شناسهٔ خبر: 5420779 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

زلزله در پایتخت فوتبال

فساد فراگیر درفیفا

در یکی از غیرمنتظره‌ترین وقایع فوتبال و در فاصله فقط 48 ساعت تا انجام انتخابات ریاست فیفا، پلیس سوئیس تعدادی از مقام‌های ارشد این سازمان را در شهر زوریخ که محل استقرار این نهاد است، بازداشت کرد

صاحب‌خبر -

 وصال روحانی

در یکی از غیرمنتظره‌ترین وقایع دهه‌های اخیر فوتبال و در فاصله فقط 48 ساعت تا انجام انتخابات ریاست جدید فیفا، پلیس سوئیس تعدادی از مقام‌های ارشد این سازمان را در شهر زوریخ که محل استقرار این نهاد است، بازداشت کرد. اتهام بازداشت‌شدگان مثل موارد قبلی فساد مالی و پولشویی است که پیشتر نیز چند بار ارکان نهاد حاکم بر فوتبال جهان را از بیخ و بن تکان داد اما موجب برکناری سپ بلاتر نشده بود و همین پیرمرد هوشمند سوئیسی است که امیدوار اصلی فتح انتخابات فردای فیفا هم به شمار می‌آید و اگر برنده شود برای پنجمین‌بار بر مسند ریاست فیفا تکیه خواهد زد. اخبار موجود در خصوص بازداشت شده های فیفا تا حدی ناقض یکدیگر است اما برخی اسامی در اخبار همه سایت‌های بین‌المللی به چشم می‌خورند. آن‌ها جفری‌وب و اوژنیو فیگو ردو هستند که از نواب رئیس فیفا به شمار می‌روند و همین‌طور جک وارنر که چند سال پیش رئیس تشکیلات کونکاکاف (فوتبال امریکای شمالی و مرکزی بود). به آنها بیفزایید خوزه ماریا مارین را و اگر گزارش‌های ارسالی صحت داشته باشد، متهمان برای محاکمه و صدور حکم به امریکا فرستاده خواهند شد.
فیفا در حال جمع‌آوری اطلاعات
در حالی که انتخاب امریکا به‌عنوان محل محاکمه این اعضا یک گزینش بحث برانگیز به نظر می‌رسد، دیروز سخنگوی فیفا از وقوع این اتفاق در آستانه انتخابات فیفا ابراز تعجب کرد و گفت: نهاد متبوعش در حال جمع‌آوری اطلاعات لازم است تا بتواند براساس آن دفاعیات لازم را از بازداشت شده‌ها صورت بدهد. عصر دیروز یک کنفرانس مطبوعاتی هم در شهر زوریخ برگزار و توضیحاتی از سوی فیفا ارائه شد. از جمله اتهامات وارد شده به بخشی از هیأت رئیسه فیفا، دریافت 100 میلیون دلار رشوه بابت اهدای میزبانی جام‌های جهانی2018 و 2022 به روسیه و قطر طی پروسه‌هایی مشکوک و همچنین گم شدن مبلغی قابل توجه از حق پخش تلویزیونی مسابقات تحت مدیریت فیفا است. به گزارش نیویورک تایمز، پلیس سوئیس با استناد به موارد فوق به یکی دو هتل و منزلی ریخت که متهمان در آن حضور داشتند و در غافلگیری محض، آنها را با خود برد. دخالت امریکا در این پروسه قضایی با این بهانه صورت می‌گیرد که محل توافق خاطیان برای دریافت و پرداخت رشوه همین کشور بوده است. محققان سوئیسی احتمال می‌دهند سران حاکم بر فیفا از اوایل دهه 1990 به بعد حداقل 100 میلیون دلار در ارتباط با مسائل مختلف و قراردادهای تجاری و اهدای میزبانی‌ها رشوه گرفته باشند. در حالی که بلاتر طبعاً جزو بازداشت شده‌ها نیست. اما ماه پیش از زبان وی نقل شده بود که او از جریان داشتن تحقیقاتی مفصل پیرامون عملکرد دستیارانش مطلع است.
6 یا 8 نفر؟
با اینکه تا عصر دیروز فقط نام 4 بازداشتی منتشر شده بود، منابع خبری و بویژه نیویورک تایمز متذکر شدند که نام 8 نفر در فهرست بازداشتی‌ها هست و پلیس سوئیس در پی این افراد است. در همین حال یک مقام فیفا هم گفت که رقم فوق اغراق شده است و بازداشتی‌ها از 6 نفر فراتر نمی‌روند. قدر مسلم اینکه سازمان دهندگان این تهاجم از سست شدن جایگاه بلاتر در انتخابات فیفا از طریق این رویداد استقبال می‌کنند ولی پس از کناره‌گیری دو نامزد پست ریاست فیفا طی 10 روز اخیر و باقی ماندن فقط یک رقیب (شاهزاده علی بن حسین اردنی) برای بلاتر بسیار بعید به نظر می‌رسد که برنده انتخابات فردی بجز بلاتر 79 ساله باشد که برای چهره تازه وارد و کم تجربه‌ای همچون بن حسین یک هدف غیرقابل دسترسی به شمار می‌آید.
ارکان قدرت بلاتر
بلاتر تا همین جا نیز 17 سال بر فیفا ریاست کرده و در 15 سال قبل از آن نیز دبیر کل فیفا در دوران زمامداری ژائو هاوه لانژ برزیلی بود. او طی این مدت چنان ساختار فیفا را عریض و قدرت پول مداری را در آن سنگین و اعضا را به خود وابسته کرده که حتی لوییس فیگوی پرتغالی و میشل فان پراگ هلندی از جمع نامزدهای ریاست دوره جدید کنار کشیدند تا متحمل یک باخت سنگین حتمی نشوند و چنین باختی چیزی است که احتمالاً انتظار مقام اردنی را طی روز جمعه در انتخابات زوریخ با وجود زلزله روز گذشته می‌کشد.