کارشناس سلامت خانواده مرکز بهداشت ملایر با تأکید بر اهمیت وعده صبحانه برای دانشآموزان گفت: از آنجاییکه بسیاری از بیماریها در سنین بزرگسالی، ریشه در تغذیه افراد در سنین مدرسه و کودکی دارد بنابراین رعایت نیازهای تغذیهای و تأمین یک تغذیه سالم باید از سنین کودکی شکل گیرد.
سمیرا رحیمینژاد در گفتوگو با ایسنا، به بازگشایی مدارس و ضرورت استفاده از میانوعده مناسب برای دانشآموزان اشاره و اظهار کرد: با توجه به اینکه دانشآموزان دوران کودکی را پشت سر گذاشته و وارد دوران جدیدی از زندگی شدند و نیازهای متفاوتی دارند، تغذیه آنها بسیار حائز اهمیت است.
وی مهمترین نیازهای تغذیهای دانشآموزان در طول مدرسه را «انرژی» دانست و مطرح کرد: دانشآموزان به ویژه دختران در سالهای آخر دبستان به علت دوران بلوغ، در حال رشد بوده و برای فعالیتهای خود نیازمند انرژی هستند.
رحیمینژاد ادامه داد: در صورتیکه انرژی مورد نیاز دانشآموزان در این سن از منابع درست مانند کربوهیدراتهای موجود در نان، غلات و چربیها تأمین شود، مشکلی ایجاد نمیکند اما اگر انرژی مورد نیاز از این منابع تأمین نشود، بدن از پروتئینها برای تأمین انرژی استفاده کرده و رشد دانشآموز در این سن مختل خواهد شد.
وی گروه نان و غلات را مهمترین منابع تأمین انرژی برشمرد و افزود: نان، برنج، ماکارونی، انواع بیسکوییتها، کیک و کلوچهها، برنجک و گندم برشته تنقلاتی هستند که میتوانند انرژی مورد نیاز دانشآموز را تأمین کنند و منابعی از چربیها از جمله کره، روغن، خامه و سرشیر در دوران مدرسه به مقدار متعادل باید در رژیم غذایی دانشآموزان وجود داشته باشد.
وی با تأکید بر ضرورت شکلگیری عادات غذایی سالم در کودکان توسط والدین از همان دوران کودکی گفت: از آنجاییکه بسیاری از بیماریها در سنین بزرگسالی، ریشه در تغذیه افراد در سنین مدرسه و کودکی دارد بنابراین رعایت نیازهای تغذیهای و تأمین یک تغذیه سالم باید از سنین کودکی شکل گیرد.
شیر، گوشت و تخممرغ سرشار از پروتئین
کارشناس سلامت خانواده مرکز بهداشت ملایر به منابع پروتئینی به عنوان تأمینکننده مواد مورد نیاز برای رشد کودک اشاره و بیان کرد: شیر، گوشت و تخممرغ از منابع پروتئینی بسیار خوبی هستند که باید به اشکال مختلف در رژیم غذایی دانشآموزان گنجانده شوند.
وی ویتامینها و املاح را از دیگر نیازهای غذایی دانشآموزان دانست و تصریح کرد: شایعترین کمبودهای ویتامینی در دوران مدرسه، کمبود ویتامین A و D است.
رحیمینژاد ضمن اشاره به تأثیر ویتامین A در سلامت بینایی دانشآموزان و اهمیت توجه به میزان مناسب دریافت ویتامین A در سنین مدرسه، گفت: مهمترین منابع تأمین ویتامین A میوههای زرد و نارنجی مانند آلو زرد، هلو، خرمالو و نارنگی و شیر، لبنیات، جگر و زرده تخممرغ است.
وی خاطرنشان کرد: هویج نیز یکی از سبزیجات بسیار مهم و منبع غنی و ارزان ویتامین A است که میتوان به عنوان یک میانوعده برای دانشآموزان درنظر گرفت تا نیازهای ویتامینی را تأمین کند و سطح انرژی را در سطح مناسبی در زمان مدرسه قرار دهد.
دانشآموزان برای جذب ویتامین D زیر نورخورشید بازی کنند
رحیمینژاد به کمبود ویتامین D در دانشآموزان اشاره و مطرح کرد: با توجه به افزایش بازیهای رایانهای و حضور دانشآموزان در فضای منزل و کاهش فعالیتهای فیزیکی، دانشآموزان در معرض نورخورشید نیستند بنابراین با کمبود ویتامین D مواجه هستند.
وی ادامه داد: کمبود این ویتامین میتواند با تأثیر منفی بر روی جذب کلسیم، رشد استخوانی و دندانی بچهها را دچار مشکل کند بنابراین تشویق دانشآموزان به بازی در فضای باز و زیر نورخورشید میتواند در تأمین این ویتامین اثرگذار باشد.
رحیمینژاد به کمبود املاح از جمله ید، آهن و کلسیم در دانشآموزان اشاره و تصریح کرد: کمبود ید حتی به مقدار بسیار ناچیز میتواند بهره هوشی و قدرت یادگیری کودکان را کاهش دهد که نشاندهنده اهمیت میزان کم ید در بدن است.
وی بهترین راه پیشگیری از کمبود ید در بدن را مصرف نمکهای یددار خواند و گفت: متأسفانه در حال حاضر مصرف نمکهای نامناسب و فاقد ید بین مردم مرسوم شده که کودکان را در معرض کمبود ید و تبعات آن قرار میدهد.
رحیمینژاد با بیان اینکه کمبود آهن در همه سنین مشاهده میشود، افزود: آهن مورد نیاز یک کودک
۱۰ ساله میتواند برابر یک مرد بالغ باشد بنابراین تأمین آهن مورد نیاز دانشآموزان حائز اهمیت است.
بهترین منابع تأمین آهن؛ منابع حیوانی
کارشناس سلامت خانواده مرکز بهداشت ملایر بهترین منابع تأمین آهن را منابع حیوانی مانند گوشت، مرغ و جگر دانست و ادامه داد: البته باید به این نکته توجه کرد که برای جذب بهتر آهن همزمان با مصرف مواد غذایی حاوی آهن، باید ویتامین C مصرف کرد.
وی سبزیجاتی مانند گوجهفرنگی، فلفل دلمهای سبز و قرمز، گل کلم و کلم و انواع مرکبات را از منابع بسیار خوب تأمین ویتامین C برای جذب بهتر آهن در کودکان برشمرد.
رحیمینژاد بهترین منبع کلسیم را شیر و لبنیات خواند که باید به عنوان میانوعده در رژیم غذایی دانشآموزان قرار داد و گفت: مصرف نوشابههای گازدار میتواند تأثیر بسیار منفی بر روی جذب کلسیم داشته باشد بنابراین باید از مصرف این نوشیدنیها به ویژه برای دانشآموزان خودداری کرد.
وی یادآور شد: مصرف بستنی، نان و پنیر به عنوان میانوعده و منابع دارای کلسیم میتواند کمبود کلسیم که روی رشد استخوانی دانشآموزان اثرگذار است را جبران کند.
نوجوانانی که صبحانه نمیخوردند بیشتر دچار اضافه وزن میشوند
رحیمینژاد با تأکید بر اهمیت وعده صبحانه برای دانشآموزان گفت: نوجوانانی که صبحانه نمیخوردند بیشتر دچار اضافه وزن میشوند چراکه تا وعده ناهار گرسنه میمانند و در وعده ناهار و شام ممکن است پرخوری کرده و دچار اضافه وزن شوند.
دانشآموزان زنگهای تفریح چه چیزهایی بخورند؟
کارشناس سلامت خانواده مرکز بهداشت ملایر با تأکید بر اهمیت وعده صبحانه برای دانشآموزان گفت: از آنجاییکه بسیاری از بیماریها در سنین بزرگسالی، ریشه در تغذیه افراد در سنین مدرسه و کودکی دارد بنابراین رعایت نیازهای تغذیهای و تأمین یک تغذیه سالم باید از سنین کودکی شکل گیرد.
صاحبخبر -
∎
نظر شما