شناسهٔ خبر: 56321242 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

الان توپ در زمین آمریکایی‌ها است و باید تصمیم بگیرند

رییسی: پرونده پادمانی باید بسته شود

خبرگزاری ایرنا

رییس جمهور اسلامی ایران در نشست خبری با رسانه ها در نیویورک گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران، نه شرقی و نه غربی است و تحت سلطه هیچ قدرتی زندگی سیاسی و فرایند امورمان را تنظیم نخواهیم کرد.

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

رئیس جمهور با اشاره به جنایات داعش گفت: جوانان برومندی از ایران و کشور‌های مختلف به فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی از جان خود گذشتند تا مردم را از دست داعش نجات دهند و ترور حاج قاسم، یعنی ترور قهرمان مبارزه با تروریسم.

رئیسی رئیس جمهور شامگاه امروز در نشست خبری با خبرنگاران رسانه‌های بین المللی که دقایقی پیش در نیویورک برگزار شد، درباره مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران سیاست نه شرقی و نه غربی است؛ یعنی ما تحت سلطه هیچ قدرتی زندگی سیاسی‌مان و فرآیند امورمان را تنظیم نمی‌کنیم؛ اصل اساسی در سیاست خارجی ما زیر سلطه هیچ قدرتی رفتن است و نه بر دیگران سلطه پیدا کردن است.

رییسی با بیان اینکه سیاست خارجی ما تعامل با همه کشور‌ها اعم از کشور‌های شرقی و غربی است؛ افزود: برخی ممکن است این برداشت را داشته باشند که ارتباط ما با کشور‌های شرقی مانند کشور چین یا روسیه بیشتر است؛ این تعامل به این دلیل است که قبل از این دولت، برداشت این بوده است که توجه دولت به چند کشور خاص در غرب بوده است.

* نگاه دولت نگاه متوازن و متعادل و نگاه به همه کشور‌ها است

وی ادامه داد: الان اگر بخواهم نگاه دولت را بگوییم، نگاه دولت نگاه متوازن و متعادل و نگاه به همه کشور‌ها است. هر کشوری که بخواند به جمهوری اسلامی ایران همکاری داشته باشد ما سیاست تعامل و همکاری را با همه کشور‌ها را خواهیم داشت با اولویت کشور‌های همسایه ما اولویت سیاست همسایگی را ما حتما دنبال خواهیم کرد.

رئیسی ادامه داد: روش کار ما نشان می‌دهد که این سیاست را در عمل دنبال می‌کنیم و اگر کشوری بخواهد با جمهوری اسلامی همکاری داشته باشد حتما ما این زمینه همکاری و مساعدت را به ویژه در حوزه‌های سیاسی تجاری و اقتصادی به صورت فعال دنبال می‌کنیم.

رییس جمهور اظهار شد: در اولویت سیاست همسایگی را دنبال خواهیم کرد و اگر کشوری بخواهد با جمهوری اسلامی همکاری کند زمینه همکاری را در زمینه سیاسی تجاری و اقتصادی به صورت فعال دنبال می‌کنیم.

* جامعه بشری از استکبار رنج می‌برد

رییسی با بیان اینکه خودبزرگ بینی ناپسند است، اضافه کرد: کسانی که دچار استکبار می‌شوند، این‌ها نه فقط ظلم به خودشان می‌کنند بلکه ظلم به جوامع می‌کنند. امروز جامعه بشری از استکبار رنج می‌برد.

وی گفت: مردم دنیا از کشور‌هایی که خود را در جایگاه برتر می‌بینند و یا به خاطر قدرت نظامی‌شان یا به خاطر قدرت پولی شان می‌خواهند به کشور‌های دیگر زور بگویند و خودشان را بر کشور‌ها و جوامع دیگر مسلط می‌بینند.

رئیسی ادامه داد: آنچه امروز انسان در کره زمین از آن رنج می‌برد جدای از آفات و امراض که گرفتار می‌شوند، انسان‌هایی هستند که دچار نوعی خود بزرگ بینی و روحیه استکباری هستند این‌ها نه فقط اسباب نابودی خود بلکه نابودی جوامع را فراهم می‌کنند و این‌ها مشکلات جدی ایجاد می‌کند. آنچه دیروز در سخنان اشاره کردم باید از استکبار پرهیز کرد و جوامع بشری اجازه ندهند افراد یا حاکمانی که دچار رویحه استکباری شدند به دنبال آن استبداد، استعمار و به بند کشاندن می‌آید و نباید اجاز داده این اتفاق بیفتاد.

* برای پایان دادن جنگ در اوکراین باید گفتگو را دنبال کنیم

رئیس‌جمهور درباره موضع ایران نسبت به جنگ در اوکراین گفت: اعلام کردیم برای میانجی گری و وساطت آمادگی داریم قبلا هم اعلام کردیم والان هم می‌گوییم هر راهکاری برای خاتمه جنگ باشد معتقدیم؛ جنگ باید خاتمه یابد همه اختلافات با گفتگو قابل پیگیری است.

وی افزود: در سخنرانی خود در سازمان ملل هم گفتم راهکار خروج از بحران‌ها فقط جنگ نیست و جنگ می‌تواند به گفتگو تبدیل شود و اختلافات می‌تواند با گفتگو قابل حل باشد. برای پایان دادن جنگ باید گفتگو را دنبال کنیم.

وی درباره سوالی پیرامون همکاری نظامی ایران و روسیه افزود: ما قرارداد‌های متعددی با روسیه داریم، دفاعی، اقتصادی، علمی و فضایی؛ و سالهاست این ارتباط با روسیه وجود دارد.

* برخی کشور‌های غربی مامن تروریست‌ها شده است

رئیس‌جمهور در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی برنامه‌ای برای شکایت از منافقان بابت ترور ۱۷ هزار ایرانی بی‌گناه ندارد، گفت: این گروهک به قدری جنایت کردند که در لیست سیاه و سازمان تروریستی اروپا قرار گرفتند. حالا چه اتفاقی اقتاد که کشور‌های غربی و آمریکایی دوباره با این سازمان همکاری می‌کنند و برخی ازعناصرشان را در کشور خود جای دادند.

وی با بیان اینکه کشورشان مأمن تروریست‌ها قرار گرفته است، اذعان کرد: با چه دلیل و حجتی پایگاه و مأمن برای سازمانی ایجاد کردید که خود شما آن را در لیست سیاه قرار داده اید.

آیت‌الله رئیسی اظهار داشت: این‌ها به ترور ۱۷ هزار نفر دست زدند و این همان استاندارد‌های دوگانه است که چرا این‌ها در این کشور‌ها فعالیت دارند. این سوال ملت‌های آزادگان جهان است.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه چرا این‌ها به فعالیت خودعلیه جمهوری اسلامی ادامه می‌دهند، گفت: این‌ها که با صدام در ۸ سال دفاع مقدس و در حمله به کویت همکاری کردند و در بسیاری از جنایت‌ها همراه صدام بوده اند، چرا الان فعالیت دارند و همه باید به این سوال پاسخگو باشند.

رئیس جمهور همچنین در پاسخ به سوالی درباره قیمت نفت و گاز در بازار‌های جهانی و گفت: لازمه این است که تولید کنندگان گاز و نفت با هم در ارتباط باشند و بازار مدیریت شود.

* مردم منطقه با ارتباط کشورهایشان با رژیم صهیونیستی مخالف هستند

وی افزود: قطعاً مردم منطقه با ارتباط کشورهایشان با رژیم صهیونیستی مخالف هستند و هرگونه ارتباط با این رژیم، خنجری بر مردم فلسطین است. معتقدیم این دولت‌ها در زمینه عادی سازی روابط با رژیم صهیونسیتی، سخت در اشتباه هستند.

* اجازه نمی‌دهیم درباره مهسا امینی و هیچ شهروندی حقی از کسی تضییع شود

رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره فوت مهسا امینی در ایران اظهار داشت: رخدادی که اتفاق افتاده در دست بررسی است و نظر نهایی در این باره را با مقام قضایی است؛ آنچه درباره فوت این خانم مطرح است و اگر قصور و تقصیری بوده، حتماً بررسی می‌شود و من در تماس با خانواده او هم قول دادم فارغ از آنکه مجامع جهانی موضع بگیرند یا نه، مساله را پیگیری کنم.

وی تاکید کرد: ما دنبال اجرای عدالت هستیم و اجازه نمی‌دهیم درباره این خانم و هیچ شهروندی حقی از کسی تضییع شود، اما نباید مسایل حقوق بشری به صورت دوگانه پیگیری شود.

* حفظ حقوق بشر در گرو پرهیز از استانداد‌های دوگانه است

رئیسی با اشاره به قتل‌هایی که در آمریکا و کشور‌های غربی توسط پلیس صورت می‌گیرد، اظهار داشت: حفظ حقوق بشر در گرو پرهیز از استانداد‌های دوگانه است تا از سوی مردم صادقانه تلقی شود.

رئیس جمهور درباره اعتراضات در ایران هم به این موضوع گفت: اعتراضات چه صنفی و چه اعتراضاتی که درباره مسایل مختلف مطرح است، همواره بوده و هست و شنیده می‌شود؛ ولی باید بین اعتراض و اغتشاش تفاوت گذاشت؛ هیچ کس اغتشاش را قبول ندارد.

رییسی تصریح کرد: امروز آزادی بیان در جمهوری اسلامی ایران به نحوی است که در محافل عملی و سیاسی و فرهنگی و رسانه‌ها نظرات مختلف مطرح می‌شود، ولی اعتراض با اغتشاش متفاوت است.

* ترور حاج قاسم، ترور فرمانده قهرمان مبارزه با داعش بود

رئیسی با بیان اینکه من وظیفه خود دانستم تا تصویر حاج قاسم سلیمانی را در مجمع عمومی سازمان ملل بر دست بگیرم، گفت: داعش، عراق و سوریه و بسیاری از کشور‌ها را به آتش کشید، ولی جوانان برومندی از ایران، افغانستان و برخی کشور‌های منطقه از جان خود گذشتند و داعش را نابود کردند که فرماندهی آن‌ها سردار رشید اسلام حاج قاسم سلیمانی بود و ترور حاج قاسم، ترور فرمانده قهرمان مبارزه با داعش بود.

وی با اشاره به اعتراف آمریکایی‌ها درباره تشکیل داعش افزود: من در سازمان ملل هم اعلام کردم که ما از طریق حقوقی رسیدگی و محاکمه عاملان و آمران جنایت ترور حاج قاسم را پیگیری می‌کنیم. اگر محاکمه قاتلان حاج قاسم انجام نشود، تضمینی نیست که برای سایر مجاهدان و آزادگان این اتفاق نیافتد.

* اگر حاج قاسم سلیمانی نبود امروز اروپا در آتش تروریست‌ها می‌سوخت

رئیس‌جمهور تصریح کرد: من چند روز پیش به آقای مکرون گفتم و الان به شما خبرنگاران نیز می‌گویم که اگر حاج قاسم سلیمانی، سپاه قدس و نیروی‌های مقاومت جلوی داعش را نمی‌گرفتند، امروز اروپا در آتش تروریست‌ها می‌سوخت.

* ظلم علیه فلسطین باید پایان یابد

رییسی در پاسخ به سوال خبرنگار العربیه درباره درباره اینکه ایران چه کاری می‌تواند کند تا فلسطینیان به حق‌شان برسند، اظهار داشت: فلسطین ۷۰سال است توسط اشغالگران اشغال شده و مردم آن در سرزمین‌های دیگر اردن، سوریه، لنبان، کرانه باختری و جای جای اطراف خود و عده‌ای در غزه آواره شدند و به صورت زندان بزرگ حبس شده اند. تا کی می‌خواهد این وضع ادامه یابد؟ این وضع قابل ادامه نیست و این ظلم علیه فلسطین باید پایان یابد.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: راهکار‌های آمریکایی‌ها و غربی‌ها با تنظیم قراردادهایی، چون کمپ دیوید و اسلو پاسخ نداده و نتوانسته فلسطینیان را به حق خود برساند. اگر پیشنهاد جمهوری اسلامی که در سازمان ملل ثبت شده مورد توجه قرار بگیرد خوب است؛ پیشنهاد این است که مردم فلسطین اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی را آرای خود کاملا دموکراتیک اعلام کنند و از همه فلسطینی‌ها رای گیری شود و هر کس در رای قرار گرفت می‌تواند سرنوشت فلسطین را در دست بگیرد که در این صورت هم با دموکراسی موافق است و هم راه حل پیش رو برای حل مساله فلسطین است. در غیر این صورت هر راه حلی که حق فلسطین را نادیده بگیرد راه حل نمی‌دانیم. جمهوری اسلامی و رهبر ایران نخستین بار مطرح کردند که در سازمان ملل ثبت شد و پیگیری این راه حل پایان وضعیت فلسطین خواهد بود.

* الان توپ در زمین آمریکایی‌ها است و باید تصمیم بگیرند

رئیسی در پاسخ به سوالی در مورد مذاکرات هسته‌ای گفت: ما شرایط اقتصادی خودمان و بازار را بار‌ها اعلام کرده‌ایم و به برجام یا به نتیجه رسیدن گفتگو اتکا نکرده و نخواهیم کرد. زیرا اگر سفره مردم و اقتصاد مردم بند به برجام شود مشکلات جدی ایجاد می‌کند. سیاست دولت ما آن است که ما در مذاکرات شرکت کنیم و از توافق خوب استقبال کنیم، اما ارتباط دادن اقتصاد کشور به موضوع برجام مشکلاتی را برای اقتصاد کشور ایجاد می‌کند. نسبت به اینکه آمریکایی‌ها چه می‌خواهند انجام دهند در ارتباط با مساله برجام، ادعای دولت جدید این است که ما می‌خواهیم غیر از دولت گذشته باشیم ما توافق را دنبال می‌کنیم ادعای آن‌ها این است که ما می‌خواهیم به برجام برگردیم ادعای آن‌ها این است که که ما دنبال توافق هستیم. رفتاری که تاکنون شده است رفتاری متفاوت با دولت گذشته نبوده است یعنی در عمل و اجرا ما دیده‌ایم که اتفاقاتی که توقع می‌رفت بیفتد یعنی رفع تحریم‌ها، تاکنون اتفاق نیفتاده است بلکه برخی از موارد جدید به تحریم‌ها افزوده شده است.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که کشور‌های اروپایی و آمریکا اگر مصمم هستند، زیرا ما تصمیم‌مان را اعلام کرده‌ایم آن‌ها باید تصمیم بگیرند یعنی الان توپ در زمین آمریکایی‌ها است و باید تصمیم بگیرند اگر می‌خواند نسبت به این توافق پایبند باشند و پایبندشان هم پایبندی جدی است، باید رسما اعلام کنند و در عمل و اقدام نشان بدهند که به این توافق پایبند هستند. آمریکایی‌ها اگر نسبت به توافق پایبندی نشان بدهند حتما ما یک توافق عادلانه و خوب را که جمهوری اسلامی بتواند از آن انتفاع اقتصادی داشته باشد استقبال می‌کنیم. با توجه به تجربه‌ای که ما داریم نخست نقض تعهد از ناحیه آمریکایی‌ها، دوم عدم انجام تعهد از ناحیه اروپایی‌ها بوده و باید به ما حق داده شود که در این رابطه ما خواسته‌هایمان را پیگیری کنیم که به صورت اطمینان‌بخش و پایدار انجام بگیرد.

* پرونده‌های پادمانی در آژانس باید بسته شود

رییس جمهور درباره به پرسش دیگری درباره موضوع هسته‌ای ایران اظهار داشت: همواره تأکید کرده‌ایم و این را هم رسما اعلام کرده ایم که امروز موضوع بسیار مهم رفع تحریم‌هاست و توافقی که مورد بحث است اگر بدون حل و فصل پرونده‌های پادمانی باشد پایدار نخواهد بود و جمهوری اسلامی ایران همواره در معرض تهدید خواهد بود و آژانس تحت تاثیر قدرت‌های بیرونی و یا داخلی می‌تواند مانع تراشی کند.

رییسی با تأکید بر اینکه ایران آماده دستیابی به یک توافق عادلانه و پایدار است، اظهار داشت: لازمه حصول این توافق تضمین‌های اطمینان‌بخش و بسته شدن پرونده‌های پادمانی ایران است و مساله حل و فصل پرونده پادمانی از شرایط اصلی و از ارکان توافق است. دست آژانس همیشه برای تحقیقات و بررسی‌ها درباره راستی آزمایی صنعت هسته‌ای ایران باز بوده و دوربین‌های آن‌ها همواره نظارت داشته اند و بیش از ۱۵ بار هم اعلام کرده هیچ گونه انحرافی در فعالیت‌های هسته‌ای ما نبوده و فعالیت‌های ما صلح آمیز است.

* تضمین خواستن از آمریکا به دلیل تجربه‌ای است که از رفتار آن‌ها داریم

رئیس جمهور در پاسخ به خبرنگار رسانه ژاپنی درباره علت اخذ تضمین در توافق با آمریکا اظهار داشت: تضمین خواستن از آمریکا به دلیل تجربه‌ای است که از رفتار آن‌ها داریم و رفتار آمریکایی‌ها نشان می‌دهد یکباره از قراردادی که بسته می‌شود خارج می‌شوند و از تعهداتی که دارند واقداماتی که باید انجام می‌دادند اعلام می‌کنند مسئولیتی ندارند.

رئیسی یادآور شد: این یک تحربه است و چشم انداز آینده ما را روشن می‌کند که بدون تضمین اگر توافقی شود گره‌ای که به این قرار داد زده شد دوباره این گره زده می‌شود و لذا اعلام کردیم باید تضمین دهد و این تضمین باید اطمینان بخش باشد که به تعهدات خود پایبند هستند.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه غربی‌ها و آمریکایی‌ها به تعهدات خود پایبند نبوده‌اند، ادامه داد: تنها طرفی که به تعهدات خود عمل کرد جمهوری اسلامی بود و طبق اعلام اژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران به همه تعهدات خود عمل کرد و چگونه است بدون تضمین بگوییم این توافق انجام شد.

* توافق باید آثار و منافع اقتصادی برای جمهوری اسلامی داشته باشد

رئیسی گفت: توافق فقط صورت شکلی ندانست. توافق باید آثار و منافع اقتصادی برای جمهوری اسلامی داشته باشد. آنان که می‌خواهند با ما وارد کار شوند می‌گویند چگونه وارد کار شویم که توافق پایدار نیست. اگر تضمینی نباشد از آنجا که آن شرکت صرفه و صلاح خود را انجام کار ماندگار می‌بیند، لذا به شریک اقتصادی تزلزل می‌دهد و او را سست می‌کند و چگونه ممکن است با ما وارد کار شوند شرط آن‌ها این است که این قرارداد پایداری و استحکامی دارد. استحکام قرارداد‌ها در گرو اطمینان بخشی و زمینه اطمینان بخشی و اعتماد، تضمین این تفاهم و توافق است و باید مطمئن بود توافق اطمینان بخش است تا براساس آن قرارداد‌های اقتصادی شکل بگیرد.

* ایران و کشور‌های عضو شانگ‌های می‌تـوانند از ظرفیت هم بهره ببرند

رئیس جمهور در پاسخ به اینکه چشم انداز ایران از حضور در شانگ‌های چیست، گفت: سازمان شانگ‌های فرصت و امکانی برای جمهوری اسلامی ایران است و جمهوری اسلامی هم فرصتی برای شانگ‌های است.

وی با بیان اینکه اعضای سازمان همکاری شانگ‌های از کشور‌های آسیایی تشکبل شده که می‌تواند ما را با زیرساخت‌های اقتصادی آسیا مرتبط کند، ادامه داد: همکاری کشور‌های عضور شانگ‌های حتما منافعی برای جمهوری اسلامی دارد و می‌تواند با اقتصادی که در این سازمان وجود دارد و میزان بالایی است، مرتبط باشد. چین هند و دیگر کشور‌ها در آن عضویت دارند و فرصت بسیار خوبی است که در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری و دیگر حوزه‌ها با این کشور‌ها در ارتباط باشیم. عضویت ایران در این سازمان برای استفاده از اتصالات و ارتباطات جمهوری اسلامی در شمال، جنوب، شرق و غرب دارد و هم جمهوری اسلامی می‌تواند از فرصت‌ها و ظرفیت‌هایی که در این منطقه اقتصادی وجود دارد استفاده کند و منافع هر دو طرف کاملا تضمین شده است و تشکر می‌کنیم از اعضای شانگ‌های که عضویت جمهوری اسلامی را قبول کردند.

رئیس دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: در همکاری‌های تجاری و اقتصادی بنا داریم با همه کشور‌ها که بنای تعامل با جمهوری داشته باشد در شرق، غرب، آسیای مرکزی و میان همسایگان دنبال کنیم.

برچسب‌ها:

نظر شما