به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز (چهارشنبه) در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران از برگزاری همایشی در هفته آینده با حضور سفرای ایران در کشورهای منطقه و استانداران به میزبانی وزارت کشور خبر داد و گفت: در چارچوب سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی، یکشنبه و دوشنبه با هماهنگی وزارت خارجه و وزارت کشور، همایشی به میزبانی وزارت کشور برگزار میشود که روسای نمایندگیهای ایران در کشورهای همسایه و استانداران به منظور بررسی راههای توسعه و گسترش روابط اقتصادی با همسایگان در این همایش حضور دارند.
وی اضافه کرد: وزارت خارجه تسهیل زمینههای لازم برای نهادینه کردن روابط اقتصادی و تجاری و تقویت پیوندهای اقتصادی با کشورهای همسایه را بر اساس اصل توسعه روابط اقتصادی مورد توجه قرار داده و بر این باوریم که تعامل با کشورهای همسایه را باید به سطح مطلوبتری برسانیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه همسایگان در روابط اقتصادی و تجاری ما دارای جایگاه ویژهای هستند، خاطرنشان کرد: توسعه و تقویت این تعاملات از راهبردهای اساسی برای ارتقای سطح تعاملات و تبادلات اقتصادی است که در عین حال کاهش بحرانهای منطقهای و همکاریهای درازمدت را هم شکل میدهد.
وی ادامه داد: یکی از اهداف مهم این همایش، ایجاد همبستگی و وابستگی متقابل اقتصادی است تا بتوانیم ساختارهای اقتصادی دوجانبه و چندجانبه را برای رشد اقتصادی محقق کنیم و طبعاً توسعه اقتصادی منطقه و رفاه ملتهای منطقه را نیز در بر خواهد داشت. امیدواریم با به کارگیری ظرفیتهای داخلی و ایجاد هماهنگی، زمینههای کار تقویت و موانع مرتفع شده و ساختارهای جدید برای همکاریهای اقتصادی فراهم شود.
وی درباره وضعیت زندانیان ایرانی در ترکمنستان نیز با اشاره به یازدهمین نشست مشترک کنسولی، مرزی و گمرکی ایران و ترکمنستان در عشقآباد طی روزهای اخیر، عنوان کرد: همکاریهای کنسولی مسائل مرزی و گمرکی از جمله موضوعات مطرح در این نشست بود و یکی از مسائلی که به طور مستمر درباره آن مقامات دو کشور صحبت میکنند وضعیت ایرانیها در زندانهای ترکمنستان است که در تلاشیم به طور تدریجی زندانیهای ایرانی را به کشور بازگردانیم.
وی افزود: مقدمات تنظیم موافقتنامهای برای تبادل مجرمان و زندانیان بین دو کشور شکل گرفته که امیدواریم هرچه سریعتر زمینه امضای نهایی آن فراهم شود. یکی از دغدغههای وزارت خارجه رسیدگی به وضعیت ایرانیان در خارج از کشور و بخصوص ایرانیانی که به دلایل واهی و همچنین عدم آشنایی به مقررات در زندانها در خارج از کشور به سر میبرند، است.
افخم ادامه داد: امیدواریم در مسئله ترکمنستان که گام به گام پیش میرویم، شاهد آزادی آنها باشیم. طی چند روز گذشته 10 نفر آزاد شدند و برخی از آنها که بیمار هستند در اولویت قرار دارند و امیدواریم به تدریج تعدادی از زندانیان به کشور بازگردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به تحریم دوباره شرکت ملی نفتکش ایران توسط اتحادیه اروپا و انگلیس، این اقدام را سیاسی و خلاف روند حسن نیت خواند و خاطرنشان کرد: این با روند مذاکرات جاری هستهای ناسازگار است. مایه تأسف است که احکام دادگاههای اروپایی و مقررات بینالمللی به طور جدی و اصولی از سوی این اتحادیه مورد بیتوجهی قرار میگیرد. انتظار داریم اتحادیه اروپا از این اقدامات که باعث کاهش اعتماد متقابل میشود، پرهیز کند و ضمن رفع این اقدام، خواهان آن هستیم که توجه جدی به فضای جاری مذاکرات داشته باشند.
افخم گفت: ما ناخرسندی و اعتراضمان را نسبت به مقامات اتحادیه اروپا اعلام کردهایم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحولات اخیر لیبی نیز اظهار داشت: از اینکه این موضوع را به سطح بینالمللی و فراگیر برسانند، نگران هستیم. تجربه عملکرد در مقابل نیروهای تروریستی و تکفیری تجربه مثبتی نبوده و متأسفانه اشتباهات زیادی در این خصوص صورت گرفته است و این نگرانی به طور جدی وجود دارد که درباره لیبی هم چنین مسئلهای رخ دهد.
وی اضافه کرد: امیدواریم همه طرفهای ذیربط کمک کنند تا دولت ملی لیبی شکل بگیرد و با توان خود لیبی و گروههایی که در داخل لیبی و خواهان حفظ تمامیت ارضی آن هستند، این دولت ملی بتواند مسیر آینده کشور را رقم بزند.
افخم ادامه داد: در مواجهه با گروههای تروریستی باید مصالح و منافع کشورهای منطقه در نظر گرفته و از تکرار اشتباهات جلوگیری شود.
خبرنگاری درباره اخبار مطرح شده در خصوص توافق بر سر تعداد سانتریفیوژها سؤال کرد که افخم این گونه اخبار را گمانه زنی رسانهای خواند و افزود: بارها اعلام کردهایم که موضوعات مذاکراتی بر سر میز مذاکره مطرح میشود و همانطور که گمانهزنیهای قبلی را تأیید نکردهایم، این اخبار را نیز تأیید نمیکنیم. اخبار مطرح شده در برخی رسانهها و اعداد و ارقامی که منتشر میشود گمانهزنی رسانهای است.
افخم در خصوص درخواست وزارت خارجه آرژانتین مبنی بر طرح موضوع «آمیا» در مذاکرات هستهای ایران و 1+5 نیز گفت: چارچوب مذاکرات هستهای کاملاً روشن و صرفاً پیرامون فعالیتهای هستهای ایران است و موضوعات دیگر مطرح نیست. بحث آمیا مسئله داخلی آرژانتین است و ما هرگونه دخالت و حضور برخی کشورها در این قضیه را رد میکنیم.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران موضوع آمیا را مسئله داخلی آرژانتین میداند و ما مواضعمان را نسبت به این پرونده قبلاً اعلام کرده و هرگونه اقدام تروریستی را محکوم و آمادگی خود را برای کمک به روشن شدن ابعاد این اقدام تروریستی اعلام کردهایم.
یکی از خبرنگاران درباره درز جزئیات مذاکرات ایران و گروه 1+5 توسط آمریکاییها به رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 است و باید در همان محدوده باشد. سوء استفاده هر طرف دیگری که فراتر از 1+5 بوده، در طول این مدت نشان داده شده و هر میزان اطلاعاتی که در اختیار برخی قرار گرفته در جهت تخریب مذاکرات از آن استفاده شده است.
افخم ادامه داد: انتظار داریم موضوعات مذاکراتی در چارچوب میز مذاکرات باقی بماند و افکار عمومی به واسطه اطلاعات غیرواقعی، مبهم و هدفمند به انحراف کشیده نشود.
وی درباره مذاکرات ایران و 1+5 خاطرنشان کرد: گفتوگوها در جریان است که به زودی مذاکرات را در سطح دو جانبه، چندجانبه و در سطح 1+5 تا قبل از پایان سال جاری برگزار شود. امیدواریم به زودی مذاکرات دوجانبه برگزار شود.
به گزارش فارس، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات یمن و اقدام برخی کشورها در تعطیل کردن سفارتخانههایشان در صنعا گفت: ما به طور اصولی از تمامیت ارضی، حاکمیت ملی و راهحل سیاسی در یمن حمایت میکنیم و معتقدیم راهحل سیاسی باید به سمت پر کردن خلأ سیاسی در یمن به کار گرفته شود و گفتوگوهای داخلی باید با مشارکت همه احزاب و گروهها شکل بگیرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از شکلگیری چنین گفتوگوهایی برای پر شدن خلاء سیاسی در یمن حمایت میکند و معتقد است همه باید کمک کنند این خلاء سیاسی رفع شود و آمادگی داریم به سهم خود کمک کنیم که این مشکل رفع شود و اوضاع یمن به سمت یک راهحل سیاسی فراگیر حرکت کند.
افخم با اشاره به تلاشهایی که در این راستا شکل میگیرد، ابراز امیدواری کرد که مجامع و محافل منطقهای و بینالمللی بدون فشار طرفهای خاص که ممکن است انگیزه سیاسی خاص داشته باشند، به سمت پیدا کردن راهحل سیاسی حرکت کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اقدامات وزارت خارجه برای مقابله با ریزگردها نیز عنوان کرد: وزارت امور خارجه در مسائل توسعهای و محیط زیستی نقش ویژهای دارد. ما با سازمانهای منطقهای و در حوزه دو و چند جانبه کارهایی را انجام میدهیم و در همین زمینه فعالیت و ارتباط با سازمانهای بینالمللی که به طور تخصصی موضوعات زیست محیطی را دنبال میکنند، ارتباط داشته و داریم و سعی میکنیم از امکانات فنی در حوزه منطقهای و بینالمللی و نیز دوجانبه و به کارگیری تجربیات دیگر کشورها برای مقابله با این پدیده زیست محیطی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در این رابطه وزارت امور خارجه گفتوگوها و مذاکرات را در دستور کار خود با کشورهای منطقه و همسایه قرار داده است. امیدواریم از طریق ارتباطات فزایندهای که برقرار است، راهحلهای میان مدت و درازمدتی را برای این پدیده زیست محیطی به کار گیریم.
افخم درباره تحولات اوکراین نیز گفت: توافق مینسک برای آتشبس حاصل شده و طرفهای مختلف اروپایی، روسیه و اوکراین گفتوگوهایی را انجام و آتش بس اجرایی شده و تلاش دارند آتشبس حفظ شود. امیدواریم از طریق راهکار شکل گرفته، بحران پایان یافته و در جهت برقراری آرامش، مسیر کار به پیش برود. امیدواریم همه طرفها به توافق پایبند باشند و زمینه را برای گامهای بعدی فراهم کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط تهران و ریاض با بیان اینکه سفرای دو کشور فعال هستند و ارتباطات برقرار است، عنوان کرد: ایران خواستار بهترین مناسبات با کشورهای همسایه است و همواره از اینکه تحولی در این جهت باشد، استقبال میکنیم. گفتوگوها با عربستان در سطح رایزنیهای روتین انجام میشود. امیدواریم از ظرفیت عربستان نه تنها در سطح دوجانبه بلکه برای کمک به تقویت آرامش در منطقه بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
وی تصریح کرد: جز همکاری و گفتوگوی کشورهای منطقه راهی برای رسیدن به ثبات و امنیت پایدار نیست.
ادامه دارد...
انتهای پیام/
∎