شناسهٔ خبر: 45913433 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

آلودگی ۷۹ درصد آبمیوه‌های بازاری

روزنامه جوان

نتایج یک پژوهش در آبمیوه فروشی‌های جنوب شهر تهران نشان داد که ۷۹ درصد از آب‌میوه‌ها به باکتری‌های کلی فرم و غیر کلی‌فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.

صاحب‌خبر -
سرویس جامعه جوان آنلاین: شناسایی و حضور برخی باکتری‌ها در یک محیط یا ماده غذایی نشان می‌دهد که آن محیط یا غذا آلوده شده‌است؛ باکتری‌هایی مثل «یرسینیا آنتروکلی تیکا»، «شیگلا» و «اشرشیا کلی» نمونه‌هایی از این باکتری‌ها هستند که می‌توانند باعث عفونت‌های معده‌ای روده‌ای شوند.

بررسی وجود این باکتری‌ها در نشان دادن آلودگی‌های ثانویه و عدم رعایت موازین بهداشتی به ویژه بهداشت فردی اهمیت زیادی دارد و می‌تواند در پیشگیری از وقوع عفونت‌ها و مسمومیت‌های غذایی مؤثر باشد. به همین دلیل پژوهشگران پاتولوژی، علوم آزمایشگاهی و میکروب‌شناسی، با انجام مطالعه‌ای آلودگی میکروبی آب‌میوه‌های سنتی عرضه‌شده در مناطق جنوب شهر تهران را بررسی کردند.

این مطالعه در نیمه دوم سال ۱۳۹۷ انجام گرفت و به صورت تصادفی ۲۵ آبمیوه فروشی انتخاب و از هر مغازه چهار نوع آب میوه شامل آب انبه، آب هویج، آب سیب و آب کرفس، (جمعاً ۱۰۰ نمونه) تهیه شد. بر اساس استاندارد ملی ایران، در یک میلی‌لیتر آب‌میوه نباید هیچ‌یک از باکتری‌های پاتوژن وجود داشته باشد. همچنین اگر شمارش باکتری‌های کلی‌فرم «باکتری‌های شاخص کیفیت بهداشتی آب و غذا» از میزانی که تعیین شده‌است، بالاتر باشد، نمونه غیرقابل مصرف خواهد بود. در این پژوهش مشاهده شد که ۴۰ درصد از نمونه‌های آبمیوه به یکی از باکتری‌های بیماری‌زا (اشرشیاکلی، شیگلا، سالمونلا و یرسینیا) که نباید در آبمیوه باشند، آلوده بودند و قابل مصرف نبودند. همچنین ۷۹ درصد از نمونه‌های آبمیوه به باکتری‌های کلی فرم و غیر کلی‌فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.

در بررسی نوع آبمیوه‌های آلوده مشاهده شد که باکتری اشرشیاکلی در هر چهار نوع آبمیوه وجود داشت، باکتری شیگلا در آب هویج و کرفس و سیب، باکتری یرسینیا انتروکلی تیکا در آب کرفس و آب انبه و باکتری سالمونلا فقط در آب هویج مشاهده شد.

پژوهشگران این مطالعه با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌گویند دلیل حضور کلی‌فرم در این نمونه‌های آبمیوه می‌تواند ناشی از وجود منابع مختلف مثل آب، خاک و مدفوع باشد که تماس با هر کدام از این منابع می‌تواند باعث آلودگی محصولات شود. همچنین می‌توان عنوان کرد که در برخی موارد علت بار بالای میکروبی می‌تواند استفاده از مواد اولیه بی‌کیفیت یا کیفیت پایین، عدم شست و شوی مناسب میوه‌ها و عدم انجام پوست‌گیری میوه‌ها در شرایط بهداشتی باشد. این محققان عنوان می‌کنند بخش دیگری از بار میکروبی ممکن است به علت آلودگی احتمالی یخ‌هایی باشد که برای خنک کردن استفاده می‌شوند. نگهداری نکردن از آبمیوه‌ها در شرایط بهداشتی و آلودگی ظروف و وسایل عرضه آبمیوه نیز می‌تواند از دلایل آلودگی این محصولات باشند.

نظر شما