شناسهٔ خبر: 70003056 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

آزادی عمل اسرائیل بعد از آتش‌بس؟!

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: کانال تلگرامی خیابان انقلاب نوشت:

پس از شروع آتش‌بس در جنگ لبنان، اسرائیل چندین بار آن را نقض کرد که به زخمی شدن دو نفر انجامید و به گفته نجیب میقاتی نخست وزیر این کشور خسارت مادی زیادی نیز بر جای گذاشته است.

ارتش اسرائیل با توپخانه شهرک‌های طیبه، خیام و مرجعیون را هدف قرار داد، اما مهم‌تر از آنها حمله هوایی به یک سایت نظامی حزب‌الله بود. جالب هم اینجاست که خود ارتش اسرائیل رسما طی بیانیه‌ای از این حمله خبر داد و اعلام کرد که از این سایت برای انبار کردن موشک‌های میان برد استفاده می‌شد و پس از مشاهده فعالیت حزب‌الله در آن مورد حمله قرار گرفته است.

این حمله هوایی در نزدیکی صیدا با هماهنگی آمریکا هم بوده است؛ به نحوی که باراک راوید خبرنگار معروف اسرائیلی می‌گوید که ارتش اسرائیل قبل از حمله به آمریکا اطلاع داده که حزب‌الله در این سایت موشکی مشغول فعالیت است و می‌خواهد با انجام حمله‌ای، این تهدید را از بین ببرد.

این هماهنگی و موافقت آمریکا با حمله بر وجود تضمین‌های این کشور به اسرائیل برای آزادی عمل صحه می‌گذارد. یکی از اختلافات جدی در مذاکرات آتش‌بس این بود که اسرائیل اصرار داشت توافق متضمن آزادی عمل آن پس از آتش‌بس باشد؛ به این معنا که هر جا و هر هدفی را خواست به هر بهانه‌ای بزند. اما طرف لبنانی به شدت با آن مخالفت کرد و از پیش‌نویس توافق حذف شد، اما همان زمان برخی منابع اسرائیلی تاکید داشتند که آمریکا طی توافقی دو جانبه به اسرائیل تضمین داده است که آزادی عمل او محفوظ خواهد بود.

در واقع، حملات امروز هم عملا ترجمان همان «آزادی عملی» است که اسرائیل، تضمین آن را از آمریکا گرفته است و عدم ذکر آن در متن توافق با لبنان مانع اسرائیل نشد.

در کنار آن، در بند ۴ توافق آمده است که تعهدات طرفین مانع اعمال حق دفاع از خود مطابق حقوق بین‌الملل نمی‌شود. اما مشکل اینجاست که اسرائیل از اصطلاحات حقوقی تفسیر خاص خود را دارد؛ به عنوان مثال، اینجا تعریفش از «دفاع از خود» این نیست که اگر مورد حمله و تهدیدی بالفعل قرار گرفت، حق پاسخگویی داشته باشد، بلکه تفسیرش این است که برای خود حق دفاع در مقابل تهدید‌های بالقوه نیز قائل است.

حملات بعدی و بیانیه رسمی ارتش اسرائیل نشان می‌دهد که تفسیر آن از توقف جنگ، صرفا علیه اهداف غیر نظامی و بمباران ساختمان‌های مسکونی و ... است، اما شامل خود اهداف نظامی حزب‌الله نمی‌شود.

واقعیت این است که اگر از هم اکنون از شکل‌گیری این معادله جلوگیری نشود، وضعیتی شبیه سوریه در لبنان شکل خواهد گرفت که اسرائیل هر وقت خواست به هر بهانه‌ای برای دفع تهدید بالقوه حملاتی انجام دهد.

ظاهرا دولت لبنان تحرکاتی را برای ممانعت از این دست حملات اسرائیل شروع کرده است، اما چندان محتمل نیست که این حملات متوقف شود. اکنون باید دید خود حزب‌الله با این مساله چگونه کنار می‌آید. مقابله با این «آزادی عمل» اسرائیل نیز ممکن است که موجب از سرگیری جنگ شود و اگر اقدامی هم علیه آن صورت نگیرد، دیگر چنین حملاتی به امری روتین تبدیل خواهد شد.