شناسهٔ خبر: 45315663 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

نامه اعتراضی داوطلبان آزمون دستیاری پزشکی به وزارت بهداشت

داوطلبان آزمون دستیاری پزشکی طی نامه‌ای به وزارت بهداشت و درمان، خواستار تعویق زمان برگزاری این آزمون شدند.

صاحب‌خبر -

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ داوطلبان آزمون دستیاری پزشکی طی نامه‌ای به وزارت بهداشت و درمان، خواستار تعویق زمان برگزاری این آزمون شدند.

متن نامه به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای دکتر حقدوست

معاون محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

با سلام

پیش از هرچیز بسیار متأسفیم که واکنش معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت در خصوص مشکلات گسترده رخ‌داده در برنامه‌ریزی آزمون دستیاری دوره چهل و هشتم و پاسخ به حقوق پایمال‌شده پزشکان محترم اینترن و عمومی که در پاندمی کووید ۱۹ تقریباً بدون هیچ حمایتی به خدمت‌رسانی مشغول بودند این‌چنین دیرهنگام رخ داد. گویا پیگیری مسائل حقوقی مدافعان سلامت در این کشور جز از طریق فریاد دادرسی و دست به دامان رسانه‌ها شدن و تظلم‌خواهی ممکن نیست و به نظر می‌رسد راه تعامل معمول و مورد انتظار برای مطالبات به کلی بسته شده است حتی اگر صاحبان امر در آن حوزه‌ها به گونه دیگری ادعا نمایند.

معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت اعلام نمودند که برگزاری آزمون در اسفند ماه رعایت قانون است و ‌برگزاری آزمون قبلی در اردیبهشت ماه مشکل اصلی بوده است. بد نیست به جنابشان یادآوری نماییم آزمون قبلی نه در اردیبهشت ماه بلکه در مرداد ماه ۹۹ برگزار شده است. اگر ایشان و معاونت تحت امرشان اینگونه نسبت به تاریخ‌های مربوط به آزمون ها دقت نظر دارند شاید بهتر باشد کلام را در همین نقطه پایان دهیم چرا که گویا تقویم ما با تقویم ایشان تفاوت‌های جدی دارد. بدیهی است زمانی که قانونی که وزارت بهداشت خود نوشته است، ایشان را مکلف می‌کند در سال تنها یک آزمون برگزار نمایند، برگزاری آزمون با فاصله کوتاه مدت شش ماهه در حال که ۷ ماه پس از آن نیز تا شروع دستیاری سال تحصیلی بعد فاصله وجود دارد چیزی جز تخلف نیست.

در خصوص رأی صادره هشتاد و دومین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی‌ معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت تفاوت واضح منابع در آزمون پذیرش دستیاری و پره‌انترنی اسفند ۹۹ را‌ انکار نموده و با یک فرار رو به جلو اعلام فرموده‌اند که منابع دستیاری ۹۹ با پره انترنی ۱۴۰۰ یکسان است! چنین پاسخی بیشتر به مثابه طنز، البته طنز تلخ می‌ماند تا پاسخ به یک اشکال علمی واردشده از سوی داوطلبان به ایشان.

در خصوص رأی صادره نود و نهمین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی که صراحتاً اعلام شده حداقل اعتبار منابع به مدت دو سال است، به نظر می‌رسد معاونت محترم آموزشی حتی متوجه نشده‌اند اشکال وارده به کدام منبع اعلام شده است. اشکال نه بر رفرنس زنان بلکه رفرنس درس جراحی است که تنها و تنها فقط یک سال لارنس ۲۰۱۳ بود و پس از آن تغییر کرد. چنین تغییری هزینه بسیار زیادی برای داوطلبان به لحاظ مالی و زمانی برای تسلط بر محتوای این منابع به دنبال داشته است.

ثالثاً در خصوص ۴ درس پاتولوژی، رادیولوژی، فارماکولوژی و گوش، حلق و بینی در تبصره‌ای ذکر شده «درصورتیکه منبع نام‌برده به‌روزرسانی و در دسترس نباشد از سال آینده منبع مناسب و به‌روز جایگزین تعیین خواهد شد.»

باید به استحضار برسانیم که به‌سروزرسانی دو منبع دروس فارماکولوژی و پاتولوژی رابینز (ویرایش ۱۲/ سال ۲۰۱۸) کتاب فارماکولوژی کاتزونگ به عنوان منبع درس فارماکولوژی (ویرایش۱۰/ سال ۲۰۱۷) بیش از یک سال در دسترس قرار دارد و خوش‌بینانه می‌گوییم گویا تصمیم‌گیران به دلیل مشغله‌های دیگر کاری از این منابع جدید بی‌خبرند.

فلذا مطابق تبصره‌های اعلامی وزارت بهداشت منبع دو درس فارماکولوژی و پاتولوژی با توجه به به‌روزرسانی منابع اعلامی باید به‌روزرسانی می‌شد و با توجه به عدم به‌روزرسانی جدید برای منابع دو درس رادیولوژی و گوش، حلق و بینی باید منابع جایگزین معرفی می‌گردید. چگونه است که وزارت بهداشت، از ۶ درس فوق‌الذکر، به تبصره ۲ درس جامه عمل پوشانده و برای ۴ درس بعدی ترتیب اثری نداده است؟

در مورد استناد به نامه شماره ۴۶۶ دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی، درحالیکه در این نامه به صراحت ذکر شده که فاصله زمانی میان اعلام منابع و برگزاری آزمون می‌بایست ۹ ماه باشد، و در جلسات متعدد نیز این موضوع از سوی مسئولین تأیید شده است. سازمان سنجش آموزش پزشکی تحت امر معاونت آموزشی وزارت بهداشت منابع این آزمون را در یکم مهر ماه یعنی تنها ۵ ماه مانده به برگزاری آزمون اعلام نموده است. هرچند این پرسش از بار قانونی تخلف صریح وزارت بهداشت در اعلام دیرهنگام منابع نمی‌کاهد اما صاحبان امر بهتر است به این سوال پاسخ دهند: اگر این استدلال سطحی که به تغییر یا عدم تغییر احتمالی منابع نوعاً در رفرنس دوره ۴۷ اشاره شده است از نظر خود ایشان محکمه‌پسند است، چرا آن معاونت محترم اعلام منابع را تا یکم مهرماه به تعویق انداخته‌اند؟

بسیار ناامیدکننده است که ماه رمضان دستاویزی برای کم‌کاری ما در انجام تعهدات و وظایفمان گردد. ماه رمضان همانگونه که خود در اطلاعیه‌تان نگاشته‌اید ماهی مبارک است. برگزاری آزمون پس از آن نه تنها محل اشکال نیست بلکه حقاً و یقیناً برکات بسیاری برای داوطلبان نیز به دنبال خواهد داشت تا بتوانند با روحیه‌ای معنوی و با آرامش خاطر در آزمون شرکت نمایند. بدیهی است طراحان سوالات که همگی می‌بایست از صاحب‌نظران تخصص‌های پزشکی این کشور باشند، قطعاً در طراحی سوالات در ماه رمضان نه تنها به مشکل بر نخواهند خورد، بلکه باید بهترین عملکرد خود را در طراحی سوالات نشان دهند چرا که ماه رمضان نه به معنای کندی، رخوت و تنبلی بلکه به معنای تلاش و پشتکار با تأکید بیش‌تر بر ارزش‌ها و معنویات است.

در خصوص برگزاری انتخابات ریاست جمهوری لازم به ذکر است که فاصله زمانی بسیار مناسبی بین پایان ماه مبارک رمضان تا تاریخ برگزاری انتخابات وجود دارد و این آزمون بحثی ملی است و دولت‌ها موظفند تا آخرین روز حضور در مسئولیت به انجام امور مشغول شوند و برگزاری انتخابات نباید دستاویزی برای کم‌کاری و تعطیلی امور باشد.

لازم به ذکر است که به نظر می‌رسد بناست با یک فرار رو به جلو تأخیر و کندی سازمان محترم سنجش و آموزش پزشکی در اعلام نتایج نیز به گردن اعتراض احتمالی داوطلبان مظلوم آزمون دوره ۴۸ بیفتد! بسیار جای تعجب است که در هزاره سوم و شعارهای دولت الکترونیک، برای آزمونی که ماشین آن را تصحیح می‌کند و فرآیند ثبت‌نام تا اعلام نتایج آن همگی الکترونیکی است، بازه زمانی اردیبهشت تا شهریور ماه از نظر آن معاونت محترم کافی نیست و برای اعلام نتایج آزمون به هفت ماه زمان نیاز دارند. تصورمان آن است که اگر حتی تمامی برگه‌ها به صورت دستی تصحیح شوند، باز هم همان بازه زمانی بسیار کوتاه چند هفته‌ای برای اعلام نتایج کافی است. همچنین پاندمی کرونا به خوبی به ما نشان داد که در بسیاری از موارد فرایند مصاحبه به صورت مجازی بسیار مقرون به صرفه‌تر، سریع‌تر و اثربخش‌تر می‌تواند تلقی گردد.

انتظار داوطلبان از معاونت آموزشی وزارت بهداشت آن بود که به جای ژست‌های پدرانه و ابراز نگرانی از آسیب‌های آتی در خصوص چگونگی تأمین محل اقامت محل قبولی رزیدنتی، امروز ایشان را در می‌یافتند که ماه‌هاست صدایشان به جایی نمی‌رسد، روانشان آسیب دیده است و در خط مقدم با دست‌های خالی با کرونا مبارزه می‌کنند.

جناب دکتر حقدوست، پزشکان این سرزمین مدت‌هاست رابطه خود با معاون آموزشی وزارت بهداشت را پدر و فرزندی نمی‌دانند چرا که هیچ‌گاه هیچ پدری به خود اجازه نمی‌دهد که معاونت تحت امر او آن‌قدر منفعل باشد که فرزندانش پس از رهایی از تعهد و طرح خدمت این بار برای گذراندن دوره رزیدنتی، تعهدنامه برده‌داری نوین، بدون مشخص بودن حداکثر ساعت فعالیت و همراه با کمک‌هزینه زیر خط فقر را امضا کنند و او همچنان سکوت نماید.

پیشنهاد می‌گردد به جای اظهارات دلسوزانه و پدرمآبانه حتی‌‌ اگر در مسائل حقوقی مربوط به نیروهای به اصطلاح آموزشی وزارت متبوعتان سکوت نموده‌اید حداقل سری به آیین‌نامه‌های معاونت تحت امرتان بزنید و ببینید اگرچه پس از کشمکش‌های فراوان سقف تعداد کشیک برای رزیدنت‌ها مشخص شد اما آیا آیین‌نامه فاخری که گفته است در روزهای غیرکشیک ساعت ترک بیمارستان برعهده مدیر گروه است (حداقل ساعت دارد اما حداکثر نه!) عملاً مسیری برای گریز از قانون سقف کشیک نیست؟ آیا اصلاً همان آیین‌نامه پر اشکالی که معاونت تحت امرتان به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ کرده است اجرایی می‌گردد؟ آیا سقف تعداد کشیک‌های امروز رزیدنت‌های ارتوپدی و زنان و نوروسرجری و... همان ۱۲ شب ابلاغی شماست یا با ۲۰ کشیک و بیش‌تر یک به یک جان می‌دهند یا دست به خودکشی می‌زنند؟

هرچند ترجیح می‌دادیم که مباحثه در خصوص مشکلات مطروحه به گونه دیگری صورت پذیرد، اما حال که آن مقام عالی ترجیح می‌دهند براساس رسانه‌ها گفت و شنود نماییم، بهتر است آرزو کنیم آنچه به در رسانه‌ها گفته شد مبنی بر آن که پیش‌نویس نشست ۹۳ شورای آموزش پزشکی و تخصصی اعلام به تعویق آزمون دستیاری ۴۸ نموده اما معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت شخصاً آن را وتو کرده‌اند، ناصحیح باشد.

جناب آقای دکتر حقدوست، حضرتعالی بهتر است به جای مقاومت در برابر استدلالات منطقی و قانونی داوطلبین آزمون، انرژی خود را در برابر استدلالات غیرکارشناسی اصحاب قدرت صرف می‌کردید تا افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان رخ نمی‌داد که تبعات آن را در سال‌های آینده مشاهده خواهیم کرد و شما نیز در این ظلم شریک خواهید بود.

پزشکی و مدیریت و سیاست‌گذاری مبتنی بر شواهد برای کتاب‌ها و مقالات و بالا بردن H-index نیست. مناسب است که به هنگام مسئولیت بدان‌ها عمل نماییم.

والسلام من التبع الهدی

نظر شما