شناسهٔ خبر: 45341074 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

توقف موقت تحریم‌های اقتصادی امریکا علیه «انصارالله»

صاحب‌خبر -
بنفشه غلامی/دولت جدید امریکا در نخستین اقدام عملی خود درباره یمن، از متوقف شدن موقت تحریم‌ها علیه انصارالله خبر داد. این گام، هرچند کاهش فشار بر یمن را ولو به طور موقت به دنبال دارد، اما بوضوح پالسی معنادار برای حاکمان عربستان درباره تغییر دیپلماسی آمریکای «بایدن» است.
به‌گزارش خبرگزاری «رویترز»، بنا بر آنچه وزارت خزانه‌داری امریکا اعلام کرده است، تا ماه آینده که بازنگری در اقدام دولت «دونالد ترامپ» در جای دادن انصارالله یمن در فهرست گروه های تروریستی  و تحریم آن به پایان می‌رسد، تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های اقتصادی حوثی‌های یمن متوقف می‌شود.به این ترتیب شرکت‌ها و بانک‌هایی که در فعالیت‌های اقتصادی حوثی‌ها نقش داشتند و بخش مالی مبادلات بازرگانی آنها را انجام می‌دادند، با توقف این بخش از تحریم‌ها، خواهند توانست بدون پیگرد قضایی به کار خود ادامه دهند. طبق معافیت اعلام شده که از روز گذشته اجرایی شد، حوثی‌ها تا 26 فوریه 2021 می‌توانند از مزایای این معافیت بهره‌مند شوند. «برایان اتول»، از مقامات سابق خزانه‌داری امریکا که در دولت «باراک اوباما» فعالیت می‌کرد، در همین ارتباط گفته است: «این اقدام باعث می‌شود تا دست بایدن برای اینکه خود درباره وضعیت یمن تصمیم‌گیری کند، باز باشد و خود را مجبور به تبعیت از آنچه «دونالد ترامپ» و وزیر خارجه‌اش، «مایک پمپئو» وضع کرده بودند، نکند.»
اقدام وزارت خزانه‌داری امریکا تنها حاکی از بازنگری دولت جدید امریکا در سیاست‌های «ترامپ» در یمن نیست، بلکه نشان از تغییرات در روابط خارجی آن با عربستان هم دارد. هیچ تردیدی نیست که عربستان با توجه به موقعیت و جایگاهی که بواسطه نفت به دست آورده، یکی از شرکای امریکا در منطقه محسوب می‌شود و هیچگاه نمی‌توان انتظار داشت، دولتی در واشنگتن بر سر کار بیاید که خواهان حفظ روابط با عربستان نباشد. همان طور که عربستان نیز احساس نیاز متقابل اما بیشتر نسبت به حفظ روابط با امریکا دارد. اما آنچه در این میان در تغییرات جدید در کاخ سفید می‌تواند مهم و روشنگر ادامه مناسبات دو کشور باشد، این است که آیا «بایدن» همانند «ترامپ» چک سفید امضا برای سران ریاض دارد یا برعکس این بار عربستان است که باید دیگر بار به مواضعی مشابه آنچه  در زمان «باراک اوباما» داشت، روی آورد و با نشان دادن انعطاف بیشتر و برآورده کردن خواسته‌های دولت امریکا، به‌سمت واشنگتن گام بردارد. آنچه در پایان روز دوشنبه رخ داد و توقف منع فعالیت‌های اقتصادی انصارالله یمن، حاکی از آن است که «بایدن» همان‌طور که پیشتر نیز وعده آن را داده بود، تمایلی به آن ندارد که خطاهای ریاض را از قتل «خاشقجی» گرفته تا حملات ویرانگر علیه مردم یمن و به گرسنگی کشیدن کودکان یمنی، نادیده بگیرد.
دولت «بایدن» در روزهای اخیر به اشکال مختلف بر موضع خود در خصوص جنگ یمن و به تبع آن نقش عربستان در وضعیت انسانی یمن تأکید کرده است. «آنتونی بلینکن»، گزینه پیشنهادی «بایدن» برای وزارت خارجه امریکا که قرار بود دیشب جلسه رأی اعتماد به او برگزار شود، در جلسه دفاع از مواضع خود در سنای امریکا در همین خصوص گفته بود: «دولت جدید امریکا به حمایت خود از مداخله نظامی عربستان در یمن پایان می‌دهد.» علاوه بر این آن‌طور که «بایدن» وعده داده است، فراتر از بازبینی اتهام تروریسم برای «انصارالله»، دولت جدید امریکا قصد دارد با پشتیبانی لجستیکی و فروش تسلیحات به عربستان مبارزه کرده و با توقف فروش سلاح به این کشور، روند دیپلماسی برای پایان جنگ یمن را آغاز کند.
از همین رو و با این شرایط به‌نظر می‌رسد، در تعامل بین عربستان و امریکا، این عربستان خواهد بود که دیر یا زود مجبور می‌شود، نسبت به خواسته‌های «بایدن» در منطقه انعطاف نشان دهد. همان‌طور که از هم اکنون سیگنال‌های آن را نشان داده است. مذاکره با قطر (فارغ از آنکه دستاورد چندانی نداشته است) هرچند در پایان دولت «ترامپ» انجام شد، اما مشخص بود با هدف چراغ سبز نشان دادن به «بایدن» انجام شده است. علاوه بر این در روزهای اخیر بسیار شنیده می‌شود که عربستان در تکاپوی حل و فصل مسائل خود با ترکیه است. بی‌تردید عربستان آرام در منطقه که نخواهد مقابل سایر کشورهای منطقه سرکشی نشان دهد، خواسته امریکای «بایدن» است که در مراسم تحلیف خود با شعار وحدت در امریکا و صلح در جهان کار خود را آغاز کرد.

بــــرش

اخباری از شنیده شدن صدای انفجار شدید در ریاض
ظهر روز گذشته صدای انفجاری درپایتخت عربستان شنیده شد اما دلایل آن تا دیشب مشخص نبود. به گزارش خبرگزاری «رویترز»، برخی شاهدان عینی از شنیده شدن دو صدای مهیب در ساعت یک ظهر دیروز در ریاض خبر دادند. شبکه العربیه نیز در گزارشی از دست به دست شدن ویدیویی در شبکه های اجتماعی که لحظه رهگیری یک موشک را نشان می دادند خبر داد. با این حال مقامات عربستانی هیچ اظهار نظری در این خصوص نداشتند.

نظر شما