به گزارش بولتن نیوز به نقل از مشرق نیوز، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز دوشنبه، ۷ آبان، با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسشهای خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی پاسخ داد.
بقایی با اشاره به اینکه مهمترین اتفاق یک هفته گذشته بامداد شنبه با دفاع غیرتمندانه پدافند هوایی رخ داد، گفت: از طرف وزارت امور خارجه شهادت شماری از سربازان وطن را تسلیت میگویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در همان روز یک گروهک تروریستی که شواهدی درباره ارتباطش با رژیم صهیونیستی وجود دارد، شماری از مرزبانان ما را در استان سیستانوبلوچستان به شهادت رساندند، اظهار کرد: شهادت سربازان وطن را نیز تسلیت میگویم.
وی با اشاره به اینکه این روزها که سالگرد تاسیس سازمان ملل و تشدید جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه است، فرصت خوبی برای تامل در عملکرد سازمان ملل است، عنوان کرد: کارشکنیهای خطرناکی در دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری در جریان است و شورای امنیت سازمان ملل با کارشکنیهای آمریکا نتوانسته مانع جنایت در غزه و لبنان شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین ضمن اشاره به تداوم کارزار قتلعام خبرنگاران در غزه، شهادت این افراد در هنگام رسالت خبررسانی را محکوم کرد.
سازمان کنفرانس اسلامی درباره موضوع غزه تشکیل جلسه میدهد
بقایی با بیان اینکه وزارت امور خارجه بهعنوان متولی دیپلماسی ایران، از زمان آغاز جنگ غزه تحرکات مستمری را در این زمینه آغاز کرد، گفت: این روند در دولت سیزدهم در قالب برگزاری رویدادهای مختلف انجام شد و ما انتظار داریم طی ۲ هفته آینده کنفرانس اسلامی در موضوع غزه را برگزار کنیم.
وی با اشاره به اینکه ما برای توقف نسلکشی و کمک به آوارگان در سطح بینالمللی اقدام کردیم و در سطح منطقهای روند رایزنیهای دیپلماتیک را ادامه میدهیم، اظهار کرد: ما برای پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی تلاش میکنیم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با اشاره به اینکه آتشبس در موضوع جنگ میان ۲ طرف برابر معنا دارد، گفت: در مورد جنگ غزه، ضرورت توقف نسلکشی در این منطقه مطرح است اما بازیگران خارجی سبب تشدید تنشها شدهاند.
بقایی با بیان اینکه دیپلماسی و میدان مکمل هم هستند و واکنشها نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی نشاندهنده محکومیت قاطع این تعرض ازسوی کشورهای مختلف است، گفت: کشورهای منطقه به این جمعبندی رسیدند که مقابله با رژیم صهیونیستی وظیفه و مسئولیت فردی و همگانی است.
وی با اشاره به اینکه یکی از محصولات رایزنیهای دیپلماتیک طی سه تا چهار هفته گذشته رسیدن به این نتیجه بود که همه باید اوضاع را رصد کرده و در صورت ضرورت اطلاعرسانی کنند، اظهار کرد: ضمن اینکه نیروهای مسلح ما بهصورت دائمی در حال رصد تحرکات رژیم صهیونیستی هستند؛ این کار روزانه و لحظهای نیروهای نظامی ماست و دیدیم که پدافند به موقع وارد عمل شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در حوزه دیپلماتیک بهویژه در شرایط تنش تبادل پیامها در جریان است، تاکید کرد: ایران از حق خود برای پاسخ به رژیم صهیونیستی عدول نمیکند؛ ما فارغ از صحبتهای ردوبدل شده، مصمم به دادن پاسخ در زمان مقتضی هستیم.
به گفته بقایی، ایران از همه ابزارهای مناسب برای دادن پاسخ قاطع به رژیم صهیونیستی استفاده میکند و نوع پاسخ ما متناسب با نوع حمله خواهد بود.
بقایی با اشاره به اینکه موضع ما درباره تسلیحات کشتار جمعی روشن است، گفت: هم طبق فتوای عالیترین مقام مذهبی و سیاسی و هم طبق ارزیابیهای منطقی قائل به نظامیشدن برنامه هستهای نیستیم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با بیان اینکه دلیل عمده جری شدن رژیم صهیونیستی در جنایت علیه منطقه رویکرد آمریکاست، گفت: دولتمردان آمریکا باید با تغییر روند، رژیم صهیونیستی را مهار کنند، اما آنها همیشه روش اشتباه را انتخاب کردند.
بقایی، گفت: تاریخ دقیق امضایتوافقنامه ایران و روسیه مشخص نیست و رایزنیهای طرفین برای تعیین تاریخ در جریان است.
وی همچنین درباره همکاری نظامی ایران و روسیه با تاکید بر اینکه اقتدار جمهوری اسلامی ایران محصول خون هزاران شهید و همه ایرانیان است و جمهوری اسلامی ایران متکی به قدرت خود است، اضافه کرد: ما تحت تحریمهای شدید مفتخر به این هستیم که متکی به خود هستیم و امنیت خود را از جایی خریداری نکردیم؛ ما همکاری و خرید نظامی داریم اما آن چیزی که ما، مردم و امنیت مان را بیمه میکند اتکای به توانمندیهای خودمان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه این موج محکومیتها نشانه اجماع منطقه و فراتر از آن است، عنوان کرد: حتی کشورهایی که محکوم نکردند، موضوع را با زبان دیگری غیرقابل تایید دانستند؛ همه کشورها نگران گسترش دامنه جنگ هستند.
بقایی با اشاره به اینکه تعهد حقوقی، اخلاقی و بینالمللی از کشورها این است که خاک خود را در اختیار کشور ثالث برای حمله به خاک کشور دیگری قرار ندهد، گفت: ما مطمئن هستیم هیچ کشور همسایه ما چنین کاری نکرده است.
به گفته وی، ما خواهان آن هستیم که دولت عراق در صورت این امر، خود را متعهد به واکنش ازجمله از طریق ثبت اعتراض در سازمان ملل اعلام کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه گفتوگوها با مصر درباره برقراری روابط رسمی دوجانبه در جریان است، اما رایزنیهای اخیر بر مسائل منطقه متمرکز بود، اضافه کرد: در رایزنیهای رئیسجمهور و وزیر خارجه با همتایان منطقهای موضوع ازسرگیری روابط پیگیری شد.
بقایی، گفت: وزیر امور خارجه بیان کرد که موضوع توقف تبادل پیام در موضوع هستهای چه بوده است و تحولات آتی منطقه تغییر در این روند را درپی خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه تروریسم در جنوب شرق کشورمان، ایران، پاکستان و افغانستان را آزار میدهد، افزود: ما با پاکستان در این زمینه همکاری داریم؛ نکته مهم این است که طرفین از بحران آگاه هستند و موافقتنامه امنیتی را امضا کردند.
بقایی با اشاره به اینکه بریکس ظرفیتهای زیادی ایجاد کرده و حوزههای زیادی را پوشش داده است، گفت: بریکس در مرحله تکامل است و ما یکی از نه عضو آن هستیم، اما شرکای زیادی با ظرفیتهای فراوان وجود دارند و ما میتوانم از این ظرفیتها استفاده کنیم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با بیان اینکه هدف بریکس ارتقای صلح و امنیت و همکاری است که سازمان ملل آن را دنبال میکند، ادامه داد: سازمان ملل تحت نفوذ بازیگران قدرتمند موفق به اجرای وظایف خود نشده است.
وی با اشاره به اینکه بریکس قرار نیست جایگزین سازمان ملل شود، افزود: ما رابطه خود را با همه کشورهای اروپایی به جز یکی دو کشور دنبال میکنیم.
وزارت امور خارجه درباره افایتیاف در تعامل با دستگاهها و وزارتخانههای دیگر مانند اقتصاد در مال ایفای نقش است و گزارش خود را داده است.
∎