شناسهٔ خبر: 8015273 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: کلمه | لینک خبر

» اعزام یک هیات ایرانی به عربستان/ وزیر بهداشت در انتظار ویزا

گزارشی از آخرین وضعیت زائران ایرانی در فاجعه منا؛ ۱۳۱ کشته، ۸۶ مجروح و ۳۶۵ مفقود

چکیده :۱۳۱ کشته و ۶۰ مجروح آخرین آمار رسمی است از وضعیت حجاج ایرانی. سازمان حج و زیارت و و سرپرست حجاج تاکید می کنند که پیگیر وضعیت زائران ایرانی هستند و تا عصر امروز گزارشی از جزییات مجروحان را اعلام خواهند کرد. به گفته ی آنان از روز دوشنبه انتقال مجروحان و پیکر کشته شدگان حادثه منا به ایران آغاز خواهد شد. ...

صاحب‌خبر -

کلمه – گروه خبر: فاجعه منا پس از حادثه سقوط جرثقیل در مسجد الحرام دومین حادثه مناسک حج امسال بود که تاکنون بیش از ۳۰۰۰ کشته و مجروح بر جای گذاشته است. آمار زخمی ها و کشته ها هر لحظه توسط مسئولان مرتبط اعلام می شود اما هنوز بیش از ۳۰۰ مفقود در بین حجاج ایرانی وجود دارند که از سرنوشتان خبری نیست.

۱۳۱ کشته و ۸۶ مجروح آخرین آمار رسمی است از وضعیت حجاج ایرانی. سازمان حج و زیارت و و سرپرست حجاج تاکید می کنند که پیگیر وضعیت زائران ایرانی هستند و تا عصر امروز گزارشی از جزییات مجروحان را اعلام خواهند کرد. به گفته ی آنان از روز دوشنبه انتقال مجروحان و پیکر کشته شدگان حادثه منا به ایران آغاز خواهد شد.

تشریح آخرین وضعیت منا و زائران ایرانی

رییس سازمان حج و زیارت در جدیدترین اظهاراتش در تشریح جزییات حادثه منا گفت: عربستان اجازه شناسایی جان‌باختگان و مجروحان فاجعه منا را تا پنج عصر روز گذشته داده بود که تا آن لحظه ۱۳۱ زائر ایرانی در میان کشته‌ها و ۶۰ زائر ایرانی دیگر در میان مجروحان شناسایی شدند.

سعید اوحدی تصریح کرد: اجساد در حال حاضر در اختیار ایران نیست. آن ۱۳۱ زائر جان‌باخته تا لحظه‌ای که عربستان به عوامل امداد‌گر ایرانی اجازه حضور در صحنه را داده بود شناسایی شدند بنابراین اگر عوامل ما نبودند امکان شناسایی همین تعداد زائر نیز وجود نداشت.

وی افزود: در فاجعه مکه همچنین ۶۰ زائر ایرانی مجروح شده تا لحظه شناسایی جمع‌آوری شدند که ۵۵ نفر آنها به بیمارستان‌های مرکز پزشکی حج و زیارت انتقال داده شده و پنج نفر دیگر به دلیل شرایط جسمی در بیمارستان‌های عربستان هستند.

اوحدی با بیان این‌که آمار جان‌باختگان و مجروحان بیشتر از آنچه است که دولت عربستان اعلام کرده است، اظهار کرد: تعداد جان‌باختگان تا این لحظه به مرز ۱۵۰۰ نفر رسیده، در حالی که دولت عربستان تا ۱۰۰۰ نفر را اعلام کرده است، منابع موثق معتقدند که این تعداد به مرز ۲۰۰۰ نفر نیز خواهد رسید.

وی اضافه کرد: بیمارستان‌های مکه در حال حاضر مملو از مجروح است و شرایط روز گذشته طبق آنچه عوامل ایرانی دیده‌اند نشان می‌داد مدیریت کار از اختیار سعودی‌ها خارج شده بود.

رییس سازمان حج و زیارت سپس با اشاره به دلایل وقوع فاجعه روز گذشته یادآور شد: بیش از ۱٫۵ میلیون زائر همزمان در “جمرات” حضور داشتند، به دلیل مسدود شدن یکی از مسیرها زائران هنگام حرکت به هم برخورد کردند و تراکم جمعیت باعث شد، عده زیادی زیر دست و پا بمانند. البته عربستان تا این لحظه دلیل آن اتفاق را اعلام نکرده، اما سو تدبیر و نداشتن تجربه از عوامل اصلی آن بوده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا حضور وزیر دفاع عربستان در جمره و مسدود‌کردن ناگهانی مسیرهای دسترسی به جمرات باعث این اتفاق شده است؟ به ایسنا گفت: من این موضوع را نمی‌دانم اما آنچه موثق است بستن مسیرها باعث وقوع این حادثه شد.

اوحدی همچنین نرده‌کشی در اطراف خیمه‌های محل اسکان برخی زائران در مسیر دسترسی به جمرات را یکی‌دیگر از دلایل وقوع این فاجعه خون‌بار اعلام کرد و افزود: خیمه‌های کشورهای عربی همچون مصر و بحرین در مسیر رمی جمرات قرار دارد. برای این‌که زائران از مسیر حرکت به این خیمه‌ها وارد نشوند نرده‌کشی شده است و همین محدود‌کردن باعث شد فضایی برای نجات‌ پیدا کردن زائران از میان سیل جمعیت وجود نداشته باشد و آنها زیر دست و پا بمانند.

وی ادامه داد: عوامل ایرانی بسیاری از مجروحان را از زیر دست و پا خارج کردند. روز گذشته مصیبت وحشتناکی در منا اتفاق افتاد. نجات‌دادن برخی مجروحان بسیاری سخت بود، آنها زیر تلی از کشته‌ها دست و پا می‌زدند و عوامل امداد ایرانی تا جایی که امکان داشت زائران را نجات دادند.

اوحدی ادامه داد: از ساعت پنج بعد از ظهر دیروز فضا در منا امنیتی شد و دیگر اجازه حضور به عوامل امدادگر سایر کشورها را به محل حادثه ندادند. ما نتوانستیم جان‌باختگان و مجروحان دیگر را شناسایی کنیم. البته امروز از وزارت حج مجوزی را گرفته‌ایم و پنج کمیته‌ را تشکیل داده‌ایم تا شناسایی جان‌باختگان و مجروحان را انجام دهند.

وی بیان کرد: امیدوارم تا یکی دو روز آینده وضعیت جان‌باختگان و مجروحان ایرانی شفاف شود.

رییس سازمان حج و زیارت در عین حال با بیان این‌که شناسایی و سرشماری زائران به دلیل پراکندگی آنها در منا و مکه امکان‌پذیر نیست، افزود: تا این لحظه ۱۳۱ زائر جان‌باخته شناسایی شدند که اسامی ۱۱۸ نفر آنها اعلام شده و شش نفر به دلیل نداشتن کارت از آن ۱۳۱ نفر، مفقود الاثر اعلام شده‌اند. پراکندگی جمعیت زائران در یکی دو روز به گونه‌ای است که امکان آمار مفقودین از کاروان‌ها هم مشکل است.

او ادامه داد: امروز بعد از انجام رمی دوم جمره گروهی از زائران به مکه باز خواهند گشت و این پراکندگی شدت بیشتری می‌یابد. البته در حال حاضر منطقه “منا” وضعیت عادی‌تری پیدا کرده و مسیرها باز شده است.

اوحدی در بخش پایانی این گفت‌وگو درباره‌ی تحویل گرفتن اجساد ایرانی گفت: برای انتقال این اجساد باید تشریفات قانونی انجام شود که ان شا‌ء الله آنها را تحویل می‌گیریم، البته اجساد در حال حاضر به سردخانه‌های مکه منتقل شده‌اند.

وی اضافه کرد: برای انتقال این اجساد به ایران با هواپیمایی‌های “ماهان” و “ایران‌ایر” هماهنگ کردیم تا پس از انجام تشریفات قانونی، اجساد را به کشور باز گردانیم.

مرکز پزشکی حج و زیارت، اسامی ۷۸ مجروح ایرانی را که تا شامگاه گذشته شناسایی شده‌اند، اعلام کرده و خبر داده که اطلاعات آنها در حال تکمیل است. اسامی مجروحان و جان باختگان این حادثه را پس از به روز رسانی می توانید در اینجا و  اینجا دنبال کنید.

۳۶۵ ایرانی در فاجعه منا فعلا مفقود شده‌اند

در همین باره سرپرست حجاج با اعلام آخرین آمار مفقود شدگان ایرانی در فاجعه مکه و با تاکید بر این‌که تعداد جان‌باختگان ایرانی در آن فاجعه ۱۳۱ نفر مشخص شده است، افزود: هم‌اکنون ۳۶۵ نفر به کاروان‌های خود مراجعه نکرده‌اند که ممکن است برای بیتوته به مسجد‌الحرام رفته باشند و یا در حال تکمیل اعمال حج خود باشند.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسگر ادامه داد: تا شب گذشته آمار مفقود شدگان ایرانی ۳۹۵ نفر بود که خوشبختانه برخی از آنها مراجعه کردند و این آمار به ۳۶۵ نفر رسیده است. امیدواریم با تفحص در بیمارستان های سعودی این تعداد کمتر شود و سعی می‌کنیم لحظه به لحظه اطلاعات را به مردم منتقل کنیم.

سرپرست حجاج ایرانی با بیان این‌که تفحص در بیمارستان‌ها زمان می‌برد، افزود: برخی مجروحان به بیمارستان‌هایی در جده و یا ریاض منتقل شده‌اند ولی تمام نیروهای ما در حال شناسایی زائران ایرانی هستند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: از رییس سازمان حج و زیارت خواهش کردم اسامی مفقود‌شدگان را اعلام کنند، ولی تاکید می‌کنم این به معنای جان‌باختن این زائران نیست و به محض آنکه جدید‌ترین اطلاعات را از این اشخاص به دست آوریم اعلام می‌کنیم.

قاضی‌عسگر سپس با تاکید بر این‌که نمی‌توان ۱۰۰ درصد و با یقین آمار فاجعه مکه را اعلام کرد، افزود: با آنکه نیروهای ما به محل نگهداری اجساد و مجروحان مراجعه کرده‌اند، ولی اجازه ورود به آنها داده نمی‌شود چون سعودی‌ها می‌گویند باید آمار و اطلاعات‌شان مشخص شود. با این حال سعی می‌شود بعد از نماز عشاء امشب تعدادی از این افراد را مشخص کنیم.

وی همچنین به دیدارش با نماینده ولیعهد عربستان که برای عرض تسلیت به محل اسکان زائران ایرانی آمده بود، اشاره کرد و گفت: ما عمق این فاجعه و بی‌توجهی را دقیق منتقل کردیم. تصاویر و فیلم‌های زیادی داریم و مجروحانی نیز شهادت داده‌اند و مطمئنا اگر جلوی راه را نمی‌بستند این فاجعه با این عمق و وسعت اتفاق نمی‌افتد.

سرپرست حجاج ایرانی سپس با درخواست از خانواده‌های جان‌باختگان و مجروحان برای حفظ آرامش بیان کرد: باقی خانواده‌ها باید بدانند که زائران آنها در سلامت هستند و در منا اعمال حج را انجام می‌دهند و فردا ظهر همه زائران ایرانی به مکه منتقل خواهند شد.

اعزام یک هیات ایرانی به عربستان برای بررسی فاجعه

معاون وزیر خارجه ایران از سفر یک هیات ایرانی برای بررسی فاجعه منا به عربستان خبر داد.

حسن قشقاوی، معاون کنسولی، پارلمانی و امور ایرانیان وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با بخش خبری ۱۴ شبکه اول سیما با اشاره به تشکیل ستاد ویژه‌ای در وزارت خارجه برای پیگیری فاجعه منا افزود: بر حسب نظر وزیر خارجه و کمیته ویژه‌ای که در شورای عالی امنیت ملی تشکیل شده است، مقرر شد که بنده به همراه هیاتی از مدیران منطقه‌یی، مدیرکل کنسولی و دبیرکل جمعیت هلال احمرو هم‌چنین یک هیات رسانه‌یی در اسرع وقت به محض دریافت ویزا به عربستان برویم.

او سه هدف اصلی این هیات را در وهله‌ی اول تعیین تکلیف هرچه زودتر مفقودین این فاجعه، انتقال جان باختگان این فاجعه به کشور و رسیدگی به مصدومان و هم‌چنین پی‌گیری علت این فاجعه‌ی تلخ که گمانه‌زنی‌های مختلفی در مورد آن مطرح است عنوان کرد.

قشقاوی با بیان این کمیته ویژه‌ای که در وزارت خارجه تشکیل شده به خوبی در حال انجام وظیفه است ادامه داد: بعداظهر نیز جلسه‌ی ویژه‌ی هیات دولت تشکیل خواهد شد و صبح امروز نیز کمیته‌ای در شورای عالی امنیت ملی کشور این موضوع را بررسی کرد.

وی در مورد تعداد حجاج مفقدوی نیز تصریح کرد:آماری که اکنون وجود دارد حضوری و میدانی و از کاروان‌ها به‌دست آمده است. برخی از آن‌ها در بیمارستان‌ها بستری هستند و یا در کاروان‌های دیگر حضور دارند بنابراین باید اجازه دهید که آمار دقیق در مورد مفقودان بعد از روشن شدن دقیق وضعیت آن‌ها اعلام شود.

وزیر بهداشت در انتظار صدور ویزا برای حضور در عربستان

در همین حال قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه سفر وزیر بهداشت به عربستان از طرف ما قطعی است، گفت: اما طرف مقابل نیز باید آماده باشد تا این سفر انجام شود.

ایرج حریرچی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره سفر وزیر بهداشت به کشور عربستان گفت: ما از وزارت خارجه درخواست کرده‌ایم، شرایطی فراهم شود تا وزیر بهداشت و هیاتی از تهران با حضور در عربستان مستقیما در جریان روند درمان مجروحان این حادثه قرار گیرند. این وزارتخانه نیز به دولت عربستان اعلام کرده تا این کشور ویزا صادر کرده و مقدمات سیاسی سفر را فراهم کند.

حریرچی افزود: همچنین بسته به شرایط موجود، اگر نیازی از نظر نیروی پزشکی و پرستاری وجود داشته باشد گروهی از این افراد نیز وزیر را همراهی می‌کنند.

۴۷ مجروح ایرانی در بیمارستان‌های هلال احمر/انتقال اجسادجان باختگان به کشور طی دو روز آینده

رئیس جمعیت هلال احمر ضمن تشریح آخرین وضعیت امدادرسانی به زائرین گفت: سعی می‌شود در اولین پرواز بازگشت، به صورت ویژه جان باختگان ایرانی در حادثه منا و همچنین مجروحینی که نیاز به انتقال به کشور دارند، منتقل شوند.

امیرمحسن ضیایی درباره آخرین وضعیت امدادرسانی به مجروحین افزود: براساس اطلاعاتی که از سوی مرکز پزشکی حج وابسته به هلال‌احمر وابسته به جمهوری اسلامی ایران دریافت کردیم، در حال حاضر در بیمارستان جمعیت هلال‌احمر در مکه مکرمه ۴۷ نفر ایرانی بستری داریم که تعدادی از آنها مجروح و تعدادی بیمار عادی هستند.

ضیایی افزود: از صبح امروز جمعه نیز اجازه ویزیت و ملاقات با مجروحان داده شده و همکاران ما در حال حاضر در بیمارستان‌های سعودی به امور مجروحان ایرانی رسیدگی می‌کنند. بنابراین با این شرایط کارها در حال انجام است و مشکل خاصی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه تاکنون درخواستی برای اعزام مجروحین به داخل کشور نداشتیم، گفت: با این وجود هیات پزشکی حج در حال پیگیری مساله است تا اگر لازم باشد کسی برای درمان به داخل کشور منتقل شود این اتفاق بیفتد؛ البته به نظر می‌رسد که آمار مجروحین ما از این بالاتر نخواهد رفت و در حال حاضر مجروحان در حال کم شدن هستند زیرا آنها به تدریج درمان و ترخیص می‌شوند و به کاروان‌های خود بازمی‌گردند.

آغاز انتقال اجساد جان باختگان طی دو روز آینده

ضیایی درباره روال بازگشت اجساد کشته شدگان ایرانی حادثه منا گفت: اگر بتوانند پرواز ویژه‌ای را برای این کار اختصاص دهند این انتقال صورت می‌گیرد؛ اما به هر حال سعی می‌شود در اولین پرواز بازگشت، به صورت ویژه این اجساد و همچنین مجروحینی که نیاز به انتقال به کشور دارند، به کشور منتقل شوند.

وی افزود: قاعدتاً اولین پروازها بعد از یک الی دو روز آینده آغاز می‌شود چراکه عملاً اعمال حج دو روز دیگر تمام شده و اولین پروازها وارد کشور می‌شود.

اعلام آمدگی وزارت بهداشت برای پذیرش مجروحین غیر ایرانی

ضیایی در ادامه از اعلام آمادگی وزارت بهداشت جهت پذیرش مجروحین ایرانی و مجروحین سایر کشورهای اسلامی در صورت نیاز خبر داد و گفت: هیات پزشکی حج نیز آمادگی خود را برای کمک به امر درمان مجروحین کشورهای اسلامی و زائرین بیت‌الله الحرام اعلام کرده و با تمامی امکانات در خدمت زائران چه ایرانی و چه غیر ایرانی است و اعلام کرده که هر خدمتی را که لازم باشد در این راستا ارائه می‌کند.

ضیایی همچنین گفت: ما یک تیم مجرب و باسابقه در حج داریم و پزشکان، پرستاران و امدادگران باسابقه داریم که می‌توانند بسیار کمک کنند. همچنین تیم‌های پزشکی و پرستاری ما در کشور اعلام آمادگی کردند تا در صورت نیاز به حج اعزام شده و خدمت‌رسانی کنند. بنده یا دبیرکل جمعیت هلال‌احمر نیز سعی می‌کنیم به مکه مکرمه عزیمت کنیم تا از نزدیک مسائل را بررسی و هدایت کنیم.

همچنین گزارش شده که سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در جده، سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان و هم‌چنین مجموعه سازمان حج و زیارت در حال طی کردن تشریفات قانونی برای انتقال جان‌باختگان فاجعه منا به کشور هستند.

شمار قربانیان فاجعه انسانی «منا» به تفکیک ملیت

کشورهای اسلامی آمار قربانیان کشورشان را در فاجعه انسانی «منا» اعلام کردند. برابر آمار رسمی اعلام شده از سوی کشورها، ۱۳۱ نفر از قربانیان فاجعه انسانی در «منا»، ایرانی بودند.

۱۴ نفر از آنان هندی، ۶ نفر پاکستانی، ۳ نفر اندونزیایی و ۳ نفر کنیایی بودند. ترکیه نیز آمار قربانیان کشورش را ۴ نفر اعلام کرد. نیجر، چاد و سایر کشورها هنوز شمار قربانیان خود را اعلام نکرده‌اند.

به گفته مسؤولان سازمان حج و زیارت، جان باختن ۱۳۱ حاجی ایرانی در این حادثه قطعی شده است که از این تعداد ۱۲۵ نفر شناسایی شده اند. آمار کلی قربانیان این فاجعه نیز تاکنون ۱۳۰۰ کشته و بیش از ۲۰۰۰ مصدوم اعلام شده است.

واکنش مسئولین کشور

این حادثه‌ دلخراش و دردآور به زعم همه، نه تنها نشان داد دولت عربستان توان اداره و برنامه ریزی برای انجام این امر را ندارد بلکه مهر تاییدی زد بر اثبات بی تدبیری‌های آل‌سعود در مدیریت و اداره این مراسم عبادی و سیاسی.

تعدادی از نمایندگان مجلس و چهره های سیاسی کشورمان طی دو روز گذشته ضمن محکوم کردن بی تدبیری و بی کفایتی‌های دولت عربستان، تاکید داشتند که کشورهای اسلامی که هر سال زائران زیادی از آن‌ها برای انجام سفر حج عازم این کشور می‌شوند، باید بتوانند بر اداره و مدیریت سفر حج نظارت داشته و در تصمیم‌گیری‌ها سهیم باشند.

انتقاد شمخانی از ضعف مدیریت دولت عربستان در فاجعه منا

نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی گفت: ضعف مدیریت دولت عربستان سعودی و بی‌کفایتی عوامل اجرایی و انتظامی مسوول برگزاری مراسم حج تمتع به طور قطع یکی از عوامل اصلی شکل‌گیری فاجعه غم‌بار منا بوده است.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در پایان جلسه کمیته ویژه رسیدگی به فاجعه منا گفت: از اولین ساعات وقوع این حادثه ستاد ویژه‌ای در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور مسوولان دستگاه‌های ذیربط تشکیل و ضمن ارتباط مستمر با سرپرست حجاج ایرانی مستقر در عربستان سعودی، اقدامات ضروری در حوزه هماهنگ‌سازی مجموعه ظرفیت‌های سیاسی، امدادی، درمانی و اطلاع‌رسانی در داخل کشور را در این زمینه آغاز کرد.

او با ابراز تاسف نسبت به بی‌توجهی و تمرکز کافی دولت عربستان سعودی نسبت به برگزاری امنیت عظیم‌ترین کنگره جهان اسلام در ایام حج تمتع گفت: تغییر اولویت امنیتی عربستان سعودی و به‌کارگیری نیروهای امنیتی و انتظامی خبره برای تجاوز به کشور یمن و سرکوب مردم مسلمان بحرین وهم‌چنین کاهش کمی و کیفی عوامل انتظامی در حج تمتع نقش تعیین کننده‌ای در بروز این فاجعه داشته است.

شمخانی با تاکید بر حساسیت و پیگیری مجدانه این موضوع از سوی جمهوری اسلامی ایران تا دستیابی به نتیجه قطعی و هم‌چنین بهره‌گیری از مجموعه ظرفیت‌های قانونی و حقوقی برای تبیین و تعیین عوامل شکل‌گیری و مسببان این فاجعه عظیم گفت: درحال حاضر مجموعه توان دستگاه‌های مسوول برای رسیدگی به وضعیت مجروحان و مشخص کردن وضعیت مفقودان حادثه و هم‌چنین انتقال جانباختگان به کشور بسیج شده و توجیهات لازم در سطح استانداری‌های کشور نیز انجام شده است.

مطهری: فاجعه منا مقدمه‌ای برای تغییر نظام سیاسی عربستان

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی حادثه منا را تلخ و ناگوار خواند و گفت که شاید این حادثه حکمتی داشته و مقدمه‌ای برای تغییر نظام سیاسی عربستان و سقوط آل سعود باشد تا مسلمانان از دست این خانواده که به دست استعمار انگلیس در عربستان حاکم شدند نجات یابند.

علی مطهری اظهار کرد: حادثه منا فاجعه‌ای بود که شاید مشابه آن در ایام حج اتفاق نیفتاده است، دولت عربستان باید توضیح کافی در مورد چگونگی این حادثه به ملت‌های مسلمان بدهد و مقصران و قاصران حادثه نیز شناسایی، معرفی و مجازات شوند.

مطهری خاطرنشان کرد: این حادثه و حوادث مشابه آن که در جهان اسلام رخ می‌دهد ارزش جان مسلمانان را نزد مردم دنیا پایین می‌آورد و وقتی از بیرون به این حوادث نگاه می‌شود می‌گویند مسلمان‌ها به آسانی کشته می شوند؛ یا همدیگر را سر می‌برند یا در انفجارها کشته می‌شوند و یا حوادثی مثل حادثه منا رخ می‌دهد؛ پس کشته شدن اینها مسأله مهمی نیست در حالی که غربی‌ها برای جان خودشان ارزش زیادی قائل‌ هستند.

وی اضافه کرد: ما باید به دنیا نشان دهیم که از نظر اسلام جان یک مسلمان بسیار محترم و باارزش است و این حوادث ناشی از کوتاهی‌ها و اختلافاتی است که بین مسلمانان وجود دارد.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یادآور شد: این حادثه ممکن است حتی شبهه‌ای را درباره اصل مناسک حج ایجاد کند که اگر انجام آن با جمعیت امروز نشدنی است چرا تشریع شده؟ در حالی که این اشکال به سوء مدیریت حاکمان عربستان برمی‌گردد و اینکه آنها برای سلامتی و جان مسلمانان ارزش زیادی قائل نیستند همانطور که مردم یمن را به آسانی قتل عام می‌کنند.

مشاهدات یک نماینده مجلس؛ از حضور امدادگران ایرانی در منا جلوگیری می‌کنند

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی که در سفر حج به سر می‌برد گفت که مسئولین عربستانی اجازه حضور امدادگران ایرانی در محل حادثه را ندادند و این امر باعث افزایش آمار کشته‌شدگان شده است.

حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی طاهری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: البته من در زمان فاجعه منا در آنجا حضور نداشتم، بلکه ما گروهی از زائران اعمال را انجام داده بودیم و برگشته بودیم که این اتفاق رخ داد.

این نماینده یادآور شد: کاروان‌های ایرانی اجازه خروج از منا را نداشتند اما مسئولین بعثه و سازمان حج که اعمالشان را سال‌های گذشته انجام داده بودند می‌توانستند به محل بروند و کمک کنند اما مسئولین عربستان اجازه حضور امدادگران ایرانی را ندادند و این باعث شد تعداد کشته‌شدگان به ویژه ایرانیان افزایش پیدا کند و البته هنوز هم حال برخی از حادثه دیدگان مساعد نیست و ممکن است خدای ناکرده تعداد کشته شدگان بیشتر هم شود.

وی با تأکید بر اینکه حادثه سقوط جرثقیل در صحن مسجدالحرام و همچنین کشته شدن زائران خانه خدا در منا نشان از بی تدبیری مسئولین عربستان دارد، گفت: مسئولیت حادثه دیروز صد درصد متوجه مسئولین عربستان است. دیگر نه پلی ریخته و نه حادثه اینچنینی بوده، بلکه بی تدبیری و بی برنامگی آنها باعث شده همه مسیرها برای رفتن به سمت رمی جمرات باز نباشد و این مصیبت اتفاق بیفتد.

این نماینده مجلس ادامه داد: یکی از خبرگزاری‌های لبنان گفته بود یکی از مسیرها را بسته بودند تا ولیعهد برود و اعمال رمی را انجام دهد اگر اینچنین باشد جنایتی در حق بیش از ۱۰۰۰ مسلمانی که در آنجا کشته شدند رخ داده اما اگر این هم نباشد به هر دلیلی در شلوغ‌ترین اعمال حج بستن یکی دو مسیر بی‌تدبیری مسئولین عربستان را می‌رساند.

طاهری با تأکید بر لزوم عکس‌العمل واحد جهان اسلام در قبال فاجعه منا تصریح کرد: اجماع بین‌المللی در جهان اسلام مورد نیاز است و لازم است که مسئولین کشورهای اسلامی سکوت نکنند و سرسپرده نباشند، بلکه تدبیر جدی به خرج دهند.

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان پیشنهاد کرد: باید امنیت مراسم حج از دست عربستان خارج شود و پلیس امنیت بین‌المللی اسلامی کار تأمین امنیت زائران خانه خدا را بر عهده گیرد.