیت را در آیفون 6 به کاربرانش ارائه نمود.
علاوه بر این، اندرویدیها در استفاده از فناوریهای مورد توجه کاربران نیز بهمراتب سریعتر از آیفون عمل کردند. مثلا اچ تی سی نخستین برندی بود که گوشیهای مجهز به چندین دوربین را روانه بازار کرد یا گلکسی اس 6 سامسونگ بهعنوان اولین گوشی پرچمدار با قابلیت شارژ بیسیم معرفی شد. همچنین نرخ رفرش 120 هرتزی که امروز به پای ثابت گوشیهای پرچمدار و حتی میانرده تبدیل شده هم نخستین بار در سال 2017 توسط ریزر ارائه شد و سونی نیز در سال 2013 گوشی اکسپریا Z را بهعنوان اولین گوشی هوشمند مجهز به استاندارد مقاومت IP57 رونمایی کرد. بد نیست بدانید که اپل مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار و رطوبت را حدودا سه سال بعد در آیفون 7 تعبیه نمود.
گوگل همچنین نخستین گوشیساز اندرویدی بود که با گوشی نکسوس 5X خود درگاه USB-C را به صنعت گوشیهای موبایل آورد و زمینهساز تحولات بزرگ در این بازار شد. برای مقایسه، این اتفاق بهطور خاص سال گذشته و با پافشاری اتحادیه اروپا برای اپل رخ داد.
همچنین در حالی که بسیاری افراد گمان میکنند اپل نخستین کمپانی بود که حسگرهای اثر انگشت را در گوشیهای موبایل تعبیه کرد، این عنوان از آن موتورولاست که در سال 2011 در گوشی Astrix 4G خود احراز هویت فیزیکی از طریق حسگر اثر انگشت را به کاربران ارائه نمود. علاوه بر این، حسگرهای اثر انگشت اولترا سونیک زیر صفحه نمایش نیز جدیدترین دستاورد گوشی های اندرویدی در این زمینه به شمار میرود که آیفون های اپل هرگز به کاربرانشان ارائه نکرده و احتمالا هرگز ارائه نخواهند کرد.
در این بین نمیتوان از برخی خلاقیتهای گوشیسازان اندرویدی در ارائه قابلیتهای منحصربفرد نیز غافل شد. بهعنوان مثال اوپو فایند 7 اولین گوشی دنیا مجهز به سیستم شارژ سریع بود و سامسونگ نیز اولین برند جهانی به شمار میرود که قابلیت PowerShare (شارژ بیسیم دیگر دستگاهها از طریق گوشی موبایل) را به دنیای گوشیهای هوشمند آورد.
توجه به نیاز عموم کاربران
در سال 2024 اندروید توانست سهمی 72 از تمامی سیستم عاملهای نصبشده روی گوشیهای موبایل را به دست آورد. دلیل این تسلط آشکار اندروید بر بازار توجه عمده این سیستم عامل به تمامی کاربران در محدودههای مختلف عملکردی و کاربریهای گوناگون بود. برای مثال سرشناسترین نامها در عرصه گوشیهای هوشمند اندرویدی، گوگل و سامسونگ که با محصولات سری پیکسل و گلکسی اس خود بازار پرچمداران را در سلطهشان گرفتهاند، گوشیهای میانرده و اقتصادی جذابی مثل سری Pixel A و Galaxy A را نیز به بازار عرضه کردهاند و علاقمندان به محصولات ارزانتر را سمت خود کشیدهاند.
از سوی دیگر، گستردگی پشتیبانی سیستم عامل اندروید و جامعتر بودن آن باعث میشود که گوشی سازان اندرویدی قادر باشند در مقایسه با آیفون های اپل مجال بیشتری برای عرض اندام و بروز خلاقیت داشته باشند. مثلا سامسونگ توانسته سیستم عامل اندروید را برای گوشیهای تاشو سری گلکسی زد فولد و گلکسی زد فلیپ نیز بهینهسازی کرده و دسته جدیدی از محصولات را پایهریزی کند که روز به روز در حال محبوبتر شدن هستند.
این دسته خلاقیتها عموما در دکترین اپل و سیستم عامل iOS جایی ندارند.
پوستههای سفارشی اندروید
ماهیت متنباز (اوپن سورس) سیستم عامل اندروید باعث میشود که کمپانیهای گوشیساز بتوانند طبق صلاحدید خود پوسته مدنظرشان را روی محصولات مختلف نصب کرده و قابلیتها، کاربریها، تمها و تجربههایی انحصاری را به مشتریانشان ارائه دهند. این مساله باعث میشود که تنوع محصولات در بازار گوشیهای اندرویدی بیشتر شده و طبیعتا مخاطبین بیشتری جذب این سیستم عامل شوند.
در این خصوص، گوشیهای پیکسل گوگل همواره تجربهای بکر و دستنخورده از سیستم عامل اندروید را ارائه میدهند؛ درحالیکه سامسونگ روی گوشیهای کهکشانی خود پوسته اختصاصی وان یو آی را نصب کرده و از ویژگیهایی اختصاصی در آن بهره میبرد. در نتیجه این اتفاق، علیرغم آن که نسخه اندروید نصبشده روی یک گوشی گلکسی سامسونگ و پیکسل گوگل کاملا یکسان است، اما تجربه کاربری دریافتشده از این دو شباهت چندانی به یکدیگر ندارد.
تعمیرپذیری
در گذشته گوشیهای اندرویدی در بخش تعمیرپذیری با اختلاف زیادی دست بالاتر را نسبت به آیفونهای اپل در اختیار داشتند. مثلا زمانی که باتری یک گوشی اندرویدی ضعیف میشد، کاربران میتوانستند بر خلاف آیفون بهسادگی قاب پشتی را باز کرده و خودشان باتری را تعویض کنند. این مساله البته با گرایش گوشیسازان به ارائه طراحی یکپارچه گوشیهای موبایل رفتهرفته رنگ باخت؛ اما همچنان گوشیهای اندرویدی در بخش تعمیرپذیری اختلافی معنادار با آیفونها دارند.
در حال حاضر با گشت و گذاری ساده در بازار گوشیهای اندرویدی میتوان محصولاتی مثل HMD یا Fairphone را پیدا کرد که بهسادگی قابل تعمیر بوده و اکثر مشکلاتشان در چند گام ساده قابل برطرف شدن هستند. در عین حال حتی برای گوشیهایی مثل پیکسل 8 گوگل که بهظاهر تعمیرپذیری سختی دارند نیز میتوان با مراجعه به فروشگاههای شخص ثالث بدون نگرانی از بابت عدم هماهنگی اجزای مختلف به تعمیر دستگاه پرداخت.
جمعبندی: گوشیهای اندرویدی و آیفونهای اپل؛ استراتژیهای مختلف برای تصاحب بازار
در سالهای اخیر برگ برنده گوشی های اندرویدی در بازار خلاقیت بیشتر و تکیه بر ویژگیهاییست که در این متن مورد اشاره قرار گرفتهاند. از سوی دیگر اما اپل استراتژی مطمئن ارائه محصولی مطمئن با حداکثر قدرت و بهترین عملکرد ممکن را پیش گرفته و توانسته به درخششی خیرهکننده برسد.
در عین حال به نظر میرسد فاکتور تعیینکننده در نبرد آی او اس و اندروید در سالهای آینده هوش مصنوعی خواهد بود که تقریبا تمامی گوشیسازان با آغوش باز به استقبالش رفتهاند. باید منتظر ماند و دید کدام برند مطرح در بازار گوشیهای موبایل برنده این نبرد خواهد بود.
در گجت نیوز بخوانید: این ۷ قابلیت آیفون ۱۶ پرو را پرچمداران اندرویدی هم ندارند نمایشگر گوشی هزار دلاری آیفون ۱۶، از این گوشی ارزان اندرویدی هم بیکیفیتتر است! 6 قابلیت اندروید که حتی iOS 18 هم نتوانست به آیفون ها بیاورد چرا خرید گوشی اندرویدی در سال ۲۰۲۴ منطقیتر از آیفون است؟ ۷ اپلیکیشن انحصاری اندروید که آیفون از آنها محروم است ∎