شناسهٔ خبر: 6834271 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: بانی فیلم | لینک خبر

در نشست سراسری مدیران این رسانه مطرح شد:

دفاع سرافراز از رفتار رسانه ملی در پوشش مذاکرات هسته‌ای

بانی فیلم آنلاین:محمد سرافراز رئیس صدا و سیما در دومین نشست سراسری مدیران این سازمان که صبح روز سه شنبه سیزدهم مرداد، در مرکز همایش‌های بین المللی این رسانه برگزار شد، در سخنانی ضمن گرامیداشت خاطره بازدید تاریخی مقام معظم رهبری در سال 1375 و تبریک فرارسیدن روز خبرنگار، با اشاره به عملکرد رسانه ملی در موضوع هسته ای گفت: رفتار رسانه در موضوع مذاکرات هسته‌ای به دلیل اهمیت و حیاتی بودن موضوع، از رویکردی حرفه ای برخوردار بوده است، به گونه ای که آحاد جامعه با توجه به عملکرد این رسانه نسبت به موضوع، اطلاعات و ارزیابی درستی پیدا کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی صداوسیما،وی در ادامه با اشاره به اینکه موضوع هسته ای کشورمان در ماههای اخیر چهار مرحله را پشت سر گذاشته است، افزود: مرحله اول توافق لوزان، دوره دوم از لوزان تا وین، دوره بعد از جمع بندی مذاکرات تا زمان اعلام نتیجه ، و دوره چهارم دوره پس از توافقات است.در مرحله اول، طرف‌های مذاکره، بیش‌تر به مباحث شکلی می‌پرداختند و وارد محتوای مذاکرات نمی‌شدند، اگرچه در انتها اعلام شد که توافقاتی صورت گرفته است. پس از آن بود که به دلیل رفتار‌ها وموضع‌گیریهای مقامات سیاسی و نظامی امریکا با رویکرد تهدید و تحقیر ملت ایران، مقام معظم رهبری، مواضع و خطوط قرمز نظام را تبیین و تشریح کردند.
وی تصریح کرد: در این مرحله، سازمان صدا و سیما با تبیین مواضع نظام، به طرح دیدگاه‌های موافق و مخالف درباره پرونده هسته‌ای پرداخت و زمینه رسانه‌ای را هم برای تیم مذاکره کننده فراهم کرد،. ضمن آنکه در این مرحله، نظرسنجی‌ها نشان می‌داد افکار عمومی، درک درستی از مواضع کشور دارند و به آمریکا بی‌اعتمادند.
رئیس سازمان صدا‌و‌سیما با بیان اینکه توانستیم در مرحله دوم، موضوع را برای افکار عمومی تبیین کنیم در تشریح رفتار رسانه‌ای سازمان گفت: در این مرحله، چندین گروه خبری، مذاکرات را در محل و نیز در پشت صحنه به‌صورت گسترده پوشش دادند. صدا ‌و‌سیما توانست در دو بعد مباحث پیچیده حقوق بین الملل و نیز خود پرونده پیچیده هسته‌ای را ازنظر فنی، توانایی‌های دوطرف و ظرفیت‌ها آگاهی بخشی کند و افکار عمومی را در جریان مذاکرات قرار دهد و به توفیقات خوبی دست یابد.
 سرافراز سپس با تشریح عملکرد سازمان صدا و سیما در مرحله سوم مذاکرات گفت: مرحله سوم، مرحله تصمیم گیری بود. این مرحله در دو جبهه پیش می‌رود؛ در امریکا و در ایران. وی افزود: در آمریکا برجام باید به کنگره برود. کنگره نیز مخالفت خواهد کرد و البته دولت امریکا نیز عنوان کرده  است آن را وتو می‌کند. در چنین وضعیتی سوال این جاست که آیا لابی صهیونیستی، مخالفان جدی کنگره، و پول‌های عربستان، می توانند با رأی دو سوم اعضای کنگره، وتوی اوباما را بی اثر کنند؟ در دیگر سو، در جمهوری اسلامی، مراحل قانونی درباره پرونده هسته‌ای طی شده، و شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی، وارد این پروسه شده اند.
دکتر سرافراز در ادامه تصریح کرد: در نگاه رسانه‌ای، جمع بندی پس از مذاکرات وین این بود که این نه یک پیروزی بزرگ است و نه یک شکست خفت بار. نکات مثبت و منفی‌ای هم در جمع‌بندی وجود دارد.
سرافراز در ادامه به تشریح ویژگی‌های مرحله چهارم پرداخت وگفت: در این مرحله، موضوع مهم و اساسی، بحث گفتمانی است. در ادبیات مقامات امریکایی و رسانه‌های غرب، یک بحث گفتمانی شکل گرفته که ازطرف امریکایی‌ها و دنباله‌روهای آن ها تعقیب می‌شود وآن اینکه جمهوری اسلامی باید اصول و مبانی خود را تغییر دهد تا در نهایت به تغییر ساختار حکومت منجر شود.
او در ادامه با اشاره به فرمایش های مهم مقام معظم رهبری در تبیین اصول امام(ره)، اعتماد به نیروی اراده مردم را در کارها از اصول امام(ره) برشمرد.
وی در ادامه حوزه اقتصاد و موضوعات علمی را از مباحثی برشمرد که باید به قدرت اراده مردم برای حل مشکلات اقتصادی کشور در نظر داشت، همانگونه که نظام در موضوعات علمی به جوانان اعتماد کرد و پیشرفت‌هایی را در شاخه‌های علمی شاهد بود.
وی مخالفت با نابرابری اقتصادی و اشرافی‌گری و طرفداری جدی از مستضعفین را از اصول امام دانست و گفت: همواره نظام و انقلاب باید به آن توجه کند و یکی از راه‌های موفقیت انقلاب و حفظ گفتمانی نظام همین اصل است.
سرافراز ادامه داد: حمایت از مظلومان در مقابل مستکبران نکته دیگری است که به  سیاست‌های کشور در حوزه منطقه ای برمی گردد و باید آن را مثل یک پرچم حفظ کنیم.
سرافراز مرحله زمان فعلی را مرحله جنگ نرم نوین رسانه‌ای دشمن نامید و گفت: دشمن با استفاده از ابزار نوین رسانه‌ای قصد دارد ادراک جامعه را مدیریت و کاری کند که عوامل خودی در مسیر نقشه دشمن حرکت کنند. آن‌ها درحال الگوسازی جدید رفتاری با استفاده از رسانه های نوین نیز هستند و آن را الگوی جهانی می‌نامند در حالی که این، الگویی غربی و امریکایی است و در تقابل با الگوی بومی و ملی قرار می گیرد. وی افزود: از دیگر اقدامات دشمن، برای رسیدن به جهانی سازی تولید پیام، جنگ نرم است. این ابزارهای نوین، اینترنت، شبکه های اجتماعی و وب سایت‌ها، توزیع پیام را جهانی می کنند. ابزارهایی که اختیار، بهره برداری و پردازش آنها در اختیار ما نیست. این روش‌ها و ابزار، به آنها امکان و قدرت می‌دهد تا دقیقا بفهمند که افراد جامعه، چگونه فکر می‌کنند؟ چه رفتار و علایق و سلایقی دارند و برای آنها طراحی، پیش‌بینی و برنامه‌ریزی می‌کنند که اگر در مخالفت با منافعشان حرکت کنند، چه کاری باید انجام دهند.
وی تصریح کرد: دشمنان، برای دستیابی به این اهداف، با قلب واقعیت‌ها و حقیقت، جامعه‌ای شبکه‌ای ایجاد می‌کنند تا گروه‌های شبکه‌ای با کارکرد خاص مد نظرشان شکل بگیرد. آنها قصد دارند با شکل دهی این کاربران و گروه‌های شبکه ای، پیامهای "فریب" را در شبکه های اجتماعی مجازی و مطالب دروغ و جنگ نرم دشمن را باز نشر دهند و البته برای ان، مکانیزم‌هایی نیز پیش بینی شده است.
سرافراز با افشای پشت پرده شکل‌گیری این جامعه‌های شبکه‌ای افزود: با همین هدف، وزارت خارجه آمریکا آموزشکده جامعه مدنی را با بودجه دفتر دموکراسی و حقوق بشر امریکا راه اندازی کرده است.
وی سپس به مصادیقی از این فضا سازی اشاره کرد و گفت: برای نمونه در شبکه‌های اجتماعی، خبری کذب بارگذاری   می شود و در ادامه هم روزنامه ها و سایت‌های خبری، آن فضاسازی را دنبال می کنند مثل خبرکذب ممنوعیت پخش آثار خواننده ایرانی الاصل، سامی یوسف در رسانه ملی، که بلافاصله یک روزنامه انگلیسی ویک روزنامه آمریکایی با درج گزارش و وادار کردن همان فرد به موضع گیری، سعی در فضا سازی داشتند و نیز پاسخ دهی رئیس صدا وسیما به یکی از زندانیان سیاسی از دیگر مصادیق خبرپراکنی کذب بود که دکتر سرافراز به آن اشاره کرد و آن را ناشی از همین فریب کاری شبکه‌های اجتماعی دانست.
 

حمايت از منافع ملي اصل فراگير در اطلاع رساني رسانه ملي

معاون خبر رسانه ملي گفت: خبر با رعايت توازن، بيطرفي ، انصاف و با رويكرد حمايت از منافع ملي به روشنگري در پرونده هسته اي و اعتمادسازي در مخاطبان پرداخت.
پيمان جبلي در دومين نشست سراسري مديران رسانه ملي با بيان گزارشي از فرايند پوشش خبري مذاكرات هسته‌اي ايران و گروه 1+5 افزود: مهمترين شاخص فعاليت دوره مديريت جديد رسانه ملي در حوزه خبر با پرونده هسته‌اي تجربه شدكه تجربه بسيار ارزشمند بود.
به گزارش روابط عمومي رسانه ملي به نقل از خبرگزاري صدا و سيما، دكتر جبلي گفت: موضوع هسته‌اي، تبعات، آثار و دستاوردهايش يكي از موضوعات مهم، راهبردي و نحوه مديريت اين پرونده از نگاه رسانه و پوشش خبري آن هم از چالش هاي مهم محتوايي در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي بوده است.
وي با بيان اينكه حوزه خبر هميشه محل بحث، ارزيابي و دقت نظر محافل مختلف بوده است افزود: در دوره جديد مديريت سازمان ، پوشش پرونده هسته اي آزمون سختي براي همه ما بود زيرا همه نگاه ها به اين سمت بود كه با مديريت جديد چه تغييراتي در حوزه محتوا به ويژه در خبر و برنامه هاي سياسي شكل مي گيرد.
او گفت: ما براي پوشش مذاكرات هسته‌اي وقت بسيار زيادي اختصاص داديم به طوري كه از ابتداي فروردين تا انتهاي تير، بيش از 640  ساعت برنامه هاي خبري در قالب خبر، گزارش، گفت و گو و برنامه هاي سياسي توليد كرديم.
معاون خبر رسانه ملي افزود: تا قبل از بيانيه لوزان با پرونده بسته‌اي روبرو بوديم كه هيچ داده و اطلاعاتي نداشت و ما تنها تصويري كلي داشتيم و در اين مدت فضا و امكان لازم را در اختيار تيم مذاكره كننده قرار داديم تا علاوه بر حمايت از مذاكرات  به پيشبرد اهداف مذاكرات و نظام كمك كنيم.
جبلي گفت: پس از بيانيه لوزان ما با چند گزينه روبرو بوديم؛ اول اينكه به طور كلي فضاي رسانه اي را در اختيار موافقين دستاوردهاي مذاكرات قرار دهيم كه امكان پذير نبود زيرا همانطور كه پس از انتشار بيانيه لوزان ديديم تفسيرهاي آمريكايي ها از آن به صورت كاملا طبيعي سبب ايجاد مناقشه هايي در افكارعمومي كشور شد.
وي افزود: باتوجه به ابهامات، سوالات و ملاحظات متعددي كه پس از بيانيه لوزان مطرح شد نمي توانستيم يك جانبه از روي توافق متن خواني كنيم و تنها در خدمت موافقان آن باشيم، بنابراين به تدريج فضا را منطقي كرديم كه ديدگاه هاي طرف مقابل و منتقدان نيز با رعايت انصاف بيان شود.
جبلي گفت: پس از يك هفته از صدور بيانيه لوزان بيانات مقام معظم رهبري نيز مويد اين رويكرد بود كه منتقدان بايد امكان استفاده از فضا را داشته باشند.
وي افزود: ما با انعكاس نظرهاي موافقان و مخالفان جمع بندي كار را پيش برديم و در اخبار و گزارش هاي خبري بر حمايت از اصل مذاكره و رعايت اخلاق و ادب نسبت به تيم مذاكره كننده، رعايت انصاف و توازن و كمك به منافع ملي و ايجاد انسجام، همدلي و همزباني تاكيد كرديم.
معاون خبر رسانه ملي گفت: اكنون پس از جمع بندي مذاكرات در وين ما با شرايطي روبرو هستيم كه با پس از لوزان متفاوت است لذا بطور طبيعي  در صورت گذر اين جمع بندي از مجاري قانوني وظيفه همه  حمايت از آن است .
جبلي افزود: آنچه در اين مقطع دنبال مي كنيم اين است كه با همان خطوط توازن و انصاف و بازخواني جمع بندي مذاكرات وين افكارعمومي را با آنچه اتفاق افتاده است آشنا كنيم.
وي گفت: البته در اين بازخواني  در مورد فراز هاي حساس تاكيد روشنگرانه داريم.
جبلي در ادامه به تبيين نگاه موافقان و منتقدان مذاكرات و قطعنامه پرداخت و  افزود: موافقان جمع بندي به اينكه مشكلاتي در توافق وجود دارد و امتيازاتي واگذار شده است و امتيازاتي را كسب كرده اند اذعان دارند، اما معتقدند فايده هاي مذاكره بر هزينه ها مي چربد.
وي گفت: موافقان معتقدند جمع بندي مذاكرات وين برتري گفتماني جمهوري اسلامي ايران را در مسايل مختلف به نمايش گذاشته است و ما بر شاخص هايي كه پا مي فشرديم دست يافته ايم.
معاون خبر رسانه ملي افزود: موافقان معتقدند ميزان غني سازي مهم نيست بلكه آنچه اهميت دارد اين است كه ما به غني سازي و حفظ فناوري آن دست يافته‌ايم وبه آن رسميت بخشيده ايم .
جبلي گفت: به گفته موافقان حفظ عزت و اقتدار جمهوري اسلامي ايران، تقويت موقعيت بين المللي نظام، برداشته شدن موانع پيشرفت در مسير حركت به جلو و آزادشدن بخشي از ظرفيت هاي كشور براي ايفاي نقش موثرتر در عرصه بين المللي از جمله دستاوردهاي توافق است.
وي افزود: موافقان معتقدند اقتدار داخلي ، خارجي ومنطقه اي جمهوري اسلامي ايران  باعث شد ايران با دست پر به مذاكرات برود، ضمن آنكه رعايت خطوط قرمزي كه مقام معظم رهبري ترسيم كرده اند نيز در توافق لحاظ شده است.
جبلي گفت: به رسميت شناخته شدن غني سازي، مسالمت آميز شناخته شدن برنامه هسته‌اي، حفظ و بهسازي راكتور اراك، ادامه فعاليت تاسيسات نطنز و فردو،‌ خروج پرونده ايران از شوراي امنيت، لغو تحريم هاي يكجانبه آمريكا، اتحاديه اروپا و شوراي امنيت و ديگر تحريم هاي اقتصادي از ديگر دستاوردهاي جمع بندي مذاكرات از ديد موافقان آن است.
معاون خبر رسانه ملي در ادامه به تبيين نگاه منتقدين پرداخت و افزود: منتقدان جمع بندي مذاكرات معتقدند كه همه اين دستاوردها عليرغم اهميت فراوان آن قابل از بين رفتن است.
جبلي گفت: نگاه منتقدان منصف و متوازن، حمايت از تحقق اين دستاوردهاست اما در عين حال نگرانند تهديدهاي جدي براي آينده حركت رو به جلوي نظام ايجاد شود.
وي افزود: كاهش  سانتريفيوژها ، كاهش ذخاير اورانيوم، تعطيلي غني سازي در فردو و دائمي شدن برخي محدوديت ها از مواردي است كه منتقدان مطرح مي كنند و مي گويند صنعت هسته اي براساس تحقيق و توسعه شكل گرفته است و اگر اين فرآيند متوقف شود به طور خودكار به سمت متوقف شدن صنعت هسته اي پيش مي رويم.
جبلي گفت:  نابودي قلب راكتور آب سنگين، محدوديت هاي بي سابقه ، مشخص نبودن معيارهاي بازرسي آژانس، دسترسي آژانس به تاسيسات غيرهسته‌اي، مشخص نبودن مكانيزم حل موضوع پي ام دي و لغونشدن برخي تحريم ها از ديگر انتقادها به جمع بندي مذاكرات است ضمن اينكه لغو تحريم هاي شوراي امنيت به گزارش راستي آزمايي آژانس مشروط شده است و تحريم ها برگشت پذيرند.
وي افزود: براساس ديدگاه منتقدان همچنين در اجراي گام به گام تعهدات همزماني وجود ندارد و اجراي كامل برجام دوره طولاني مدتي دارد و محدوديت برجام براي تهيه اقلام با كاربرد دوگانه زياد است.
معاون خبر رسانه ملي گفت: از نگاه منتقدان ما عضو ان پي تي بوده و هستيم و به همه تعهدات خود عمل كرده ايم و در گزارش هاي مختلف آژانس به هيچ تخلفي اشاره نشده است، اما اشكال اساسي اين است كه ما پذيرفته ايم كشوري استثنايي تلقي شويم و اجازه ورود به مراكز امنيتي و نظامي خود را به دشمن داده ايم كه اين مي تواند كشور ما را آسيب پذير كند و امكان نفوذ دشمن را به مراكز حساس  بدهد.
جبلي افزود: اشكال ديگر منتقدان به فرايند حل اختلاف است و مي گويند در هر توافقي در آخر قرارداد بند حل اختلاف قرار داده مي شود، اما در اين قرارداد بسيار با اهميت، بندي را در توافق وضع كرديم كه هيچ حقي براي ما قائل نمي شود.
وي گفت: منتقدان مي گويند اگر طرف مقابل از ما به شوراي امنيت شكايت كند  پس از 30 روز قطعنامه اي صادر و تحريم ها باز مي گردد، اما اگر ايران هم اين روند را طي كند وشاكي باشد، در هر صورت نتيجه بازگشت تحريم ها بر ضد ماست.
معاون خبر رسانه ملي بار ديگر تاكيد كرد صدا و سيما خود در پوشش مسئله هسته اي صرفا واسطه نقل ديدگاه هاي مختلف بوده و همواره بر حمايت از تيم مذاكره كننده، حمايت از اصل مذاكرات و دستيابي به توافق خوب تاكيد كرده است.
وي افزود: در تمام برنامه ها اعم از خبر،گزارش،گفتگو و برنامه هاي سياسي رعايت توازن،انصاف و جلوگيري از قطبي سازي و ايجاد اختلاف در جامعه هدف بوده است.

 

نظر شما