شناسهٔ خبر: 44304583 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

«HD»‌شدن شبکه‌های تلویزیون تحریم‌کنندگان را شگفت‌زده کرد/ استاندارد تصاویر حداقل تا ۱۰ سال آینده پاسخگوی نیازهاست

معاون توسعه و فناوری رسانه ملی با بیان اینکه «HD»‌شدن شبکه‌های تلویزیون تحریم‌کنندگان را شگفت‌زده کرد گفت: با تصمیمی که گرفته شد و کاری که به ثمر رسید، استاندارد تصاویر حداقل تا ۱۰ سال آینده پاسخگوی نیازهاست.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، روزنامه جام جم گفت‌وگویی با رضا علیدادی، معاون توسعه و فناوری رسانه ملی انجام داده است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

استاندارد تصاویر حداقل تا ۱۰ سال آینده پاسخگوی نیازهاست

بعضی‌ها شاید فکر کنند که تغییر کیفیت از «SD» به «HD» صرفاً جا‌به‌جایی چند قطعه و تجهیزات است، در حالی که ما یک شبکه فعال را همزمان با پخش و فعالیت، تغییر دادیم، یعنی زمانی که عوامل شبکه در حال کار بودند و استودیو‌ها فعال بود، تکنیسین‌ها در حال تغییر تجهیزات بودند.

با تصمیمی که گرفته شد و کاری که به ثمر رسید، استاندارد تصاویر حداقل تا ۱۰ سال آینده پاسخگوی نیازهاست.

«HD»‌شدن شبکه‌های تلویزیون تحریم‌کنندگان ایران را شگفت‌زده کرد

بخشی از تجهیزات مانند دوربین‌ها یا میکسر‌ها و پایانه‌های دیجیتال خارجی است و ما حتی برای خرید تجهیزات و انتقال پول با مشکل تحریم روبه‌رو بودیم.

خوشبختانه در سال‌های اخیر به واسطه پیشرفت‌های زیادی که در عرصه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری داشته‌ایم توانستیم با کمترین هزینه بخش‌های زیادی از تجهیزات را در داخل تأمین کنیم. 

این اتفاق در مدت کوتاهی و در شرایط تحریم رخ داد و می‌توان گفت با این حجم از HD شدن شبکه‌های تلویزیونی تحریم‌کنندگان ایران شگفت‌زده شده‌اند.

کار صداوسیما با دیگر کشور‌های همسایه قابل مقایسه نیست

در منطقه کشوری نیست که در این حد شبکه HD راه‌اندازی کرده باشد و اصلاً کار صداوسیما با دیگر کشور‌های همسایه قابل مقایسه نیست.

بخش بزرگی از پخش ما در ایران بر اساس فرستنده‌های زمینی است، در حالی که کشور‌های همسایه فرستنده‌های ماهواره‌ای دارند.

HD شدن شبکه‌ها در ایران با تغییر فرستنده‌های زمینی انجام شده است. اگر این کار با فرستنده ماهواره‌ای انجام می‌شد برای ما خیلی آسان‌تر بود.

اولویت در شبکه‌های داخلی HD شدن شبکه‌های پربیننده بود

۱۴ شبکه در این بسته HD شده‌اند که شامل ۱۳ شبکه داخلی و شبکه «العالم» است که در ماهواره پخش می‌شود. اولویت ما در شبکه‌های داخلی HD شدن شبکه‌های پربیننده بود؛ شبکه‌های یک، ۳، خبر، نسیم و دیگر شبکه‌های پربیننده.

در مورد شبکه‌های استانی مشکل اصلی تأمین منابع است

فعلاً اولویت‌های رسانه ملی HD شدن شبکه‌های سراسری است. در مورد شبکه‌های استانی مشکل اصلی تأمین منابع است. HD شدن شبکه‌های سراسری با حداکثر صرفه‌جویی و حداقل هزینه انجام شده است، اکنون چه در بخش منابع و چه در بخش تجهیزات نیازمند تخصیص اعتبار هستیم. امیدوارم دولت به این کار کمک کند.

شبکه «فراتر» اولین شبکه فارسی‌زبان با کیفیت ۴k در جهان 

شبکه فراتر با کیفیت «اولترا HD» یا همان «۴k» پخش می‌شود و اولین شبکه فارسی‌زبان در جهان است که دارای کیفیت «۴k» است. تعداد شبکه‌های «۴k» در سراسر جهان بسیار محدود است و شبکه‌های موجود هم غالباً برای موضوعات خاص ایجاد شده‌اند.

شبکه «فراتر» کاملاً بر اساس زیرساخت‌های بومی راه‌اندازی شده است. شبکه «فراتر» اکنون در تهران و برخی از مراکز استان‌ها روی کانال ۵۴ یا بالاتر از ۵۰ قابل دریافت است.

کیفیت تصویر ۴k چهار برابر HD است و HD کیفیتش چهار برابر کیفیت «SD» است، این یعنی کیفیت تصاویر این شبکه بین ۱۲ تا ۱۶ برابر کیفیت تصویری است که شبکه‌های معمولی تلویزیون دارند.

خیلی‌ها فکر می‌کردند که راه‌اندازی چنین شبکه‌ای برای صداوسیما خیلی زود است. با یکی از مدیران شرکت‌های داخلی که صحبت می‌کردم می‌گفت «تصور نمی‌کردم تا ۱۰ سال آینده شبکه ۴k در ایران داشته باشیم.»

ارزش راه‌اندازی شبکه فراتر در این است که حداقل برای تولید محتوا از اکنون به فکر آینده خواهیم بود که کیفیت تولیدات را بر اساس ۴k انجام خواهیم داد تا در آینده از نظر تأمین محتوای ایرانی با مشکل روبه‌رو نشویم.

ست‌آپ‌باکس‌تان را به‌روزرسانی کنید

اگر می‌خواستیم با همان شرایط قبل کیفیت تصاویر را افزایش دهیم، حداکثر سه یا چهار شبکه HD می‌شد و مردم نمی‌توانستند باقی شبکه‌ها را دریافت کنند.

در جلسه‌ای که با رئیس سازمان داشتیم قرار بر این شد که تمامی شبکه‌ها در بسته‌ای به صورت SD در اختیار همه قرار گیرد. آن‌هایی هم که کیفیت تصویر بالاتر را می‌خواهند صرفاً با تغییر ست‌آپ‌باکس بتوانند تصویر HD ببینند.

گیرنده‌های ست‌آپ‌باکس باید دارای کد HEVC باشند که با استاندارد H. ۲۶۵ شناخته می‌شود. معمولاً ست‌آپ‌باکس‌هایی که بعد از سال ۲۰۱۶ تولید شده‌اند این استاندارد را دارند و فعال است.

بعضی‌ها هم استاندارد را دارند، اما فعال نیست و مردم باید از شرکت سازنده درخواست فایل به‌روز‌رسانی را بکنند.

از نظر تلویزیون مشکلی برای دریافت HD وجود ندارد، مگر اینکه تلویزیونی خیلی قدیمی باشد.

انتهای پیام/

نظر شما