شناسهٔ خبر: 45736062 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

اصلاح طلبان و انتخابات ۱۴۰۰؛ از ظریف حمایت می کنیم / بدون مکانیزم انتخاباتی قطعا تجربه سال ۸۴ تکرار می‌شود

صاحب‌خبر -

شفقنا- چند ماه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده و برخی از اصولگرایان به عنوان نماینده یکی از جریان های سیاسی مهم و اصلی کشور، از انتخابات آینده می گویند و گمانه زنی هایی درباره کاندیداتوری برخی از افراد دارند.

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیانظریف بپذیرد از نامزدی او در انتخابات ۱۴۰۰ حمایت می‌کنیم

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان گفت: تقاضا کردیم محمدجواد ظریف نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوند و اگر این اتفاق بیفتد نه تنها حزب ما بلکه افراد و گروه‌های دیگر نیز از او حمایت می‌کنند؛ تلاش می‌کنیم تا ظریف را برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری مجاب کنیم.

سعید نورمحمدی در گفت و گو با ایرنا، گفت: از محمدجواد ظریف خواهش کردیم تا نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوند و اگر این اتفاق بیفتد نه تنها حزب ما بلکه افراد و گروه‌های دیگر هم از او حمایت می‌کنند. تلاش می‌کنیم تا ظریف و خرازی را برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری مجاب کنیم.

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان افزود: تصور ما این است که حضور ظریف و صادق خرازی می‌تواند فرصتی برای پیروزی گفتمان اکثریت جامعه شود. اگر ظریف نامزد شود، حزب ندای ایرانیان از او حمایت می‌کند و اگر ظریف نپذیرد تا نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود که تاکنون قبول نکرده است، گزینه اصلی حزب صادق خرازی خواهد بود.

نورمحمدی درباره گرایش سیاسی ظریف، گفت: اصلاح طلبی لزوما به این معنا نیست که فردی با اصلاح‌طلبان نشست و برخاست داشته باشد. اصلاح طلبی یک منظومه فکری است. از دیدگاه حزب ندای ایرانیان فردی اصلاح طلب محسوب می‌شود که در این منظومه فکری قرار دارد. مثلا فردی مثل علی مطهری از دید خیلی‌ها به لحاظ صبغه سیاسی در جریان اصولگرایی تعریف می‌شود. اما از نگاه حزب ندای ایرانیان مطهری اصلاح‌طلب تعریف می‌شود.

وی اضافه کرد: دیدگاه‌های سیاسی مطهری اصلاح طلبانه است و درباره ظریف هم همین امر صدق می‌کند. طبیعتا مواضع سیاسی و رویکردهای محمدرضا باهنر با ظریف یکی نیست. از نظر ما کسی که پیگیر دغدغه‌ها و مطالبات جامعه جوان و مدرن جامعه باشد، خواسته‌های اکثریت مردم را به زبان بیاورد، سبک زندگی مردم را به رسمیت بشناسد اصلاح طلب است ولو این که عضو هیچ حزب اصلاح‌طلبی نباشد.

نورمحمدی ادامه داد: اصلاح طلبی تنها در هم حزبی بودن یا نشست و برخاست با اصلاح طلبان خلاصه نمی‌شود. اصلاح طلب فردی است که در یک منظومه فکری مشخص قرار دارد و به دنبال تقویت و حفظ جنبه های مردم‌سالارانه نظام است. ظریف از این منظر حتما مدافع جمهوریت نظام و منتقد کسانی است که تضعیف کننده مردم سالاری در کشور هستند. او در کنگره جهارم حزب ندای ایرانیان در سال ۹۷ دیدگاه‌هایش در مورد حفظ شان مردم را بیان کرد. اما برداشت ما از شخصیت‌هایی چون باهنر و علی لاریجانی این نیست. کما این که در بزنگاه‌هایی که باید میان جامعه مدنی و مردم سالاری و مخالفان آنها یکی را انتخاب می کردند، طرف مخالفان مردم سالاری را گرفته اند. برای همین این افراد در منظومه گفتمان اصلاح طلبی تعریف نمی‌شوند.

وی یادآور شد: ظریف فردی است که دنیا را دیده و امنیت ملی را در رضایت مردم می‌بیند و براین باور است که اگر مردم رضایت نداشته باشند و شان آنها حفظ نشود، امنیت ملی ما به خطر می‌افتد. این نگاه از دید ما متفاوت از نگاه سعید جلیلی، باهنر و لاریجانی است.

این فعال اصلاح‌طلب تصریح کرد: ظریف نامزد شود، قطعا نامزد اصلی جبهه اصلاح طلبان خواهد بود. حمایت اصلاح طلبان هم از سایر نامزدها به بعد اعلام تایید صلاحیت‌ها منوط شده است. برآورد من این است که ظریف بدون مخالفت، نامزد جریان اصلاحات می‌شود. در مورد صادق خرازی مساله اما کمی متفاوت است.

نورمحمدی ادامه داد: خرازی در صورتی که بپذیرد داوطلب ریاست جمهوری شود، یک نامزد صد در صد حزبی هستند. در این ۶ سالی که حزب ندای ایرانیان تاسیس شده است کارگروه‌های مختلف حزب که از اعضای خوش فکر تشکیل شده است برنامه‌ها و ایده‌های زیادی را تولید کرده که بخشی از آنها در رسانه ها منعکس شده است و برخی دیگر تدوین شده و در قالب برنامه نامزد انتخاباتی حزب منتشر خواهد شد. ندای ایرانیان حق خود می‌داند تلاش کند ندای مردم باشد. در این انتخابات می خواهیم کنار مردم باشیم و حرف‌ها و مطالبات آنها را در کنار راهکارهای ما بازتاب دهیم.

عضو حزب اعتمادملی: حمایت اصلاح‌طلبان از کاندیدای اجاره‌ای خودزنی است

محمدصادق جوادی‌حصار گفت: اگر قرار بر حضور جدی اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد، لازم است که کاندیداهای سلیقه‌های مختلف در فضایی کاملاً رقابتی با هم رقابت کنند تا انتخابات به نتیجه اثرگذار منتج شود و کشور در مسیر کاهش تهدیدها و تحقق اهداف توسعه‌گرانه قرار گیرد. هر اتفاقی غیر از این موجب تداوم مشکلات می‌شود.

اصلاح‌طلبان در شرایطی به استقبال انتخابات سیزدهم ریاست‌جمهوری می‌روند که برخلاف انتخابات دولت‌های یازدهم و دوازدهم بنایی بر حمایت از کاندیداتوری چهره‌ای غیراصلاح‌طلب ندارند. این در حالی است که آنها به احتمال قریب به یقین، برای معرفی چهره‌های کارنامه‌دار خود کمافی‌السابق با مانع بلندی چون ردصلاحیت روبه‌رو خواهند شد.

محمدصادق جوادی‌حصار، عضو حزب اعتمادملی، در گفت‌وگو با اعتمادآنلاین در این‌ باره اظهار داشت: اصلاح‌طلبان برای شرکت در انتخابات باید بنشینند و فکر کنند که با چه هدفی چنین اقدامی را در دستور کار خود قرار می‌دهند. آیا صرفِ حضور با این هدف که انتخاباتی با مشارکت بالا داشته باشیم، کافی است یا اینکه می‌خواهند به جامعه این پیام را بدهند که با شرکت در انتخابات برنامه‌هایشان را تشریح کرده‌اند و انتخاب را بر عهده مردم گذاشته‌اند تا آنها انتخاب کنند که کدام شیوه و روش در کشور حاکم شود.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ادامه گفت: اگر قرار بر این باشد که اصلاح‌طلبان امکان معرفی کاندیدای شاخص و متوازن با رقیب را نداشته باشند، حضور در انتخابات فقط این‌طور توجیه می‌شود که آنها رسماً اعلام کنند فقط با این منظور وارد فضای انتخابات خواهند شد که به تکلیف شرعی و ملی خودشان عمل کنند. البته سرمایه اجتماعی اصلاحات از اصلاح‌طلبان توقع کنش سیاسی دارد که به همین دلیل باید سرمایه اجتماعی را نسبت به شرایط توجیه کنند. این را هم باید در نظر داشت که همین هواخواهان اصلاح‌طلبی با توصیه اصلاح‌طلبان ۲ بار به آقای روحانی رأی دادند که متاسفانه ایشان هیچ تعهدی به مطالبات اصلاح‌طلبان نشان نداد و تکرار حمایت از کاندیدای اجاره‌ای خودزنی است.

او تصریح کرد: برای اینکه شرایط بهبود پیدا کند و کاستی‌ها به حداقل ممکن برسد، برخی نهادها باید این مساله را بپذیرند که مردم از کار بی‌نتیجه استقبال نمی‌کنند. پس باید شرایط برای حضور چهره‌های شاخص فراهم شود تا زمامداری روی کار بیاید که بتواند مطالبات عمومی را برآورده کند. به همین دلیل سیستم نباید طوری تصمیم‌گیری کند که نظر و اراده افکار عمومی نادیده گرفته شود. در واقع اگر قرار باشد باز هم عده‌ای به جای مردم فکر کنند و به تصمیم‌ برسند، در انتخابات ۱۴۰۰ نیز شاهد بی‌تفاوتی عموم به صندوق رأی خواهیم بود، با این توضیح که چنین اتفاقی سمی مهلک برای هر جامعه‌ای به شمار می‌رود.

عضو حزب اعتمادملی توضیح داد: بنابراین اگر قرار بر حضور جدی اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد، لازم است که کاندیداهای سلیقه‌های مختلف در فضایی کاملاً رقابتی با هم رقابت کنند تا انتخابات به نتیجه اثرگذار منتج شود و کشور در مسیر کاهش تهدیدها و تحقق اهداف توسعه‌گرانه قرار گیرد. هر اتفاقی غیر از این موجب تداوم مشکلات می‌شود.

محمدصادق جوادی‌حصار در پایان گفت‌: کشور در چند سال گذشته بحران‌های زیادی را تجربه کرده است. این شرایط مؤید این موضوع است که بیشتر از هر مقطع دیگری به انتخابات رقابتی احتیاج داریم.

محمدرضا خباز: بدون مکانیزم انتخاباتی قطعا تجربه سال ۸۴ تکرار می‌شود

عضو حزب اعتمادملی گفت: اصلاح‌طلبان مکانیزم انتخاباتی خود را به نام «جبهه اصلاحات ایران» رسما رونمایی کردند و رئیس این مجموعه هم بهزاد نبوی شد اما برخی اصلاح‌طلبان منتقد این مکانیزم هستند و آن را تکرار شورای عالی سیاستگذاری می‌دانند.

محمدرضا خباز، عضو شورای مرکزی حزب اعتمادملی درباره انتقادها به مکانیزم اصلاح طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به نامه نیوز، گفت: اصلاح طلبان بعد از انتخابات مجلس در سال ۹۸ به این نتیجه رسیدند که باید مکانیزم شورای عالی سیاستگذاری تغییر کند. این تغییر از هیأت رئیسه شروع شد و آقای عارف از ریاست و آقای موسوی لاری از نائب رئیسی این شورا استعفا کردند و در نهایت نیز شورای عالی سیاستگذاری منحل شد.

وی افزود: امروز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هستیم و لازم است مجموعه ای نظرات مختلف اصلاح طلبان را جمع بندی و نظر اصلح را برگزیند. بر همین اساس نهاد اجماع ساز شامل نمایندگان «۳۰ حزب» و «۱۰ شخصیت تأثیرگذار اصلاح طلب» تحت عنوان جبهه اصلاحات ایران تشکیل شد تا کاندیداها را بررسی و از میان آنها نامزد اصلح را به مردم معرفی کند.

این فعال اصلاح طلب توضیح داد: کسانی که به مکانیزم جدید ایراد می گیرند نخست به این سئوال پاسخ بدهند که مجموعه ای برای اجماع سازی در اردوگاه اصلاحات نیاز است یا خیر؟ ثانیا اگر مخالف این مکانیزم هستند آلترناتیوشان چیست؟ اگر مکانیزم بهتری دارند عرضه کنند، قطعا گوش شنوا برای شنیدن دیدگاه و پیشنهاد آنها وجود دارد.

وی افزود: منطقی نیست که برخی ایراد بگیرند و پیشنهاد جایگزین هم ندهند. بدون مکانیزم انتخاباتی قطعا تجربه سال ۸۴ تکرار می شود که ۴ کاندیدا از جریان اصلاحات به میدان می آیند و آرای یکدیگر را خراب می کنند. در حال حاضر به ذهن دوستان این مکانیزم رسیده و بهترین روش موجود است.

این عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی درباره انتخاب بهزاد نبوی به عنوان رئیس «جبهه اصلاحات ایران»، با اشاره به خصوصیات برجسته بهزاد نبوی در حوزه تقوا و مسئولیت پذیری و سوابق انقلابی، گفت: او به خاطر فعالیت های مبارزاتی تجربه ۱۳ سال زندان در رژیم پهلوی را دارد، در مجلس ششم نایب رئیس اول بود و اداره پارلمان با نمایندگانی که هر کدام مدعی و دب‌دبه و کب‌کبه ای داشتند کار آسانی نبود.

وی با بیان اینکه ریاست آقای بهزاد نبوی در جبهه اصلاحات ایران انتخابی بود و نه انتصابی، ادامه داد: معتقدم آقای بهزاد نبوی گل سرسبد جریان اصلاحات است. وقتی چهل نفر نشستند و یک نفر را انتخاب کردند آن یک نفر چاره ای ندارد که شانه اش را زیر بار مسئولیت بدهد.

خباز درباره انتخاب شدن بهزاد نبوی به دلیل حمایت کارگزاران از او گفت: ۴۰ نفر در جلسه بودند که همه از نخبگان جریان اصلاحات و نماینده یک حزب اصلاح طلب محسوب می شوند، آنها نشستند و آقای بهزاد نبوی را انتخاب کردند، حالا ایراد گرفتن به این انتخاب منطقی نیست.

وی درباره امید به نتیجه داشتن مکانیزم جبهه اصلاحات ایران تأکید کرد: اگر مردم پای صندوق رأی بیایند و بالای ۶۰ درصد مشارکت را شاهد باشیم بله امیدوارم اما اگر میزان مشارکت مانند انتخابات مجلس کمتر از ۴۰ درصد باشد قطعا رئیس جمهوری به همان سیاق انتخاب خواهد شد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به لزوم ساماندهی نامزدهای اصلاح طلب اظهار کرد: احزاب باید نامزدهایی که شایستگی و توانمندی بیشتر، تجربه مدیریت قوی تر و محبوبیت بالاتری نزد مردم دارد، آنها را انتخاب و معرفی کنند. البته انتخاب نامزد نهایی باید بعد از اعلام نظر شورای نگهبان باشد چرا که امکان دارد برخی احراز صلاحیت نشوند.

وی افزود: در واقع نامزدهای اصلاح طلب ثبت نام می کنند هر تعداد در بین تأییدصلاحیت شدگان بودند، درباره آنها نظرسنجی صورت می گیرد. سپس نهاد اجماع ساز براساس ملاک های تعریف شده آنها را ارزیابی می کند، هر کس امتیاز بیشتری آورد می ماند و بقیه کمک های او در کابینه خواهند بود.

عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: البته این دیدگاه هم وجود دارد که نهاد اجماع ساز قبل از ثبت نام نامزدها تعدادی را انتخاب و همان ها نام نویسی کنند که این احتمال وجود دارد همه آنها احراز صلاحیت نشوند و دست اصلاح طلبان خالی بماند بنابراین حالت اول بهتر است.

جواد امام: شاید نامزد مستقل حزبی با اقبال جبهه اصلاحات مواجه شود

عضو جبهه اصلاح‌طلبان ایران در واکنش به تلاش برخی احزاب برای معرفی نامزد مستقل حزبی، گفت: احزاب می‌توانند نامزد خود را معرفی کنند شاید نامزد آنها از اقبال عمومی جبهه اصلاحات برخوردار شده و گزینه نهایی باشد.

محمد جواد امام در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به جلسه نخست نهاد اجماعی اصلاح‌طلبان و معرفی بهزاد نبوی به عنوان رییس موقت و سنی این جبهه و انتقاد دو حزب جمهوریت و اراده ملت از این سازوکار گفت: حزب جمهوریت ایران اسلامی عضو شورای هماهنگی نیست و حزب اراده ملت هم با تصویب شورای مرکزی خود از عضویت در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خارج شده است.

وی اضافه کرد: منتقدان چون راهی پیدا نکردند متوسل به بحث‌های حاشیه‌ای شده‌اند. دو حزب فوق عضو شورای هماهنگی نیستند که بخواهند جلسه جبهه اصلاح‌طلبان را نقد کنند.

دبیرکل حزب مجمع ایثارگران اصلاح‌طلب با اشاره به مواضع احزابی چون ندای ایرانیان و مردم‌سالاری برای معرفی داوطلب مستقل در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: احزاب سیاسی در کشور مستقل هستند و می‌توانند دیدگاه‌های مختلفی داشته باشند. هر چند این احزاب هم گزینه نهایی خود برای انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ را معرفی نکرده‌اند.

جواد امام خاطرنشان کرد: احزاب سیاسی می‌توانند نامزد حزبی معرفی کنند شاید نامزد مورد نظر آنها از اقبال عمومی جبهه اصلاحات برخوردار شود و گزینه نهایی باشد.

وی تاکید کرد: نباید این فرصت به بهانه تک‌روی از احزاب اصلاح‌طلب گرفته شود، احزاب برای فعالیت، شناسایی ظرفیت‌ها و بیان دیدگاه‌های خود آزاد هستند و همه آنها اعلام کردند که به دنبال اجماع هستند.

این فعال اصلاح‌طلب، جلسه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: خیلی از افراد فکر می‌کردند که اجماع صورت نمی‌گیرد که خوشبختانه این فرصت اتفاق افتاد و همه در کنار هم قرار گرفتند.

دبیر کل مجمع ایثارگران اصلاح طلب با بیان اینکه نیازمند فضای باز و تجدیدنظر نهادهای نظارتی در بحث معرفی نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری هستیم، در عین حال گفت: اگر قرار باشد تجدیدنظری صورت نگیرد شرایط مشارکت و حضور موثر مردم پای صندوق رای مهیا نمی‌شود.

صادق خرازی: ریش‌سفیدی در جریان اصلاحات را نمی‌پسندم  

صادق خرازی، دبیرکل حزب ندای ایرانیان می‌گوید: برای انتخابات ۱۴۰۰ قصد رایزنی با شورای نگهبان را داریم وامیدواریم که آنها هم در بزنگاه‌های حساس بتوانند نقش تاریخی ایفا کنند.

سیدمحمدصادق خرازی چهره سیاسی اصلاح‌طلب، دبیرکل حزب ندای ایرانیان و دیپلماتِ سال‌های دور همچون گذشته در منزلش میزبان ما بود. نظرات و تحلیل‌های او که ارتباط نزدیک و خانوادگی با رهبر انقلاب و سیدمحمدخاتمی دارد همواره مورد توجه رسانه‌هاست؛ کسی که به ویژه در سال‌های اخیر انتقاداتی جدی به عملکرد اصلاح‌طلبان داشته است.

با وجود انتقاداتی که به احزاب اصلاح‌طلب دارد، همچنان معتقد است اصلاح‌طلبان نظام فکری مستحکم‌تری نسبت به اصولگرایان دارند و به گفته او «اصولگرایان فقط می‌خواهند مردم را سرکوب کنند و اصولگرایی ورژنی تاریخ مصرف گذشته از الگوی حکمرانی است.»

سیدمحمدصادق خرازی در گفت‌وگو با خبرآنلاین می گوید: شاید تاثیر کوتاه مدت آن روانی باشد اما  تاثیر عینی آن و هر تصمیمی که به مرحله اجرا برسد، یک فرآیند طولانی مدت است و تا انتخابات ایران چند ماه  بیشتر نمانده است.

اصلاح‌طلبان فقط آنهایی نیستند که از دهه ۶۰ تاکنون بر مسند نشسته‌اند

*آقای خرازی! تحولاتی که در جریان اصلاح طلب برای انتخابات ۱۴۰۰ رخ داده است را چگونه ارزیابی می کنید؟ خبرهایی آمده است که نهاد اجماع سازی تشکیل شده و ظاهرا اصلاح طلبان قصد دارند به انتخابات برگردند و گزینه ای را ارائه کنند. تحلیل شما از تشکیل این نهاد اجماع ساز چیست؟

من خیلی در جریان تحولات نهاد اجماع ساز نیستم. در جلسات شورای مرکزی و دفتر سیاسی حزب در مورد آن بحث شده است. انتقادی که ما از تحولاتی که منجر به تشکیل این نهاد داریم، این است که اصلاح طلبان با این ساز و کار به جامعه این پیام را منتقل کردند که هیچ چیز در جریان اصلاحات تغییر نکرده است. هر آنچه که منجر به نتایج فعلی در جریان اصلاحات شده است برقرار است.

جریان اصلاحات هنوز باور نکرده است که ریشه اش باید در دل جامعه باشد. نمی شود که شما حرف از مردم و جامعه بزنید و ساز و کار و شفافیتی برای حضور جامعه در عالی ترین نهاد سیاست گذاری خود نداشته باشید. اصلاح طلبان که فقط همین افراد تکراری نیستند که برخی از دهه شصت و تشکیل جبهه پیروان خط امام تا به امروز در این مسند نشسته اند و برای کل جوانان و دانشجویان و مردمی که آرزوی تغییر و تحول را داشتند و به این جریان دل بستند تصمیم بگیرند.

نمی شود که شما حرف از تحول خواهی و شفافیت و پاسخگویی و مدرنیته و همگام شدن حکومت با تحولات دنیا بزنید اما ساز و کار تصمیم گیری خودتان از عقب مانده ترین شیوه های موجود در دنیا باشد. شما نگاهی به رقابت های داخلی حزب دموکرات و حزب جمهوری خواه در آمریکا بیندازید. چطور بدنه حامی این دو حزب در تصمیم گیری برای بزرگترین اتفاق این دو حزب مشارکت می کند. این می شود که نمایندگان یا منتخب این احزاب خود را پاسخگوی بدنه اجتماعی می دانند و جرات نمی کنند بر خلاف منافع کشور و جریان حرکت کنند.

سازوکار انتخاباتی اصلاح‌طلبان دموکراتیک نیست

حزب ندای ایرانیان دو سال قبل پیشنهاد خود را برای دموکراتیک کردن ساز و کار تشکیل نهاد عالی اصلاح طلبان ارائه کرد. بر اساس این پیشنهاد که رسما به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات ارسال شد پیشنهاد کردیم بخشی از اعضای نهاد عالی مستقیما با رای بدنه جریان اصلاحات در تهران و سایر استانها انتخاب شوند.

نمی شود که شما به آن دانشجو یا به آن کسی که قرار است صدای این جریان باشد بگویید تو فقط باید دنباله رو باشی. این حرف شوخی است. در جامعه جوان و تحصیلکرده امروز ده ها هزار جوان داریم که قدرت تحلیل به مراتب قوی تر و دقیق تر و به روز تری از آقایانی دارند که از دهه شصت در حال تصمیم گیری هستند و جایشان را به افراد جوان تر نمی دهند. اگر این افراد می توانستند تصمیمات درست بگیرند که جریان اصلاحات امروز در این وضعیت قرار نداشت.

زنان و جوانان حلقه مفقوده نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان هستند

بخشی از مشکل امروز این جریان عملکرد دولت است، بخشی که به خود ما اصلاح طلبان بر می گردد. تا زمانی که ساز و کار انتخاب دموکراتیک نشود نمی شود امید چندانی به گرفتن تصمیمات درست توسط جریان اصلاحات داشت. ضمن این که زنان و جوانان حلقه مفقوده در این نهاد هستند. این که شما جوانانی که به یک حزب و جریان خاص نزدیک هستند انتخاب کنید که در رای گیری اکثریت داشته باشید دهن کجی به همه جوانان اصلاح طلب است. جوانان اصلاح طلب نحله های مختلفی دارند. امروز اکثریت آنها منتقد این ساز و کار و انتخاب هستند.

حضور بهزاد نبوی دلگرمی و امید است

*یعنی شما با آنها همکاری نمی کنید؟

ما تلاش می کنیم که از فرصتی برای دموکراتیک کردن و پاسخگو کردن این جریان استفاده کنیم. یک اتفاق جدید هم در این شورا حضور آقای بهزاد نبوی است. بهزاد فردی دنیا دیده و با تجریه و منصف است. حضور ایشان می تواند امید و دلگرمی در این نهاد باشد. تحولات و تصمیمات آینده این نهاد برای ما خیلی مهم است. انتقادات مان را هم انتقال داده ایم. اگر منافع جریان اصلاحات و جوانان این کشور در این نهاد قربانی منافع برخی احزاب شود دلیلی ندارد که بخواهیم همراهی کنیم حتی اگر مجبور شویم کناره گیری کنیم.

*حزب شما در این جلسات حضور دارند؟

بله.  نماینده حزب در جلسات هست، اما تا این لحظه ساز و کارهای این نهاد، ساز و کارهایی که ما پیشنهاد می کردیم و اعتقاد داشتیم نیست. ما پیشنهاد سازوکاری کارآمد تر و شفاف تر داشتیم. ما پیشنهادی داشتیم که پارلمان اصلاحات تشکیل شود و از درون پارلمان اصلاحات تمام نحله های اصلاحی کشور نماینده های خودشان را داشته باشند. اما اکنون بیشتر به حالت لویی جرگه اداره می شود یعنی ریش سفیدان یا کسانی که مورد توجه هستند این نهاد را اداره خواهند کرد.

*انتقادات شما و حزب ندای ایرانیان به شورای عالی سیاست گذاری همیشه بوده ، حالا به نظر شما تغییری در این نهاد با شورای عالی سیاست گذاری ایجاد شده است؟

ما قبل تر هم مکرر تکرار کردیم که شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان شفاف نیست، پاسخگو نیست، کارآمد نیست، سازوکارهای مشخص قابل سنجش ندارد، ولی گوش شنوایی وجود نداشت و هرگز تن به اصلاحات نداد. امیدواریم در ساختار جدید این روندها اصلاح بشوند. نمی توان مدعی اصلاحات در جامعه بود اما تن به اصلاحات درون جریانی نداد.

هیچ‌گاه نخواستم فراتر از چهارچوب حزبی رفتار کنم

*بحث انتخاب اشخاص حقیقی خیلی بحث داغی در نهاد اجماع ساز بود، اینکه چگونه باید انتخاب شوند و چه افرادی باشند؟ چرا هیچ وقت اسم شما به عنوان یکی از شخصیت های اصلاح طلب مطرح نبوده است؟ آیا به شما پیشنهاد شده است یا خودتان تمایلی نداشتید؟

من در چهارچوب حزبی می توانم حرف بزنم، یعنی من هیچگاه نخواستم فراتر از چهارچوب حزبی خودم به رغم ارادات و علاقه ای که به شخص آقای خاتمی دارم، رفتار دیگری داشته باشم. در جریان روند انتخابات اشخاص حقیقی ام هم نیستم.

*پس خودتان نخواستید؟

اصلا دنبالش نبودم.

خاتمی امکان تحرک و برگزاری جلسات را داشته است؟

*آقای خرازی!  نقش آقای خاتمی را در جریان اصلاحات و در جامعه در شرایط فعلی چگونه ارزیابی می کنید؟ در ماه های اخیر برخی از چهره ها مانند آقای کروبی، آقای کرباسچی، آقای کواکبیان و چند چهره دیگر انتقادهایی علیه آقای خاتمی مطرح کردند، به نظر شما این انتقادات چقدر به جا بوده است؟ و در ادامه و برای انتخابات ۱۴۰۰ ایشان قرار است چه نقشی ایفا کند؟

راحت می شود به هرکسی انتقادی کرد و افراد را مورد مواخذه قرار داد. باید دید که آقای خاتمی مجال و قدرت مانور بیشتر از این را داشته است یا خیر. آیا آقای خاتمی امکان تحرک و امکان برنامه ریزی و برگزاری برخی از جلسات را داشته است یا خیر. آقای خاتمی چنین محدودیت هایی دارد، پس آقای خاتمی و تاثیراتش و نقدهایی که به ایشان است را باید در بستر موقعیت ایشان سنجید و ارزیابی کرد، اگر ما همه چیز را همینطوری زیر سؤال ببریم شایسته نیست. آقای خاتمی یک شخصیت تاثیرگذار و معتبری است که همیشه مورد احترام و حرمت جامعه است.

ریش‌سفیدی در جریان اصلاحات را نمی‌پسندم

*فکر می کنید برای آینده اصلاحات بهتر است که مدیریت جریان به چه نحو باشد؟ همینطور که می گویید تشکیلاتی باشد و بر مبنای احزاب مدیریت شود یا نقش ریش سفیدی، چیزی مثل مجمع روحانیون مبارز و آقای خاتمی تاثیرگذارتر است؟

آرمان و آرزوی من این است که هر گامی که اصلاحات بر می دارد به لحاظ دموکراتیک قابل انتفاع باشد. سیکل و چرخش دموکراتیک در فرآیند اصلاحات امری بسیار مهم و اساسی است و ریش سفیدی را خیلی نمی پسندم. امیدوارم روزی شرایطی به وجود آید که در یک فرآیند آزاد منطقی همه بتوانند قدرت مانور و عرض اندام داشته باشند.

عارف از سرمایه های جریان اصلاحات است اما

*نقش آقای عارف را در آینده اصلاحات چطور می بینید؟

آقای دکتر عارف از سرمایه های جریان اصلاحات هستند. من هم برای ایشان احترام ویژه قائل هستم. اما من در مورد افراد صحبت نمی کنم.

*شما قصد کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ را دارید؟

تصمیم در مورد انتخابات ریاست جمهوری را حزب می گیرد.

*حزبتان برنامه ای دارد و پیشنهادی به شما داده است؟

حزب ما در تلاش و در حال ارزیابی است که کاندیدای حزبی داشته باشد. جوانان خوش‌فکر ندای ایرانیان طرح ها و برنامه های خوبی تدوین کرده اند.من هم همواره تابع نظرات عقل و خرد جمعی حزب بوده ام. در حال تکمیل این برنامه ها و سنجش فضای کلی جامعه هستیم.

*حزب ندای ایرانیان چقدر برای تصمیم گیری در انتخابات ۱۴۰۰ با سایر اصلاح طلبان همراه خواهد شد؟

اعضای حزب در حال مطالعه و بررسی هستند تا ببینند مناسبات داخلی جریان اصلاحات به کدام سمت خواهد رفت. اگر منافع ملی و منافع مردم در آن لحاظ شود که با حضور فردی مثل بهزاد نبوی امیدوار هستیم همراهی خواهیم کرد. اما اگر قرار بر تکرار روندهای گذشته باشد که پیام ساز و کار انتخاب افراد حقیقی فعلا این است بعید می دانم حزب ندای ایرانیان همراهی کند.

اصولگرایان فقط می‌خواهند مردم را سرکوب کنند یا دنبال فیلتر هستند

*پیش بینی شما از تصمیم گیری ها و نوع رقابت اصولگرایان در انتخابات چگونه است؟ خود اصولگرایان قبل از تشکیل مجلس یازدهم می گفتند که عملکرد مجلس یازدهم روی اتفاقاتی که در انتخابات ۱۴۰۰ می افتد، تاثیرگذار خواهد بود. به نظر شما با این نوع عملکردی که مجلس داشته چقدر برگ برنده دارند؟

اصولگرایان مشکلی جدی دارند که یا نمی خواهند یا به خاطر ذات و ریشه های جریان شان نمی توانند آن را ببینند. این مشکل اصولگرایان در دو دهه گذشته است. مردم در کجای مناسبت آنها قرار دارد؟ در حرف، اصولگرایان از مردم و اقتصاد و معیشت می‌گویند اما وقتی در عمل، تحولات و واقعیات جهان امروز و اقتصاد جهانی را ندیده می گیرند یا در دادن این شعارها صادق نیستند یا این که چیزی از اقتصاد نمی  دانند.

این مساله فقط در حوزه اقتصاد نیست. در حوزه های اجتماعی و فرهنگی هم هست. نسبت اصولگرایان با سبک زندگی مردم چیست؟ فقط می خواهند مردم را سرکوب کنند و بگویند آن طور که می خواهیم باید زندگی کنید؟ رابطه شان با دنیای آزاد و شبکه های اجتماعی چیست؟ فقط به دنبال بستن فضا و فیلتر هستند؟ با این رویکرد اصولگرایان روز به روز در حال تضعیف در جامعه هستند.

در گذشته بخش عمده جامعه ما سنتی بود. جامعه ای که با اغماض می توان گفت پایگاه رای آنها بوده است. اما جامعه ما به سرعت در حال تحول و تغییر است و مطالباتی دارد که نمی توان برای آنها پاسخ نداشت. امروز نسبت جامعه سنتی به جامعه مدرن خیلی تغییر کرده است. تا یک دهه دیگر بخش مدرن جامعه، جامعه سنتی را می بلعد و اگر اصولگرایان بخواهند بر همین روش ناکارآمد فعلی و صرفا با تاکید بر وفاداری به نظام  جلو بروند و رقبایشان را با این چوب بزنند، هم خودشان به طور کامل حذف خواهند شد و هم آسیب غیر قابل جبرانی بر نظام سیاسی خواهند زد.

اصولگرایی ورژنی تاریخ مصرف گذشته است

این که این جریان صرفا با کمک شورای نگهبان و با ناامید شدن بخش اکثریت جامعه جوان و مدرن بخواهند پیروز انتخابات شوند، ظلمی دو طرفه ای است که شورای نگهبان و اصولگرایان نسبت به هم انجام می دهند. هم شورای نگهبان قانون اساسی را تضعیف می کند و هزینه ناکارآمدی جریان اصولگرا را خواهد داد و هم جریان اصولگرا نیازی به ارتقای خود و پاسخگویی به اکثریت جامعه نمی بیند. سوای از سخت افزار جریان سیاسی شان (که افراد و شخصیتهای موثر اصول گرایی اند) از نظر نرم افزاری نیز اصول گرایان باید آپدیت بشوند؛ چرا که ورژنی تاریخ مصرف گذشته از الگوی حکمرانی را دنبال می کنند.

موقعیت اصولگرایان متزلزل‌تر شده است

به لحاظ تشکیلانی نیز چیزی که نشان می دهد این است که موقعیت اصولگرایان متزلزل تر شده است. اصولگرایان چند جبهه هستند و جبهه ها و نحله ها و دیدگاه های آنها متفاوت است و خیلی از بزرگانشان هم رفته اند و خیلی های دیگرشان هم دیگر با آنها همکاری نمی کنند. شما وضعیتشان را ببینید، یکروزی جناب آیت الله مهدوی کنی بود و ایشان یک موقعیت ویژه ملی داشت، امروز آیت الله مهدوی کنی نیست. در میان پایداری ها یک روز آیت الله مصباح بود که موقعیتی ملی داشت و امروز آیت الله مصباح یزدی نیست. یک روز آیت الله یزدی بود که اینها را باهم جمع می کرد و امروز آیت الله یزدی هم نیست. آقای ناطق نوری هم که مدت هاست از آنها ناامید شده است و کناره گرفته است.

ما هنوز خروجی قابل توجهی از جوانانی که امروز میان جبهه های مختلف جریان اصولگرا هستند، ندیده ایم، آنها دچار همان آسیبی شده اند که در سوال اول هم گقتم. صرفا با توهین با جریان رقیب و با شیوه های سلبی جلو می روند. آنها هیچ خروجی ایجابی برای هم نسلان شان نداشتند. البته به جز بخش محدود عدالت خواه.

فکر می کنم از پیچیدگی های انتخابات ۱۴۰۰ این است که هنوز در اردوگاه اصولگرایان هیچ نظم فکری واحد وجود ندارد و این به آینده برمی گردد که ببینیم به چه جمع بندی می رسند.

نظم فکری اصلاح‌طلبان بیشتر از اصولگرایان است

*فکر می کنید این نظم فکری و استحکام در اصلاح طلبان بیشتر است؟

بله. همین که ما با وجود انتقادات مان هنوز به دنبال این هستیم که اصلاحات درون جریانی انجام دهیم نشانه این است که این جریان از هم نپاشیده است. یا این که جوانان اصلاح طلب با همه ناراحتی و گلایه هایشان سکوت کرده اند و منتظر تحولات آینده هستند نشانه نظم بیشتر این جریان است.

نظامی‌ها کار تخصصی خودشان را انجام دهند، اما

*نظر شما درباره روی کار آمدن کاندیداهای نظامی چیست؟

آرزوی من این است که نظامی ها کار تخصصی خودشان را بکنند و به جمع بندی کارهای تخصصی خودشان برسند اما اگر کسی توانایی و قدرت تاثیر گذاری و اقبال ملی داشته باشد، مانند شهید سلیمانی می تواند بیاید و کاندید شود.

اینکه بخواهیم نظامیان را منحصر کنیم کار پسندیده ای نیست، اینکه بگوییم خدا فقط شما را خلق کرده تا به جبهه بروید و شهید شوید، یا فقط بجنگید و …، به نظر من این کار خیلی قابل توجیهی نیست. خیلی از رؤسای جمهور دنیا در آمریکا و اروپا نظامی بودند، مگر در اروپا ژنرال دوگل نبود؟ یا آیزنهاور در آمریکا. اگر توانایی ها و شایسته سالاری ها باشد، این مساله یک موضوعیت دیگری پیدا می کند. در صورتی که قانون منعی نداشته باشد، یک نظامی هم میتواند خودش را در معرض انتخاب شدن و رای مردم قرار دهد.

*ولی در کل به نظرتان بهتر است که در سِمت و در کار تخصصی خودشان باشند.

بله.

۱۴۰۰ انتخاباتِ پدیده‌هاست

*به نظر شما در انتخابات پیش رو شاهد ظهور و حضور یک کاندیدای نوظهور خواهیم بود یا مردم به چهره های تجربه شده اقبال بیشتری خواهند داشت؟

باور من این است که در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو پدیده های بزرگی رخ می نمایند و پرده برداری از این پدیده ها خیلی مهم است و این پدیده ها تاثیرگذار خواهند بود.

*یعنی مردم شاهد چهره های جدیدی هستند؟

گفتم پدیده ها.

*ممکن است مقداری در این باره توضیح دهید؟

در این انتخابات بیش از هر انتخابات دیگری شاهد پارامترهای مختلفی هستیم که هر کدام می تواند به تنهایی نتیجه انتخابات را تغییر دهد. شرایط بسیار شکننده است. در این شرایط هر  اتفاق جدید و افرادی، شخصیت ها و دیدگاه هایی می توانند پیش بینی ها و نتیجه انتخابات را تغییر دهند.

*ممکن است شاهد اتفاقی که در سال ۸۴ افتاد باشیم؟ منظورم آن تفکر نیست بلکه از نظر نوع ظهور و بروز آن است.

انتخابات ریاست جمهوری از سال ۷۶ به بعد همیشه انتخابات پدیده ها بوده است، از آقای خاتمی گرفته تا آقای احمدی نژاد و آقای روحانی. اتفاقاتی که پیرامون انتخابات سال ۹۲ بود پدیده سازی کرد. برداشت من این است که انتخابات ۱۴۰۰ هم از این پدیده ها جدا نیست.

*میزان مشارکت پایین مردم در انتخابات مجلس یازدهم قابل توجه بود؛ پیش بینی شما از مشارکت مردم در انتخابات پیش رو چیست؟ آیا باز هم میزان مشارکت پایین است و می تواند به بحران تبدیل شود یا خیر، راه حلی برای آن وجود دارد؟

نمی توان متصور شد که مشارکت خیلی پایین باشد، به نظر من اینطور نیست، بستگی به روندها و اتفاق های ماه ها و روزهای منتهی به انتخابات دارد. در انتخابات مجلس برخی گروه ها و جریان های سیاسی با عدم مشارکت در انتخابات دچار یک اشتباه بزرگ شدند. البته شورای نگهبان هم در آن انتخابات سخت گیری های بی دلیلی کرد. در سال ۸۴ هم برخی گروه ها همین اشتباه را کردند و حرف از تحریم زدند. در سال ۹۰ هم همین اشتباه تکرار شد. مردم هم اگر تحول و بهبود می خواهند بدانند که قهر سیاسی هیچگاه جواب نمی دهد. نمی شود در یک انتخابات شرکت کرد و در یک انتخابات شرکت نکرد.

نتیجه عدم شرکت مردم در انتخابات سال قبل، همین مسائلی است که در مجلس یازدهم شما خودتان عنوان کردید است، طرح های پر هزینه ای برای مردم که در مجلس مطرح و تصویب میشود. لذا برداشت من این است که مردم (تا یک حداقلی) برای سرنوشتشان حتما پای صندوق رای می آیند. خارجی ها تلاش می کنند با یک فشار سنگینی مردم را ناامید کنند و در این ناامیدی مردم هم دولت فعلی و هم خارجی ها و هم کنش گران سیاسی نقش دارند؛ امیدوار هستم به یک عقلانیتی برسیم و فضای سیاسی، فضای بازی شود و مردم احساس مشارکت خوبی کنند و به صحنه بیایند و در انتخابات شرکت کنند.

قصد رایزنی با شورای نگهبان را داریم

*فکر می کنید شورای نگهبان چقدر برای بررسی صلاحیت ها این موضوع را در نظر می گیرد؟ اصلاح طلبان قصد رایزنی دارند؟

امیدوار هستم که بشود. ما قصد رایزنی با آنها را داریم وامیدوار هستم که شورای نگهبان در بزنگاه های حساس بتواند نقش تاریخی ایفا کند.

*رایزنی های شما در سال گذشته و در جریان انتخابات مجلس یازدهم راهگشا و تاثیرگذار بود؟

بله. بخشی از نیروهای ما تایید صلاحیت شدند. ما تنها حزب اصلاح طلب هستیم که چند نماینده در مجلس داریم که نتیجه برنامه ریزی و رایزنی و تلاش جمعی اعضای حزب بود.

*پس فکر می کنید تاثیرگذار است.

بله حتما می تواند تاثیرگذار باشد.

ستاد انتخاباتی حزب ندای ایرانیان تشکیل شد

ستاد انتخاباتی حزب ندای ایرانیان تشکیل و ارکان آن آغاز به کار کردند.

شهاب طباطبایی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: ستاد انتخاباتی حزب ندای ایرانیان به ریاست سعید نورمحمدی تشکیل شده است. ارکان این ستاد شکل گرفته و طی روزهای آینده اعضای ستاد معرفی می شوند.

وی ادامه داد: برنامه پیشنهادی حزب ندای ایرانیان برای اداره کشور در شش سر فصل کلان توسط کمیته ستاد تدوین شده که در حال نهایی شدن است؛ پس از نهایی شدن کاندیدای انتخاباتی این برنامه توسط آنان منتشر خواهد شد.

سخنگوی حزب ندای ایرانیان گفت: علاوه بر برنامه کلان حزب، صد بحران و مشکل کشور شناسایی شده است که در حال نهایی کردن راه کارهای آنان هستیم که در آینده در مصاحبه های کاندیدهای انتخاباتی حزب این بحران ها و راه حل هایش اعلام خواهد شد.

پیش تر اعضای این حزب در گفت و گوهای مطبوعاتی از دعوت شدن محمد جواد ظریف و صادق خرازی برای قبول کاندیداتوری انتخاباتی توسط حزب ندای ایرانیان خبر داده بودند.

نظر شما