شناسهٔ خبر: 54303834 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

شرقی: اصرار ایران برای دریافت تضمین از آمریکا درباره برجام، بی فایده است

گرفتن تضمین از آمریکا با این هدف که دولت‌های بعد از جو بایدن نتوانند از برجام خارج شوند یا دوباره تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کنند، همواره یکی از سیاست‌های دولت ابراهیم رییسی در گفتگوهای برجام بوده است. این درحالی است که از نظر مقررات حقوق بین‌الملل، نه تنها دولت بایدن، بلکه هیچ دولت دیگری در آمریکا از نظر قانونی نمی‌تواند چنین تعهدی را بدهد.

صاحب‌خبر -

اقتصادآنلاین – عاطفه حسینی؛ «احیای برجام» هم از آن کلیدواژه‌هایی است که مانند بسیاری از کلیدواژه‌های دیگر در فضای رسانه‌ای، در حال از دست دادن خاصیت و ارزش است و تقریبا دیگر گوش کسی را برای شنیدن ادامه ماجرا تیز نمی‌کند. اما همه چیز به همین سادگی هم نیست و این عبور ساده دولت از احیای برجام، احتمالا تاثیرات منفی عمیقی را بر آینده همه ما خواهد گذاشت.

معین شرقی، حقوقدان و مدرس دانشگاه در گفتگو با اقتصادآنلاین با تاکید بر اینکه باید هرچه ‌سریع‌تر تکلیف مسئله برجام روشن شود، بیان کرد: مدت قابل توجهی از روی‌کارآمدن دولت سیزدهم و تغییر آرایش تیم دیپلماتیک دولت گذشته است، اما برجام همچنان مبهم و بلاتکلیف است. معطل‌ ماندن مسئله برجام می‌تواند تبعاتی را برای اقتصاد به‌همراه داشته باشد، بنابراین باید هرچه ‌سریع‌تر تکلیف این مسئله روشن شود.

معین شرقی یادداشت

وی افزود: اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با مشکلات بی‌شماری روبه‌رو بوده و این مشکلات روز‌به‌روز سفره خانوارها را کوچک‌تر کرده است. در کنار مشکلات معیشتی، بازارهای اقتصادی نیز با چالش‌های بسیاری مواجه شدند و این مشکلات همچنان ادامه دارد. در این میان بسیاری از کارشناسان معتقدند احیای برجام یکی از راهکارهای کاهش مشکلات اقتصادی بوده و نباید برای به‌ سرانجام‌ رساندن آن زمانی را از دست داد؛ اما با وجود تأکید کارشناسان بر اهمیت به ‌سرانجام ‌رسیدن مذاکرات برجام، همچنان این مسئله در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

این حقوقدان با اشاره به وعده‌های دولت سیزدهم گفت: تحقق تمام شعارها و وعده‌های ابراهیم رییسی در حوزه اقتصادی و معیشتی و... عملا به احیای برجام و لغو تحریم‌ها گره خورده است؛ اما دولت سیزدهم با یک دوگانگی بین اقناع حامیان خود برای احیای برجام و حل مشکلات کشور دست‌ به ‌گریبان است، چراکه بخش عمده حامیان دولت رییسی جزء مخالفان سرسخت برجام بوده و هستند و چالش‌های رییسی دراین‌باره به صفر نرسیده است.

شرقی ادامه داد: اصرار ایران برای دریافت تضمین از دولت بایدن درباره بازگشت به برجام یکی از عواملی است که موجب تأخیر دولت رییسی در ازسرگیری مذاکرات شده است. گرفتن تضمین از آمریکا یکی از مهم‌ترین اهداف پیش‌رو در گفت‌وگوهاست تا اگر دولت‌های بعد از «جو بایدن» تصمیمی مانند ترامپ گرفتند، نتوانند از برجام خارج شوند یا دوباره تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کنند. 

وی با بیان اینکه اتخاذ چنین سیاستی از سوی دولت سیزدهم نشان‌دهنده ناتوانی این دولت در سیاست خارجی است، بیان کرد: متاسفانه دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی چندان قدرتمند عمل نمی‌کند. از نظر مقررات حقوق بین‌الملل واضح است که نه ‌تنها دولت بایدن از نظر قانونی نمی‌تواند چنین تعهدی از جانب دولت‌های آینده بدهد، به نظر می‌رسد در صورت دادن چنین تعهدی هم مجلس سنا آن را تأیید نخواهد کرد؛ بنابراین برجام تنها توافق‌نامه‌ای اجرایی است و هر رییس‌جمهور دیگری در آمریکا و در آینده می‌تواند آن را کنار بگذارد.

این حقوقدان در آخر اظهار کرد: در شرایط اقتصادی امروز که معیشت مردم، کسری بودجه دولت و... نان سفره مردم را لاغر کرده است، باید از همه توان و فرصت‌ها در جهت بهبود وضعیت اقتصادی استفاده کرد؛ بنابراین تدابیر سیاست خارجی دولت نقش کلیدی و سازنده دارد. امروز مردم بیشتر نیاز به رفع موانع معیشتی دارند تا دیدار با مسئولان و بازدیدهای ادواری.

برچسب‌ها:

نظر شما