شناسهٔ خبر: 45329662 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

متخصص ایمونولوژی:

تولید واکسن کرونا نشان از تحول علمی ایران است/ پیش بینی اثر بخشی ۷۰ درصدی واکسن کرونای ایرانی

یک متخصص ایمونولوژی گفت: اجرایی شدن فرآیند تولید واکسن در ایران نشان‌دهنده تحولات عمیق علمی در حوزه پزشکی طی سال‌های پس از انقلاب در کشور است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، عباس قادری استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز و متخصص ایمونولوژی با بیان اینکه کرونا یک پدیده پیچیده و مانند زلزله‌ای بود که بر همه بخش‌های اقتصادی، فرهنگی اثر گذاشت، گفت: در کنار این اتفاقات به نظر می‌رسد حوامع علمی توانستند به تکنولوژی‌های مهم علمی دست پیدا کنند که یکی از آن واکسن کرونا بود که امروهز ایران نیز توانسته در جمع تولید کنندگان این و واکسن قرار بگیرد.

او در جلسه گفتمان آزاداندیشی و هم اندیشی واکسن کرونا، به دستاورد‌های محققان ایرانی در حوزه واکسن کرونا اشاره و بر لزوم بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های داخلی برای تولید این واکسن تاکید کرد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: برای تولید یک واکسن سال‌ها زمان نیاز بود، اما با گسترش شیوع کرونا در کمتر از یکسال محققان توانستند ویروس را شناسایی کنند و بیش از ۵۰ واکسن در زمینه تولید قرار گرفت.

قادری با تصریح اینکه تولید واکسن کرونا در ایران بیانگر تحولات گسترده علمی است که باید با یک نگاه علمی از این فرصت استفاده شود، ادامه داد: عده‌ای در فضای مجازی پیرامون واکسن کرونا شایعه سازی می‌کنند؛ لذا دانشگاه باید در خط مقدم مسائل علمی در حوزه کرونا قرار گرفته و در خصوص آنچه در مورد واکسن در دنیا می‌گذرد در جامع مطرح کند.

این استاد تمام ایمنی‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: این واقعیت وجود دارد که برای اینکه بتوانیم در امر تولید واکسن کرونا بدون هیچ عوارضی بتوانیم افراد را واکسیانسیون کنیم این مهم تا ۱۰ سال زمان می‌برد، ولی امروهز تنها راه اعتماد به واکسن‌های موجود است که باید از ان استفاده کنیم.

خودمان مولد تکنولوژی مقابله با کرونا باشیم

قادری هم افزایی بین دانشمندان داخلی و جوامع بین المللی را از موضوعات مهم دانست و تصریح کرد: باید خودمان مولد تکنولوژی در مقابله با کرونا باشیم، وقتی صحبت از تکنولوژی نوین می‌شود آوردن تکنولوژی و استفاده از آن مهم است.

این متخصص ایمونولوژی با بیان اینکه در بحث واکسن کرونا باید به سمت مدلی برویم که ارزان قیمت و قابل دسترس باشد، اعمال محدودیت تردد شبانه را در پیشگیری از شیوع کرونا مهم واثرگذار اعلام و بر لزوم تداوم آن تاکید کرد.

اورنگ ایلامی متخصص بیماری‌های عفونی و سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: در پدیده شیوع کرونا توانستیم به یافته‌های مهم علمی دست یابیم که مهم‌ترین آن دست یابی به دانش‌های مهم علمی در زمینه شناسایی وعوامل‌های مختلف ویروس کرونا بود.

او با تاکید براینکه کرونا محکی برای سیاستگذاران، و دانشمندان در ابعاد مختلف بود، افزود: تا قبل از همه‌گیری این ویروس اهمیت رعایت اصول بهداشتی آنچنان مورد توجه نبود که این مهم باعث شد حساسیت‌ها را دررعایت شیوه نامه های بهداشتی دوچندان کنیم.

ایلامی با بیان اینکه کرونا باعث شد دست یابی به تکنولوژی‌ها برای تولید واکسن کارآمدتر شود، اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود واکسنی که در کشور روی آن کار می‌شود حدود ۷۰ درصد اثربخشی داشته باشد و دارای عوارض بخصوصی نباشد.

به عقیده این پزشک متخصص عفونی خطر شیوع ویروس‌هایی همچون کرونا در آینده نیز وجود خواهد داشت و این پایان همه‌گیری‌ها نیست به همین منظور باید در شیوه زندگی تغییراتی ایجاد شود.

این متخصص بیماری‌های عفونی گفت: ایران در خاورمیانه یکی از کشور‌های با سابقه در زمینه واکسن‌سازی بوده و در حوزه کرونا نیز ۳ واکسن در کشور در دست مطالعه قرار دارد که ۲ واکسن مجوز فاز انسانی را دریافت کردند.

ایران در تولید واکسن توانمند است

رامین یعقوبی متخصص ویروس‌شناسی و استاد پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با قدردانی از عواملی که از ابتدای کرونا تاکنون تلاش خود را برای حفظ سلامت مردم و کاهش شیوع ویروس بکار گرفتند، نیزگفت: محققان از ابتدا پای کار بودند و اگر این همبستگی وجود نداشت از نظر تشخیص کرونا در این جایگاه قرار نمی‌گرفتیم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، افزود: محققان در حوزه تولید واکسن کرونا تمام تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا بتوانیم در کنار سایر کشور‌ها در خط مقدم تولید واکسن باشیم.

یعقوبی گفت: تولید واکسن زمان‌بر است و یک دوره چند ساله طول می‌کشد تا واکسن تولید و مورد اعتماد مردم قرار گیرد تا بتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.

این متخصص ویروس‌شناسی گفت: اگر همزمان ابزار‌هایی را در اختیار داشته باشیم و سریعتر جهش‌هایی که در دنیا به وجود می‌آید به دست محققان برسد، تلاش‌ها در تولید واکسن دقیق‌تر خواهد بود که امیدواریم تکنولوژی‌های به روز در اختیار قرار گیرد.
استاد علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه در ایران پتانسیل‌های علمی برای ساخت واکسن کرونا وجود دارد و در این زمینه بی نیاز هستیم، ادامه داد: باید سیاستگذاری واحد در ارتباط با واکسن کرونا در کشور داشته باشیم و ماموریت دانشگاه‌های علوم پزشکی مشخص شود تا واکسن موثری تولید شود.

باید به فناوری داخل اعتماد کرد

یونس قاسمی متخصص بیوتکنولوژی دارویی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: فناوری که امروزه در بحث واکسن‌سازی وجود دارد بیانگر این است به فناوری‌های داخلی اعتماد داشته باشیم.

قاسمی با بیان اینکه علوم پزشکی شیراز رتبه سوم فناوری پزشکی را در کشور دارد و می‌تواند در این حوزه صاحب نظر باشد، ادامه داد: چنانچه اعتماد و حمایت مالی از شرکت‌های خصوصی شود ظرفیت لازم ورود به عرصه تولید واکسن کرونا در شیراز وجود دارد که از همین رواز تمام ظرفیت‌های داخلی برای تولید واکسن استفاده نشده است که باید از این ظرفیت‌هابیشتر استفاده شود.

قطار اخلاق باید جلوتر از قطار علم حرکت کند

متخصص اخلاق پزشکی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز اضافه کرد: یکی از بحث‌های مطرح در تولید واکسن کرونا، قابل قبول بودن فرآیند و میزان اعتماد به مسئولان و تولیدکنندگان واکسن است.

امید آسمانی افزود: مشارکت عمومی در تصمیم‌گیری برای استفاده از واکسن مهم وجود دارد، زیرا اگر از این مشارکت هااستفاده نشود درآینده با چالش‌های جدی مواجه می‌شویم.

این متخصص اخلاق پزشکی ادامه داد: دانشمندان باید اطمینان قابل قبول اولیه و اثربخشی نسبت به محصول جدیدی که می‌خواهند بر جامعه انسانی امتحان کنند داشته باشند.

آسمانی تصریح کرد: در حوزه پزشکی قطار اخلاق باید جلوتر از قطار علم حرکت کند و مانع از آسیب‌ها و چالش‌های اخلاقی شود.

واکسن تنها راه بازگشت به قبل از کرونا

یک متخصص بیوتکنولوژی دارویی نیز در این نشست گفت: بیش از یکسال است که با همه گیری کرونا مواجه هستیم، دنیا به این نتیجه رسیده که بازگشت به گذشته وابسته به موفقیت واکسن‌ها است و راه‌حل دیگری وجود ندارد.

احمد غلامی با بیان اینکه در تولید واکسن رکورد جدیدی حاصل شده است، ادامه داد: تا کنون در سطح جهان، ۶۹ واکسن به مرحله بالینی رسیده و ۸۵ واکسن نیز در مرحله پیش بالینی قرار دارند.

انتهای پیام/

نظر شما