شناسهٔ خبر: 48590120 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

مردم اورامانات تنها عشایر یکجانشین دنیا هستند

رئیس اداره میراث فرهنگی پاوه به شیوه هه‌وار نشینی (کوچ نشینی) مردم هورامان اشاره کرد و گفت: در روستا‌های این منطقه تنها عشایر یکجانشین دنیا را می‌توانید ببینید.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، هادی شریفی بااشاره به ثبت جهانی شدن هورامان، اظهارکرد: باتوجه به اینکه این منطقه بین دو استان واقع شده یکی از بزرگترین محدوده‌های ثبت جهانی شده بشری است که ۱۰۶ هزار هکتار عرصه و ۳۰۲ هزار هکتار حریم را در بر می‌گیرد.

او بیان کرد: در این محدوده بزرگ ۷۰۰ روستا، ۳۰۰ سکونتگاه غیررسمی، ۱۱۰۰ محوطه تاریخی و ۲۹۵ اثر ثبت ملی شده وجود دارد که درحوزه ثبت جهانی شده‌ها در دنیا کم نظیر است.

رئیس میراث فرهنگی پاوه اضافه کرد: پیش نویس پرونده مطالعات منظر فرهنگی تاریخی اورامانات اواخر تابستان ۱۳۹۸ به وزارت میراث فرهنگی ارسال شد و از پاییز همان سال این مطالعات رسما وارد فاز اجرایی شد و در نهایت اواخر زمستان این سال پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامانات را به یونسکو فرستادند تا اینکه اواخر شهریور سال ۱۳۹۹ ارزیاب مصری یونسکو به اورامانات آمد تا بازدیدی از این منطقه داشته باشد.

او  بااشاره به بازدید ارزیاب یونسکو از اورامانات کرمانشاه، گفت: در این منطقه تعدادی روستا مانند روستا‌های هجیج، بش ناو خاص، نجار، شرکان و ... داریم که با شاخص‌های مهمی ثبت ملی شده اند و در پرونده ثبت جهانی شدن جایگاه مهمی داشتند.

شریفی با تاکید براینکه نوع سیستم زراعت و دامداری در منطقه اورامانات یکی دیگر از شاخص‌های مهم این منطقه است که آن را مورد توجه جهانیان قرار داده، گفت: در هیچ جای دنیا شما نمی‌توانید مشابه باغات پلکانی که در اورامانات وجود دارد را ببینید و این یک برند خیلی مهم برای این منطقه و محرک کلیدی برای شکل گیری منظر فرهنگی تاریخ اورامانات است.

او با بیان اینکه مردم اورامانات تنها عشایر یکجانشین دنیا هستند، گفت: هزاران سال است که شیوه هه وار نشینی (کوچ نشینی) عمودی در این منطقه رواج دارد.

رئیس میراث فرهنگی پاوه افزود: باتوجه به اینکه اکثر روستا‌های اورامانات در دره‌ها واقع شده، از اردیبهشت ماه که هوا روبه گرمی می‌رود، مردم ساکن این روستا‌ها برای دستیابی به آب و هوایی مطبوع‌تر به ارتفاعات کوچ می‌کنند، براین اساس به جای اینکه چادرنشین باشند، دارای دو سکونتگاه فصلی هستند.

او تاکید کرد: طی قرن‌های متمادی مردم این منطقه بین دو کوچ خود آیین ها، مراسم و رسومی را برگزار می‌کردند که تاکنون هم ادامه دارد.

شریفی اضافه کرد: با ثبت جهانی شدن اورامانات، دیگر بیم آن نمی‌رود که این فرهنگ‌ها و آداب و رسوم در جامعه جهانی حل شود، بلکه کمک‌های مالی خواهد شد تا این فرهنگ را حفظ کنیم و حتی اگر روبه فراموشی رفته اند آن‌ها را باز زنده سازی کنیم.

او خاطرنشان کرد: اورامانات قبل از اینکه ثبت جهانی شود، توسط مردم ایران شناخته شده بود، اما اکنون جهانیان هم آن را خواهند شناخت و فرهنگ مردم این منطقه به گردشگران غالب خواهد شد.

رئیس میراث فرهنگی پاوه در ادامه گفت: از این پس شاهد خواهیم بود که اورامانات در مسیر توسعه قرار می‌گیرد و بر اساس یک اِشل جهانی رشد پیدا می‌کند.

انتهای پیام/ز

نظر شما