به گزارش ایسکانیوز محمود احمدی نژاد در زمان ریاست جمهور خود اقدام به برقراری رابطه با دولت جیبوتی کرد . او در 6 اسفند 87 عازم این کشور شدو در این سفر 5 سند همکاری میان ایران و جیبوتی امضا شد که چهار سند در زمینههای همکاری وزارت امورخارجه دو کشور، لغو روادید سیاسی و خدمت، سند کمک توسعهای و سند مربوط به احداث مرکز فنی وحرفه ای و یک سند اعطای خط اعتباری جمهوری اسلامی ایران به جیبوتی بوده است.
روسای جمهوری اسلامی ایران و جیبوتی روابط دو کشور را با توجه به دیدگاههای مشترک در مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی، رو به گسترش ارزیابی و اعلام کردند که مناسبات و همکاریهای ایران و جیبوتی با عزم راسخ مسوولان دو کشور به سرعت توسعه مییابد.و همچنین باید از همه ظرفیت های موجود برای گسترش و افزایش همکاری های تهران- جیبوتی استفاده شود.
دولت وقت در سال 1387 از طریق بانک توسعه صادرات نیز وام 10 میلیون دلاری به کشور جیبوتی اختصاص داد و در ساخت و طراحی ساختمان مجلس ملی این کشور کمک شایانی کرد اما جیبوتی که پارلمانش را ایران ساخت با عربستان ائتلاف کرد و به حمایت از این کشور روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
این کشور کوچک و دوست دولت نهم در حمایت از قطع رابطه عربستان با ایران علیه کشورمان بیانیه ای صادر میکند و خواستار پایبندی ایران به عرف بین الملل میشود ودر مسیر دفاع تمام قد ازعربستان قرارمی گیردو مدعی نقش بارز این کشور در ایجاد ثبات و امنیت در سطح منطقهای و بینالمللی می شود و از آن قدردانی می کند.
همچنین با اعلام همبستگی کامل با عربستان سعودی در جریانات چند روز اخیر عربستان و ایران ، تمامی اقدامات عربستان در مواجهه با تروریسم و افراط گرایی و حفظ امنیت منطقه را نیز تأیید میکند!
کشور جیبوتی در جنگ اخیر یمن نیز تلاش کرد تا از حمایت دولت عربستان بی نصیب نماند و براساس گزارش رسانه ها، عربستان سعودی به کشورهای مختلف پیشنهاد کرده بود در صورت مشارکت در جنگ یمن از کمک های مالی سعودی بهره مند شوند. کشورهای سنگال، مالزی و جیبوتی نیز مشارکت در جنگ یمن را با این شرایط پذیرفته اند.
با توجه به اینکه ارتش این کشور کمتر از 200 هزار نفر جمعیت دارد و قادر به مشارکت در هیچ عملیات نظامی نیست ، دولت جیبوتی اعلام کرد مرزهای آبی و هوایی این کشور را برای جنگنده ها و کشتی های نظامی ائتلاف سعودی در جنگ یمن باز می گذارد تا از این طریق در عملیات یمن مشارکت داشته باشد. و از کمک های مالی عربستان بی نصیب نماند
این درحالی است که در آذر سال گذشته نیز پیرو سند های همکاری امضاء شده در دولت نهم ساختمان جدید مجلس نمایندگان جیبوتی که با کمک توسعه ای ج.ا.ایران و توسط شرکت های ایرانی ساخته شده است، طی مراسمی باحضور هیات بلندپایه ای از کشورمان به ریاست رئیس محترم مجلس شورای اسلامی، مقامات بلندپایه جیبوتی از جمله رئیس جمهور، رئیس و نمایندگان مجلس، هیات های پارلمانی از چندین کشور آفریقایی و حوزه خلیج فارس و همچنین نمایندگانی از سفارتخانه ها و سازمان های منطقه ای و بین المللی مستقر در جیبوتی افتتاح می شود و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه ساختمان جدید مجلس ملی این کشور از اقدام بجا و سنجیده جمهوری اسلامی ایران در ساخت این ساختمان و ازشرکتهای ایرانی استراتوس و سیما چوب به خاطر اجرای شایسته قدردانی و ساختمان جدید مجلس ملی جیبوتی را نماد دوستی پایدار جمهوری اسلامی ایران و جیبوتی قلمداد میکند .
افتتاح ساختمان مجلس ملی جیبوتی
اما مقامات جیبوتی چندان پایبندی به عهدی که با ایران بستند نداشتند و خود را تحت حمایت عربستان معرفی کردند تا جایی که رئیس جمهور جیبوتی در گفتگو با روزنامه الحیات درخرداد ماه سال جاری با اشاره به سفر احمدی نژاد رئیس جمهوری پیشین ایران به این کشور و درخواست وی برای افتتاح سفارت ایران گفت که جیبوتی چنین چیزی نمی خواست تا شر ایران به این کشور نرسد!
گلیه عدم افتتاح سفارت در تهران را کمبود امکانات بیان کرد اما به صراحت اعلام کرد: درقضیه تهران هم همین (مساله مالی) است هرچند اهمیتی هم به آن (داشتن سفارت در تهران) نمی دهیم. احمدی نژاد رئیس جمهوری پیشین ایران در سفر به جیبوتی خواستار باز شدن سفارت تهران در جیبوتی شد ولی جیبوتی چنین چیزی نمی خواست تا شر ایران به این کشور نرسد!
203/201