شناسهٔ خبر: 5300287 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: کلمه | لینک خبر

اوباما: اگر ایران بمب هسته‌ای بسازد آبروی من می‌رود

چکیده :باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در گفتگویی مفصل با نشریه آمریکایی آتلانتیک از توافق هسته‌ای با ایران دفاع کرده و گفته که در مورد این توافق پای آبرویش در میان است....

صاحب‌خبر -

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در گفتگویی مفصل با نشریه آمریکایی آتلانتیک از توافق هسته‌ای با ایران دفاع کرده و گفته که در مورد این توافق پای آبرویش در میان است.
به گزارش بی بی سی، اوباما گفته است: اگر خدا بخواهد ۲۰ سال دیگر هنوز زنده‌ خواهم بود و اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد این موضوع به اسم من تمام می‌شود.
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به حیثیتی بودن این توافق برای خودش گفته است که “علاوه بر منافع امنیت ملی‌ آمریکا من به دلایل شخصی علاقه دارم که راه این اقدام [دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای] را ببندم.”
مجله آتلانتیک با اشاره به تاریخ روابط ایالات متحده و مواجهه دو رئیس جمهوری این کشور با ایران تلاش کرده است نشان بدهد که رابطه با تهران تا چه اندازه ممکن است برای اعتبار ریاست جمهوری آمریکا با اهمیت باشد.
گروگان‌گیری کارکنان سفارت آمریکا در تهران (۱۹۷۹) در زمان ریاست جمهوری جیمی کارتر رخ داد که باعث شکست این چهره دموکرات در انتخابات سال ۱۹۸۰ شد و او تنها یک دوره ریاست جمهوری را تجربه کرد.
ماجرای ایران کنترا یا ایران‌گیت (رسوایی فروش غیرقانونی اسلحه به ایران در مقابل آزادسازی گروگان‌های آمریکایی در لبنان) هم در زمان رونالد ریگان رخ داد و باعث آسیب دیدن وجهه سیاسی او شد.
جفری گولدبرگ که برای آتلانتیک این گفتگو را انجام داده می‌گوید به اوباما یادآوری کرده که در سال ۲۰۱۲ گفته بود خواهان کنترل ایران هسته‌ای است نه آن که متوقفش کند.
گولدبرگ می‌پرسد خیلی واضح است اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد بقیه بازیگران منطقه‌ هم به این نتیجه برسند که ضرورت دارد برای خودشان سلاح هسته‌ای داشته باشد، آیا عربستان به شما قول داده که سراغ برنامه هسته‌ای نرود؟
رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید: هیچ نشانه‌ای از این که عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس قصد دارند دنبال برنامه هسته‌ای بروند، وجود ندارد.
اوباما گفته است که اگر توافق هسته‌ای با ایران، به همین صورتی که اعلام شده، انجام شود، عربستان و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از آن نفع می‌برند.
اجلاس کمپ دیوید هفته قبل بدون حضور رهبران عربستان سعودی، بحرین، عمان و امارات متحده عربی برگزار شد و این کشورها نمایندگانی در سطوح پایین‌تر به آمریکا فرستادند که برخی دلیل این اقدام را نارضایتی کشورهای عرب از موضع باراک اوباما در قبال ایران تعبیر کردند.
رهبران این کشورها، به ویژه عربستان سعودی، اخیرا ابراز نگرانی کرده‌اند که توافق اتمی احتمالی با ایران باعث باز شدن دست تهران در دخالت های منطقه‌ای خواهد شد.
اخیرا گزارش هایی نیز منتشر شده که اگر آمریکا به توافق اتمی با ایران برسد عربستان سعودی احتمالا به سوی تولید سلاح هسته ای خواهد رفت.
اوباما در دفاع از توافق احتمالی با ایران، به این نگرانی‌ها پاسخ داد و تاکید کرد که هدف این توافق احتمالی، پیش از هر چیز جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است و اگر عربستان سعودی هم بخواهد به سوی برنامه هسته ای برود این موضوع باعث تنش در روابط واشنگتن و ریاض خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا افزود در پرتو توافق احتمالی با ایران، میزان حفاظتی که کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس دریافت می‌کنند بسیار بیشتر از حالتی خواهد بود که خود این کشورها بخواهند به زرادخانه اتمی دست یابند.
انتظارات مردم ایران
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که ایران پول ناشی از رفع تحریم‌ها را صرف برنامه هسته‌ای‌اش نکند گفته است حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و رهبر ایران به مردم‌ خود وعده داده‌اند که اقتصاد کشور را بهبود ببخشند و انتظارات مردم بسیار زیاد است: “شما بعد از امضای توافق [اولیه] شاهد واکنش مردم ایران در خیابان‌های تهران بودید. انتظار آنها این است که وضعیت اقتصادی به طور قابل ملاحظه‌ای بهبود پیدا کند. طبقه نخبه جامعه ایران هم هستند که منتظرند کار اقتصادی‌شان را شروع کنند و از زیر فشار بیرون بیایند.”
گفتگوی آتلانتیک با باراک اوباما در شرایطی انجام شده است که شهر رمادی از کنترل نیروهای امنیتی عراق خارج شده و به دست گروه موسوم به “دولت اسلامی” (داعش) افتاده است.
در حالی که سخنگوی کاخ سفید از دست دادن این شهر را یک “شکست” توصیف کرده است اوباما می‌گوید که آنچه در رمادی اتفاق افتاده نه یک شکست که یک عقب‌نشینی تاکتیکی است.
رمادی مرکز استان انبار به دنبال چند روز درگیری میان نیروهای داعش و دولت عراق سرانجام به کنترل شبه‌نظامیان داعش درآمد.
اوباما می‌گوید: “من فکر نمی‌کنم که ما باخته‌‌ایم. من اخیرا با فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) صحبت کرده‌ام و شکی نیست که این یک عقب‌نشینی تاکتیکی بوده است.”
اوباما با اشاره به ضعف نیروهای امنیتی عراق در استان انبار می‌گوید که با این حال تعداد نیروهای داعش که به رمادی آمده‌اند نسبت به آنهایی که وارد موصل شدند بسیار کم است.
به گفته اوباما، “آموزش و تقویت نیروهای عراقی در استان انبار با سرعت لازم انجام نشده است.”
“در شمال عراق و منطقه‌‌هایی که پیشمرگه‌ها حضور دارند وضع این طور نیست. وضع بغداد هم تثبیت شده است و در بقیه نقاط کشور نشانه‌هایی از پیشرفت داعش یا پیروزی قابل ملاحظه آنها را نمی‌بینید.”
اوباما گفته است یکی از از منابع نگرانی ایالات متحده، استان‌های سنی‌نشین عراق هستند.
رئیس جمهوری آمریکا می‌گوید ما فقط هشت ماه درگیر نبرد با داعش بوده‌ایم در حالی که پیش بینی می‌کردیم این کارزاری چندین ساله باشد.