شناسهٔ خبر: 52123209 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

پايان سفر رئيس جمهور کشورمان به روسيه / سخنراني رئيسي در مجلس دوماي روسيه /بازتاب سفر رئيس جمهوربه مسکو در رسانه هاي خارجي

صاحب‌خبر -
پايان سفر رئيس جمهور کشورمان به روسيه / سخنراني رئيسي در مجلس دوماي روسيه /بازتاب سفر رئيس جمهوربه مسکو در رسانه هاي خارجي
خبرگزاری آریا-ابراهیم رئیس، رئیس جمهور ایران برنامه سفر خود به مسکو را به اتمام رساند و روسیه را به مقصد تهران ترک کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل ازاسپوتنیک با استناد به گفته سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران برنامه سفر خود به مسکو را به اتمام رساند و روسیه را به مقصد تهران ترک کرد.
در سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو اطلاع دادند:"ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به برنامه کاری خود در قالب سفر به مسکو پایان داد و فدراسیون روسیه را ترک کرد".
رئیس جمهور ایران روز 19 ژانویه برای یک سفر رسمی وارد مسکو شد. دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اولین دیدار ابراهیم رئیسی از زمان آغاز کار وی به عنوان رئیس جمهور ایران بود. روز 20 ژانویه (پنجشنبه) رئیس جمهور ایران در پارلمان روسیه سخنرانی کرد.

آیت الله رییسی: ایران به دنبال تعامل حداکثری با جهان و هم پیمانان خود است
رییس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال «تعامل حداکثری» با همه کشورهای جهان، بخصوص کشورهای همسایه و هم‌‏پیمان خود است، گفت: هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملت‏ ها و شکل‏‌دهی فزاینده به یک «جامعه‌‏ی جهانی متمدن» است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، آیت الله «سیدابراهیم رییسی» روز پنجشنبه در جریان سفر به روسیه در مجلس دومای این کشور حضور یافت و سخنرانی کرد.
رییس جمهور در این جلسه گفت: در آغاز مراتب خرسندی خویش را از دولت و ملت کشور دوست، فدراسیون روسیه، برای استقبال و میزبانی گرم از اینجانب و هیات همراه، در شهر زیبای مسکو ابراز می دارم.
آیت الله رییسی اظهار داشت: فرصت را غنیمت می‌شمارم و میلاد حضرت مسیح (ع) و سال نو میلادی را به ملت و دولت روسیه تبریک می‌گویم. ملت ایران و جهان اسلام احترام ویژه‌ای برای حضرت عیسی (ع) و مادر پاک وی مریم مقدس قائل است و بر اساس آموزه‌های قرآن، اعتقاد دارد که مهمترین پیام مشترک همه ادیان ابراهیمی، تکامل معنوی بشریت از طریق عبادت پروردگار جهانیان است که خود موجب ترویج صلح و صمیمیت و ظهور جامعه‌ای الهی و در نتیجه انسانی می‌شود. در عین حال، عبادت خداوند همواره در کنار اجتناب از اطاعت و عبادت غیر خداوند، معنا دارد.
وی تاکید کرد: بسیار خوشحالم که در برنامه‌‏های این سفر، فرصت حضور در دومای دولتی و دیدار با شما نمایندگان مردم با فرهنگ و تمدن دیرینه روسیه فراهم شد. در همین راستا از جناب آقای والودین، رییس محترم دومای دولتی روسیه، معاون دوما، رییس کمیته روابط خارجی و سایر اعضای دومای دولتی برای تنظیم این برنامه و فراهم کردن فرصت سخنرانی تشکر می‏‌کنم.
رییس جمهور بیان کرد: همان‏گونه که در دیدار صمیمی و گفتگوهای سازنده‏ با جناب آقای والودین، به هنگام شرکت هیات سیاسی روسیه در مراسم تحلیف اینجانب، اشاره کردم؛ جمهوری اسلامی ایران از اراده و آمادگی لازم برای توسعه و گسترش روابط با فدراسیون روسیه برخوردار است.
آیت الله رییسی افزود: امروزه خوشبختانه، افق‏‌های بسیار روشنی برای همکاری‌‏های دو کشور در سطوح دوجانبه، منطقه‌‏ای و بین‌‏المللی مشاهده می‌شود. تقویت روابط ایران و روسیه در قالب‌های دوجانبه و چندجانبه موجب رونق اقتصاد دو ملت و تقویت امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی می‌شود. ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری فراوان و مکمل دو کشور، در کنار قدرت و اثرگذاری هر یک از دو کشور ما در مناطق جغرافیایی خود، می‌تواند همگرایی بین مناطق را تقویت کند.
وی بیان کرد: جمهوری ‏اسلامی ‏ایران به دنبال «تعامل حداکثری» با همه کشورهای جهان، بخصوص کشورهای همسایه و هم‏‌پیمان خود است. هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملت‏‌ها و شکل‌‏دهی فزاینده به یک «جامعه‌‏ی جهانی متمدن» است. این مسیر، از طریق همکاری کشورهای مستقل و صاحب فرهنگ‌‏های متعالی و توجه به اصول «عدالت، اخلاق و معنویت»، قابل تحقق است. بدون تردید ریشه آنچه جامعه بشری کنونی از آن رنج می‌برد جدایی سیاست از اخلاق و معنویت است. خشونت، تروریسم، فروپاشی نهاد خانواده و گسترش مواد مخدر از اندیشه معنویت‌گرا بر نمی‌آید.
آیت الله رییسی خاطر نشان کرد: هر بنایی که بر اساس این انفکاک ایجاد شود مصائب بشریت را تشدید می کند و بجای ترویج عدالت، ظلم را ساختارمند می‌کند و موجبات سلطه را پدید می‌آورد.
وی ادامه داد: تجربه نظامِ بین‏‌المللی مبتنی بر استیلا و سلطه نشان می‌دهد که برون‏‌داد آن چیزی جز جنگ و خشونت و ناامنی و تفرقه میان ملت‌‏ها نبوده است. شکست سیاست لشگرکشی و اشغال و مجبور شدن آمریکا به فرار از عراق و افغانستان، ناشی از یک مفهوم است؛ مقاومت ملت‏‌ها. اندیشه مقاومت، در خدمت استقلال کشورهاست. در دوران جدید، مفهوم مقاومت، نقش محوری در معادلات بازدارندگی ایفا می‏‌کند. الگوی موفق همکاری ایران و روسیه در سوریه نیز در ادامه‏‌ی مقاومتِ ملت و دولت سوریه، تضمین‌کننده‌‏ی استقلال کشورها و قوام‌بخش امنیت منطقه‏‌ای بوده است. در این مسیر، از همکاری فدراسیون روسیه با راهبری هوشمندانه جناب آقای پوتین برخوردار بوده‌ایم که جای قدردانی دارد و می‌تواند الگویی کارآمد، برای توسعه همکاری‏‌ها در عرصه های مختلف، قلمداد گردد.
رییس جمهور اظهار داشت: با این حال، جنگ علیه تروریسم بخشی از جنگ علیه سلطه‏‌طلبی بوده است؛ چرا که تروریسم، یکی از محصولات جانبی سلطه‏‌طلبی است. اکنون راهبرد سلطه‏‌گری شکست خورده است و آمریکا در ضعیف‏‌ترین وضعیت خود قرار دارد و قدرت کشورهای مستقل در رُشدی تاریخ‌ساز قرار دارد. مساله‏‌ی مهم در این دوران که نیازمند هوشیاری است، آنست که امیال سلطه‏‌طلبانه از بین نرفته و شکل‏‌های جدیدی از سلطه‏‌گری در دستور کار قرار گرفته است. مهم‏ترین هدف این دستور کار، تضعیف حکومت‏‌های مستقل از درون است؛ که از طریق تحریم اقتصادی، بی‌‏ثبات‌سازی، ترویج ناامنی و روایت‌سازی‌های جعلی از وقایع دنبال می شود؛ به گونه‌ای که تلاش می‌کنند جای ظالم و مظلوم را در افکار عمومی تغییر دهند.
وی گفت: «ائتلافِ شیطانی» آمریکا با تروریست‏‌ها، برای جهانیان به خصوص ملت‌های غرب آسیا از سوریه تا افغانستان چون روز، روشن است. اکنون برنامه‏‌های پیچیده‏ای برای اعزام تروریست‌‏های تکفیری به ماموریت‏‌های جدید از قفقاز تا آسیای مرکزی در جریان است. تجربه نشان داده است که این اندیشه ناب اسلامی است که توان ممانعت از شکل‏‌گیری افراط‏‌گرایی و تروریسم تکفیری را دارد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، ناتو به دنبال نفوذ در حوزه‏‌های جغرافیایی مختلف، با پوشش‌‏های جدید است که منافع مشترک کشورهای مستقل را با تهدید مواجه می‌کند. ترویج حکومتهای غرب‏گرا و مقابله با دموکراسی‏‌های مستقل و مبتنی بر هویت و سنت‏‌های ملی، بخشی از پروژه‏‌های ناتو فرهنگی است که بیانگر ریاکاری موجود در این الگویِ رفتاریِ در حالِ افول، می‏‌باشد.
آیت الله رییسی افزود: تحریم ملت‏‌ها، یکی از شکل های رایج سلطه‏‌گری جدید است، و مقابله با آن نیازمندِ همکاریِ کشورهایِ مستقل و پاسخ دسته‌جمعی است؛ در غیر اینصورت، تحریم به بهانه‏‌های مختلف گریبان همه کشورها، حتی متحدین آمریکا را نیز خواهد گرفت. آمریکا ادعا می‏کند که تحریم، به علت فعالیت‌‏های هسته ای جمهوری ‏اسلامی‏ ایران است. همه می‌دانند این فعالیت‌‏ها، قانونی و تحت نظارتِ مستمرِ آژانسِ بین‌المللی انرژیِ اتمی است. اما واقعیت آن است که در ادوار مختلف تاریخی پیشرفت ایران، هر زمان ملت ما پرچم ملی‌‏گرایی، استقلال‌خواهی، یا توسعه علمی را برافراشته است، با تحریم و فشار دشمنان ملت ایران مواجه شده است.
وی اظهار داشت: سیاست جمهوری‏ اسلامی‏ ایران طبق فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی، آن است که ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم و این سلاح در استراتژی دفاعی ما هیچ جایگاهی ندارد. آمریکا به دنبال مقابله با حقوق ملت ماست. فلسفه ما نیز روشن است: «ما از حقوق ملت خود کوتاه نمی‏‌آییم.» آن‏هایی که شعار می‌دهند "آمریکا برگشته است" هنوز به تعهدات خود در توافق هسته‌ای برنگشته‏‌اند. ما به چیزی کمتر از حقوق خود رضایت نمی‌دهیم. جمهوری‏ اسلامی‏ ایران در رسیدن به توافق جدی است، اگر طرف‏‌های مقابل بر رفعِ واقعی و موثر تحریم ها جدی باشند.
وی بیان کرد: سیاست تعامل حداکثری جمهوری اسلامی ایران با دولت‌های مستقل، اصالت دارد و فارغ از تحولات محیط بین‌الملل، تداوم خواهد یافت. جمهوری‏ اسلامی‏ ایران فاتح دو میدان جنگ علیه تروریسم و کارزار فشار حداکثری اقتصادی است. در عین حال، جمهوری ‏اسلامی‏ ایران از ظرفیت‏‌های اقتصادی گسترده، بخصوص در عرصه‏‌های انرژی، تجارت، کشاورزی، صنعت و فناوری برخوردار است که زمینه‏‌ساز همکاری‏‌های سودمند برای هر تعامل دو یا چندجانبه با کشورهای مختلف است. در همین راستا، توافق‌های اساسی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه صورت گرفت که موجب جهش چشمگیر روابط اقتصادی دوجانبه به نفع رفاه دو ملت، و همکاری‌های موثر منطقه‌ای به نفع صلح و ثبات ملت‌ها در مناطق مختلف خواهد شد.
وی ادامه داد: موقعیت ممتاز جغرافیایی سرزمین ایران، بخصوص کریدور شمال - جنوب، می‌تواند تجارت از هند تا روسیه و اروپا را کم هزینه‌‏تر و پر رونق‏‌تر کند. پایدارسازی و سودمند کردن روابط بین دو کشور نیازمند تسری همکاریها به حوزه های علمی، اجتماعی، فرهنگی و رسانه‌ای است و ما آماده توسعه حداکثری روابط پایدار و بلند مدت هستیم. بدین منظور معتقدیم باید روابط دو کشور، به گونه‌ای طراحی شود که ضمن تامین منافع متقابل، از مداخلات عناصر ثالث نیز مصون باشد.
وی گفت: خوشبختانه روابط خوبی بین پارلمان‏‌های دو کشور نیز برقرار است و تعاملاتی که در قالب کمیسیون عالی پارلمانی، بین کمیسیون‌ها و کمیته‌های مختلف و هم چنین گروه‌های دوستی پارلمانی وجود دارد، علاوه بر پیشبرد روابط پارلمانی، به توسعه مناسبات دوستانه دو طرف، به ویژه در حوزه اقتصادی، کمک شایانی می‌نماید. ما نقش پارلمان‌ها برای توسعه روابط دو کشور را بسیار مهم می‌دانیم و از آن، هم در حوزه دوجانبه و هم چند جانبه استقبال می‌کنیم.
رییس جمهور افزود: جمهوری‏ اسلامی ‏ایران، ابتکار روسیه در زمینه‏‌ی برگزاری اجلاس روسای پارلمان‌های ایران، روسیه، ترکیه، پاکستان و چین، در زمینه‏‌ی مبارزه با تروریسم را مهم می‏‌داند و از این ابتکار حمایت می‌کند.
وی در پایان گفت: امید است با بهره‌گیری هرچه بیشتر از ظرفیت‌ها و تداوم همکاری‌های دو کشور در مسائل منطقه‏‌ای و بین‏‌المللی شاهد ارتقاء روابط و بهره‏‌مندی مردمان دو کشور از مواهب این روابط و تثبیت صلح و ثبات در منطقه باشیم.

بیانیه وزارت امور خارجه روسیه درباره دیدار لاوروف و امیرعبداللهیان
وزارت امور خارجه روسیه درباره دیدار ورزای خارجه روسیه و ایران نوشت، دو طرف تأکید کردند سفر رئیس جمهور ایران به روسیه برگ جدیدی در توسعه روابط دوجانبه محسوب می‌شود.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود دیدار و درباره طیف گسترده‌ای از مسائل گفت‌وگو کرد.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای نوشت، دو طرف تأکید کردند که سفر آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران به مسکو برگ جدیدی در توسعه روابط دوجانبه و عامل تعمیق بنیان‌های مستحکم همکاری‌ها میان دو کشور محسوب می‌شود.
در این بیانیه آمده است، در این دیدار، مسائل مختلف مسیاسی، جنبه‌های مختلف توسعه همکاری‌های ایران و روسیه از جمله توسعه گفت‌وگوهای سیاسی و همکاری در حوزه‌های تجاری، اقتصادی، فرهنگی و مسائل بشردوستانه، با تأکید بر اجرای پروژه‌های مشترک کلیدی به بحث گذاشته شد.
این بیانیه می‌افزاید، در خلال این گفت‌وگو، درخصوص تقویت همکاری در زمینه مبارزه با همه‌گیری ویروس کرونا بر پایه گفت‌وگو میان وزارتخانه‌های مربوطه توافق شد.
وزارت امور خارجه روسیه در ادامه می‌نویسد، در این دیدار، به وضعیت پیرامون برنامه جامعه اقدام مشترک (برجام) توجه دقیقی شد. این توافق همچنان مهم‌ترین توافق در زمینه منع اشاعه است. هردو طرف بر عزم خود برای تداوم گف‌وگوها در وین به منظور احیای توافق هسته‌ای به شکل اولیه آن بدون هیچ کم و زیادی تأکید کردند.
در پایان این بیانیه آمده است، لاوروف و امیر عبداللهیان دیدگاه‌های خود درباره مسائل منطقه‌ای از جمله در حوزه‌های افغانستان، سوریه، قفقاز جنوبی و دریای خزر را ابراز داشتند.
علاوه بر دیدار امروز وزرای امور خارجه ایران و روسیه، آیت‌الله رئیسی و «ولادیمیر پوتین» روز (چهارشنبه) در مسکو دیدار و گفت‌وگو کردند. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شب گذشته در توئیتی درباره این دیدار نوشت: «در دیدار مهم، صمیمانه و طولانی مدت دکتر رئیسی و پوتین در کرملین، مناسبات تهران و مسکو در مسیر جدید، متنوع و پرشتاب قرار گرفت.در فصل نوین مناسبات، همکاری‌های ممتاز رقم خواهد خورد».
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که روسای دو کشور بر ترسیم نقشه راه بلندمدت توافق کردند، خاطرنشان کرد: «جهان آینده بر پایه چندجانبه گرایی می‌چرخد».

رئیسی:مقدمات نهایی شدن سند جامع همکاری‌های ایران و روسیه فراهم شده است
نشست رئیس جمهور با فعالان اقتصادی روسیه برای عملیاتی کردن نقشه‌راه ارتقای مناسبات اقتصادی در مسکو برگزار شد.
 آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی روز پنج‌شنبه در ادامه برنامه‌های سفر دو روزه به روسیه، با جمعی از فعالان اقتصادی و تجار این کشور دیدار و گفتگو کرد.
رئیس جمهور در این دیدار آشنایی با دیدگاه‌های فعالان اقتصادی در کشور روسیه را بسیار مغتنم توصیف کرد و گفت: آشنایی سران و مقامات دو کشور با دیدگاه‌های فعالان در حوزه تجارت و اقتصاد می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های کلان و راهبردی برای همکاری دوجانبه موثر باشد.
رئیسی تصریح کرد: روسیه از تمدن و فرهنگ ارزشمندی برخوردار است و ظرفیت‌های بسیاری در دو کشور ایران و روسیه برای توسعه همکاری‌ها وجود دارد.
رئیسی، همسایگی، منافع و دشمنان مشترک را از دلایل ضرورت افزایش همکاری میان ایران و روسیه برشمرد و گفت: علاوه بر منافع مشترک دشمنان مشترکی هم داریم که رشد و پیشرفت در منطقه را نمی‌خواهند اما ما باید رشد و توسعه را به حدی برسانیم که دیگران نتوانند برای تحقق اهداف سیاسی و فرهنگی خود در این منطقه نفوذ کنند.
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت آسیب‌شناسی علل پایین بودن حجم تجارت دو کشور گفت: باید با نگاه آسیب‌شناسانه، مشکلات و موانع را شناسایی و برطرف کنیم.
رئیسی با اشاره به دیدار با همتای روس خود، اظهار داشت: در این دیدار به مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی پرداختیم و بنده و آقای پوتین هم‌نظر بودیم که باید از ظرفیت‌های همکاری ایران و روسیه بهتر استفاده کرد، کریدور شمال به جنوب فعال شود و مشکلات پیش پای فعالان اقتصادی رفع شود.
رئیس جمهور با تأکید بر لزوم تحول در نظام پولی و بانکی بین ایران و روسیه، گفت: برای حل این مشکل بانک‌های مرکزی جمهوری اسلامی ایران و روسیه می‌توانند توافق کنند بانک‌های ایران و روسیه در هر دو کشور فعال شوند تا فعالان اقتصادی با سهولت مبادلات پولی و مالی خود را انجام دهند.
رئیس جمهور با اشاره به پیشنهاد یکی از حاضران درباره ایجاد بستری برای شناخت ظرفیت‌های استان‌های ایران و روسیه، گفت: معرفی این ظرفیت‌ها مهم است و با رفع مشکلات گمرکی، نباید مانعی در امور گمرکی پیش پای فعالان اقتصادی باشد.
رئیسی مواضع روسای جمهور ایران و روسیه را نزدیک و دارای اشتراکات فراوان توصیف کرد و گفت: مقدمات نهایی شدن سند جامع همکاری‌های ایران و روسیه فراهم شده است.
پیش از سخنان رئیس جمهور شماری از فعالان اقتصادی روسیه دیدگاه‌های خود و مشکلات ارتقای روابط تجاری بین دو کشور را مطرح کردند.
نماینده اتحادیه صنعتگران و کارآفرینان روسیه گفت: روحیه تجار روسی همکاری با ایران است و می توان در همکاری با ایران به پروژه‌های سبز توجه جدی کرد.
محمد شین، رئیس گروه نگرش راهبردی شورای فدراسیون «روسیه - دنیای اسلام»، گفت: خواهان نظم عادلانه در جهان برای مقابله با چالش‌ها و تقویت نظم جهانی براساس حقوق بین‌الملل هستیم و بسیار خوشحال خواهیم شد نمایندگان ایران فعالانه همکاری با گروه ما را ادامه دهند.
ایگور ماروزوف، رئیس گروه دوستی ایران و روسیه در شورای فدراسیون روسیه، اظهار داشت: سفر شما به روسیه و دیدار با ولادیمیر پوتین باعث تحرک در روابط اقتصادی بین دو کشور خواهد شد اما استان‌های ما اطلاعات کمی از ایران دارند و باید در این زمینه اقداماتی انجام شود.
سرگئی تومانوف، مدیر اجرایی گاز پروم اینترنشنال نیز در این دیدار گفت: ما درباره توسعه 4 میدان گازی با ایران در حال همکاری هستیم و مشکل، مارکتینگ گاز در ایران است و ایده اصلی ما ایجاد شرکت مشترک است.
سرگئی گورکوف، مدیرعامل شرکت روس گیولوگیا هم در زمینه افزایش مبادلات اقتصادی با ایران، گفت: ما در دریای خزر و خلیج فارس تجربه کاری داریم و تجربیات خوبی نیز در حوزه تامین آب آشامیدنی داریم که می‌تواند به همکاری مشترک منجر شود.

نیویورک تایمز: دیدار رئیسی و پوتین نمایش اتحاد در برابر آمریکا بود
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی تحلیلی درباره سفر رئیس جمهور ایران به روسیه نوشت: دیدار رئیسی و پوتین نمایش اتحاد دو کشور در برابر آمریکا بود.
 روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود با انتشار تصویری از دیدار ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه که روز چهارشنبه در کاخ کرملین انجام شد، نوشت: دیدار میان این دو در حالی صورت گرفت که تهران و مسکو علی‌رغم اختلاف نظرهای‌شان در تضاد شدید با واشنگتن هستند.
نیویورک تایمز ادامه داد: رئیس جمهوری ایران در حالی که بر سر یک میز بلند در فاصله ای به دلیل همه گیری کرونا با همتای روس خود نشسته بود به وی یادآور شد که ایران بیش از چهل سال است در برابر آمریکا مقاومت می کند.
آقای رئیسی همچنین در یک نطق تلویزیونی به آقای پوتین گفت: و اکنون که رویارویی روسیه با آمریکا عمیق تر شده است، زمان آن رسیده است که دو کشور با همکاری بیشتری با یکدیگر قدرت را از آمریکا بگیرند.
این روزنامه آمریکایی افزود: این دیدار، بیشتر یک نمایش ژئوپلتیکی در کرملین در یک برهه حساس برای واشنگتن و مخالفان آن بوده است. آیت الله ابراهیم رئیسی سفر دو روزه خود به مسکو را از روز چهارشنبه با هدف تحکیم روابط میان دو کشور در کنار چین با سابقه روابطی که رو به گسترش است در مقابل یک دشمن مشترک، یعنی ایالات متحده آغاز کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، برای ولادیمیر پوتین نیز که اکنون به دلیل مسئله اوکراین وارد تنش های شدیدی با آمریکا شده و در معرض تحریم هایی سخت قرار دارد،  این ملاقات فرصتی بود تا نشان دهد روسیه دوستانی دارد که می تواند در صورت مناقشه با غرب روی آنها حساب کند. علاوه بر ارسال این پیام، رئیسی قرار است در مجلس دومای روسیه نیز سخنرانی کند که اتفاقی نادر برای یک رهبر مهمان محسوب می شود.
وزیر امور خارجه ایران درباره این سفر تصریح کرد که روسای جمهوری دو کشور در رایزنی های خود درباره چارچوب افزایش همکاری های اقتصادی و نظامی میان تهران و مسکو توافق کردند.
آقای پوتین همچنین خطاب به آقای رئیسی گفت که دو کشور در عرصه بین المللی همکاری نزدیکی با یکدیگر دارند، از جمله سوریه و افغانستان.
گریگوری لوکیانوف یک کارشناس مسائل بین المللی روس اظهار داشت: مقام های روسیه در سال های اخیر با مواضع ضد غربی مقام های ایرانی همسو شده اند و رئیس جمهوری ایران نسبت به روابط نزدیک تر با روسیه ابراز تمایل بیشتری کرده است.
لوکیانوف در ادامه خاطرنشان کرد که این سفر چندان برای مخاطبان داخلی در هر دو کشور طراحی نشده بود، بلکه بیشتر برای غرب بوده است.
این روزنامه آمریکایی همچنین به بررسی نحوه نشستن این دو رئیس جمهور بر سر یک میز بزرگ و با فاصله زیاد پرداخت و تصریح کرد که این کار تنها به دلیل رعایت فاصله و حفظ ملاحظات بهداشتی به دلیل شیوع سویه جدید ویروس کرونا، یعنی اومیکرون بوده است.
نیویورک تایمز با اشاره به گفت وگوهای انجام شده میان روسای جمهور ایران و روسیه در مسکو نوشت: مقام های ایرانی می گویند که توافق 20 ساله ای که پوتین و رئیسی درباره آن مذاکره کرده اند بر روی انتقال فناوری از سوی روسیه، همکاری های دفاعی و همکاری روسیه در بخش انرژی ایران است.
به نوشته این روزنامه، در روسیه بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که چشم انداز افزایش همکاری های دفاعی روسیه و دیگر کشورهای مخالف آمریکا، اهرم فشار این کشور بر واشنگتن را افزایش می دهد. از طرفی دیگر، ایران نیز با این دیدار، این پیام را ارسال می کند که اگر تحریم های غرب برداشته نشوند، این کشور گزینه های دیگری نیز دارد.

بازتاب سخنرانی رئیسی در دومای روسیه در رسانه‌های عربی
رئیس جمهور کشورمان در جریان سفر خود به روسیه در مجلس دومای این کشور سخنرانی کرد، این رویداد بازتاب گسترده ای در رسانه های عربی به دنبال داشت.
 رئیس‌جمهور کشورمان در جریان برنامه‌های سفر خود به روسیه، با حضور در دومای روسیه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال "تعامل حداکثری" با همه کشورهای جهان، بخصوص کشورهای همسایه و هم‌‏پیمان خود است، گفت: هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملت‏ها و شکل‏‌دهی فزاینده به یک "جامعه‌‏ جهانی متمدن" است.
تحریم ملت‏‌ها، یکی از شکل های رایج سلطه‏‌گری جدید است و مقابله با آن نیازمندِ همکاریِ کشورهایِ مستقل و پاسخ دسته‌جمعی است؛ در غیر این صورت، تحریم به بهانه‏‌های مختلف گریبان همه کشورها، حتی متحدین آمریکا را نیز خواهد گرفت. آمریکا ادعا می‏ کند که تحریم، به علت فعالیت‌‏های هسته ای جمهوری ‏اسلامی‏ ایران است. همه می‌دانند این فعالیت‌‏ها، قانونی و تحت نظارتِ مستمرِ آژانسِ بین‌المللی انرژیِ اتمی است. اما واقعیت آن است که در ادوار مختلف تاریخی پیشرفت ایران، هر زمان ملت ما پرچم ملی‌‏گرایی، استقلال‌خواهی، یا توسعه علمی را برافراشته است، با تحریم و فشار دشمنان ملت ایران مواجه شده است.
سیاست جمهوری‏ اسلامی‏ ایران طبق فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی، آن است که ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم و این سلاح در استراتژی دفاعی ما هیچ جایگاهی ندارد.
شبکه سعودی العربیه در این باره نوشت: رئیس جمهور در مجلس دومای روسیه تاکید کرد که کشورش خواهان رسیدن به توافق به منظور برداشتن تحریم ها است و آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های خود اعلام کرد که برنامه هسته ای ایران در تضاد با قانون نیست.
شبکه الجزیره نیز سخنرانی امروز رئیس جمهور کشورمان را بازتاب داد. این شبکه قطری نوشت: رئیسی تاکید کرد که همکاری میان مسکو و تهران امنیت منطقه را تقویت می کند.
شبکه المیادین نوشت: رئیس جمهور ایران تاکید کرد که تقویت روابط با روسیه نشان دهنده موضع ما در حمایت از تعامل با تمام کشورها به ویژه کشورهای همجوار در راستای منافع ملت ها است.
این شبکه لبنانی دیگر اظهارات حجت الاسلام ابراهیم رئیسی را منتشر کرد.
شبکه العهد نیوز عراق نیز در این باره نوشت: رئیس جمهور ایران تاکید کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی در 15 گزارش خود اعلام کرد که برنامه هسته ای ایران در تضاد با قوانین نیست و سیاست جمهوری اسلامی ایران در راستای ساخت بمب هسته ای نیست زیرا قانون اساسی ما چنین چیزی را نمی پذیرد.
بخش عربی خبرگزاری اسپوتنیک نیز با انتشار ویدیویی از سخنرانی سید ابراهیم رئیسی در مجلس دومای روسیه نوشت: رئیس جمهور ایران گفت که فعالیت هسته ای ایران قانونی و شرعی است و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
این خبرگزاری همچنین به نقل از رئیس جمهور کشورمان نوشت: همکاری میان ایران و روسیه امنیت منطقه را تقویت می کند.
بخش عربی شبکه آرتی نیز ویدیویی از سخنرانی ابراهیم رئیسی منتشر کرد و نوشت: رئیسی تاکید کرد که گسترش روابط میان ایران و روسیه و همکاری آن ها در سوریه به ایجاد صلح و ثبات در منطقه کمک می کند.
پایگاه خبری العهد لبنان در این باره نوشت: سید ابراهیم رئیسی تاکید کرد که ایران به دنبال رسیدن به توافق هسته ای است و برای برداشتن تمام تحریم ها تلاش می کند.
این پایگاه خبری همچنین به نقل از رئیس جمهور کشورمان نوشت: با توجه به دستورات امام خامنه ای سیاست جمهوری اسلامی ایران در راستای ساخت بمب هسته ای نیست.
شبکه السومریه عراق نیز نوشت: رئیس جمهور ایران تاکید کرد که برنامه هسته ای ایران قانونی است و سیاست تهران در راستای ساخت سلاح هسته ای نیست.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز صحبت های رئیس جمهور کشورمان در مجلس دومای روسیه را بازتاب داد، این خبرگزاری نوشت: رئیسی تاکید کرد که تلاش های مشترک ایران و روسیه در حمایت از سوریه به فضل مقاومت مردم این کشور ثمره خود را داد.
بر اساس این گزارش، دیگر رسانه های عربی نیز اظهارات امروز سید ابراهیم رئیسی در مجلس دومای روسیه را بازتاب دادند.

 
 

نظر شما