شناسهٔ خبر: 10187195 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

مردم، مراجع، فعالان سیاسی ومقامات اقدام «آل سعود» را محکوم کردند

اعتراض یکپارچه ایران به اعدام «شیخ نمر»

صاحب‌خبر -



شیخ نمر، معترض مسالمت جو

آیت‌الله شیخ نمر باقر النمر روز گذشته در حالی در کنار 46 نفر دیگر از منتقدان حکومت آل سعود اعدام شد که 23 مهر 1393سال گذشته به اتهام انتقاد از حکومت عربستان دستگیر شده بود. وزارت کشور دولت سعودی اما روز گذشته اتهام او را  اقدامات تروریستی اعلام کرد. این اتهام در حالی مطرح شد که شیخ نمر در مبارزه خود با حکومت آل سعود پا از خط قرمزهای مبارزه مسالمت‌جویانه فراتر ننهاده بود.
وی که امامت جمعه شهر شیعه‌نشین العوامیه در شرق عربستان بود و در خطبه‌ها و سخنرانی‌های خود به انتقاد از حکومت آل سعود می‌پرداخت آخرین بار در تیرماه سال 91 و پس از طرح انتقاد از مقام های عربستان و تقاضا برای برگزاری انتخابات دستگیر و سپس به اتهام ادعایی «فتنه‌انگیزی در کشور» محاکمه و به اعدام محکوم شد.
حکمی که با وجود اعتراض مراجع و علمای شیعه و سنی ایران و دیگر کشورهای منطقه و حتی  درخواست سازمان عفو بین‌الملل  که با اعتراض به بازداشت بدون تفهیم اتهام شیخ نمر خواستار آزادی او شده بود، آبان ماه امسال توسط  دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی عربستان تأیید  شد. اقدامی که مورد اعتراض علما، اندیشمندان و سازمان‌های اسلامی و بین‌المللی قرار گرفت. آذرماه امسال نیز دولت ریاض اعلام کرد قصد دارد شیخ نمر را به همراه حدود 50 نفر دیگر اعدام کند با این حال بالا بودن آمار سالانه اعدام در عربستان و اعتراض سازمان عفو بین‌الملل به رویه قضایی این کشور سبب شد که ریاض برای بالاتر نرفتن آمار سالانه خود این اقدام را تا سال جدید میلادی به تعویق اندازد.

یک سال پس از دستگیری «شیخ نمر باقر النمر» روحانی شیعه عربستان، وزارت کشور دولت سعودی از اعدام این عالم شیعه خبر داد. دیروز به محض انتشار این خبر، همان گونه که انتظار می‌رفت مردم، علمای دینی، مسئولان و فعالان سیاسی ایران  واکنش اعتراضی گسترده‌ای نشان دادند.
مراجع تقلید و علمای ایران در قبال اعدام شیخ نمر سکوت را جایز ندانسته و در موضعگیری‌هایی، این اقدام عربستان سعودی را محکوم کردند. موضعگیری‌هایی که مختص روحانیون شیعه نبود و مراجع و علمای اهل سنت نیز همراه و همزبان با آنان به شهادت رساندن این عالم شیعه عربستانی را محکوم کردند.  روز گذشته آیات عظام مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی در پیام‌های جداگانه‌ای، ضمن محکوم کردن اقدام حکومت عربستان سعودی در اعدام آیت‌الله شیخ نمر و 46 نفر از دیگر منتقدان بی گناه دولت سعودی، خواستار واکنش جهان اسلام به آن شدند. آیت‌الله مکارم‌شیرازی در پیام خود با بیان اینکه «اگر کسانی تاکنون تردید داشتند که کانون فتنه و تکفیر در جهان، آل سعود هستند با این نمونه آشکار جای تردیدی باقی نماند»، گفت: «این جنایت انتقام شکست‌هایی است که آل سعود در عراق و سوریه و یمن دامنگیرشان شده است، ولی باید در انتظار شکست‌های مهم‌تری در این سه منطقه باشند.» وی با اشاره به اینکه به یقین این جنایت بدون اطلاع امریکا نبوده است، افزود: «هم سعودی‌ها و هم امریکا کور خوانده‌اند، ما با برادران اهل سنت اختلافی نداریم، اختلاف ما با تکفیری‌هاست که همه مسلمین در برابر آنها اتفاق نظر دارند.»
آیت‌الله صافی‌گلپایگانی  نیز با صدور پیامی، اعدام عالم آزاده، روحانی عالی مقام شهید شیخ نمر را محکوم کرد و با تبریک و تسلیت این شهادت به جهان اسلام و مردم غیور و مسلمان عربستان، ‌نوشت: «حکام آل سعود که ان‌شاءالله تعالی سقوط آنان نزدیک است، بدانند که خون به ناحق ریخته‌ این روحانی شهید، خواب راحت را از آنان سلب نموده، جهان اسلام را بیدار کرده و راه سقوط را برای این رژیم هموار خواهد نمود. مسلماً این جنایت ددمنشانه را آزادگان دنیا و مجامع آزاد بین‌المللی محکوم خواهند نمود و فریاد مظلومیت این شهید بزرگوار به گوش جهانیان خواهد رسید.»
همچنین آیت‌الله نوری ‌همدانی در دیدار برگزار کنندگان نخستین اجلاس نماز قم با  ابراز کمال تأثر از این اعدام مغرضانه و ظالمانه گفت: «عربستان سعودی از مذهبی خرافی برخوردار است، مذهبی که با بهره‌گیری از پشتیبانی‌های امریکا و صهیونیست، تکفیری‌ها، داعش و بوکوحرام را تربیت می‌کند تا اسلام را خشن و بدنام معرفی ‌کند.» ایشان ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر از سوی عربستان سعودی، خواستار عکس‌العمل در برابر این دهن‌کجی بزرگ به اهل خرد شیعه و سنی شد و خاطرنشان کرد: «علمای شیعه و سنی بلاد اسلامی باید درخصوص اقدام نابجای عربستان سعودی در اعدام مغرضانه عالم دینی، تصمیم بگیرند اما فعلاً این مسأله را محکوم ‌کنیم.» آیت‌الله جوادی آملی، از مراجع تقلید  نیز در حاشیه درس خارج خود با اشاره به اینکه پیام شهادت شیخ نمر مبارزه با آل سعود و استکبار است، گفت: «آل سعود جنگ نیابتی را از سوی استکبار برعهده گرفته و باید بداند که سرنوشت تلخی در انتظار آنها است.»
سید حسن خمینی نیز  در پی شهادت شیخ النمر پیام تسلیتی صادر کرد.  در بخشی از پیام یادگار امام خمینی (ره) به این مناسبت شهادت مظلومانه شیخ نمر باقر النمر نقطه ننگی در کارنامه دولت عربستان خوانده شده و آمده است: « خون آن مرحوم که عمر خویش را در راه احقاق حقوق مردم آن سرزمین سپری کرد، باعث احیای تفکر اسلام ناب خواهد شد و به امید خدا به نتایج مطلوب خواهد رسید.»
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان نیز در واکنش به به‌شهادت رساندن شیخ نمر توسط رژیم آل سعود با بیان اینکه «مسئولان عربستان نامه مرا مبنی بر لغو حکم اعدام «شیخ نمر» بدون پاسخ گذاشتند.» گفت: «وقتی خبر اعدام شیخ نمر را شنیدم، خیلی متأثر و متأسف شدم و این باور کردنی نیست.» وی با تأکید بر گسترش وحدت برای حفظ منافع اسلام تصریح کرد: مسئولان عربستان باید به منافع و مصالح اسلام بیندیشند، مصالح اسلام ایجاب می‌کرد که دولت عربستان از اعدام شیخ نمر صرفنظر کند.
وی ادامه داد: در شرایطی که دشمنان اسلام با دسیسه‌های مختلف در میان مسلمانان اختلاف ایجاد کرده و کشورهای اسلامی را در وضعیت بحرانی قرار داده‌اند و در برهه‌ای که جهان اسلام نیازمند اتحاد و همبستگی مسلمانان است و باید همه با هم وحدت داشته باشیم، اقدام عربستان در اعدام شیخ باقر النمر به صلاح اسلام و مسلمانان نبود.
آیت‌الله احمد خاتمی، عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری  نیز با محکوم کردن اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی برجسته شیعی عربستان توسط رژیم آل سعود گفت: این رژیم هزینه سنگینی برای این جنایت خود می‌پردازد. خاتمی با یادآوری اینکه در اعدام شیخ نمر، شاه عربستان و قضاتی که این حکم را صادر کردند در خط مقدم جنایت قرار دارند، افزود: «انتظار از دستگاه دیپلماسی ایران آن است که در این رابطه موضعی درخور شأن ملت ایران داشته باشد.» وی همچنین از نهادهای اسلامی و شیعی خواست تا خشم مقدس خود را در این خصوص به نمایش بگذارند.  همچنین آیت‌الله‌ هاشمی شاهرودی ضمن صدور پیام تسلیتی به مناسبت شهادت شیخ باقر النمر با بیان اینکه «جریان خون مطهر شیخ نمر، طوفانی را بپا خواهد کرد که جز با سرنگونی این نماد حقیقی شیطان در منطقه، آرام نخواهد گرفت»، اظهار داشت: «تردیدی نیست اضمحلال و نابودی این رژیم شیطانی به محو شدن تروریسم داعشی و تکفیری منجر خواهد شد و عالَم اسلام را از این مصیبت فراگیر نجات خواهد بخشید.» روز گذشته جامعه روحانیت مبارز تهران و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در واکنش به شهادت شیخ نمر بیانیه‌های جداگانه‌ای صادر کردند. ائمه جمعه اهل سنت کرمانشاه با صدور بیانیه‌ای، اعدام آیت‌الله شیخ نمر را محکوم کردند.
وزارت خارجه: دولت عربستان با زبان اعدام با منتقدان سخن می‌گوید
در یکی از نخستین واکنش‌ها حسین جابر انصاری سخنگوی وزارت خارجه، اعدام آیت‌الله شیخ باقر النمر روحانی سرشناس سعودی را شدیداً محکوم کرد و گفت: «دولت عربستان در حالی که از جریان‌های تروریستی و افراط‌گرایان تکفیری حمایت می‌کند، با منتقدان داخلی خود با زبان اعدام و سرکوب سخن می‌گوید.» جابرانصاری با بیان این موضع که «در حالی که تروریست‌های افراطی و تکفیری، امنیت و آسایش ملت‌های منطقه و جهان را سلب و ثبات و موجودیت برخی دولت‌های منطقه را تهدید می‌کنند؛ اعدام شخصیتی مانند شیخ النمر که ابزاری جز سخن گفتن برای پیگیری اهداف سیاسی و دینی خود نداشت، تنها عمق بی‌تدبیری و بی‌مسئولیتی را نشان می‌دهد»، تصریح کرد: «روشن است که نتایج این سیاست عقیم و غیر مسئولانه متوجه عاملان آن شده و دولت عربستان تاوان سختی بابت پیگیری این سیاست‌ها خواهد پرداخت.»
یک منبع آگاه در وزارت خارجه عصر روز گذشته اعلام کرد که وزارت خارجه ایران در اعتراض به اعدام شیخ نمر، روحانی برجسته عربستانی کاردار عربستان در تهران را به وزارت خارجه احضار کرد.
روز گذشته آیت‌الله ‌هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز که آبان ماه  سال گذشته در پیامی به ملک عبدالله پادشاه وقت عربستان خواستار جلوگیری از اجرای حکم اعدام آیت‌الله شیخ نمر باقر النمر شده و با تأکید بر شرایط حساس منطقه، جلوگیری از اجرای آن حکم را باعث یأس تفرقه‌افکنان و تقویت وحدت شیعه و سنی در جهان اسلام دانسته بود، روز گذشته با انتشار پیامی شهادت آیت‌الله نمر، عالم بزرگوار تشیع در سرزمین عربستان را به همه آزاداندیشان جوامع بشری، تسلیت گفت و افزود: «در اوج قحطی استدلال و منطق و استیلای تندروی‌های قومی و مذهبی که گروهی و متأسفانه دولت‌هایی با گفتار و رفتار خویش، عامل وهن اسلام و موجب بدنامی مسلمانان شده‌اند، خون به ناحق ریخته شده‌ این شهید بزرگوار، درخت پژمرده اسلام در برادرکشی‌ها را با هشیاری سیاسی، به طراوت تاریخی خویش برگردانده و «امت واحده» را از دست فرعون‌های زمان و بقایای امویان و دیگر دشمنان انسانیت، اسلام و تشیع نجات خواهد دهد.»
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به اعدام شیخ نمر در صفحه شخصی خود در یکی از شبکه‌های اجتماعی تسویه حساب مذهبی بدست وهابیان و آل سعود را زشت‌ترین نسل‌کشی تاریخ دانست و خطاب به باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا  نوشت: «رفقا و دوستان شما در فلسطین، یمن، عربستان و نیجریه چیزی برای آبرو و حیثیت حقوق بشری و آزادی باقی نگذاشتند. روزی خواهد رسید این ظلم و ستم و دیکتاتوری بر افراد بیگناه یقه شما و امریکا را خواهد گرفت و از انتقام الهی راه فراری نیست. بترسید و به این جنایات پایان دهید.»
علی جنتی،‌ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با انتشار پیامی شهادت شیخ نمر را تسلیت گفت و شهادت  این عالم بزرگوار جهان اسلام به دست دولت عربستان را گواه آشکار کژرفتاری‌های فاجعه‌بار در سرزمین مهبط وحی و کانون نشر دین و آیین پیامبر رحمت  دانست.
نمایندگان مجلس ایران اعدام شیخ نمر را محکوم کردند
روز گذشته همچنین نمایندگان مردم ایران در مجلس شورای اسلامی نیز با محکوم کردن اقدام عربستان در اعدام و  به شهادت رساندن شیخ نمر و ده‌ها منتقد دیگر دولت سعودی به این اتفاق واکنش نشان دادند. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی که در جلسه شورای اداری بوشهر حضور یافته بود،‌ رفتار عربستان سعودی در مورد اعدام شیخ نمر را وحشیانه ذکر کرد و گفت که عربستان با اعدام شیخ نمر گردابی برای خود به وجود آورده است.
وی افزود: «این گونه رفتارها مشکلات امنیتی منطقه را افزایش خواهد داد ضمن اینکه رژیم سعودی نمی‌تواند براحتی از گردابی که با شهادت این شیخ بزرگوار به وجود آورده است، عبور کند. البته مسأله یک فرد نیست بلکه مسأله نظامات اشتباهی است که توسط رژیم سعودی ظرف یکی دو سال اخیر به وجود آمده و هر کدام آتشی را در منطقه برمی‌افروزد.» لاریجانی ادامه داد: «این ماجراجویی در منطقه تأسف‌آور است. ما امیدواریم حداقل در این مسأله امریکا و کشورهای غربی تکانی به خود بدهند زیرا این موضوع خلاف حقوق بشر است لذا آنها این موضوع را بیان کنند تا گوشه‌ای از صداقت در آنها کشف شود.»
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در اظهاراتی  با تأکید بر اینکه امریکا با حمایت از سیاست‌های ضد انسانی عربستان در جنایت آل سعود و به شهادت رساندن شیخ نمر شریک است،  گفت:‌ «دولت عربستان با وجود تأکیدات تعداد زیادی از علمای جهان اسلام و مراجع تقلید بر اعدام نکردن یک روحانی عالیقدر این جنایت را انجام داد. این نشان می‌دهد که دولت عربستان نه برای علمای اهل سنت و نه برای مراجع تقلید شیعه حرمتی قائل نیست.» بروجردی با بیان اینکه عربستان با این اقدام موج جدیدی از نارضایتی را  ایجاد کرده است، گفت: «عربستان در کنار شکست در صحنه یمن چنین تجربه‌ای را در لبنان،‌ سوریه و عراق به دست آورده است و از این رو جنایات اخیرش در به شهادت رساندن شیخ نمر از سر استیصال و شکست در عرصه‌های مختلف و عکس‌العملی دور از هرگونه منطق و خردمندی است که باید تبعاتش را تحمل کنند.»
وی در مورد واکنش ایران و کشورهای اسلامی در پی این جنایت گفت: «طبیعتاً باید اقدامات لازم صورت گیرد که گام اول محکوم کردن چنین جنایتی است، ما نیز در کمیسیون امنیت در حال مشورت برای واکنش مناسب به این جنایت هستیم.» بروجردی همچنین روز گذشته در نامه‌ای به محمدجواد ظریف، وزیر خارجه خواستار کاهش تعداد اعضای نمایندگی‌های عربستان در ایران به دلیل فاجعه منا و اعدام شیخ نمر شد.
معاون سیاسی سپاه: دولت ایران موضع قاطع بگیرد
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در بیانیه‌ای با محکومیت شدید جنایت آل سعود در به شهادت رساندن آیت‌الله شیخ نمر، این اقدام را نشانه رفتار داعش گونه و زوال رژیم سعودی دانست. در بیانیه سپاه این اقدام جنایتکارانه بخشی از یک توطئه صهیونیستی برای تشدید تفرقه بین امت اسلامی و اختلاف بین شیعیان و اهل تسنن دانسته شده و آمده است: «اعدام آیت‌الله شیخ نمر نقض آشکار حقوق بشر و آزادی بیان بوده و نشان می‌دهد بنیان این گونه جنایات تفکر وهابیت و جریان تکفیری- سلفی است که امروز داعش پرچمدار آن است.»
همچنین روز گذشته معاون سیاسی سپاه با بیان اینکه اعدام شیخ نمر پیش از اینکه نشان دهنده قدرت رژیم آل‌سعود باشد، نشان دهنده ضعف آن است، گفت: «دولت‌ در مقابل این جنایت ضدبشری باید مواضع قاطع دیپلماتیک اتخاذ کند.» سردار رسول سنایی‌راد با اشاره به اعدام شیخ نمر و ۴۶ نفر دیگر توسط رژیم آل‌سعود اظهار داشت: «این اقدام آل‌سعود پیش از اینکه نشان دهنده قدرت این رژیم باشد، نشان دهنده ضعف آن است.  این رژیم برای سرپوش نهادن بر ضعف خود دست به اقداماتی می‌زند که هیچ معیار دینی، انسانی و حقوقی ندارد.» وی افزود: «سعودی‌ها باید منتظر بازتاب‌های سیاسی و الهی این ماجرا باشند. سعودی‌ها برای ایجاد رعب و وحشت این کار را کرده‌اند و این تاکتیکی است که دقیقاً امروز توسط داعش به کار می‌رود.»
برگزاری تجمع در اعتراض به اعدام شیخ نمر
امروز دست‌کم دو تجمع در اعتراض به اعدام شیخ نمر برگزار می‌شود. روز گذشته حجت‎الاسلام طیب حسینی،‌ مدیر روابط عمومی حوزه‌های علمیه  اعلام کرد که روز 13 دی ماه (امروز) حوزه‌های علمیه  در اعتراض به عمل جنایت بار و شنیع حکام آل سعود در اعدام شیخ نمر تعطیل  و طلاب و استادان علیه این جنایت به پا خواهند خاست.  همچنین براساس اخبار روز گذشته رأس ساعت 15 امروز و به همت بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران بزرگ؛ دانشجویان در اعتراض به اعدام شیخ نمر در برابر سفارت عربستان تجمع می‌کنند. روز گذشته همچنین تعدای از اعضای بسیج ناحیه های مقاومت تهران در محکومیت اعدام شیخ نمر در مقابل سفارت عربستان سعودی تجمع کردند.