شناسهٔ خبر: 43523941 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

انتخابات پویا ۱۸| پرونده ویژه اصلاح نظام انتخابات؛

انتخابات آمریکا با طعم ماسک! / ایالات متحده انتخابات را چگونه برگزار می‌کند؟

موضوع مدیریت بحران در زمان کرونا نیز از جمله موضوعاتی بود که در نظرسنجی‌ها و بررسی میزان مقبولیت ترامپ موثر واقع شد. چراکه بیش از ۲۱۵ هزار نفر پس از شیوع کرونا در آمریکا جان خود را از داده اند و بسیاری از مردم معتقدند ...

صاحب‌خبر -

گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-فرزانه باطنی؛ کرونا، ویروس منحوسی که قرار بود بعد از یک هفته به حضور خود خاتمه دهد، این روزها به ۹ماهگی خود نزدیک می‌شود؛ نگرانی دولتمردان از این ویروس و تاثیرش بر جایگاه قدرت‌شان بیش از هر قشر دیگری محل توجه است؛ یکی از متغیرهای انتخابات که ممکن است در نتیجه‌ی آن تاثیر بگذارد نحوه‌ی برگزاری انتخابات است. در بسیاری از کشورها وظیفه‌ی برگزاری انتخابات بر عهده‌ی دولت فعلی آن کشور است به همین دلیل چگونگی برگزاری می‌تواند بر نتیجه و رای مردم نیز موثر واقع شود.

با توجه به اینکه متخصصان هنوز نتوانسته‌اند برای ویروس کرونا نقطه‌ی پایانی را متصور شوند عقب انداختن انتخابات‌ها ممکن نیست؛ با این وجود برخی کشورها برای برگزاری انتخابات سالم اقدامات جدیدی را اتخاذ کرده‌اند.

طبق بررسی‌هایی که سایت idea انجام داده طبق نقشه‌ی زیر کشورهای آبی رنگ توانستند انتخابات را برگزار کنند و کشورهای زرد رنگ انتخابات خود را به تعویق انداخته‌اند و کشورهای نارنجی رنگ اساسا انتخابات نداشتند یا اطلاعاتی از آن‌ها در دست نیست.

 کرونا میزبان انتخابات آمریکا / آمریکا انتخابات خود را چگونه برگزار می‌کند؟

 

رای‌گیری الکترونیکی

زمزمه‌ی تقلب در انتخابات الکترونیک هر چهار سال یک بار از سوی حزب جمهوری خواه آمریکا مطرح می‌شود. ترامپ در آخرین موضع خود درباره انتخابات الکترونیک گفت:«می‌دانید که در ایالت نیویورک چه اتفاقی رخ داده؛ اتهامات تقلب و انواع مسائل دیگر مطرح است؛ در ایالت نیوجرسی نیز ۲۰ تا ۲۵ درصد آرا به این صورت است؛ می‌توان این شیوه را داشت؛ برای آرای افراد غایب مشکلی وجود ندارد اما رای‌گیری به صورت الکترونیک که بر اساس آن میلیون‌ها میلیون تعرفه رای به صورت نامشخص به افراد داده شود، هرگز نمی‌توان فهمید چه کسی برنده انتخابات می‌شود. بعید می‌دانم محل‌های اخذ رای برای رای الکترونیکی ایجاد شود. صحبت از میلیون‌ها رای است. باید منتظر وقوع فاجعه بود.»

در ايالات متحده آمريكا استفاده از سيستم رأي گيري الكترونيك از دهه ۱۹۹۶ آغاز شد و در انتخابات حزبي ايالت‌ها مورد استفاده قرار گرفت. البته اين سيستم در سراسر آمريكا استفاده نمي‌شد و محدود به استفاده آزمايشي در برخي ايالت‌ها بود؛ به عنوان نمونه در سال ۲۰۰۴ نظر سنجي‌هاي صورت گرفته در آمريكا نشان داد كه تنها ۳۰ درصد از ثبت نام كنندگان در انتخابات از رأي گيري الكترونيكي استفاده كرده‌اند.

در انتخابات کنگره ۲۰۰۶ با وقوع خطاي ۱۸۰۰۰ موردي سيستم رأي گيري الكترونيك، اين شائبه مطرح شد كه ممكن است در انتخابات رياست جمهوري سال ۲۰۰۰ نيز كه نتايج آن بسيار به آراي ايالت فلوريدا وابسته بود نيز اشتباهاتي صورت گرفته باشد.

چراکه برگه‌های رای‌گیری در اين انتخابات طوری تنظیم شده بود که احتمال اشتباه در رأي دهي به كانديد مورد نظر وجود داشت. با این حال علیرغم برخی اعتراضات رای گیری انجام شد و جرج دبليو بوش تنها با ۵۳۷ رأي بيشتر بر رقيب دموكرات خود برتري يافت و در نهايت نيز به رياست جمهوري رسيد، اما تخمين زده مي شود كه حدود ۴ تا ۶ ميليون رأي در اين انتخابات شمارش نشده است.

در حال حاضر در برخی ایالت‌ها از شیوه‌ی الکترونیکی برای شمارش آرا استفاده می‌شود. قبل از شروع بازه انتخابات نیز در بزرگترین گردهمایی هکرها در جهان، گروهی به طور خاص بر هک کردن سیستم‌های رأی‌گیری الکترونیکی تمرکز کردند تا آسیب‌ها و حفره‌های احتمالی در سیستم را شناسایی کنند.

 

رای گیری پستی و غیابی

در ایالات متحده آمریکا قوانین انتخاباتی به تعداد ۵۰  ایالت فرق می‌کند و هر ایالتی قوانین انتخاباتی مخصوص خود را دارد و بر اساس این قوانین رای‌گیری غیر حضوری یکی از رایج‌ترین شیوه‌هایی بوده است که از سال‌ها و دهه‌های پیشین (از زمان جنگ‌های داخلی آمریکا در میانه قرن نوزدهم) در ایالت‌های مختلف برای رای دادن اقشاری از شهروندان تعیین شده است.

رای پستی با رای غیابی متفاوت است؛ تفاوت این دو به ایالتی که در آن رای شهروندان آمریکایی رای می‌دهند بستگی دارد در برخی ایالت‌ها تمامی رای‌دهندگانی که ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند به صورت پستی رای دهند، در برخی دیگر رای دهندگان باید شرایط خاصی داشته باشند، مثلا به دلیل بیماری یا خدمت در ارتش نتوانند به صورت حضوری رای دهند که در آن شرایط می‌توانند پستی رای دهند.

جان سی فوتیر، مدیر پروژه دموکراسی در اندیشکده مرکز سیاستگذاری دو حزبی در واشنگتن دی‌سی در مورد تفاوت این دو مورد چنین توضیح می‌دهد:«مهمترین تفاوت این (رای پستی و رای غیابی) این است که رای غیابی برای افرادی است که واقعا به آن احتیاج دارند.»

ترامپ و آزمون کرونا

پس از انتخابات درون حزبی آمریکا که جو بایدن منتخب حزب دموکرات و ترامپ منتخب حزب جمهوری خواه شد، کمپین‌ها و سخنرانی‌ها توسط این دو نامزد نیز آغاز شد. در برگزاری کمپین‌ها به علت شیوع ویروس کرونا حزب دموکرات، محافظه کاری بیشتری از حزب جمهوری خواه داشت به طوری که عکس‌های منتشر شده از حضور ترامپ بدون ماسک در جمعیت چند صد نفری جنجال برانگیز شد؛ با این حال نزدن ماسک بین هواداران ترامپ مبدل به یک کنش نمادین شده بود.

موضوع مدیریت بحرانِ کرونا نیز از جمله موضوعاتی بود که در نظرسنجی‌ها و بررسی میزان مقبولیت ترامپ موثر واقع شد؛ چراکه بیش از ۲۱۵ هزار نفر پس از شیوع کرونا در آمریکا جان خود را از دست دادند و بسیاری از مردم معتقدند علت اصلی این وضعیت عدم مدیریت درست از سوی دولت بوده است.

کرونا میزبان انتخابات آمریکا / آمریکا انتخابات خود را چگونه برگزار می‌کند؟

 

علاوه بر این، ترامپ در مرحله‌ی مقدماتی انتخابات با محدودسازی شعبه‌هایی در برخی ایالت‌ها که ممکن بود مقبولیت نامزد دیگری در آن ایالت بیشتر باشد، توانست مشارکت را به نفع آن نامزد کم کند؛ برای مثال در انتخابات مقدماتی ایالت ویسکانسین که اخیرا برگزار شد، نگرانی بابت انتقال ویروس، نبودن داوطلب کافی و کمبود مایحتاج لازم برای برگزاری انتخابات به تعطیلی ۱۷۵ شعبه از ۱۸۰ شعبه اخذ رای در میلواکی، بزرگترین شهر این ایالت، منجر شد که برخی این اقدام را در این ایالت ناشی از غرض سیاسی دولت بدانند.

برگزاری انتخابات ۲۰۲۰

به طور کلی رای‌گیری در آمریکا به سه شیوه حضوری و غیابی و پستی انجام می‌شود. در شیوه‌ی اول افراد باید در روز انتخابات در حوزه های انتخاباتی حاضر شوند و از طریق دستگاه‌های الکترونیکی رای خود را وارد کنند. در روش دوم افراد می‌توانند روزهایی قبل از روز انتخابات ثبت نام کرده و رای خود را بفرستند و در روز انتخابات حضور نداشته باشند. در شیوه‌ی سوم افراد رای خود را با روش‌های محرمانه به مرکز مورد نظر پست (ایمیل) می‌کنند.

همواره موضوع استفاده از ظرفیت‌های مختلف برای رای‌گیری از مطالبات جدی حزب دموکرات بوده چراکه استفاده از این ظرفیت مشارکت را بالا برده و به مراتب به نفع حزب دموکرات است در حالیکه ترامپ این موضوع را مخالف با منافع حزب خود می‌داند.

در حال حاضر به علت شیوع ویروس کرونا درصد بالایی از مردم متقاضی رای گیری پستی بوده‌اند؛ در نظرسنجی چند ماه پیش اکونومیست درصد قابل توجهی از پاسخ دهندگان اظهار کردند که روز ۳ نوامبر حضوری رأی نخواهند داد و به صورت غیابی و پستی اقدام می‌کنند.

کرونا میزبان انتخابات آمریکا / آمریکا انتخابات خود را چگونه برگزار می‌کند؟

 

با این حال حزب جمهوری خواه معقتد بود که این شیوه منجر به تخلفات انتخاباتی می‌شود؛ اندیشکده بروکینگز که از آن به عنوان اثرگذارترین اتاق فکر جهان یاد می‌شود در ارتباط با امکان تقلب در انتخابات پستی مقالات زیادی را در این چند ماه منتشر کرده؛ این اندیشکده معتقد است که تا الان تخلف خاصی از روش پستی در انتخابات‌های اخیر منتشر نشده و هر ساله چند هزار سرباز از این روش برای ثبت رای خود استفاده می‌کنند و علاوه بر این اگر خلایی در این راستا وجود دارد با رعایت یکسری دستور عمل‌ها مرتفع می‌شود.

مرکز مطالعات حقوقی برنان در دانشکده حقوق دانشگاه نیویورک هم مطالعات مفصلی‌ درباره احتمال افزایش تخلفات انتخاباتی به علت افزایش آرای پستی انجام داده؛ این مرکز نیز در نهایت می‌گوید "هیچ شواهدی وجود ندارد" که سیستم رای‌دهی غیرحضوری میزان تخلفات را افزایش داده باشد. با این حال با تجزیه و تحلیل داده‌های انتخابات پستی سه ایالت و مرکز اطلاعات ثبت نام الکترونیکی غیرانتفاعی، تنها ۳۷۲ مورد احتمال تقلب در انتخابات را از میان ۱۴.۶ میلیون رأی پستی یافته‌اند که این میزان ۰.۰۰۲۵ درصد و بسیار کم است.

با این وجود حزب جمهوری خواه از این شیوه انتخاباتی حمایت نکرد؛ در حالی که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ حدود ۲۵ درصد از افراد رای‌دهنده از روش پستی استفاده می‌کردند. در حال حاضر میزان متقاضیان انتخابات پستی به ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده؛ مهدی مطهرنیا کارشناس روابط بین الملل در مصاحبه‌ای که دو هفته پیش در این باره با خبرگزاری ایمنا داشته گفته:« به نظر می‌رسد با توجه به اینکه حجم گسترده‌ای از آرا حزب دمکرات به صورت پستی است، اگر ادعای تقلب که بارها توسط ترامپ مطرح شده، ثابت شود، برگ برنده‌ای برای ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری اوکتبر است.»

بدین ترتیب اگر نتیجه‌ی انتخابات به نفع جمهوری خواهان نباشد احتمال ادعای تقلب از سوی حزب دموکرات وجود دارد.

 

نظر شما