شناسهٔ خبر: 45227460 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

وزارت نفت همچنان فرافکنی می‌کند

روزنامه جوان

اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در واکنش به گزارش چند هفته پیش «سکوت وزارت نفت در قبال کم‌کاری‌ها»، توضیحاتی را ارائه داده که وفق قانون مطبوعات، متن این جوابیه و توضیحات «جوان» در ادامه می‌آید.

صاحب‌خبر -
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: نظر به انتشار گزارشی با عنوان «سکوت وزارت نفت در قبال کم‌کاری‌ها» مورخ ۲۴ دی‌ماه که ضمن آن نویسنده گزارش با اشاره به «خاموشی‌های پراکنده برق» در کشور بدون هیچ استنادی، با کلی‌گویی و طرح اتهام‌هایی نسبت به عملکرد وزارت نفت در خصوص «بهینه‌سازی مصرف سوخت» که به طور واضح ناشی از ناآگاهی نسبت به قوانین و برنامه‌ها و مسئولیت اجرای آن است، مانند همیشه و روال معمول خود نتیجه‌گیری کرده است که علت‌العلل همه این مشکلات «وزارت نفت» است. هر چند بر ما مسلم شده است که هر چه بگوییم و بنویسیم، برخی نمی‌خواهند ببینند و بشنوند، اما به منظور آگاهی مخاطبان محترم روزنامه «جوان»، توضیحاتی ارائه می‌شود.

بروز خاموشی پراکنده برق در دو هفته اخیر در برخی مناطق کشور، هرگز به دلیل کمبود سوخت نبوده است، اما محدودیت‌های قانونی برای مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌های نزدیک کلانشهر‌ها سبب برخی کمبود‌های جزئی به دلیل افزایش شدید مصرف گاز شده بود که خوشبختانه با همکاری و مدیریت صورت گرفته این مشکل با حداقل خاموشی و در کمترین زمان ممکن برطرف شد و هم‌اکنون شبکه برق و چرخه تأمین سوخت نیروگاهی در شرایط پایدار قرار دارد.

همانطور که نویسنده گزارش یادآور شده است وزارت نفت با تصویب بند «ق» تبصره ۱۲ قانون بودجه ۹۳ گام‌های بزرگی در جهت توسعه گازرسانی و بهینه‌سازی مصرف از محل صرفه‌جویی جایگزینی گاز با سوخت مایع انجام داد که برکات اجرای این قانون سبب توسعه چشمگیر گازرسانی روستایی و شهری در کشور شده و به منظور بهینه‌سازی مصرف، با عقد تفاهمنامه‌هایی از سوی خطوط ریلی، بهینه‌سازی تولید بخاری‌های گازسوز، بهسازی موتورخانه‌ها و توسعه خطوط مترو با وزارتخانه‌های راه و شهرسازی، صمت و شهرداری تهران، متعهد به پرداخت هزینه‌های اجرای این طرح‌ها مطابق با ارائه گزارش نتایج به دست آمده شد و بر همین اساس وزارت نفت تاکنون به تمامی تعهدات پرداختی خود مطابق قرارداد‌های منعقده اقدام کرده است.

نویسنده گزارش «جوان» اگر تصوری در خصوص به «کما رفتن» طرح‌های بهینه‌سازی از جمله طرح بهبود عملکرد موتورخانه ساختمان‌های مسکونی، تولید بخاری‌های با راندمان بالا و برقی شدن چاه‌های کشاورزی دارد، بهتر است به وزارتخانه‌های مرتبط مراجعه و گزارش عملکرد این بخش‌ها و اجرای تعهدات وزارت نفت در ازای گزارش نتایج به دست آمده را مطالبه کند تا این‌گونه یک‌سویه وزارت نفت را مسئول «کم‌کاری‌ها» نداند. وزارت نفت تصریح می‌کند که تاکنون به تمامی تعهدات خود برابر مفاد تفاهمنامه‌ها و قرارداد‌های بهینه‌سازی منعقده با سایر نهاد‌ها عمل کرده و کوچک‌ترین انحرافی نسبت به مسئولیت‌های خود ندارد.

در عین حال وزارت نفت تأکید دارد که «بهینه‌سازی مصرف» و «کاهش شاخص شدت انرژی» تنها راه منطقی برای مدیریت مصرف انرژی در کشور است، زیرا هر قدر توسعه در بخش بالادستی و تولید انرژی صورت پذیرد، چنانچه در بخش پایین‌دستی و مصرف اصول بهینه‌سازی با همکاری دستگاه‌ها و سایر نهاد‌های مسئول اجرایی نشود، خیلی زود قدرت ناشی از افزایش تولید انرژی از بین می‌رود و نظام تأمین انرژی دچار مشکل می‌شود.

توضیحات «جوان»

وزارت نفت طبق معمول، با تمسک به کلی‌گویی و فرار به جلو‌هایی که طی ماه‌های اخیر در بیانیه‌هایش موج می‌زند، این بار هم سعی دارد این نکته را القا کند که ما هر چه توضیح می‌دهیم، برخی نمی‌خواهند بشنوند و ببینند، البته حق با این نهاد است چراکه اصولاً توضیحات کلی، بخش‌گویی و متأسفانه دروغگویی، موضوعی نیست که قابل پذیرش باشد.

بار‌ها نوشته‌ایم که بیشتر جوابیه‌های وزارت نفت طی این چند ماه اخیر که با تکذیب خبر‌ها و گزارش‌ها همراه بوده، مدتی بعد تأیید شده تا دوباره اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به گوشه‌ای فرار کند. با این مقدمه کوتاه اشاره به چند نکته مهم در این جوابیه ضروری است:

۱– کم‌کاری وزارت نفت در اجرای طرح‌های بهینه‌سازی به قدری واضح و مبرهن است که اداره کل روابط عمومی این وزارتخانه، حتی نمی‌تواند به چند عدد ساده اشاره کند و «جوان» را به آمار وزارت صمت حواله می‌دهد. چنانچه وزارت نفت معتقد است در این حوزه کم‌کاری نداشته، بهتر بود به جای کلی‌گویی عملکرد خود را ارائه دهد؛ عملکردی که بگوید چه برنامه‌ریزی‌ای صورت گرفته بود و وزارت نفت چند درصد از این برنامه‌ریزی‌ها را محقق کرده است. اگر وزارت نفت معتقد است طرح‌های بهینه‌سازی به کما نرفته است، حتی جسارت انتشار عملکرد وحشتناک خود در این باره را ندارد و در رسانه‌های خود، ترجیح می‌دهد اخبار رنگ‌آمیزی نرده‌های یک واحد بهره‌برداری را منتشر کند!

۲ –در بخش دیگری از این جوابیه آمده است: قطع برق به دلیل کمبود سوخت نبوده است، این هم دروغی دیگر که آدمی را به تعجب وا می‌دارد. فقط یک نمونه برای آنکه بدانیم وزارت نفت چگونه از پاسخ دادن منطقی طفره می‌رود کافی است. مدیرعامل نیروگاه ری در تاریخ ۲۲ دی ماه در مصاحبه‌ای با تسنیم دلیل قطع برق تهران را نرساندن سوخت به این نیروگاه عنوان کرده است. بادرستانی در آن مصاحبه گفته بود، نیروگاه ری به تنهایی دو تا سه ساعت برق پایتخت را می‌تواند در شبانه روز تأمین کند، در حال حاضر تمامی واحد‌های نیروگاه ری به دلیل قطع گاز، تعطیل هستند و هیچ‌گونه فعالیتی ندارند. این یک مثال کوتاه برای آنکه بدانیم جوابیه وزارت نفت به دنبال چیست، کافی است!

۳ – این نهاد برای آنکه بگوید در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی کم‌کار نبوده است به چند تفاهمنامه اشاره کرده و نوشته است که به وظایف خود عمل کرده است. واضح و مبرهن است که تفاهمنامه هیچ ارزش قانونی و ضمانت اجرایی ندارد و می‌توان روزانه صد‌ها تفاهمنامه با شرکت‌های مختلف امضا کرد؛ مسئله این است که چند درصد از این تفاهمنامه‌ها تبدیل به قرارداد شده و اجرایی شده است. برای درک بهتر اهمال بزرگ وزارت نفت، به بخشی از اظهارات رئیس هیئت مدیره انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی نگاهی داشته باشیم متوجه عمق ماجرا می‌شویم. آرش نجفی در تاریخ ۹ آبان به فارس گفته بود: شرکت بهینه‌سازی مصرف انرژی به یک دکور تبدیل شده است. متأسفانه وزارت نفت آیین‌نامه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید را به گونه‌ای تدوین کرد که طرح‌های بهینه‌سازی انجام نشود. الان هم حیاط خلوتی برای یاران وزیر نفت است که مثلاً مدیرانی را که می‌خواهند با حقوق بالا بازنشسته شوند چند ماه آخر خدمتشان به سمت مدیرعاملی شرکت بهینه‌سازی منصوب شده و بعد بازنشسته می‌شوند. با توجه به این اتفاقات به عقیده من وزیر نفت با اراده قاطع برای بهینه نشدن مصرف انرژی تلاش می‌کند نه بهینه‌سازی مصرف انرژی. شما بگویید در هشت سال گذشته چه اتفاق واقعی در حوزه بهینه‌سازی مصرف رخ داده است؟ چقدر شدت مصرف انرژی را در کشور کاهش یافته است؟ آیا اصلاً کاهش داشته است؟

وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفته است: ما به عنوان نماینده بخش خصوصی در چهار سال گذشته یک بار از طرف مدیران عامل وقت شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت دعوت نشدیم تا درباره طرح‌های موجود و نحوه تعامل با یکدیگر برای انجام کار‌ها گفتگو کنیم. یک بار هم نتوانستیم با این‌ها ملاقات داشته باشیم. مگر ماده ۱۲ قانون نمی‌گوید باید بخش خصوصی کار را پیش ببرد؟ پس چه اتفاقی افتاده است؟ خودشان با خودشان پروژه تعریف می‌کنند، گویا این ماده ۱۲ را برای خودشان خصوصی کردند، لذا واقعاً شرکت ملی بهینه‌سازی کم‌کار‌ترین شرکت صنعت نفت است.

نظر شما