شناسهٔ خبر: 55355177 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

نکات بهداشتی لازم در عزاداری‌های ماه محرم

اسرا درویشی

رئیس گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز به تشریح توصیه‌های مهم بهداشتی در ایام عزاداری‌های ماه محرم پرداخت.

صاحب‌خبر -

دکتر محمد قنبری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر در جای‌جای ایران اسلامی عزیز و اهمیت سلامت عزاداران، این را می‌طلبد که مدیریت، کنترل و پیشگیری به‌ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقاء سلامت عزاداران با برنامه‌ریزی منسجم و مدون با اولویت کنترل بیماری کووید١٩( اُمیکرون)، باتوجه به توسعه واکسیناسیون و بهره‌مندی از طرح هوشمند محدودیت‌ها انجام شود.

وی ادامه داد: عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات بصورت پخت غذا، در مراسم عزاداری، در مساجد، تکایا، هیئات و موکب‌ها می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با آب و غذا به‌ویژه بیماری‌های عفونی روده‌ای همچنین عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی می‌تواند بیماری‌های مرتبط با محیط از جمله بیماری‌های تنفسی به‌ویژه کووید ١٩( اُمیکرون)، آبله میمونی و CCHF را افزایش دهد. 

وی افزود: مسئولین برگزاری مراسم نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، زمان برگزاری و رعایت نکات مرتبط با پذیرائی متعهد بوده و لازم است به شیوه مناسب اطلاع رسانی و توجیه انجام شود و مراسمات باید صرفاً در اماکن و فضاهایی دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شوند.

قنبری خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی برگزاری مراسم ترجیحاً بر اساس طرح جامع مدیریت هوشمند در اماکن و فضاهای باز و تکایا، حسینیه‌ها، مساجد و هیأت‌ها با رعایت فاصله‌گذاری و تجمعات حداقلی باشد، رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم(حداکثر دو ساعت)، دسته روی به صورت محلی انجام و جابجایی شهر به شهر، استان به استان و ... ممنوع است و استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم با اولویت شخصی بودن است در غیر این صورت با انجام گند زدایی قبل از استفاده شخص بعدی منعی ندارد. 

وی گفت: مراسم سینه زنی و زنجیر زنی با رعایت فاصله ایمن و استفاده از ماسک در تجمعات مجاز است، ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری، استفاده از ماسک به صورت مستمر، پیش‌بینی استفاده از راهکارهای جایگزین در مناطق و شهرهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم وجود ندارد، اجرای دقیق پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات و تشدید نظارت بر اجرای پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با عزاداری در شهرهای دارای وضعیت حاد بیماری توسط کمیته‌های نظارت استانی و شهرستانی از جمله مواردی است که باید رعایت شود.

وی در خصوص بهداشت نذورات نیز بیان کرد: توصیه می‌شود پذیرایی در محل انجام نشود، در صورت پذیرایی در محل برگزاری مراسم اولویت در فضای باز و فضاهای بسته دارای تهویه مناسب و استفاده از ظروف یکبار مصرف دارای مجوز قانونی (ترجیحا" ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی) در اولویت است، نذورات برابر نکات مندرج در دستورالعمل بهداشتی مرتبط با اواویت مواد غذایی خشک و یا خام توزیع شود و در صورت برپایی هر نوع ایستگاه‌های صلواتی توزیع نذورات و چای(موکب‌ها،خیمه‌ها،چادر و...) درتمامی استان‌ها و شهرستانها مدیریت تجمع به نحوی باشد که رعایت فاصله توسط موکب داران و خادمین ایستگاه‌ها کنترل شود.

رئیس گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز ادامه داد: نذورات خاصی که امکان تغییر نذر به دلیل مسائل شرعی وجود ندارد، با نظارت کارشناسان بهداشتی طبخ و بسته‌بندی شود، توزیع این نذورات باید در سایر اماکن انجام تا از تشکیل تجمع، صف و تراکم جمعیت خودداری شود و توصیه می‌شود از ایستگاه‌های صلواتی، به‌عنوان موکب‌های سلامت استفاده شود. 

وی یادآور شد: نذورات بصورت بسته‌های خشک در منازل با اولویت منازل نیازمندان انجام شوند، در صورت پخت و پز باید هرگونه پخت وپز در مکان‌هایی با شرایط بهداشتی انجام شود، کلیه افراد درگیر در توزیع آب و غذا باید دارای کارت بهداشت و دارای کارت واکسن معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی (استفاده از ماسک و دستکش) در هنگام ارائه خدمت ضروری است. 

وی اضافه کرد: مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و توصیه می‌شود از مواد غذایی مشمول بسته‌بندی که مورد تایید وزارت متبوع بوده استفاده شود، از فراورده‌های خام دامی با کشتار مجاز و یا بسته بندی شده که مورد تایید وزارت متبوع و سازمان دامپزشکی استفاده شود، ذبح و قربانی در جلوی هیأت انجام نشود، ز نمکهای بسته‌بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا ودارو در تهیه و پخت غذا و برنج استفاده شود و در تهیه غذا از روغن‌های دارای مجوز ساخت ازسازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود.

قنبری اظهار کرد: از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود، و از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداکثر دو ساعت) خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر چهار درجه سانتی گراد یا در بالای ٦٣ درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر ٦٣درجه نرسد.

وی متذکر شد: از بسته بندی غذا بیش از دوساعت قبل از مصرف خودداری شود، و از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه جلوگیری شود، از آب آشامیدنی سالم استفاده کنید، در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع مواد غذایی گرم از ظروف یکبارمصرف مناسب دارای مجوز از غذا و دارو با اولویت ظروف برپایه گیاهی استفاده شود و استفاده از ظروف یکبار مصرف فاقد مجوز و مشخصات و همچنین ظروف پلی استایرنی (ظروف پلاستیکی شفاف و نازک) در توزیع نوشیدنی گرم و غذای پخته شده خودداری شود.

وی در پایان گفت: از توزیع آب، شربت و یا شیر فاقد بسته بندی در میان دسته‌های عزاداری و یا در مراسم جداً خودداری شود، ضمن رعایت نظافت، شستشو و گندزدایی مستمر سرویس‌های بهداشتی نسبت به نصب سیستم لوله‌کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام شود، پسماندهای تولید شده به صورت بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شود به‌ویژه درکنار هرایستگاه صلواتی سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف ولیوان‌های یکبار مصرف استفاده شده نگهداری شود و با نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیر سیگاری‌ها از استعمال مواد دخانی در محل‌های مسقف خودداری شود.

انتهای پیام 

نظر شما