شناسهٔ خبر: 49951536 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

برگزاری پنل "ریشه‌های خشونت و افراط‌ گری" در دانشگاه علامه طباطبایی

پنلی با عنوان ریشه‌های خشونت و افراط گری با حضور اساتید دانشگاه، شخصیت های داخلی و بین المللی و خانواده های قربانیان تروریسم در دانشکده حقوق دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، انجمن دفاع از قربانیان تروریسم با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تهران، و فرهنگسرای ملل به مناسبت روز جهانی بدون خشونت و در حاشیه چهل و هفتیم اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل پنلی را با عنوان ریشه های خشونت و افراط گری با حضور اساتید دانشگاه، شخصیت های داخلی و بین المللی و خانواده های قربانیان تروریسم در دانشکده حقوق دانشگاه علامه طباطبایی برگزار کرد.

در این نشست،  هیبت الله نژندی منش، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با خوشامدگویی به حضار و اساتید حاضر در جلسه بیان داشت: به دلیل نگاه تک بعدی و یکجانبه به مسائل بین الملل، نظام بین المللی دچار ناکارآمدی شده و مورد بی اعتمادی ملت ها قرار گرفته است. در راس این نظام نیز سازمان ملل متحد قرار دارد و اگر این نظام بی اعتماد شود طبیعتا پایه این نظام هم مورد بی اعتمادی قرار خواهد گرفت. ایشان در ادامه بیان داشت، نگاه به مسائل جهانی باید همه جانبه باشد باید نکات مشترک را پیدا کنیم و شیوه های زیست مسالمت آمیز را بیاموزیم.

 نژندی منش در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت: چرخه خشونت باید متوقف شود در غیر این صورت مسائل جهانی پیچیده تر میشود. مشکل اصلی نفاق کسانی است که دم از دفاع از حقوق بشر می زنند اما از سوی دیگر از افراط گری دفاع می کنند.

در ادامه منصوره کرمی، عضو هیئت مدیره انجمن دفاع از قربانیان تروریسم بیان داشت: مهمترین نکته ای که باید گفته شود تغییر نگرش ها است. تا زمانی که نگرش ها را تغییر ندهیم افراطی گری و خشونت وجود خواهد داشت و این مسئله را باید سازمان ملل درسطح جهانی پیگیری نماید.

در ادامه نشست، زهره حق پناهی ، عضو هیئت مدیره انجمن دفاع از قربانیان تروریسم، پیام آنتونیو گوترش به مناسبت روزجهانی بدون خشونت را قرائت کرد.

در بخشی از پیام آمده است، ما روز بین‌المللی عدم خشونت را در سالروز تولد مهاتما گاندی گرامی می‌داریم. همانطور که گاندی تشخیص داد، ما باید راه حل چالش های جهانی را پیدا کنیم راه حل این چالش‌ها همبستگی است.

دبیر کل سازمان ملل متحد در بخش دیگری از پیامش عنوان داشت، ما از مبارزان در سراسر جهان می‌خواهیم سلاح‌های خود را کنار بگذارند و به جای یکدیگر بر شکست دادن دشمن مشترک بشریت متمرکز. بیشتر ما نیاز داریم اعتماد به یکدیگر را تجدید نماییم. روزگار نفرت، اختلاف، مناقشه، و عدم اعتماد سپری شده است. زمان آن است که عصر جدیدی را در صلح، اعتماد و تساهل آغاز نماییم.

در ادامه نشست، فریدون جعفری عضوهیئت علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان،در تاثیر بیکیفری برگسترش خشونت و افراطگری بیان داشت: افراط گری فاصله گرفتن از هنجارهای پذیرفته شده رسمی و غیررسمی است.

جعفری در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت، برای مقابله با افراط گری باید تعریف یکسانی ازواژه افراط گرایی ارائه گردد،  اعلامیه های ارشادی و بعضا الزامی در مقابله با مصادیق افراط گری و خشونت صادر شده و رفتارهای خشن با کیفر روبرو شوند.

وی در انتها بیان داشت: درصورتی که دادگاههای کیفری ملی و منطقه ای و بین المللی رفتارهای حاوی افراطی گری را مجازات و محاکمه کنند ارعاب این رسیدگی ها و مجازات ها می تواند ریشه بسیاری از رفتارهای خشن را بخشکاند.

در بخش دیگری از نشست  فرانک گلی،  کشیش فرقه انگلیکن در خصوص جعل مبانی ارزشی مقدسات به عنوان عاملی مهم در گسترش خشونت و افراط گری بیان داشت: مفاهیم صلح و مدارا و ارزش های مبتنی بر مدارا در همه ادیان آسمانی وجود دارد و هیچ مطلبی در تایید و تصدیق خشونت و افراط گرایی در آئین و ادیان وجود ندارد و مراجعه به وجدان بشری  می تواند منبعی برای صلح و آرامش و تساهل باشد . 

وی با اشاره به اینکه مدارا و صلح امری مبتنی بر آموزش است بیان داشت امیدواریم روزی بر همه این خشونت ها فائق شویم و بتوانیم به صلح و آرامش برسیم.

در بخش دیگری از نشست ، پیمان نمامیان، عضو هیئت علمی دانشگاه اراک، در خصوص یکجانبه گرایی عامل گسترش خشونت و افراط گری بیان داشت: افراطی گری و خشونت موضوع جدیدی دردنیای امروزی نیست.  باید در بحث از خشونت طلبی و افراط گری به سمت مصداق گرایی برویم چرا که  در حوزه بین المللی اقدام موثری در برابر یکجانبه گرایی صورت نمی گیرد و شورای امنیت نیز نتوانسته در حوزه افراطی گری و خشونت طلبی اقدامی موثر انجام دهد. باید بپرسیم آیا تحریم اقتصادی گونه ای از افراط گری است؟ آیا کمبود واکسن میتواند منجر به یکجانبه گرایی و خشونت آفرینی بشود؟

 نمامیان در ادامه بیان داشت اقدامات در افغانستان و شمالغرب ایران و سرزمین های اشغالی فلسطین نمونه ای ای یکجانبه گرایی هستند و در جهان امروز سیاست بین الملل جای حقوق بین الملل را گرفته است و تا نتوانیم در خصوص مصادیق افراط گری و خشونت اقدامی حقوقی کنیم نمیتوانیم خروجی موثری داشته باشیم.

در ادامه نشست کشیش ادی دانیال،  کشیش کلیسای شرق آشور ارومیه، در سخنانی در خصوص دین ستیزی مبنایی مهم در گسترش خشونت و افراط گری بیان داشت: قرائت های ما از دین میتواند منجر به ایجاد گروهک های تکفیری و تروریستی شود. این رویکردها مبتنی بر خشمی است که بدنبال حفظ دین است اما این خشمی گناه آلوده است. وی ادامه داد، انسان امروزی همان خطاهای گذشته را دارد بساط دین ستیزی و افراطگرایی زمانی از بین می رود که بشر به درک درستی از خداوند برسد.

در بخش دیگری از نشست مرتضی محقی، عضوهیئت علمی دانشگاه غرجستان افغانستان، پیرامون فقرفکری و فرهنگی و ریشه های خشونت و افراط گری بیان داشت: عوامل فرهنگی می تواند در گسترش خشونت موثر هستند و نظام های آموزشی می توانند در کاهش تروریسم نقش ایفا کنند. حذف مطالب ستیزه جویانه و حاوی نفرت و آموزش تفکر انتقادی و آموزش مقابله با تبلیغات افراط گرایانه و ترویج بردباری در برابر عقاید دیگران می تواند در این زمینه موثر باشد.

وی در انتها گفت: باید بر حذف تفکر افراطی و خشونت طلبی تلاش کنیم وگرنه افراد خشونت طلب همواره هستند. باید درزمینه مبارزه با جهل مقدس تلاش کنیم.

در بخش دیگری از نشست امید ملکی ، استاد روابط بین الملل، در موضوع نگاه فایده انگارانه به تروریسم و منفعت سیاسی  بیان داشت، اگر تروریسم در جهان باقی است و هر روز شاهد توسعه آن هستیم به دلیل  کارویژه ای است که در جهان دارد. وی ادامه داد، بازیگرانی که خود را منادی آزادی و برابری و عدالت می خوانند با حمایت از تروریسم آن ها را به بازیگرانی فعال در نظام بین الملل تبدیل کرده اند.

وی در ادامه بیان داشت: تروریسم امری پیچیده است و این گروه ها پیش بینی ناپذیر وخودبسنده هستند و چهره ای دوگانه دارند چرا که در ظاهر دم از خدا و دفاع از دین می زنند اما  در عمل هر اقدامی را انجام میدهند. در یک کلام باید گفت که گروه های تروریستی هنجارنمایانی منفعت طلب هستند. دکتر ملکی در ادامه بیان داشت، اقدامات تروریستی میلیاردها دلارهزینه به اقتصاد جهانی وارد کرده است. و خاورمیانه در این میان بیشترین آسیب را دیده است.

دیوید سوانسون،  فعال صلح و حقوق بشر، در خصوص مداخلات خارجی و سلطه به عنوان عاملی مهم در گسترش خشونت و افراط گری بیان داشت: دولت آمریکا بین قاتلان افراطی بد و قاتلان میانه‌رو در کشورهایی مثل سوریه تمایز قائل می‌شود، کشوری که در آن تمایز بین مردمی است که تلاش می‌کنند با خشونت، دولتی را سرنگون کنند.

مدیر اجرایی موسسه جهان بدون جنگ ادامه داد:  مطالعات نشان می‌دهد 95 درصد از حملات انتحاری با انگیزه خاتمه دادن به اشغال خارجی رخ می‌دهد. اگر می‌خواهید دیگر هیچ حمله تروریستی انتحاری در جهان شاهد نباشید، میلیون‌ها انسان در جنگ‌ها کشته نشوند، بزرگ‌ترین بحران پناهندگی در تاریخ بشریت ایجاد نشود، ، باید بدانید این‌ها ارتباط زیادی به اشغال کشور مردم دیگر نقاط جهان دارد.

در ادامه مراسم تعدادی از خانواده های آسیب دیده در بیان روایتشان از ریشه های تروریسم بیان داشتند : تجربه هر یک از ما نسبت به ریشه های افراط گری و خشونت از منظر شکلی متفاوت است اما از جهتی شبیه به هم می باشد و آن هم ارتباط اغلب فجایع تروریستی در طول چند دهه با منشا پناهندگی در غرب است و بایستی به سیاست گذاران غربی این هشدار را داد که با اعطای پناهندگی به جنایتکاران تروریستی از تروریست ها حمایت نکرده و این ریشه گسترش خشونت را بخشکانند.

انتهای پیام

نظر شما