شناسهٔ خبر: 43432218 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

اختلاف نزدیکان احمدی‌نژاد و قالیباف بر سر نوع مواجهه با روحانی

شوآف پارلمان‌نشینی| همایش احمدی‌نژادی‌ها و پایداری‌ها در قم، حمله از بهارستان؛ اصولگرایان اجازه استیضاح روحانی را دارند؟

بعد از توقف طرح سؤال و استیضاح روحانی، دوباره زمزمه آن از سوی برخی نمایندگان اصولگرا شنیده می‌شود. آنها که در ابتدای ورود به مجلس می‌خواستند مانند بنی‌صدر رأی به عدم کفایت سیاسی روحانی بدهند با تذکر رهبری کوتاه آمدند اما دوباره ادعای گذشته را تکرار کردند.

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

«حضرت آقا فرمودند: اعتقاد راسخ دارم که دولت‌ها باید تا روز آخر وظایف خود را انجام دهند، امروز که تندروهای اصلاحات برای فرار از پاسخ‌گویی به مردم استعفای رئیس‌جمهور را مطرح می‌کنند، برخی استیضاح رئیس‌جمهور را مطرح و دنبال می‌کنند! برخی چرا متوجه نیستند آب در آسیاب دشمن می‌ریزند؟»؛ این را سیدمحمود رضوی، مشاور قالیباف خطاب به اصولگرایان پارلمان‌نشین گفته است. بعد از توقف طرح سؤال و استیضاح روحانی، دوباره زمزمه آن از سوی برخی نمایندگان اصولگرا شنیده می‌شود. آنها که در ابتدای ورود به مجلس می‌خواستند مانند بنی‌صدر رأی به عدم کفایت سیاسی روحانی بدهند با تذکر رهبری کوتاه آمدند اما دوباره ادعای گذشته را تکرار کردند.

نمایندگان مجلس در جلسه علنی خود با انتقاد از افزایش قیمت‌های اخیر از جمله گرانی ارز نسبت به عملکرد دولت یازدهم و رئیس‌جمهور گلایه‌هایی را مطرح کردند و برخی از نمایندگان از استیضاح رئیس‌جمهور سخن گفتند. دو نماینده مجلس خواستار احضار روحانی به مجلس و توضیح او درباره گرانی کالاها و افزایش نرخ ارز شدند. جواد نیک‌بین، نماینده کاشمر هم به هیئت‌رئیسه مجلس و حسن روحانی حمله کلامی کرد و گفت: رئیس‌جمهوری باید به مجلس کشانده و استیضاح شود اما هیئت‌رئیسه طرح سؤال از او را اعلام وصول نمی‌کند. اقتدار مجلس کجا رفته است که هیچ‌کس پاسخ‌گوی وضعیت موجود نیست؛ آقای قالیباف. چرا ما نمایندگان نمی‌توانیم رئیس‌جمهور را حداقل به مجلس بکشانیم و سؤال کنیم؟

به نوشته روزنامه شرق، نیک‌بین از هیئت‌رئیسه مجلس خواست طرح سؤال از رئیس‌جمهوری که به گفته او «دو ماه است به هیئت‌رئیسه ارجاع شده و هیئت‌رئیسه آن را اعلام وصول نمی‌کند» در دستور کار قرار دهد و به مشکلات اقتصادی بپردازد. علیرضا سلیمی، نماینده محلات در مجلس هم بدون اینکه نامی از حسن روحانی ببرد، او را «ترسو» خواند که «دو ماه است می‌ترسد از دفتر کارش بیرون بیاید». او به کنایه خطاب به حسن روحانی گفت: «آن آقا که از پشت شیشه ماشین نظرسنجی می‌کند نمی‌داند مردم چه فشاری را تحمل می‌کنند». سلیمی خواستار کشاندن روحانی به مجلس و توضیح او درباره آنچه تغییر در ارقام بودجه عنوان کرد، شد.

علیرضا نظری، نماینده مردم شهر خمین در مجلس در توییتر خود اعلام کرد: طرح استیضاح و عدم کفایت رئیس‌جمهوری آقای حسن روحانی با ۲۰ محور در حال جمع‌آوری امضا می‌باشد. کم‌کاری، ضعف، سستی، ناتوانی و عدم کفایت در اداره قوه مجریه به شکلی که آثار آن در آشفتگی، به‌هم‌ریختگی و نابسامانی امور کشور برای آحاد ملت شریف ایران مشهود و ملموس است. نظری «سوءمدیریت در اداره درآمدهای ارزی و بازار ارز کشور» را یکی دیگر از دلایل استیضاح دانست و افزود: اتلاف چند سال از وقت مفید دولت و ریختن تمام توان و ظرفیت دیپلماسی کشور به پای برجام، به‌طوری که تقویت و تحکیم روابط با همسایگان و کشورهای منطقه تقریبا به‌صورتی رها شده که حتی منافع اقتصادی رقبای جمهوری اسلامی در کشورهای عراق و سوریه بیشتر از ایران است. این نماینده مجلس ایران در یک رشته توییت ۱۰ محور را برای استیضاح رئیس‌جمهور این کشور برشمرده است.

مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم که اخیرا بحث اعدام روحانی را پیش کشیده از یک‌ سو هم گفته است استیضاح حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران از دستور کار مجلس یازدهم خارج نشده و به قوت خودش باقی است، پرونده استیضاح دست بنده است، ۴۴ نفر امضا کرده‌اند که ۱۱ نفر امضایشان را پس گرفتند. از دیگر نمایندگان خواهش می‌کنیم استیضاح را امضا کنند که اوضاع نابسامان فعلی با استیضاح آقای رئیس‌جمهور سامان پیدا کند.

حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهوری، در حساب کاربری خود در توییتر در واکنش به اظهارات اخیر رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی مبنی‌بر اینکه استیضاح روحانی از دستور خارج نشده و به قوت خودش باقی است، نوشت: «‏استیضاح حق اکثریت قاطع مجلس است، اما ایجاد تزلزل در حاکمیت، تضعیف دولت در زمان جنگ اقتصادی، نخ‌دادن به هر دو نامزد انتخاباتی آمریکا برای کوتاه‌نیامدن در برابر دولت فعلی ایران و تعویق هرگونه رفع یا کاهش تحریم‌ها تا استقرار دولت بعدی در ایران از وظایف نماینده‌ای با ۲۰۴ هزار رأی نیست».

واقعیت این است که اصولگرایان می‌دانند اجازه و امکان استیضاح روحانی را ندارند، حتی همتی، رئیس بانک مرکزی، هم امکان استعفا ندارد و قرار است این دولت با همه ارکانش تا پایان دوره باقی بماند، اما با این اوصاف چرا در لغت و لفظ از اعدام تا استیضاح روحانی را مطرح می‌کنند! آیا این، دادنِ آدرس غلط‌ به بدنه اجتماعی‌شان و گمراه‌کردن حامیانشان که به هزار امید و مطالبه آنها را روانه مجلس کرده‌اند، نیست؟

شاید از همین‌روست که حتی آن دسته از اصولگرایانی که به مجلس هم روانه نشده‌اند، همسو با آنها ساز می‌زنند؛ تا جایی که حسن رحیم‌پورازغدی هم دیروز به روحانی و احمدی‌نژاد توأم تاخته و گفته است: «مردم دارند تاوان توهم و وعده‌های چند سیاست‌مدار با ضریب هوشی پایین را می‌دهند که معلوم شد نه‌تنها مفهوم عزت و اقتدار ملی را نمی‌دانند بلکه سیاست بین‌الملل هم نمی‌دانند. پایان معامله با شیطان و اعتماد به وعده‌های او، به تعبیر قرآن، فحشای سیاسی و... می‌شود. اقتصاد برجامی و دیپلماسی ترس، درکنار دزدی‌های بی‌سابقه‌ای که این سال‌ها از بیت‌المال شد، ضربات سنگینی به دین و دنیای مردم زد. شانس مردم ما را ببین که آن یکی می‌خواهد با آنجلینا جولی، خودشان دونفری مشکلات جهان را حل کنند و این یکی، در پایان هشت سال حکومتش هنوز منتظر ترحم ترامپ و تعهد اوباما و امید جدیدش، جو بایدن است».

دلواپسان علیه جمهور

روزنامه اعتماد نیز در همین باره نوشت: پایداری‌ها در همایشی «عدم‌کفایت رییس‌جمهوری» را به مجلس «تکلیف» می‌کنند از این‌رو نمایندگان اصولگرا و طیفی که به جبهه پایداری نزدیکند، در حالی طول یکی دو هفته تعطیلی جلسات علنی پارلمان و حضورشان در حوزه‌های انتخابیه بار‌ها و بار‌ها به انتقاد از روحانی و ناکارآمدی‌های اقتصادی‌اش پرداختند که دیروز بلافاصله پس از از سرگیری کار مجلس، با حضور در صحن بهارستان دوباره دست به کار شدند تا مگر این نوبت، منویات‌شان برای استیضاح روحانی و برکناری او را عملی کنند و حداقل با این اقدام نارضایتی افکار عمومی از عملکرد ۴ ماهه خود را پوشش دهند. در همین راستا نمایندگان روز گذشته اقدام به جمع‌آوری امضا برای استیضاح روحانی کردند.

از قرار معلوم مجتبی ذوالنوری که پیش‌تر نیز تلاش‌هایی برای استیضاح رییس‌جمهوری انجام داده بود، این‌بار نیز بی‌میل به تحقق این مهم نیست و درحالی که دست‌کم کف صحن این تمایل را در خفا و به‌طور غیررسمی دنبال می‌کند، در شبکه‌های اجتماعی و حساب کاربری توییتری‌اش که ازقضا آن اظهارنظر بحث‌انگیز با محوریت «هزار بار اعدام روحانی» را نیز منتشر کرد، از تلاش خود برای به جریان انداختن این طرح می‌گوید. علیرضا نظری، نماینده نزدیک به جبهه پایداری خمین در مجلس یازدهم هم در همین راستا در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت که «طرح استیضاح و عدم کفایت رییس‌جمهوری، جناب آقای حسن روحانی با ۲۰ محور در حال جمع‌آوری امضا است.»

این نماینده مجلس از ۲۰ محور مدنظرش، ۱۳ محور را در توییت خود اعلام کرد که شامل مواردی، چون «کم‌کاری، ضعف، سستی، ناتوانی و عدم کفایت در اداره قوه مجریه»، «سوءمدیریت در اداره درآمد‌های ارزی و بازار ارز کشور»، «عدم‌مدیریت والزام به بازگرداندن ارز مورد تعهد صادرکنندگان»، «سوءمدیریت و ناتوانی درنظارت و کنترل قیمت‌ها»، «بی‌کفایتی و فقدان اراده و نداشتن عزم جدی و اقدام موثردر برخورد با آسیب‌های اجتماعی»، «قانون‌گریزی، استنکاف از اجرای قانون و نقض گسترده آن اعم از قانون اساسی» و «نداشتن صداقت و صفت امانتداری» بود. پیگیری‌های خبرنگار روزنامه «اعتماد»، اما از این قرار است که بسیاری از پایداری‌های حاضر در مجلس یازدهم، این طرح را امضا کرده‌اند و از قرار معلوم تلاش‌های نمایندگان میان مخالفت قالیباف برای افزایش امضا‌های آن در جریان است.

قالیباف در مخمصه

افزون بر این مطالب، شنیده‌ها از تشدید اختلاف‌ها میان نمایندگان مجلس یازدهم به‌ویژه اعضای جبهه پایداری و نزدیکان به محمود احمدی‌نژاد، رییس دولت‌های نهم و دهم با محمدباقر قالیباف و یارانش در هیات رییسه مجلس بر سر نوع مواجهه با حسن روحانی و اقدامات و اظهاراتش حکایت دارد و از قرار معلوم بگومگو‌هایی نیز میان آنان درگرفته است. اختلافی که وحید جلال‌زاده، معاون دفتر رییس‌جمهوری در دولت نهم و نماینده ارومیه در مجلس یازدهم در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر آن را علنی کرده و با انتقاد از دستورکار مجلس در شرایط فعلی با استفاده از کلیدواژه «نظارت» که ازسوی منتقدان روحانی و موافقان برخورد با او و دولتش از طریق استیضاح و سوال مورد استفاده قرار می‌گیرد، نوشته است: «نارضایتی نمایندگان از عملکرد هیات رییسه و دستور جلسه امروز مجلس، نمایان بود. درشرایط اضطراری اقتصادی و معیشتی کشور، مجلس باید نقش نظارتی خود را به درستی ایفا کند. شروع جلسه علنی پس از دو هفته، هیچ سنخیتی با اوضاع اقتصادی کشور و مطالبات مردم نداشت.» اسماعیل حسین‌زهی، نماینده خاش در مجلس نیز با تاکید بر لزوم «نظارت» بر اقدامات رییس‌جمهوری نوشت که «دولت و شخص رییس‌جمهوری در قبال مردم تا آخرین لحظه خدمت مسوول هستند؛ بی‌برنامگی و سهل‌انگاری مشهود در انجام وظایف قابل پذیرش نیست.» آنچه در این میان حائز اهمیت است، آن است که اگر تا پیش از این میان اعضای هیات رییسه مجلس بر سر نوع مواجهه با دولت روحانی اتفاق‌نظری نسبی وجود داشت، با اظهارات اخیر روحانی و افزایش احتمال مذاکره میان ایران و امریکا، این اتفاق نظر نسبی نیز از بین رفته است.

از میان دو نایب‌رییس مجلس، از قرار معلوم علی نیکزاد حامی برخورد سفت و سخت با رییس‌جمهوری و حتی استیضاح اوست در شرایطی که امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی باتوجه به سال‌ها حضور در مجلس، سوال از وزرا را ترجیح می‌دهد. از میان دبیران نیز موسوی لارگانی و حسینعلی حاجی‌دلیگانی ازجمله موافقان استیضاح رییس‌جمهوری و سوال از او در صحن علنی مجلس هستند و چندان دل خوشی از مواضع قالیباف ندارند. سیدمحسن دهنوی، دیگر دبیر هیات رییسه مجلس نیز به‌رغم مواضع تند و تیزش در قبال روحانی و دولتش، از جمله حامیان قالیباف محسوب شده و خط او را دنبال می‌کند. از این رو باید منتظر ماند و دید اختلاف‌نظر‌ها در نهایت مجلس را به کجا خواهد رساند و رییس قوه مقننه را به چه سرنوشتی دچار خواهد کرد.

همایش در قم

در این میان حامیان و بدنه سیاسی اصولگرایان نیز بی‌کار نماندند و با حضور جمعی از نمایندگان مجلس که موافق استیضاح و برکناری حسن روحانی از کرسی ریاست‌جمهوری هستند، همایشی را در قم به عنوان یکی از شهر‌های مخالف روحانی ترتیب دادند. جالب آنکه برای این همایش آدرسی اعلام نشده و صرفا شماره پیامکی در بنر طراحی شده قرار گرفته تا متقاضیان به حضور در برنامه با ارسال پیامکی به آن شماره، آدرس را دریافت کنند ولی تاکید شده که این همایش از طریق شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های سروش، گپ و روبیکا نیز پخش خواهد شد. عنوان این همایش «مطالبه مُر قانون، استیضاح روحانی، حق ملت، تکلیف مجلس» ذکر شده و از قرار معلوم حاضران تلاش می‌کنند در شرایطی ادله خود را برای استیضاح رییس‌جمهوری اعلام کرده و تلاش کنند بدنه اجتماعی اصولگرا را با خود همراه سازند که کانال‌های تلگرامی اصولگرا و همسو با بدنه اجتماعی این جریان از صبح روز گذشته تا پایان شب به انتشار مطالبی درباره عواقب استیضاح رییس‌جمهوری پرداخته‌اند.

از مهم‌ترین سخنرانان این همایش، اما شاید حمید رسایی، نماینده تهران در نهمین دوره مجلس و بازمانده از لیست اصوگرایان و مجلس یازدهم باشد که عکسش بالاتر از دیگر «دلواپسان» در پوستر این همایش تصویر شده است. رسایی که بار‌ها و بار‌ها از لزوم کناره‌گیری دولت روحانی سخن به میان آورده و در روز‌های گذشته نشست‌هایی را با علیرضا پناهیان و حسن عباسی، به اصطلاح تئوریسین‌های جریان اصولگرا ترتیب داده، درشرایطی در کانال تلگرامی خود به تبلیغ بنر این همایش پرداخته که عالی‌ترین مقام جمهوری اسلامی به صراحت موضع خود درباره چنین اقداماتی را اعلام کرده است. کنار رسایی، محمدجواد کریمی قدوسی، نماینده یازدهمین دوره مجلس نیز حاضر است. او که در مجالس نهم و دهم نیز بار‌ها و بار‌ها به انتقاد از روحانی پرداخته، در مجلس یازدهم حداقل تا اینجای کار ترجیح داده سکوت اختیار کند و در قیاس با سایر اصولگرایان، چندان نام خود را به مجرای استیضاح رییس‌جمهوری گره نزند و همزمان به شکل پنهانی از استیضاح‌کنندگان روحانی حمایت کند تا بدین‌ترتیب از تیررس افکار عمومی خارج شود؛ هرچند که هم‌چنان گاه و بی‌گاه با نوشته‌هایی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر، جنجال‌ساز می‌شود.

اجماع احمدی‌نژادی‌ها و پایداری‌ها

کنار رسایی و کریمی‌قدوسی، محمدحسن آصفری، نایب‌رییس کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی مجلس نیز حاضر است. او که از جمله موافقان طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری به رغم هزار و یک ایراد آن است، در شرایطی قرار است در این همایش به عنوان موافق استیضاح روحانی حاضر شود که از ابتدای مجلس یازدهم تاکنون اظهارنظری در این زمینه نداشته و صرفا به انتقاد از وضع اقتصادی جمهوری اسلامی پرداخته بود ولی به نظر می‌رسد مواضع به‌اصطلاح ضدقالیبافی او، سبب شده تا در میان مخالفان روحانی حاضر شود. محمدجواد نیک‌بین، نماینده کاشمر نیز دیگر سخنران این نشست خواهد بود. او که اولین طرح استیضاح رییس‌جمهوری را در مجلس یازدهم با پشتیبانی پنهانی ذوالنوری تهیه کرده بود و پس از اظهارات رهبر انقلاب از طرح خود دست کشید، با حضورش در این همایش تلاش خواهد کرد دوباره طرح خود برای استیضاح روحانی را به دستور کار برگرداند. حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو هیات رییسه مجلس نیز دیگر سخنران همایش استیضاح حسن روحانی خواهد بود. او که در جلسات هیات رییسه نیز کم و بیش از مواضع قالیباف انتقاد کرده و خواستار بازگشت سوال و استیضاح رییس‌جمهوری به دستورکار مجلس و اعلام وصول آنان بوده، با حضور در این همایش اختلاف میان اعضای هیات رییسه را علنی کرده است. محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینی‌شهر و عضو جبهه پایداری نیز در این همایش حاضر است تا جمع پایداری‌ها جمع باشد. مجتبی ذوالنوری و وحید جلال‌زاده نیز از دیگر نمایندگان مجلس محسوب می‌شوند که در این همایش حضور خواهند داشت. حضور جلال‌زاده عملا می‌تواند به منزله همراهی مدیران دولت‌های نهم و دهم در مجلس یازدهم با طرح استیضاح روحانی محسوب شود چراکه جلال‌زاده عملا سخنگوی علی نیکزاد است و همراه همیشگی او.

کارشناسان جنجالی

کنار اعضای جبهه پایداری و حامیان محمود احمدی‌نژاد حاضر در این همایش، تنی چند از جوانان فعال اصولگرا و البته کارشناسان این جریان سیاسی نیز حضور دارند که میان آنان دست‌کم نام دو نفر بیش از سایر اعضا آشناست. محمدصادق کوشکی، فعال سیاسی نزدیک به جبهه پایداری ازجمله این افراد است. او که در انتخابات مجلس یازدهم نام‌نویسی کرد ولی در لیست اصولگرایان قرار نگرفت و از ورود به پارلمان بازماند، در سال‌های گذشته به تندی از احمدی‌نژادی‌ها انتقاد کرده بود ولی به نظر می‌رسد روحانی این روز‌ها به هدف مشترک تمام آنان تبدیل شده و اختلافات روز‌های نه چندان دور و نه چندان نزدیک را کنار گذاشته‌اند. روح‌الله مومن‌نسب دیگر کارشناس جنجالی این همایش است. او که به عنوان «کارشناس بارداری با ۲ گیگ اینترنت» در شبکه‌های اجتماعی شناخته می‌شود، ازجمله چهره‌هایی است که به تازگی به جمع اصولگرایان به ویژه تندرو‌های این جریان سیاسی پیوسته و از قرار معلوم با حضور در چنین همایش‌هایی به دنبال طرح بیشتر خود و یافتن اسم و رسمی برای خویش است. با این حال و به رغم تمام این صف‌آرایی‌ها، موضوع استیضاح یا استعفای رییس‌جمهوری در ایران همان‌طور که محمدعلی ابطحی، رییس دفتر سید محمد خاتمی گفته بود، مساله‌ای در اختیار مجلس و حتی شخص رییس‌جمهوری نیست و باتوجه به عواقب آن، نیاز به اتخاذ تصمیم از سوی عالی‌ترین مقام جمهوری اسلامی و مجموعه حاکمیت دارد. اصولگرایان به‌خوبی بر این مهم واقفند ولی از قرار معلوم می‌کوشند با طرح چنین همایش‌هایی، فضا را بر روحانی تنگ کنند تا او چاره‌ای جز گذر ایام تا ۱۴۰۰ و واگذاری کرسی ریاست‌جمهوری نداشته باشد و این یعنی اصولگرایان می‌خواهند افتخار رفع تحریم‌ها را به نام خود و دولت متبوع‌شان بزنند؛ دولتی که درصورت تداوم شرایط کنونی با انتخاباتی حداقلی روی کار خواهد آمد.

نظر شما