شناسهٔ خبر: 2634413 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

ناطق نوری در همایش نقش پژوهش در قانون گذاری:

بدون تحزب نمی شود کشور را اداره کرد

مجلس در وسط دمکراسی است و پس از انقلاب و حتی با وجود جنگ تحمیلی ما انتخابات را تعطیل نکردیم که نشان دهنده آزادی و دمکراسی است، ولی دمکراسی ابزار می خواهد که آن را نداریم.

صاحب‌خبر -
رییس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری با اشاره به لزوم فعالیت احزاب فراگیر در کشور گفت: در حال حاضر دموکراسی در کشور ابزار لازم خود را ندارد و نمی‌توان کشوری که دموکراسی دارد را بدون حزب اداره کرد.

به گزارش اعتدال به نقل از خانه ملت، حجت‌الاسلام علی‌اکبر ناطق‌نوری امروز در سومین همایش بررسی نقش پژوهش در فرایند قانون‌گذاری با بیان اینکه انسان از لحاظ سنی و کاری در مقطعی عمدتاً با خاطرات زندگی می‌کند، ادامه داد: یکی از زیباترین دوران زندگی‌ام، زندگی با خاطرات است و اگر خدا توفیق داده باشد که انسان کاری انجام داده باشد که موجب دلشکستگی، آزار و تخریب کسی نشده باشد، بسیار آرامش‌بخش است.

رئیس سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برای بنده وقتی به یاد دوران خدمت در مجلس می‌افتم، این دوران بهترین دوران کاری بنده بود، از جمله تاسیس مرکز پژوهش‌های مجلس توفیق الهی برای بنده بود.

وی تاکید کرد: البته در آن دوران جواد لاریجانی در تاسیس و تشکیل مرکز پژوهش‌ها نقش بسیار عمده‌ای داشت که از زحمات ایشان قدردانی می‌کنم.

ناطق‌نوری اظهار داشت: از دیرباز و از قرن‌ها پیش این بحث بین حکما، بزرگان و فلاسفه مطرح بود که برای ساختن جامعه‌ای بهتر و سعادتمند چه عواملی لازم است، برخی اعتقاد داشتند که مجریان لایق می‌توانند جامعه را سعادتمند کنند.

وی ادامه داد: البته برخی دیگر بر این باور بودند که مجری لایق نمی‌تواند جامعه را سعادتمند کند، بلکه قوانین متقن لازمه دستیابی به این هدف است.

ناطق‌نوری با بیان اینکه اسلام تاکید دارد هم قوانین متقن و زنده و هم مجریان لایق لازمه دستیابی به جامعه سعادتمند است، اظهار داشت: هم کتاب لازم است و هم پیامبری شایسته، هم قرآن لازم است و هم شخصیتی چون پیامبر و جانشین‌های او برای سعادتمندی دنیا. مجلس مرکز دموکراسی است، بخصوص در کشور ما که از صدر مشروطه مجلس مرکز قانونگذاری، آزادی و دموکراسی شد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تشریح کرد: بنده با سابقه 20 سال کار پارلمانی و قانونگذاری شاید بتوانم به عنوان یک کارشناس نقطه‌نظراتی داشته باشم. براساس قانون اساسی مجلس ایران جزو مقتدرترین مجالس در دنیا است.

وی با اشاره به کنگره آمریکا در مقایسه با مجلس ایران گفت: کنگره آمریکا که کشوری مقتدر است، در برخی مواقع قابلیت انحلال دارد و برخی مصوبات آن وتو می‌شود، در حالی که مجلس شورای اسلامی ما مجلسی است که طبق قانون اساسی امکان انحلال آن وجود ندارد و زمانی که در بازنگری قانون اساسی برخی دوستان در مجلس خبرگان خواهان انحلال آن بودند، مقام معظم رهبری مخالف این پیشنهاد بودند.

ناطق‌نوری تاکید کرد: بنابراین مجلس طبق قانون اساسی قابل انحلال نیست و مصوبات آن بعد از تایید شورای نگهبان از سوی هیچکس قابل وتو نخواهد بود. در کمتر جای دنیا چنین اقتداری برای مجلس قائل هستند.

رئیس سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رئیس جمهور باید در مجلس سوگند یاد کند و مجلس باید وزرای او را تایید کند. نمایندگان حق دخالت، اظهارنظر، تحقیق و تفحص، سوال، استیضاح و رأی به عدم کفایت سیاسی را دارند و ما در مجلس اول شاهد رأی نمایندگان و عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور بودیم.

ناطق‌نوری اظهار داشت: این اقتدار که نظام و قانون اساسی به مجلس داده است، جایگاه این قوه را بسیار بالا و پرمسئولیت کرده است و هر چه مسئولیت و جایگاه سنگین‌تر می‌شود، مسئولان باید دقت بیشتری داشته باشند.

موسس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با وجود دموکراسی و آزادی در مجلس، کشور مشکل دارد، ادامه داد: دموکراسی ابزار نیاز دارد، 35 سال از پیروزی انقلاب گذشته و هر سال به طور میانگین یک انتخابات داشتیم، حتی در 8 سال دفاع مقدس. هیچگاه در ایران انتخابات  شامل انتخابات ریاست جمهوری،مجلس و خبرگان تعطیل نشد. با این حال این دموکراسی ابزار لازم خود را ندارد و نمی‌توان کشوری که دموکراسی داردرا بدون حزب اداره کرد.

ناطق‌نوری با اشاره به آیه‌ای از قرآن که تاکید دارد باید از اهل سوال کنیم، ادامه داد: مردم عادی کشور چطور می‌توانند خبره‌ای را برای ریاست جمهوری یا رهبری انتخاب کنند؟ روستایی، چوپان، کارگر، فرهنگی، استاد دانشگاه و همه رده‌ها و طبقات اهل خبره نیستند و نمی‌دانند چه کسی شایسته خبرگی، شایسته حضور در مجلس و شایسته ریاست جمهوری است، بنابراین باید از اهل آن سوال کنیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: در بررسی‌ها و آسیب‌شناسی‌ها مشخص شد، کشور روی موج حرکت می‌کند، بنابراین نمی‌توان آن را به درستی اداره کرد. هر بار موجی می‌آید و گروهی  با آن موج روی کار می‌آیند؛ در کشور نه ابزار لازم برای دموکراسی را داریم و نه قاعده بازی سیاسی را بلد هستیم.

وی با اشاره به قاعده بازی سیاسی در دنیا گفت: در برخی کشورها قوانین و در برخی کشورها فرهنگ اجازه نمی‌دهد حزب A تمام گروه‌های حزب  Bرا عوض کند. رئیس جمهور در این کشورها می‌تواند معاون، مشاور و وزرا را از حزب خود انتخاب کند اما در رده کارشناسی دست به تغییر نمی‌زند، این در حالی است که در ایران چون قاعده بازی سیاسی را بلد نیستیم، تا فراش مدرسه را عوض می‌کنند.

موسس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بعد از گذشت 35 سال از جمهوری اسلامی این قابل قبول نیست که قاعده بازی سیاسی را بلد نباشیم و ابزار دموکراسی را در اختیار نداشته باشیم.

ناطق نوری با بیان اینکه مردم برای انتخابات به حزب نیاز دارند، توضیح داد: مردم می‌توانند به احزاب اعتماد کنند و به کاندیدایی که حزب مورد نظرشان  که براساس تخصص انتخاب می‌شود، رأی دهند. حزب برای کشوری که می‌خواهد هر ساله انتخابات داشته باشد، لازم است.

وی با بیان اینکه در مجالس اول، دوم و سوم سالی یکبار خدمت رهبر کبیر انقلاب مشرف می‌شدم، ادامه داد: ایشان می‌فرمودند سعی کنید از کارشناسان خارج از مجلس برای طرح و لوایح استفاده کنید تا مصلحت کشور و منافع ملی در نظر گرفته شود.

ناطق‌نوری اظهار داشت: بعد از آنکه در مجلس چهارم توفیق خدمت‌گذاری در ریاست قوه مقننه را داشتم، به فکر اجرایی کردن فرموده امام راحل افتادم. توصیه‌های ایشان انگیزه‌ای شد تا برای تشکیل مرکز پژوهش‌ها اقدام کنم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: آن زمان با جواد لاریجانی نشستیم و قانونی برای تاسیس این مرکز که مستقل باشد، تدوین کردیم. در سال 74 طرح ایجاد مرکز پژوهش‌ها به مجلس آورده شد و پس از تصویب آن توانستیم از نیروهای دیگر استفاده کنیم.

موسس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خوشحالم که امروز عملکرد مرکز پژوهش‌ها قابل دفاع است. در دو دوره گذشته به ریاست دکتر لاریجانی در مجلس و همچنین در این دوره از مرکز پژوهش‌ها که کاظم جلالی اداره آن را برعهده دارد، شاهد تکامل این مرکز هستیم.