آرمان: در راستای فتنه منطقهای عربستان، روز گذشته دولت کویت نیز در حمایت از مواضع عربستان سعودی درقبال ایران، سفیر خود را از تهران فراخواند. وزارت خارجه کویت، در بیانیهای از فراخواندن سفیر خود در ایران در پی حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران، خبر داد. در بیانیه وزارت خارجه کویت آمده است: «وزارت خارجه کویت، صبح امروز سفیر این کشور در جمهوری اسلامی ایران را در پی حمله تظاهراتکنندگان به سفارت عربستان سعودی و نیز تعدی به کنسولگری آن در مشهد و آتش زدن این اماکن، فراخوانده است.» دولت کویت در راستای حمایت از عربستان سعودی، حمله به سفارت این کشور در تهران را نقض معاهدههای بینالمللی و عدم تعهد ایران به تامین امنیت هیاتهای دیپلماتیک خوانده است. در حالی این کشورهای بی ارزش سفرای خود را فرامیخوانند که ایران بارها درباره حمله به سفارت عربستان توضیح داده است. مثلا دیروز وزیر کشور گفت: هیچکس راضی به آسیبرساندن به سفارتعربستان در کشور ما نبود و جار و جنجال عربستان درباره قضیه سفارت برای پوشش دادن افتضاح به شهادت رساندن شیخ نمر در عرصه بینالمللی است و این جنایت بر هیچ قاموسی نمیگنجد. یا اینکه کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، تعرض تعداد معدودی افراد به سفارت عربستان را مورد نقد قرار داد و گفت: این اقدام کاملا اشتباه بود و خلاف عرف دیپلماتیک است؛ ما متعهد به رعایت قواعد مربوط به مصونیت دیپلماتها هستیم. از سوی دیگر سفیر کشورمان در کویت احضار شد و یادداشت اعتراضی درباره تعرض به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد به وی ارائه شد.
شورای امنیت حمله به سفارت عربستان را محکوم کرد
شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز دوشنبه (۴ ژانویه/ ۱۴ دی)، با صدور بیانیهای حمله به سفارت عربستان در ایران را به شدت محکوم کرد. در این بیانیه که در آن اشارهای به اعدام شیخ نمر، روحانی سرشناس شیعه و منتقد حکومت عربستان نشده است، از ایران خواسته شده تا از دیپلماتها و داراییهای سفارتخانهها در ایران حفاظت کند. در این بیانیه آمده است: «اعضای شورای امنیت با شدیدترین لحن حملات به سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد را محکوم میکنند.» شورای امنیت در بیانیه خود آورده است این حملات آسیب جدی به همراه داشته است. شورای امنیت سازمان ملل با بیان نگرانی عمیق در رابطه با حملات، از ایران خواسته است تا به طور کامل به تعهدات بینالمللی خود در این زمینه پایبند بوده و آنها را رعایت کند. شورای امنیت همچنین از دو طرف خواسته است تا گفتوگو را حفظ کنند و به سوی کاهش تنش در منطقه گام بردارند.
نامه ایران به دبیرکل سازمان ملل
روز گذشته نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل از ارسال نامه ای به دبیرکل این سازمان خبر داد. همچنین دیروز بان کی مون درباره اتفاقات اخیر در عربستان و ایران واکنش نشان داد و خواستار صلح شد؛ هر چند مسئولان کشورهای دیگر هم دیروز درباره اعدام شیخ نمر و اتفاقات سفارت عربستان اظهاراتی داشتند. غلامعلی خوشرو با ارسال نامهای بهبان کی مون دبیرکل سازمانملل، ضمن محکومیت اقدام تحریکآمیز عربستانسعودی در به شهادت رساندن آیتا... شیخ باقر نمر، اقدامات کشورمان را برای جلوگیری از بروز هرگونه حادثه در ارتباط با نمایندگیهای عربستان سعودی در تهران و مشهد تشریح کرد. در بخشی از نامه سفیر کشورمان ضمن تاسف از اینکه بهرغم تلاشهای گسترده نیروهای انتظامی، تعدادی از معترضان وارد محل سفارت شده و خساراتی به ساختمانهای مذکور وارد کردند، آمده است: جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر تعهدات خود وفق حقوق بینالملل و اسناد بین المللی ذیربط خصوصا کنوانسیون ۱۹۶۳ وین ناظر بر روابط کنسولی و کنوانسیون ۱۹۶۱ وین ناظر بر روابط دیپلماتیک، از هیچ اقدامی برای بازداشت کلیه عاملان بروز حادثه و پیگرد قضائی موضوع فروگذار نخواهد کرد. در نامه خوشرو همچنین آمده است: پس از وقوع حوادث فوق، جناب آقای دکتر حسن روحانی ریاست جمهوری دستورات لازم را به دستگاههای ذیربط از جمله وزارت کشور ابلاغ کردهاند و بر تسریع در پیگیری موضوع و محاکمه عاملان بروز حادثه تاکید کرده و ریاست قوه قضائیه کشورمان نیز بر پیگیری سریع و همه جانبه موضوع تاکید کرده است. در این نامه همچنین اظهار شده است: جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را جهت جلوگیری از بروز حوادث مشابه به عمل خواهد آورد. نمایندگی دائم کشورمان خواستار ثبت و انتشار این نامه به عنوان سند مجمع عمومی سازمان ملل متحد شده است. سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که دبیرکل این سازمان در تماس تلفنی با وزیر خارجه عربستان سعودی از قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران ابراز نگرانی کرد. «استفان دوجاریک» اعلام کرد که «بان کی مون» دبیرکل این سازمان در گفتوگوی تلفنی با وزیر خارجه عربستان از تصمیم ریاض برای قطع روابط با تهران ابراز نگرانی کرد. دوجاریک گفت: «دبیرکل سازمان ملل حمله به سفارت عربستان در تهران را مجددا محکوم کرد اما افزود که تصمیم ریاض برای قطع روابط با ایران بسیار نگران کننده است».
گفتوگوی وزرای امور خارجه انگلیس و اندونزی با ظریف
وزرای امور خارجه انگلیس و اندونزی با وزیر امور خارجه کشورمان گفتوگوی تلفنی کردند. فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس و رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه اندونزی در تماسهای جداگانه تلفنی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان درباره تحولات جدید منطقه گفتوگو کردند. در این گفتوگوهای تلفنی که عصر دیروز انجام شد، طرفین بر ضرورت و اهمیت جلوگیری از افزایش تنش در منطقه تاکید کردند.
∎