شناسهٔ خبر: 41806160 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان:

فرونشست زمین به بناهای میراث فرهنگی اصفهان صدمه می‌زند

اصفهان - ایرنا - رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان گفت: پدیده فرونشست زمین که بدلیل خشک شدن زاینده‌رود در برخی ماه‌ها و برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی ایجاد شده است به ساختمان‌های میراثی، قدیمی و در حال احداث اصفهان آسیب وارد می‌کند.

صاحب‌خبر -

غلامحسین عسکری روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در سالن اجتماعات سازمان نظام مهندسی ساختمان اصفهان، افزود: بسیاری از ساختمان‌ها در کلانشهر اصفهان دچار تَرک خوردگی و نشست ناهمگون شدند که دلیل آن گسترش پدیده فرونشست زمین و کاهش سطح آب سفره‌های زیرزمینی است.

وی با بیان اینکه جاری نبودن آب در رودخانه زاینده‌رود در برخی از ماه‌های سال علاوه بر مشکلات زیادی که برای مردم در بخش‌های کشاورزی، صنعت و آب آشامیدنی ایجاد می‌کند در کنار برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی باعث ایجاد فرونشست زمین در استان اصفهان شده است، اظهار داشت: این موضوع ۲ سال گذشته مطرح شد اما هنوز راه چاره متقن و محکمی برای رفع آن اندیشیده نشده است.

عسکری با بیان اینکه یک اقدام خوبی که در این زمینه شد، بحث امنیتی داشت و در برخی مکان‌های حساس پیگیری شد، تصریح کرد: چندین شریان حیاتی گاز و خطوط لوله نفت از استان اصفهان عبور می‌کند که اگر بر اثر نشست زمین این لوله‌ها آسیب ببینند، فاجعه بزرگی بوجود می‌آید.

وی فرونشست زمین را یکی از دغدغه‌های جامعه فنی مهندسان ساختمان کشور و استان اصفهان دانست و گفت که رفع این معضل نیاز به عزم ملی بویژه برنامه‌ریزی در بخش کشاورزی دارد زیرا بخش اعظمی از آب صرف کشاورزی سنتی می‌شود که باید تغییر کند.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان اصفهان درباره ورزشگاه نقش جهان توضیح داد: با توجه به اینکه در سال‌های گذشته در شمال اصفهان، کشاورزی انجام می‌شد و زمین حالت آبرفتی داشت اکنون با کاهش سطح آب سفره‌های زیرزمینی، در محدوده این ورزشگاه نیز زمین دچار فرونشست شده است.

عسکری با بیان اینکه لازم است در طراحی و معماری ساختمان‌ها با توجه به فرونشست زمین تجدید نظر شود و ساختمان‌ها را سبُک کنیم، افزود: لازم است مهندسان با تغییر محاسبات ساختمان به گونه‌ای معماری آن را طراحی کنند که اگر ساختمان دچار نشست شد بطور همگون باشد تا دیوارها ترک نخورند.

وی ادامه داد: ما قوانین و مشخصات فنی متناسب با پدیده فرونشست زمین داریم و مهندس هنگام طراحی ساختمان باید نوع زمین را شناسایی و آن را در محاسبات لحاظ کند تا ساختمان بعدا دچار خسارت نشود.

قیمت مسکن در اصفهان تا پنج برابر افزایش داشت

عسکری با بیان اینکه هزینه‌های ساختمان سازی و قیمت مسکن بویژه آپارتمان‌ها در چند ماه اخیر افزایش یافت، تاکید کرد: قیمت زمین و مصالح ساختمانی و همچنین برخی سوداگری‌ها در این زمینه نقش داشته است.
وی با اشاره به اینکه قیمت آپارتمان در برخی مناطق کلانشهر اصفهان تا پنج برابر بیشتر شد، افزود: این موضوع خطرناک است زیرا علاوه بر بی‌خانمان و مستاصل شدن تعدادی از مردم ، رُکود ناشی از تورم را بهمراه خواهد داشت.

به گفته وی، جو روانی ایجاد شده در جامعه نیز روی قیمت مسکن تاثیر بسیاری دارد و هرگاه قیمت‌ها شروع به بالا رفتن می‌کند برخی از مردم در این زمینه باهم مسابقه می‌دهند.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان اصفهان یکی از معضلات مربوط به گران شدن قیمت خانه را ورود افراد فاقد تخصص به این کار عنوان و اضافه کرد: این افراد به قصد تجاری بودن ساختمان، آن را می‌سازند و دقت زیادی در مصالح و ساخت ندارند و بهمین دلیل علاوه بر تاکید بیشتر بر نظارت مهندسان بر ساخت از اداره کل استاندارد اصفهان خواستیم تا برای کنترل مصالح ساختمانی در مبادی تولیدی اقدامات بیشتری انجام دهند.

وی با بیان اینکه دولت و مجلس شورای اسلامی باید تدابیری را اتخاذ کنند تا قیمت مصالح ساختمانی از حدی بیشتر نشود، ادامه داد: تا زمانی‌که به ساخت مسکن بعنوان کالای تجاری نگاه شود و نه مصرفی برای عامه مردم با همین مشکلات مواجه هستیم.

به گفته وی، دولت و سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز باید تدابیری را در نظر بگیرند تا هزینه‌های ساختمان‌سازی کاهش یابد که یکی از راه‌های آن استفاده از فناوری‌های نوین است.

عسکری با تاکید بر اینکه هرگاه بین همه دستگاه‌های اجرایی و نهادها، تعامل وجود داشته باشد به نفع مردم خواهد بود، گفت: در زمان حاضر با نرخ بالای قیمت مصالح ساختمانی، ساختن خانه بویژه برای جوانان امری بسیار دشوار یا غیر ممکن است بنابراین باید روند کارها مانند صدور پروانه تسهیل شود.

وی با اشاره به اینکه ما اختلاف سلیقه‌هایی با شهرداری اصفهان داریم، اضافه کرد: چنین مشکلی با سایر شهرداری‌های استان وجود ندارد و امیدواریم هرچه زودتر این مسئله برطرف شود.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان اصفهان همچنین به مراجعه مردم برای اخذ پروانه‌های ساختمان اشاره و تصریح کرد: سال کاری ما بدلیل شیوع بیماری کرونا از اواخر خرداد امسال آغاز شد و تصور اولیه بر این بود که پس از حدود ۱۵ روز از میزان مراجعه مردم و طول صف‌ها کاسته شود اما همچنان مراجعه مردم زیاد است.

عسکری، مراجعه زیاد مردم در شرایط و تورم موجود را تعجب برانگیز خواند و توضیح داد: بنظر می‌آید با توجه به افزایش قیمت مسکن بویژه واحدهای آپارتمانی مردم برای ساختمان‌سازی علاقه‌مندتر شدند.

وی، خانه‌های خالی نگهداری شده را مانند احتکار خواند که عده‌ای در صدد فروش آنها در زمان مناسب هستند و گفت: بنظر می‌آید که ما به اندازه کافی خانه در کشور داشته باشیم و حتی حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از مسکن مهر ساخته شده بدون متقاضی بودند.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان اصفهان اظهار امیدواری کرد که طرح اقدام ملی که توسط وزارت راه و شهرسازی در حال اجراست، مُسَکنی برای تلاطم بازار مسکن باشد.

عمر ساختمان‌های کشور بین ۳۰ تا ۴۰ سال است

رییس نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان همچنین با بیان اینکه عمر ساختمان‌ها در کشورمان بین ۳۰ تا ۴۰ سال است، تصریح کرد: درحالیکه این رقم در کشورهای دیگر بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال است و ما در شهر خودمان نیز ساختمان‌های میراثی با قدمت ۵۰۰ سال و حتی بیشتر داریم.

عسگری به میزان زیاد نخاله‌های ساختمانی اشاره و خاطرنشان کرد: این موضوع نشان می‌دهد که با وجود شیک و مدرن شدن ساختمان‌ها، روش ساختمان سازی پس از ۸۰ سال در کشورمان تغییری نکرده است.

وی ادامه داد: برای کیفیت بخشی به کار ساختمان‌سازی لازم است کسانی وارد این حرفه شوند که دارای صلاحیت و تخصص این کار باشند.

عسکری به موضوع خانه‌های سبز نیز اشاره و اضافه کرد: کارهای مقدماتی درباره استانداردها و قوانین این ساختمان‌ها در سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام شده و مقرر است تعدادی از مهندسان در این زمینه توسط کارشناسان اتریشی آموزش ببینند.

وی با بیان اینکه این موضوع باید به قانون تبدیل شود، خاطرنشان کرد: شورای اسلامی شهر اصفهان در این زمینه قدمی برداشته و برای برخی از ساختمان‌ها استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین آب گرم مصوب شده است.

عسکری همچنین با بیان اینکه تعرفه‌های سازمان نظام مهندسی ساختمان در سال جاری هنوز تغییر نکرده و همان تعرفه‌های سال ۹۸ است، گفت: خدمات مهندسی درصد ناچیزی از هزینه‌های ساختمان سازی را در مقایسه با مسوولیت‌هایی که دارد، شامل می‌شود.

سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان سال ۱۳۷۴ تاسیس شد و دارای ۳۲ هزار عضو در رشته‌های مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک است.

نظر شما