شناسهٔ خبر: 5325220 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دویچه وله | لینک خبر

بازپس‌گیری منطقه شرقی رمادی در پیشروی ارتش عراق

ارتش عراق ساعاتی پس از شروع عملیات بازپس‌گیری رمادی از دست نیروهای دولت اسلامی، منطقه حصیبه در شرق این شهر را تحت کنترل خود آورد. آمریکا نیز بمباران ‌مواضع داعش را از سر گرفت.

صاحب‌خبر -

پیش از ظهر شنبه (۲۳ مه/اول خرداد)، نیروهای نظامی دولتی و شبه‌نظامیان شیعی عراق، مشترکا عملیاتی را برای عقب راندن داعش از شهر رمادی آغاز کردند. پیشروی صدها سرباز و رزمنده شیعی، صبح شنبه از پایگاهی هوایی در حوالی رمادی انجام گرفت.

یک مقام ارشد ارتش عراق عصر شنبه اعلام کرد حصیبه در شرق رمادی از تصرف داعش بیرون آمده ‌است. یک سخنگوی پلیس عراق به خبرگزاری فرانسه گفته است: «قرارگاه پلیس و مجموعه تاسیسات و بناهای اطراف آن آزاد شده‌اند.»

اهمیت استراتژیک رمادی

رمادی در ۱۱۰ کیلومتری غرب بغداد قرار گرفته و اهمیتی راهبردی دارد؛ زیرا دو شاهراه منتهی به اردن و سوریه از آن عبور می‌کنند. این شهر، یک‌شنبه گذشته و با فرار سربازان عراقی، تسلیم داعش شد و سقوط کرد. نظامیان عراقی شش تانک و حدود ۱۰۰ دستگاه خودرو و مقادیر زیادی مهمات را برای نیروهای "دولت اسلامی" به جا گذاشته‌اند. برای همین برآورد می‌شود که تصرف دوباره شهر، مشکل، فرساینده و توام با هزینه‌های انسانی بالا باشد.

خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات عراقی می‌نویسد که پیش‌روی در رمادی و عقب راندن داعش با آزادی صدها اسیر "دولت اسلامی" همراه بوده است. این در حالی است که داعش در تبلیغات خود اعلام کرده که این اسیران در شمار رزمندگان این گروه درآمده‌اند.

رویترز شمار شبه‌نظامیان شیعی حاضر در ضد حمله ارتش عراق را ۳۰۰۰ نفر قید کرده است. سپاه "حشد شعبی" شامل ۶۰ تا ۱۲۰ هزار جنگجوی شیعه است که بسیار خوب مجهز شده‌اند. این رقم بیش از نفرات ارتش عراق است.

بیشتر شبه‌نظامیان شیعه در سال‌های قبل نیز در جنگ داخلی عراق شرکت داشته‌اند. هادی العامری، رهبر شبه‌نظامیان شیعی ۴ سال در دولت نوری مالکی وزیر راه بود اما شهرت او به دوره جنگ داخلی برمی‌گردد.

ائتلاف نامعمول

سقوط رمادی، سهمگین‌ترین شکست ارتش عراق در یک‌سال گذشته محسوب می‌شود. در عملیات بازپس گیری رمادی، ائتلافی از نیروهای مختلف شرکت دارند: علاوه بر سربازان دولتی، نیروهای سنی، شبه‌نظامیان شیعی نزدیک به ایران و نیز ایالات متحده آمریکا با حملات هوایی در این عملیات حضور دارند. جنگنده‌های آمریکایی، از روز جمعه ۲۲ مه، دستکم ۲۲ مرتبه مواضع داعش در رمادی و اطراف آن را بمباران کرده‌اند.

یک نماینده ارشد وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه (۳۰ اردیبهشت/ ۲۰ مه) گفته بود ایالات متحده برای مقابله با تهدید خودروهای بمب‌گذاری شده در رمادی هزار موشک ضد تانک در اختیار ارتش عراق قرارمی‌دهد.

در جریان سقوط رمادی، خودروهای بمب‌گذاری شده نقش مهمی را در پیشروی نیروهای "دولت اسلامی" ایفا کردند. به نقل از سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، ایالات متحده در حال بررسی امکان همکاری نظامی با قبایل محلی نیز هست تا امکان پشتیبانی از عملیات زمینی در استان انبار را فراهم کند.