شناسهٔ خبر: 47186138 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

حجت الاسلام قلمکاریان: به احتمال زیاد جمعه عید فطر است/ احتمال بسیار ضعیف رویت هلال در غروب امروز

صاحب‌خبر -

شفقنا-نشست «رؤیت‌پذیری هلال ماه شوال ۱۴۴۲ قمری» شامگاه ۲۱ اردیبهشت با حضور چند تن از کارشناسان فقهی و نجومی برگزار و در آن بیان شد که با توجه به شرایط جوی نامساعد، احتمال رؤیت هلال برای فرداشب دشوار و احتمال اینکه جمعه عید باشد بالاست.

به گزارش شفقنا از ایکنا، نشست «رؤیت‌پذیری هلال ماه شوال ۱۴۴۲ قمری» شامگاه ۲۱ اردیبهشت با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا موحدنژاد، دبیر هیئت علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری؛ حجت‌الاسلام والمسلمین احمد رحمانی، کارشناس مرکز نجوم آیت‌الله سیستانی؛ سیدقاسم رستمی و حجت‌الاسلام سیدرضا قلمکاریان اصفهانی برگزار شد.
در این نشست حجت‌الاسلام سیدرضا قلمکاریان اصفهانی گفت: در برخی کشورها امروز ۲۹ ماه رمضان است، زیرا یک روز زودتر ماه رمضان را شروع کردند و طبیعتا باید استهلال داشته باشند، ولی غروب امروز در هیچ جای دنیا امکان رؤیت وجود ندارد. برای فرداشب در منطقه‌ آفریقا احتمال رؤیت با چشم وجود دارد، به شرطی که آسمان صاف باشد، وگرنه اگر مانند امروز باشد امکان رؤیت بسیار سخت است؛ غروب پنجشنبه هم در همه نقاط هلال با چشم قابل دیدن است.
قلمکاریان اصفهانی تصریح کرد: فقدان رصدکنندگان قابل اعتماد در کشورهای مختلف وجود داشت و به همین منظور ستاد استهلال رصد را به تعداد قابل توجهی در داخل آموزش داد. البته افراد توانمندی نیز باید در خارج از کشور تربیت شوند که یکی دو دوره برای طلاب برخی کشورهای آفریقایی مقیم ایران برگزار شده است. قرار شده است که تربیت رصدکنندگان را از آفریقا شروع کنیم و برای همین با اتحادیه طلاب آفریقایی مقیم ایران ارتباط برقرار کرده‌ایم و برنامه‌ریزی شده که این امر در نیجریه، سنگال و چاد انجام شود. اگر رصدکنندگان ما در آفریقا بتوانند هلال را با چشم ببینند، براساس نظر مراجعی که قائل به شب مشترک هستند، ممکن است گزارش ایشان مورد قبول واقع شود. گرچه فرداشب رؤیت در ایران و بسیاری از کشورها  بسیار ضعیف است و به احتمال زیاد جمعه عید است.

همچنین قاسم رستمی، کارشناس نجوم، با بیان اینکه وجود گرد و غبار طی دو روز آینده در رؤیت هلال مؤثر است، گفت: ارتفاع هلال امسال ۶,۴ و فاصله ماه تا زمین ۴۰۴ هزار کیلومتر یعنی نزدیک به اوج است؛ برای این وضعیت گزارش‌های رصدی کم بوده است و گزارش‌های رصدی غیرموفقی را هم در گذشته داشته‌ایم. مکث هلال ۳۹ دقیقه تا ۴۲ دقیقه و وضعیت هلال نزدیک به هلال‌های بحرانی است و نمی‌توانیم به مکث ۴۰ دقیقه ماه برای رؤیت آن خوشبین باشیم. همچنین با معیار یالوپ تقریباً در نیمی از ایران هلال دیده نمی‌شود ولی کسانی که بخواهند در شبه‌قاره هلال را ببینند باید در ساعت ۱۷ به وقت ایران مشاهده کنند.این کارشناس نجوم با ذکر اینکه در مرکز و غرب ایران که وضع بهتری دارد برای رؤیت نیاز به تلسکوپ‌های قوی داریم، اظهار کرد: اگر فرداشب هلال را نبینیم، پنجشنبه ارتفاع آن بالا خواهد رفت و ممکن است در قیاس با شب قبل تصور شود که هلال روز دوم یا به اصطلاح مطوق است و به راحتی با چشم دیده می‌شود. صد گروه در نقاط مختلف مستقرند و کار رصد را انجام می‌دهند و بهترین نقطه برای رؤیت جنوب شرق کشور است. ضخامت هلال در جنوب شرق و شمال شرق بیشتر از مناطق دیگر است. مکث هلال در ایران تفاوت زیادی ندارد و در شمال غرب به ۴۱ دقیقه و در جنوب شرق به ۳۹ دقیقه می‌رسد و تقریباً برای همه کشور یکسان است.

رستمی اظهار کرد: اولین رصد هلال شاهد ماه در شوال ۱۴۲۰ یا سال ۷۸ در ۵۰ کیلومتری اصفهان دیده شد. هلال فرداشب نیز با این هلال شرایط مشابهی دارد. رصد شاهد دوم در ۲۴۰ کیلومتری پایتخت عمان در سال ۷۹ دیده شد که ارتفاع آن ۶,۶ درجه و فاصله ماه تا خورشید ۴۰۴ هزار کیلومتر بود که تقریباً شبیه هلال امسال است. همچنین هلال شعبان ۱۴۲۶ در ارتفاع ۶.۶ درجه و ۴۰۴ هزار فاصله بود و هلال ربیع‌الثانی ۱۴۴۱ هم در ارتفاع بیش از هفت درجه و فاصله ۳۹۹ هزار کیلومتر رؤیت شد. پس در رؤیت هلال با مشکل روبه‌رو هستیم و امیدواریم که رصدکنندگان رصدگاه خوبی را انتخاب کنند.

نظر شما