بازار؛ گروه راه و مسکن: گزارش اخیر مرکز آمار ایران از بازار مسکن تهران نشان داد قیمت مسکن در آذر ماه امسال در مقایسه با آبانماه ۱۴۰۲ حدود نیمدرصد کاهش یافته است. این کاهش قیمت به قدری متقاضیان مسکن را متعجب کرد که به گواه اکثر کارشناسان این روزها متقاضیان واقعی مسکن در خرید مسکن ناتوان هستند.
متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲ گانه تهران ۸۰ میلیون و ۲۹۸ هزار تومان بود که در مقایسه با متوسط قیمت آبانماه امسال با ۸۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان حدود نیم درصد کاهش یافته است
در آذرماه امسال متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲ گانه تهران ۸۰ میلیون و ۲۹۸ هزار تومان بود که در مقایسه با متوسط قیمت آبانماه امسال با ۸۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان حدود نیم درصد کاهش یافته است.
اگر چه بازار مسکن در این روزها خالی از خریدار شده و اکثر فایل های مشاوران املاک بدون متقاضی جدی برای خرید به نوعی کمرنگ شده و خاک می خورند بررسی روند بازار مسکن، از رکود شدید در خرید و فروش حکایت دارد.
این روزها به سراغ هر مشاور املاک سطح شهر تهران که بروید عنوان میکنند قیمت بالای مسکن در حال حاضر فقط یک دستاورد را داشته است و آن هم این است که متقاضیان مصرفی توان خرید مسکن ندارند.
برخی از مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که قیمت مسکن در اکثر مناطق تهران کاهشی بوده است پس باید خریداران مسکن از این فرصت نهایت استفاده را برای خرید مسکن ببرند می گویند: قیمت مسکن اگر در این روزها کاهشی اندک داشته است برای این است که رکود در بازار مسکن و سایر بازارها حاکم است. اینکه بگوییم مسکن به دلیل تولید بالا کاهش یافته است با این که رکود عمیق موجب کاهش و عقب نشینی برخی فروشندگان از قیمت های پیشنهادی شده است تفاوت دارد.
قیمت مسکن اگر در این روزها کاهشی اندک داشته است برای این است که رکود در بازار مسکن و سایر بازارها حاکم است
سعید شکری یکی از املاکی های سطح شهر تهران که در کنار فعالیت خود ساخت و ساز نیز می کند به خبرنگار خبرگزاری «بازار» می گوید: نبود خریدار و افت شدید قدرت متقاضیان خرید باعث شده تا قیمت ها اندکی افت کند اما اینکه در تحلیل های خود بگوییم تولید و عرضه مسکن از تقاضا پیشی گرفته است و به همین دلیل قیمت مسکن کاهش یافته است سخت اشتباه کرده ایم.
تمام سازندگان این روزها بر این باور هستند که بازار مسکن نهایت همین یکی دو ماه بتواند در افزایش نیافتن قیمت مسکن مقاومت کند
او می گوید: تمام سازندگان این روزها بر این باور هستند که بازار مسکن نهایت همین یکی دو ماه بتواند در افزایش نیافتن قیمت مسکن مقاومت کند. تمام نهاده های تولید مسکن روند صعودی به خود گرفته اند و اینکه انتظار داشته باشیم قیمت مسکن افزایش نیابد سخت به بیراهه رفته ایم.
فعالان بازار مسکن در نهایت معتقد هستند که در حال حاضر قدرت خرید برای خانه اولیها تقریبا به صفر رسیده است و اگر هم متقاضی بخواهد وارد بازار خرید و فروش ملک شود به دنبال تبدیل متراژ ملک خود به چند متر بیشتر از ملک خود است.
رکود خرید و فروش مسکن پدیده غالب در بازار مسکن است بنابراین با نبود خریدار مسکن در تهران این رکود ادامه دار خواهد بود
برخی از کارشناسان اقتصاد مسکن نیز بر این باور هستند که رکود خرید و فروش مسکن پدیده غالب در بازار مسکن است بنابراین با نبود خریدار مسکن در تهران این رکود ادامه دار خواهد بود.
برخی سازندگان مسکن هنوز تمایلی به ورود به بازار مسکن ندارند و فعلا ترجیح داده اند تا سرمایه خود را در بانک ها سپرده گذاری کنند و فعلا سود را از بانک ها طلب کنند
اما نکته ای که این روزها برخی از املاکی های سطح شهر به آن اشاره می کنند این است که برخی سازندگان مسکن هنوز تمایلی به ورود به بازار مسکن ندارند و فعلا ترجیح داده اند تا سرمایه خود را در بانک ها سپرده گذاری کنند و فعلا سود را از بانک ها طلب کنند.
آقاپور یکی از سازندگان مسکن در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بازار می گوید: برخی سازندگان به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن ترجیح داده اند تا سرمایه خود را به جای وارد کردن در بازار ساخت و ساز، سرمایه خود را با نرخ سود ۲۷ درصد در بانک ها سپرده گذاری کرده و سود راحت تری کسب کنند.
برخی سازندگان به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن ترجیح داده اند تا سرمایه خود را به جای وارد کردن در بازار ساخت و ساز، سرمایه خود را با نرخ سود ۲۷ درصد در بانک ها سپرده گذاری کرده و سود راحت تری کسب کنند
او ادامه داد: شاید باور آن سخت باشد اما برخی از سازندگان که هر سال چند پروژه در دست ساخت داشتند سرمایه خود را نزد بانک ها سپرده گذاری کرده اندو برخی ماهانه تا ۶۰۰ میلیون تومان سود از بانک ها دریافت می کنند. همین موضوع شاید یکی از دلایلی باشد که گفته می شود تهران روند نزولی ساخت و ساز را در کشور به خود اختصاص داده است.
«فرشید پورحاجت» دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن در پاسخ به این پرسش که دلایل کاهش قیمت مسکن چیست؟ می گوید: شرایط مالی مردم برای خرید مسکن مناسب نیست به عبارتی قدرت خرید متقاضیان مسکن پایین است و همین موضوع باعث شده که مسکن در ماههای گذشته حتی کاهش قیمت داشته باشد.
رکود حاکم بر بازار مسکن به دلیل ترس ورود خریداران به بازار مسکن است چرا که در حال حاضر قشر مصرفی و قشر کارمند و کارگر به دلیل نبود حمایت های مالی ویژه از سوی بانک ها دیگر نمیتوانند به همین راحتی صاحب مسکن شوند
او ادامه داد: رکود حاکم بر بازار مسکن به دلیل ترس ورود خریداران به بازار مسکن است چرا که در حال حاضر قشر مصرفی و قشر کارمند و کارگر به دلیل نبود حمایت های مالی ویژه از سوی بانک ها دیگر نمیتوانند به همین راحتی صاحب مسکن شوند.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن یادآور شد: به طور معمول جبران کمبود نقدینگی مردم برای خرید مسکن به دو شیوه بود؛ افزایش وامهای بانکی و افزایش دستمزد و حقوق. این در شرایطی است که هماکنون وامهای بانکی، شرایط مناسبی را برای متقاضیان مسکن فراهم نمیکند. این مسائل باعث شده که توان خرید مسکن مردم کاهش پیدا کند.
بین مناطق ۲۲گانه تهران منطقه یک با متوسط قیمت ۱۵۷ میلیون و ۱۰۶ هزار تومان بیشترین و منطقه ۱۹ با ۴۰ میلیون و ۸۳۹ هزار تومان کمترین قیمت هر مترمربع مسکن را طی ماه گذشته داشتهاند
بین مناطق ۲۲گانه تهران منطقه یک با متوسط قیمت ۱۵۷ میلیون و ۱۰۶ هزار تومان بیشترین و منطقه ۱۹ با ۴۰ میلیون و ۸۳۹ هزار تومان کمترین قیمت هر مترمربع مسکن را طی ماه گذشته داشتهاند.
در منطقه ۳ تهران متوسط قیمت مسکن ۱۳۹ میلیون و ۶۴۸ هزار تومان است که نسبت به ماه قبل از آن (آبانماه ۱۴۰۲) با متوسط قیمت ۱۴۵ میلیون تومان، حدود ۴ درصد رشد منفی را ثبت کرده است.
۴۰۷۲ معامله در سامانه املاک و مستغلات کشور (برای شهر تهران) ثبت شده که حدود ۲ درصد بیشتر از تعداد معاملات آبانماه امسال است
طی ماه گذشته در مجموع ۴۰۷۲ معامله در سامانه املاک و مستغلات کشور (برای شهر تهران) ثبت شده که حدود ۲ درصد بیشتر از تعداد معاملات آبانماه امسال است.