شناسهٔ خبر: 42804907 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

گزارش ایرناپلاس از تداوم بازی با منافع ملی؛

ماشه تندروهای داخلی به کدام سو نشانه رفته؟

تهران- ایرناپلاس- ماجرای سناریوی تبلیغات انتخاباتی ترامپ با بازگشت تحریم­‌های سازمان ملل با توهم «مکانیسم ماشه»، به جدیدترین موضوع برای تخریب دولت و سیاست­‌های رسمی کشور از سوی برخی جریان‌های تندرو اصولگرا تبدیل شده­ است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرناپلاس، ساعاتی پس از بامداد یکشنبه ۳۰ شهریور که آمریکای مغلوب در شورای امنیت، به تنهایی بازگشت غیرقانونی تحریم­‌های پیشین مرتبط با برنامه هسته­‌ای را اعلام کرد، آنچه در فضای سیاسی کشور رخ داد از منظر منافع ملی قابل تامل است.
با وجود عدم همراهی شورای امنیت سازمان ملل و کشورهای مهم اتحادیه اروپا با تصمیم مخالف عرف بین­‌الملل آمریکا و نیز پاسخ مستدل دستگاه دیپلماسی کشورمان، آنچه باعث نگرانی و ابهام است، تندروی­‌هایی است که از آن زمان تاکنون از سوی برخی رسانه‌های اصولگرا  مشاهده می­‌شود؛ آنهم در شرایطی که واکنش‌های بین‌المللی و موضع دبیرکل سازمان ملل خبر از شکست و ناتوانایی آمریکا برای برقراری مکانیسم ماشه­ ادعایی دارد و واکنش وزارت امور خارجه نیز بیانگر رویکرد هوشمندانه و منطبق با منافع ملی به دور از هرگونه برخورد احساسی است؛ آنجا که این وزارتخانه با یادآوری اینکه آمریکا «به دروغ» مدعی بازگشت قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت ملل متحد علیه ایران است، تاکید کرد «چنانچه آمریکا رأسا یا با همکاری معدود دست‌نشانده‌های» خود اقدامی در راستای این تهدیدها انجام دهد، با «واکنش جدی ایران» مواجه خواهد شد.

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت یادآور شد که آمریکا دیگر عضو برجام نیست و هیچ حقی برای توسل به روند یادشده ندارد. 
رئیس جمهوری روز یکشنبه(۳۰ شهریور) با بیان اینکه طبق پیش‌بینی روزهای گذشته، امروز به عنوان یک روز به یادماندنی در تاریخ دیپلماسی کشور خواهد بود، بار دیگر تاکید کرد «روندی که آمریکا برای تحمیل مجدد تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران آغاز کرد، امروز به نقطه شکست خود رسید».

اما مطابق روندهای مشابه، متاسفانه رسانه­‌های اصلی جریان تندروی مخالف دولت بازهم بهانه­‌ای برای تخریب و از آن مهمتر بی­‌توجهی به منافع ملی را در دستور کار خود قرار داده­‌اند؛ از یک سو دولت و وزارت امور خارجه را متهم می­‌کنند که ماشه سلاح را «به دست دشمن داده‌ و آن را به تصویب شورای امنیت هم رسانده‌ است» و از طرف دیگر معتقدند ماندن در برجام نه تنها «بیهوده و عبث است» بلکه استفاده طرف مقابل از مکانیسم ماشه «تنها سهم ایران  از برجام» بوده است! و در ادامه، این نسخه نگران‌کننده را در شرایط حساس کنونی می­‌پیچند: «اگر در اقدامی پیش‌دستانه سر مار بر سنگ کوبیده نشود، در آینده باید بهای سخت‌تری پرداخت شود و یقیناً تکیه به عصای اروپا و ساده‌انگاری در برابر آمریکا، تکرار اقدامات فریبکارانه‌ای است که برنامه‌ریزی شده است»!

این قبیل توصیه‌های خطرناک در شرایطی است که بسیاری از کارشناسان معتقدند توسل ترامپ به مکانیسم ماشه، چیزی جز یک مانور سیاسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و لابی‌های صهیونیستی و عربی در ایالات متحده نبوده و همراهی نااگاهانه داخلی­‌ها با تیم ترامپ که تلاش می­‌کند این مانور را با موج گسترده تبلیغاتی همراه کند، مایه شگفتی و تاسف است.

این جریان بدون توجه به سیاست­‌های کلی نظام که مورد تائید رهبر معظم انقلاب است، برجام را «توافق­‌نامه‌ای پایمال شده» توصیف می­‌کند و هر تحلیل دیگری را از سوی رسانه­‌های مستقل بویژه تاکید بر مزایای ناهمراهی اروپا با آمریکا در این ماجرا، «تحریف واقعیت از سوی رسانه‌های زنجیره­‌ای» و اقدامی برای «بزک اروپای حقه‌باز» می­‌داند؛ غافل از اینکه آمریکا بواسطه ناهمراهی متحدانش در شورای امنیت، حقیقتا در انزوای بی­‌سابقه‌ای در صحنه دیپلماتیک قرار گرفته و این مهم جز با سیاست­‌ورزی حرفه‌ای و هوشمندانه دستگاه دیپلماسی دولت حاصل نشده است.

این جریان رسانه­‌ای تا آنجا پیش رفته که هر طرحی در مقابل فعال­‌سازی مکانیسم ماشه را «که حاوی لغو تعهدات ایران در حوزه نظارت‌ها و بازرسی‌های بی‌سابقه آژانس، اخراج بازرسان آژانس و برچیدن دوربین‌های نظارتی آژانس نباشد» در عمل «بی‌ثمر و یک نمایش پوچ سیاسی» توصیف و یا «پایان صبر استراتژیک» در واکنش به اقدام غیرقانونی‌آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت را ضروری می‌داند، غافل از اینکه رهبر معظم انقلاب بارها از جمله در شهریور ۹۷ در دیدار با اعضای دولت تاکید کردند، برجام وسیله‌ای برای حفظ منافع ملّی ما است و تا زمانی که منافع ما را تامین کند باید حفظ شود و صراحتا فرمودند «از من هم گاهی سؤال می­‌شود که شما گفتی که برجام را آتش می­‌زنی، چرا آتش نزدی؟ علّتی که آتش نزدیم همین بود که گفتیم شاید بشود منافع ملّی را با آن تأمین کرد؛ وَالّا اگر آدم بفهمد که منافع ملّی تأمین نمی­‌شود، ما هم آتش ‌زدن را بلدیم».

در همین دیدار مهم که دو سه ماه بعد از خروج آمریکا از برجام صورت گرفت، ایشان چندین بار بر حمایت از دولت تاکید و همگان را بوِیژه کسانی که «بیرون گود ایستاده­‌اند» را به درک مشکلات دولت سفارش کردند؛ دولتی که در سه سال سخت اخیر، به اذعان دوست و دشمن، گام­‌های هوشمندانه‌ای در حوزه سیاست خارجی برداشته و لازم است در همین چارچوب حرکت کند تا بهانه به دست ترامپ- نتانیاهو ندهد.

در این اوضاع به نظر می­‌رسد تندروهای داخلی به جای نشانه‌گیری ماشه تخریب و هجمه به سمت دولت، لازم است قدری تامل کرده و سخنان بسیار مهم و معنی­‌دار دیروز(دوشنبه ۳۱ شهریور) رهبر معظم انقلاب در مراسم بزرگداشت هفته دفاع مقدس را که باز هم بر «عقلانیت و تدبیر» صحه گذاشتند، مرور کنند.

نظر شما