شناسهٔ خبر: 6263300 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

زمان تبدیل وضعیت ایران به عضو دائم سازمان شانگهای فرا رسیده است

پکن - ایرنا - بررسی شرایط منطقه ای و جهانی حکایت از آن دارد که زمان برای عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای بهتر از هر موقعیت دیگری است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، به غیر از حل و فصل موضوع هسته ای، اکنون صحنه بین المللی پی برده است که با درایت ایران و از طریق مذاکرات می توان بسیاری از اختلافات و مشکلات را حل و فصل کرد.

در همین حال ایران نشان داده است که در بسیاری زمینه ها از مبارزه با تروریسم گرفته تا مبارزه با مواد مخدر و توسعه مناسبات و معادلات تجاری، کشوری قابل اطمینان و بازیگری موثر است و همه این موارد از اهدافی است که برای سازمان همکاری شانگهای از بدو تاسیس آن در نظر گرفته شده است.

افزون بر این، موارد متعدد دیگری هم هست که ایجاب می کند ایران به عضویت این سازمان در آید بخصوص آنکه روسیه و چین از اعضای اصلی شانگهای هستند و روسیه بیش از هر کشور دیگری نسبت به عضویت ایران علاقه نشان داده است.

زمانی مساله تحریم ها برای عده ای بهانه شده بود که مانع ورود ایران به این سازمان شوند اما اکنون همه شرایط مهیاست تا یک بازیگر مهم منطقه ای و قدرت اقتصادی و دارای منابع کلان انرژی وارد این سازمان شده و به آن اقتدار بیشتری بدهد.

گزارش ها حاکیست که عضویت ایران در این سازمان نه فقط برای تهران بلکه برای دیگر اعضا هم سودمند خواهد بود.

بر این اساس باید به خاطر داشت که ایران کشوری دارای انرژی فراوان است و سازمان همکاری شانگهای را از لحاظ اقتصادی قدرتمندتر می کند.

ایران در شاهراه جاده ابریشم قرار گرفته است و چین برای اجرای طرح جاده ابریشم جدید به ایران بیش از هر کشور دیگری نیاز دارد.

ایران می تواند در بخش های نفت و گاز، مبارزه با تروریسم، بهبود شرایط منطقه ای، اجرای طرح های اقتصادی و بسیاری موارد دیگر کمک حال اعضای این سازمان باشد.

ایران می تواند برای کشورهای عضو یک منبع با ثبات تامین انرژی باشد و این موضوعی است که چین بیشتر از هر کشور دیگری به آن نیاز دارد.

چینی ها که مصرف کننده بزرگ نفت دنیا هستند و بخش بزرگی از نفتشان را از خاورمیانه تامین می کنند باید در نظر داشته باشند که زمان برای ورود ایران به سازمان هم اکنون فرا رسیده است.

برخی ناظران بر این باورند که جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیت کنونی سازمان شانگهای یعنی دارا بودن نیمی از جمعیت و یک چهارم سرزمین های جهان و منابع عظیم نفتی و معدنی، در چارچوب اهداف سیاست خارجی خود می تواند منافع اقتصادی گوناگونی را در فضای منطقه ای و بین المللی پیگیری کند.

از سوی دیگر آنان باور دارند که چنانچه ایران وارد این سازمان شود می تواند سطح منطقه ای و بین المللی آن را ارتقا دهد.

خبرگزاری رسمی چین شین هوا اخیرا گزارش کرد که مقام های ایران و روسیه مباحثات مشروحی در باره عضویت ایران در این سازمان در مسکو داشته اند.

جمهوری اسلامی ایران از 10 سال پیش به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور دارد و روسای جمهوری کشورمان بطور منظم در اجلاس های سران سازمان شانگهای در کشورهای عضو آن شرکت جسته اند.

گفتنی است، اجلاس مشترک سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس روز پنجشنبه - 18 تیرماه - با حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در شهر «اوفا» پایتخت باشقیرستان روسیه گشایش یافت. این اجلاس امروز به کار خود پایان می دهد.

سازمان همکاری شانگهای از جمله سازمان هایی است که ضمن حفظ و تداوم موجودیت خود و با توجه به ظرفیت های اعضا و شرایط منطقه ای و بین المللی به تدریج در حال گسترش فعالیت ها است.

سازمان همکاری شانگهای در سال 2001 میلادی (1380 خورشیدی) به دست رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه گذاری شد. سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب تازه ای از سازمان موسوم به «شانگهای 5» است که در سال 1996 تشکیل شده بود ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر داده شد.

افزون بر اعضای اصلی، نخست مغولستان در سال 2004 به سازمان شانگهای پیوست. سپس ایران، پاکستان، هند و افغانستان به عنوان عضو ناظر به سازمان پیوستند.

آساق***1597**1392