شناسهٔ خبر: 54790960 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سپید | لینک خبر

جولان پزشک‌نماها در خلاء قانون

صاحب‌خبر -

رئیس کل سازمان نظام پزشکی: راهکار برخورد با پزشک‌نماها شفاف نیست و جایی برای مراجعه و شکایت وجود ندارد
پزشک نماها کسانی هستند که با وانمودکردن به درمان بیماری‌ها و مشکلات پزشکی و بهداشتی افراد با داروهای گران قیمت، ناشناخته و بی‌اثر از بیماران پول می‌گیرند. روش‌های به کار گرفته شده در اغلب موارد بر مبنای اطلاعات نادرست، ادعاهای دروغین و دارو و درمان‌های طبی کاذب قرار دارد. بارها نیز نمایندگان و متولیان نظام سلامت نسبت به جولان پزشک‌نماها هشدار دادند.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور نیز با اشاره به چالش انجام برخی اعمال درمانی از سوی پزشک‌نماها، گفت: «در زمینه افرادی که پزشک نیستند، اما مداخلات غیر مجاز درمانی انجام می‌دهند، هم راهکار برخورد با آنها شفاف نیست و جایی برای مراجعه و شکایت وجود ندارد و هم قانون در این زمینه بسیار ضعیف است.»
محمد رئیس‌زاده تاکید کرد: «باید توجه کرد که آسیب مداخلات غیر مجاز در درمان مردم، بیش از حوزه‌هایی است که پزشکان مرتکب قصور می‌شوند. یک نکته مثبتی که در جامعه پزشکی وجود دارد، این است که در جامعه پزشکی راهکار برای شکایت وجود دارد و شفاف است؛ به طوری که اگر کسی از پزشکی که درمانش را انجام داده، شکایت دارد، می‌تواند کارش را پیگیری کند، اما در خصوص کسانی که پزشک نیستند، اما در حوزه سلامت مداخلات غیر مجاز دارند، هم به مراتب آمار بیشتر است و هم راهکار شفاف نیست و جایی برای مراجعه و شکایت وجود ندارد و هم قانون در این زمینه بسیار ضعیف است. به عنوان مثال اگر فردی در حوزه سلامت مداخله غیرمجاز انجام دهد، هر آسیبی که به فرد بزند، حداکثر جریمه‌اش ۱۰ میلیون تومان است. جالب است که این جرایم از چندین سال قبل که مصوب شده، متناسب با تورم رشد هم نکرده و بنابراین اصلا بازدارنده نیست. در این زمینه ما داریم کار را با وزیر دادگستری و رئیس قوه قضاییه و مجلس، پیگیری می‌کنیم که مجازات مداخلات غیر مجاز در حوزه سلامت بازدارنده شود. آسیب‌های این اتفاق بسیار زیادتر از قصور در حوزه پزشکی است.»
رئیس‌زاده گفت: «بر این اساس گام اول اصلاح قانون و آگاهی دادن به مردم نیز گام دوم است. انتظار داریم که وقتی مردم به جایی برای اقدامات درمانی مراجعه می‌کنند. حتما مجوزهای مربوطه را ببینند و هوشیار باشند و بررسی کنند که آیا این کلینیک یا مطب مجوز انجام چنین اقدام درمانی را دارد یا خیر و اگر مجوز دارد، تاریخش نگذشته باشد، تاریخ پروانه مطب، کلینیک و آزمایشگاه و ... نگذشته باشد و فردی که می‌خواهد یک اقدام درمانی را انجام دهد، مجوز این کار را دارد یا خیر. بنابراین آگاهی دادن به مردم بسیار مهم است که آسیب کمتری ببینند و حتما هم باید قانون اصلاح شود.»
وی به ایسنا یادآور شد: «در عین حال سازمان نظام پزشکی مرجع رسیدگی به شکایت از افراد عضو سازمان است. در زمینه افراد پزشک‌نما برای شکایت باید به دادسرا مراجعه شود. در مواردی هم که مطرح شده دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی اقدام و بررسی کردند، اما بازدارنده نیست. متاسفانه برخی از این افراد از جاهایی حمایت می‌شوند. بنابراین حتما باید به بحث اصلاح قانون و آگاهی دادن به مردم در این حوزه توجه شود.»
رئیس‌زاده درباره زمان بازنشستگی پزشکان و همچنین انجام اعمال جراحی به نام یک پزشک معروف اما از سوی دستیار وی، گفت: «زمان بازنشستگی پزشکان رشته به رشته متفاوت است. به عنوان مثال پزشکی که می‌خواهد عمل جراحی حساسی مانند چشم را انجام دهد، نباید کوچکترین لرزش دستی داشته باشد، اما یک پزشک دیگر لزوما تنها در مطب ویزیت می‌کند. این دو باهم خیلی متفاوت است. از طرفی ممکن است فردی در سن ۵۰ تا ۶۰ سالگی هم باشد، اما به لحاظ جسمی صلاحیت کاری را نداشته باشد. بنابراین نمی‌توان در این زمینه یک عدد مطلق لحاظ کرد. به همین دلیل ما از انجمن‌های علمی خواسته‌ایم که انجمن به انجمن و رشته به رشته تصمیم‌گیری کنند. در عین حال از جامعه جراحان خواستیم که نظرشان را درباره جراحان هر رشته به صورت مکتوب ارائه دهند. بنابراین پیگیر موضوع هستیم.»
وی افزود: «اینکه کسی به عنوان دستیار پزشک و کنار پزشک کار کند، تخلف نیست، اما اگر دستیاری به نام یک پزشک کار کند، تخلف است. ما تعدادی پزشک‌نما داریم که با حوزه‌های مربوطه وضعیت این موضوع را پیگیری می‌کنیم. مثلا فرد تکنیسین است و به نام یک جراح به صورت مستقل اقدام درمانی را انجام می‌دهد. این تخلف است و پیگیر آن هم هستیم، اما اگر پزشک ناظر باشد و کمک داشته باشد، موضوع روتینی بوده و تخلفی هم رخ نداده است. در حوزه پزشک‌نماها کشف هم به راحتی نیست. باید ناظر اتاق عمل در لحظه، وارد اتاق عمل شود تا متوجه شود که یک پزشک نما دارد عملی را انجام می‌دهد و اثبات هم شود که در آن لحظه پزشک اصلی نبوده است. این کار معاونت‌های درمان است و اگر گزارش کنند بررسی می‌شود. در این زمینه با دادسرای جرایم ویژه پزشکی هم جلساتی را داشتیم که برخوردها با این موارد تشدید شود.»
رئیس‌زاده تاکید کرد: «مردم می‌توانند قبل از مراجعه به پزشک، به سایت سازمان نظام پزشکی مراجعه کنند. نام اعضای سازمان نظام پزشکی با تاریخ پروانه مطب و رشته تخصصی‌اش در سایت قرار دارد و مشخص می‌شود که پزشک عضو سازمان نظام پزشکی هست یا خیر.»
راه‌های شناسایی پزشک‌نماها
محمدرضا توکلی صابری، داروساز، فوق دکترای شیمی پزشکی و مترجم کتاب‌های پزشکی و علمی نیز تاکید دارد که اگر پاسخ به هریک از پرسش‌های زیر مثبت باشد، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که با یک پزشک‌نما یا پزشک قلابی روبه‌رو باشید.
1- آیا دارو یا خدمات درمانی فرد مدعی به شکل مخفی، مجهول و ناشناخته تهیه می‌شود که نمی‌توان آن را از منابع دیگر تهیه کرد؟
2- آیا ارائه دهنده این خدمات پزشکی ادعا می‌کند با جامعه پزشکی درگیر مبارزه است؛ زیرا آنها این کشفش را قبول ندارند؟
3- آیا شهرت این پزشک‌نما و روش دارودرمانی‌اش دهان به دهان نقل شده است و مردم معمولی که هیچ تخصصی در زمینه پزشکی ندارند، آن را تعریف و تبلیغ می‌کنند؟
4- آیا مخاطب عمده این روش‌ها و کشفیات پزشکی، مردم معمولی‌اند؟
5- آیا این روش، رژیم درمانی یا داروی معجزه آسا در مجلات غیرپزشکی و غیرتخصصی تبلیغ و معرفی می‌شود؟
6- آیا داروی کشف شده را گروه یا سازمانی از افراد غیرحرفه ای که مرید و معتقد به پزشک هستند، تبلیغ و بازاریابی می‌کنند؟
7- آیا معرفی کننده به شما می‌گوید یا در بروشورهای تبلیغاتی‌اش ادعا می‌کند که این دارو یا طبابت خدمت بزرگ و معجزه آسایی به دیگران ارائه داده است؟ یا بیماری‌های بدون علاج بسیاری با آن شفای همیشگی یافته‌اند؟
8- آیا داروی مدنظر بیماری‌های بسیار گوناگونی را درمان می‌کند؟
9- آیا این دارو، درمان بسیار خوبی برای بیماری‌های درمان نشدنی است؟ (و معمولا به سرعت درمان می‌بخشد؟)
10- آیا تهیه کننده دارو ادعا می‌کند که علت بیماری را می‌شناسد و داروی آن بدن را از تمام سموم پاک و بدن را سالم و تندرست می‌کند؟
11- آیا مدعی ارائه خدمات درمانی می‌گوید که جراحی، استفاده از اشعه ایکس و داروهایی که پزشکان دیگر تجویز می‌کنند، بیهوده و غیرضروری است؟
12- آیا فروشنده دارو، جامعه پزشکی را متهم می‌کند که آگاهانه و از روی عمد از پیشرفت دانش پزشکی (پزشکی سنتی به تعبیر او) جلوگیری می‌کند و شخصا او را تحت تعقیب قرار داده‌اند و می‌خواهند از کار او جلوگیری کنند؟
13- آیا مدعی کشف دارو و طبابت به دلایلی از دادن دارویش برای آزمایش به مراکز و پزشکی و دانشگاهی خودداری می‌کند؟
14- آیا ارائه دهنده‌اش می‌گوید که این روش درمانی جدید است یا احتمالا در خارج کشور به اثبات رسیده است و به طور وسیعی مصرف می‌شود.
15- آیا مهم‌ترین تخصص او درمان سرطان، روماتیسم، چاقی، طاسی، ناتوانی و سایر بیماری‌های ناعلاج است؟ و آیا ادعا می‌کند که بهترین داروهای تقویتی را در اختیار دارد؟
روانشناسان تقلبی هم بیکار ننشسته‌اند
در دوران کرونا شاهد بودیم که ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره در فضای مجازی، به شدت رونق پیدا کرد. همین اتفاق باعث شد که عده‌ای با سوء‌استفاده از این شرایط، خود را به عنوان روانشناس و مشاور به مردم معرفی کنند و از همین طریق، جیب مردم را خالی کنند.
درواقع ارائه خدمات مشاوره در فضای مجازی، فرصتی را فراهم آورد که عده‌ای با وجود آنکه دانشی در حوزه سلامت روان نداشتند، صرفا با بیان حرف های زیبا و هیجانی، انبوهی فالوئر در فضای مجازی جذب کنند و از طریق همین دنبال کننده‌ها برای خودشان مشتری دست و پا کنند.
مریم حبیب، مشاور ازدواج هم در گفتگو با سپید می گوید: «گاهی برخی مشاوران کم‌تجربه و حتی فاقد پروانه فعالیت، صرفا به واسطه ارتباط با کلینیک‌ها جذب بازار کار می‌شوند، در حالی که برخی از مشاوران و روانشناسان حاذق ممکن است به دلیل نداشتن چنین ارتباطاتی، نتوانند در بازار کار فعال باشند. متاسفانه در اغلب موارد هم مراجعه کننده نمی‌داند که مدرک تحصیلی درمانگرش چیست و هر ادعایی که درمانگر مطرح کند، چندان برای مراجعان قابل تشخیص نیست.»

نظر شما