شناسهٔ خبر: 39175508 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مناقصه‌مزایده | لینک خبر

گزارشات تحلیلی مناقصه مزایده

آزادسازی باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ شاید با برگزاری مزایده اجاره!

صاحب‌خبر -

ظرفیت اینترنت دیگر افزایش نخواهد یافت مگر با رضایت صداوسیما

آزادسازی باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ شاید با برگزاری مزایده اجاره!

محمدرضا عیوضی

وزیر ارتباطات در اعتراض کاربران به کندی سرعت اینترنت مسأله نیاز به باند فرکانسی را مطرح کرد؛ باندی که سال‌هاست در اختیار صداوسیما بوده و مذاکرات برای آزادسازی آن هنوز به نتیجه نرسیده است.

به گزارش مناقصه‌مزایده؛ محمدجواد آذری‌جهرمی؛ وزیر ارتباطات عصر چهارشنبه ۱۳ فروردین‌ماه در توئیتر خود و در پاسخ به کاربری که به وی گفته بود «اگر قطعی اینترنت دست شما نبود، حداقل مسؤولیت وضعیت کندی اینترنت را بپذیرید» نوشت: مسؤولیت می‌پذیریم، تلاش هم کردیم.  ‌مصرف اینترنت نسبت به یکم اسفندماه سال قبل حدودا 2.5برابر شده است.

وی افزود: ‌از اول هفته‌ نصب ۸۰۰ هزار پورت اینترنت VDSL در تهران آغاز شده است که ظرف مدت یک ماه به پایان می‌رسد.

‌وزیر ارتباطات گفت: موبایل را ارتقاء دادیم اما ارتقای شبکه‌ موبایل به باند فرکانسی نیاز دارد که فعلاً در اختیار صداوسیماست و تا زمانی که فرکانس آزاد نشود، ظرفیت بالاتر نمی‌رود.

صداوسیما تنها از ۲۶درصد باند فرکانسی 8۰۰-7۰۰ مگاهرتزی را که در اختیار دارد، استفاده می‌کند و بقیه آن قابل آزادسازی و استفاده در بخش‌های دیگر است.

اواخر بهمن‌ماه سال ۹۷ نیز طرحی برای آزادسازی فرکانس‌های ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز مطرح شد که کمیسیون تلفیق، مصوبه کمیسیون صنایع را درخصوص آزادسازی فرکانس‌های ۷۰۰ و ۸۰۰ که در اختیار سازمان صداوسیما است، رد کرد.

مذاکره برای آزادسازی فرکانس ۷۰۰-۸۰۰ که در انحصار صداوسیماست سال‌هاست به نتیجه نرسیده است. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی‌در ادامه بررسی لایحه بودجه۹۹ پیشنهادی برای آزادی‌سازی این باند فرکانسی ارائه کرده است. باند فرکانسی که آینده فناوری با آن گره خورده است.

اصرار برای آزادسازی فرکانس ۷۰۰-۸۰۰ به این دلیل است که هر چقدر باند فرکانسی پایین باشد کارایی آن نسبت به باند‌هایی مانند ۲۱۰۰ و ۲۶۰۰ بالاتر می‌رود. مشخصه باند فرکانسی پایین این است که پوشش‌دهی بسیار بالا دارد. این باند فرکانسی می‌تواند سایت اپراتور‌ها را تا 8-7 کیلومتر پوشش دهد. در حالی که استفاده از باند‌های بالا باعث می‌شود اپراتور‌ها هزینه زیادی را ظرف احداث سایت کنند.

هر چند طی چند ماه گذشته خبر‌های خوشی از تعاملات رگولاتوری وزارت ارتباطات به گوش می‌رسد، احتمالاً با پیشنهادی که مرکز پژوهش‌های مجلس با الحاق یک بند به تبصره ۱۸ (مدیریت باند‌های بسامدی ۷۰۰-۸۰۰ مگاهرتز) برای آزادسازی این فرکانس در بررسی لایحه بودجه ۹۹ ارائه کرده است، مذاکرات یکبار برای همیشه به نتیجه برسد.

کاربرد باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ به این شکل است که اگر اپراتور بخواهد به کاربری در طبقه منهای هفت، لب ساحل در هرمزگان، بین دو کوه و دره خدمات IOT بدهد نیاز به استفاده از آن دارد. اگر استفاده از این فرکانس میسر نباشد، در نقاطی که پوشش مطلوب وجود ندارد، کسب‌وکار‌هایی که در بستر G5شکل گرفته‌اند به شکل اتوماتیک حذف می‌شوند.

صداوسیما تنها از۲۶درصد باند فرکانسی ۸۰۰-۷۰۰ که در اختیار دارد استفاده می‌کند و بقیه آن قابل آزادسازی و استفاده در بخش‌های دیگر است. این که چرا برای حجم باقی مانده به تعامل نمی‌رسند هنوز مشخص نیست.

برگزاری مزایده اجاره باند‌های فرکانس تجاری ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز

حالا وزارت ارتباطات از پیشنهاد مرکز پژوهش‌ها مجلس برای آزادسازی باند فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ خبر می‌دهد. بنابر این خبر، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی‌در سلسله بررسی مصوبات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال آینده، پیشنهاد داده است در اجرای مواد (۳)، (۶۷)، (۶۸) و (۶۹) قانون برنامه ششم توسعه کشور، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با همکاری سازمان صداوسیما، سیما مکلف به تخصیص دوباره و برگزاری مزایده اجاره باند‌های فرکانس تجاری ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز و واریز درآمد حاصله به ردیف درآمدی ۱۴۰۱۰۶ شوند.

در مقدمه توجیهی این پیشنهاد آمده است: با گذار فناوری پخش صداوسیمای جمهوری اسلامی‌ایران از آنالوگ به دیجیتال، قسمت زیادی از باند ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز بلااستفاده مانده است. با توجه به کاربرد‌های این باند فرکانسی در ارتقای امنیت و پایداری ارتباطات نیرو‌های امنیتی، انتظامی‌و امدادی، ارزش بالای اقتصادی آن برای اپراتور‌های مخابراتی و نقش آن در صرفه‌جویی ارزی ناشی از کاهش هزینه واردات تجهیزات مخابراتی، نیاز است که این باند‌های فرکانسی دوباره تخصیص داده شوند و بخش‌های تجاری آن از طریق مزایده به اپراتور‌های مخابراتی عرضه شود.

ازآنجا که ایستگاه‌های فرستنده رادیویی اپراتور‌های تلفن همراه با استفاده از این باند‌های بسامدی می‌توانند مساحتی تا چهار برابر میزان فعلی را پوشش بدهند، استفاده از این باند‌های فرکانسی در اکثر کشور‌های دنیا در دستور کار قرارگرفته است تا هزینه پوشش مناطق روستایی و شهری در کشور‌ها کاهش پیدا کند.

در ادامه پیشنهاد مرکز پژوهش‌ها تأکید شده است: طبق محاسبات انجام شده، در ایران و در شرایط محدودیت منابع ارزی، عدم استفاده از این باند‌های فرکانسی موجب افزایش هزینه پوشش مناطق مختلف کشور حدوداً به میزان چهار برابر خواهد شد. از سوی دیگر با افزایش نصب تلویزیون‌های هوشمند و رواج مشاهده کانال‌های تلویزیونی با استفاده از تلفن هوشمند، استفاده اقشار جامعه از تلویزیون نیازمند افزایش پهنای باند و کاهش هزینه دسترسی خواهد بود. تجربه جهانی هم نشان می‌دهد گذر فرکانسی از پخش تلویزیونی آنالوگ به دیجیتال دسترسی بسیاری از مناطق محروم به شبکه‌های تلویزیونی را با مشکل مواجه ساخته است.

البته در انتهای سال 97 نیز طرحی برای آزادسازی فرکانس‌های ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز مطرح شد که کمیسیون تلفیق، مصوبه کمیسیون صنایع درخصوص آزادسازی فرکانس‌های ۷۰۰ و ۸۰۰ که در اختیار سازمان صداوسیما است را رد کرد.

-----

نظر شما