- مواد غذایی برای بهبود گردش خون و درمان ضعف آن
- ۱. فلفل کاین
- ۲. انار
- ۳. پیاز
- ۴. دارچین
- ۵. سیر
- ۶. ماهیهای چرب
- ۷. چغندر
- ۸. زردچوبه
- ۹. سبزیجات برگدار
- ۱۰. مرکبات
مواد غذایی برای بهبود گردش خون و درمان ضعف آن
به گزارش اقتصاد آنلاین، کاهش جریان خون میتواند منجر به علائم ناخوشایند از جمله درد، گرفتگی عضلانی، بیحسی، مشکلات گوارشی و سردی در دست و پا شود. به غیر از کسانی که گردش خونشان ضعیف است، ورزشکاران و افراد فعال هم باید برای بهبود عملکرد ورزشی و ریکاوری سریعتر به دنبال راهکارهایی برای افزایش گردش خون خود باشند.
مشکلات گردش خون معمولا با دارو درمان میشوند. با این حال میتوانید با خوردن بعضی از مواد غذایی، جریان خون خود را بالا ببرید. در مقالهای که پیش روی شماست، تصمیم داریم ۲۰ مادهی غذایی را معرفی کنیم که به افزایش گردش خون کمک میکنند. در پایان هم چند نکتهی مهم برای بهبود جریان خون را در اختیارتان قرار میدهیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
۱. فلفل کاین
فلفل کاین طعم تند خود را از یک ترکیب فیتوشیمیایی به نام کپسایسین میگیرد. کپسایسین جریان خون به بافتها را از طریق کاهش فشار خون و تحریک کردن ترشح نیتریک اکسید و سایر ترکیبات مفید در اتساع رگهای خونی افزایش میدهد. ترکیبات ذکر شده از طریق ریلکس کردن عضلات کوچک موجود در دیوارههای رگهای خونی باعث میشوند خون راحتتر در رگها و عروق جریان پیدا کند.
تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که مصرف فلفل کاین یا همان فلفل قرمز تند در افزایش گردش خون، بهبود قدرت رگهای خونی و کاهش تجمع پلاکها در عروق اثرگذار است. علاوه بر این معمولا از فلفلهای تند در تهیهی کرمهای تسکیندهندهی درد استفاده میشود، چون میتوانند جریان خون را به محل دچار درد افزایش دهند.
۲. انار
انار یک میوهی آبدار و شیرین است که بهطور ویژه مقدار زیادی آنتیاکسیدان پلیفنول و نیترات دارد که هر دو به اتساع رگهای خونی کمک میکنند. مصرف انار چه بهصورت آبمیوه و چه بهصورت میوهی خام یا مکمل ممکن است جریان خون را افزایش دهد. یک مطالعه روی ۱۹ فرد فعال به این نتیجه رسید که مصرف ۱۰۰۰ میلیگرم عصارهی انار ۳۰ دقیقه قبل از ورزش کردن منجر به افزایش جریان خون و بهبود عملکرد ورزشی شد.
یک مطالعهی دیگر نشان داد که مصرف روزانه ۵۰۰ میلیلیتر آب انار قبل و طی تمرینات با وزنه کاهش درد، آسیب عضلانی و التهاب را در وزنهبرداران به دنبال داشت.
۳. پیاز
پیاز منبع عالی آنتیاکسیدان فلاونوئید به شمار میرود و برای سلامت قلب مفید است. این نوع سبزی از طریق کمک به اتساع عروق و رگها هنگامی که جریان خون افزایش پیدا میکند، گردش خون را بهبود میبخشد. در یک مطالعهی ۳۰ روزه محققان از ۲۳ مرد درخواست کردند هر روز ۴٫۳ گرم عصارهی پیاز مصرف کنند.
نتایج این مطالعه نشان داد که شرکتکنندگان بهبود قابلتوجه جریان خون و اتساع عروق بعد از غذا را تجربه کردند. پیاز خواص ضدالتهابی هم دارد و به همین دلیل میتواند جریان خون و سلامت قلب را از طریق کاهش التهاب در رگها و عروق بهبود ببخشد.
۴. دارچین
دارچین یک ادویهی گرم است که خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد. یکی از خواص این ادویهی خوشعطر، افزایش گردش خون است. در مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده شد که دارچین باعث بهبود اتساع رگهای خونی و جریان خون به عروق کرونر قلب شد که خون را به قلب ارسال میکنند.
در یک مطالعهی حیوانی به مدت هشت هفته هر روز به موشهای صحرایی به ازای هر ۴۵۰ گرم وزن بدن، ۹۱ میلیگرم عصارهی دارچین داده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که این موشها در مقایسه با موشهای گروه کنترل عملکرد بهتر قلب و بهبود جریان خون به عروق کرونر قلب را تجربه کردند.
علاوه بر این مطالعات نشان میدهند که دارچین میتواند از طریق ریلکس کردن رگهای خونی، بهطرز مؤثری فشار خون را کاهش دهد. این موضوع باعث افزایش گردش خون و حفظ سلامت قلب میشود. در یک مطالعه ۵۹ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ هر روز ۱۲۰۰ میلیگرم دارچین مصرف کردند. محققان در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که فشار خون سیستولیک شرکتکنندگان بعد از ۱۲ هفته کاهش پیدا کرد.
۵. سیر
سیر به اثرات شگفتانگیز خود روی گردش خون و سلامت قلب شناخته میشود. مطالعات عنوان میکنند که سیر، بهویژه ترکیبات گوگرد آن که شامل آلیسین میشود، میتواند جریان خون را در بافتها افزایش دهد و فشار خون را از طریق ریلکس کردن رگهای خونی کاهش دهد. رژیم غذایی حاوی سیر با بهبود جریان خون در ارتباط است.
در یک مطالعه روی ۴۲ فرد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب نشان داده شد افرادی که به مدت سه ماه دو بار در روز قرص پودر سیر حاوی ۱۲۰۰ میلیگرم آلیسین خوردند، در مقایسه با گروهی که پلاسبو دریافت کردند، بهبود ۵۰ درصدی جریان خون را تجربه کردند.
۶. ماهیهای چرب
ماهیهای چرب مانند سالمون و ماکارل منابع عالی اسیدهای چرب امگا ۳ محسوب میشوند. این چربیها بهطور ویژه در افزایش گردش خون مفید هستند، چون به آزاد شدن نیتریک اکسید کمک میکنند که منجر به اتساع رگهای خونی و افزایش جریان خون میشود.
علاوه بر این بین مصرف مکمل روغن ماهی و کاهش فشار خون و همچنین افزایش جریان خون در حین و بعد از ورزش ارتباط وجود دارد. در یک مطالعهی کوچک روی ۱۰ مرد نشان داده شد مصرف دوز بالایی از روغن ماهی (۴٫۲ گرم در روز به مدت ۴ هفته) بهطرز چشمگیری جریان خون به پا را بعد از ورزش بهبود بخشید.
۷. چغندر
بسیاری از مکملهایی که ورزشکاران مصرف میکنند، حاوی آب چغندر یا پودر چغندر هستند. این مکملها به بهبود عملکرد ورزشی کمک میکنند. علت این موضوع این است که چغندر حاوی مقدار زیادی نیترات است که بدن آن را به نیتریک اکسید تبدیل میکند. نیتریک اکسید رگهای خونی را ریلکس میکند و جریان خون به بافت عضلانی را افزایش میدهد.
مکمل آب چغندر در بهبود جریان اکسیژن به بافت عضلانی، تحریک جریان خون و افزایش سطح نیتریک اکسید مفید است که همگی میتوانند به بهبود عملکرد ورزشی کمک کنند. چغندر به غیر از اینکه برای ورزشکاران مفید است، جریان خون را در افراد مسن مبتلا به مشکلات مربوط به گردش خون بهبود میبخشد.
در یک مطالعه روی ۱۲ فرد مسن نشان داده شد افرادی که هر روز ۱۴۰ میلیلیتر آب چغندرِ غنی از نیترات خوردند، در مقایسه با کسانی که پلاسبو مصرف کردند، کاهش قابلتوجه فشار خون و التهاب رگهای خونی را تجربه کردند.
۸. زردچوبه
افزایش گردش خون فقط یکی از خواص زردچوبه به شمار میرود. در طب سنتی چین از زردچوبه برای باز کردن رگهای خونی و افزایش گردش خون استفاده میشد. تحقیقات عنوان میکنند که یکی از ترکیبات موجود در زردچوبه به نام کورکومین به افزایش تولید نیتریک اکسید، کاهش استرس اکسیداتیو و کم کردن التهاب کمک میکند.
در یک مطالعه روی ۳۹ نفر محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف ۲ هزار میلیگرم کورکومین در روز به مدت ۱۲ هفته منجر به افزایش ۳۷ و ۳۶ درصدی جریان خون به ساعد و بازو شد.
۹. سبزیجات برگدار
سبزیجات برگدار مانند اسفناج نیترات زیادی دارند که بدن آن را به نیتریک اکسید تبدیل میکند. نیتریک اکسید در اتساع رگهای خونی اثرگذار است. خوردن مواد غذایی غنی از نیترات ممکن است از طریق اتساع رگهای خونی، به افزایش گردش خون کمک کند. در یک مطالعه روی ۲۷ نفر نشان داده شد کسانی که به مدت ۷ روز هر روز ۸۴۵ میلیگرم نیترات مصرف کردند، بهبود چشمگیر جریان خون و کاهش فشار خون را در مقایسه با گروه کنترل تجربه کردند.
علاوه بر این تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند کسانی که در رژیم غذایی خود سبزیجات غنی از نیترات مصرف میکنند، پایین آمدن فشار خون و کاهش قابلتوجه احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تجربه میکنند.
۱۰. مرکبات
از جملهی مرکبات میتوانیم پرتقال، لیموشیرین و گریپفروت را نام ببریم که همگی سرشار از آنتیاکسیدانهای مختلف مانند فلاونوئید هستند. مصرف میوههای غنی از فلاونوئید ممکن است التهاب را در بدن کاهش دهند که این موضوع میتواند فشار خون و گرفتگی در عروق را کاهش دهد و جریان خون و تولید نیتریک اکسید را بهبود ببخشد.
محققان در یک مطالعه روی ۳۱ نفر به این نتیجه رسیدند کسانی که به مدت یک هفته هر روز ۵۰۰ میلیلیتر آب پرتقال نوشیدند، در مقایسه با گروه کنترل بهبود قابلتوجه اتساع عروق و کاهش چشمگیر نشانگرهای التهاب مانند CRP را تجربه کردند.
علاوه بر این نشان داده شده که مصرف مرکبات مانند لیموشیرین یا گریپفروت با کاهش فشار خون و پایین آمدن احتمال ابتلا به سکته در ارتباط است.
نظر شما