شناسهٔ خبر: 40398568 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صمت | لینک خبر

حوزه‌هایی که بیشترین زیان را از کرونا دیده‌اند

صاحب‌خبر -

ویروس کرونا با انتشار گسترده خود بخش قابل‌توجهی از مشاغل و کسب‌وکارها در جهان را تحت‌تاثیر قرار داد و ضرر مالی ۷۸ میلیارد دلاری صنعت خودرو و افت ۴۵ تا ۷۰ درصدی گردشگری را می‌توان نمونه‌ای از زیان بزرگ کووید۱۹ بر اقتصادهای جهانی دانست.

به‌گزارش ایسنا، سازمان بین‌المللی کار در گزارشی به ارزیابی مقدماتی خود از تاثیر همه‌گیری جهانی کووید۱۹ بر بخش‌های گوناگون اقتصاد و صنایع خاص پرداخته که بیش از سایر بخش‌ها در معرض آسیب قرار دارند. 
بخش‌هایی از این گزارش، با عنوان گزارش «کرونا، نیروی کار و حمایت اجتماعی» از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتشار یافته و عوارض ناشی از کرونا بر صنعت گردشگری، صنعت پوشاک، کشاورزی، خرده‌فروشی مواد غذایی، خدمات اورژانسی و اضطراری عمومی، آموزش، سلامت و درمان و خودروسازی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. 

افت ۴۵ تا ۷۰ درصدی گردشگری

بر این اساس، در صنعت گردشگری، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد این صنعت که ۱۰.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص می‌دهد، بر اثر بحران کرونا با افت ۴۵ تا ۷۰ درصدی روبه‌رو خواهد شد. 
گردشگری یکی از پویاترین و در حال رشدترین بخش‌های اقتصادی در جهان به‌شمار می‌رود و با توجه به اینکه تعداد زیادی از ۳۱۹ میلیون شاغل این بخش را زنان و جوانان تشکیل می‌دهند، حمایت از نیروی کار این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است. 


آسیب‌هایی به بخش کشاورزی 

در بخش کشاورزی مانند حوزه گردشگری، زنان سهم بزرگی از نیروی کار را به خود اختصاص داده‌اند. تعداد شاغلان این بخش در مجموع به یک میلیارد نفر می‌رسد که بخش عمده آنها تحت‌پوشش تامین اجتماعی نیستند. اقتصاد بخش کشاورزی، به‌دلیل محدودیت رفت‌وآمد کارگران فصلی و اختلال در شبکه توزیع به‌شدت آسیب دیده است. 


لغو سفارش کارخانه‌های پوشاک 

در صنعت پوشاک، اشتغال به‌شدت تحت‌تاثیر تعطیلی کارخانه‌ها و مغازه‌ها قرار دارد. از سویی افزایش بیکاری و کاهش درآمدها به لغو سفارش‌ها یا تعلیق تولید تا ۸۰ درصد در برخی کارخانه‌های مطرح پوشاک در سطح بین‌المللی منجر شده است. در حوزه خرده‌فروشی مواد غذایی نیز با اینکه اشتغال افزایش یافته، اما نیروی کار به‌طور عمده کم مهارت این بخش، با دستمزدهای اندک و با فشار ناشی از افزایش ساعات کاری روبه‌رو هستند. شاغلان این بخش، نمی‌توانند بسیاری از توصیه‌های مبنی بر حفظ فاصله اجتماعی را رعایت کنند، بسیاری از آنها به تجهیزات حفاظتی دسترسی ندارند و با احتمال بالای ابتلا به بیماری کووید۱۹ روبه‌رو هستند. 


فوریت‌های پزشکی در خط مقدم مقابله

در بخش خدمات اورژانسی و اضطراری عمومی، نیروی پلیس، آتش‌نشانی، اورژانس، مرکز فوریت‌های پزشکی، خدمات امداد و نجات و خدمات امنیتی و نظارتی در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا هستند که علاوه‌بر در خطر بودن سلامت جسمی این افراد، بسیاری از آنها از اختلالات استرسی رنج می‌برند. 
کارکنان بخش خدمات اضطراری در مقابله با ویروس کرونا نقش بسزا و اثرگذاری دارند و پایبندی آنها به رعایت پروتکل‌های بهداشتی سختگیرانه بیش از پیش ضروری است. 


تاثیر بحران کرونا بر کادر آموزشی

در بخش آموزش، بیش از ۱.۵ میلیارد دانش‌آموز در جهان تحت‌تاثیر بحران کرونا متوقف شده و نیروی کار این بخش که بیش از سه‌چهارم آنها را زنان تشکیل می‌دهند، تحت‌تاثیر قرار گرفته است. در بیشتر کشورها اشتغال کادر آموزشی به‌طور پاره‌وقت و قراردادی است و با آغاز بحران کرونا بخش زیادی از آنها از مزایای بیکاری برخوردار نیستند. 
این بخش علاوه‌بر معلمان و مدرسان، شامل کادر اداری و مسئولان نظافت نیز می‌شود. در بخش سلامت و درمان نیز ۱۳۶ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ میلادی(۱۳۹۹ خورشیدی) مشغول به کار هستند که ۷۰ درصد آنها را زنان تشکیل می‌دهند؛ علاوه‌بر مشکلات ناشی از افزایش ساعات کار و کمبود نیرو، بسیاری از کارکنان این بخش، حتی در کشورهای توسعه‌یافته، از تجهیزات حفاظتی برخوردار نیستند و ده‌ها هزار نفر از آنها به بیماری کووید۱۹ دچار شده‌اند. 


ضرر مالی ۷۸ میلیارد دلاری خودروسازان 

در صنایع خودروسازی پیش‌بینی می‌شود با این احتمال که حدود ۲ میلیون خودرو مسافری از برنامه تولید کارخانه‌های خودروسازی خارج شود، این کارخانه‌ها را با ضرر مالی حدود ۷۸ میلیارد دلاری روبه‌رو کند. این افت اقتصادی، جدا از کارکنان این کارخانه‌های بزرگ، کارگران و کارفرمایان بنگاه‌های کوچک و متوسطی را هم که محصولات‌شان را به این کارخانه‌ها ارائه می‌کنند، به‌شدت تحت‌تاثیر قرار داده است.

نظر شما