شناسهٔ خبر: 39030350 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

کرونا در ایران؛ مهار موج اول اپیدمی کرونا/ سرنخ‌های جدید درباره منشاء کرونا در ایران/ اعمال محدودیت‌های بیشتر از فردا

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- وزیر بهداشت گفت: با همکاری همه مسؤولان و دستگاه‌های ذی ربط و تلاش همکارانم در خط اول درمان و مقابله با شیوع ویروس موج اول اپیدمی کرونا مهار شد.
به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری آریا، سعید نمکی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مصاحبه ای تلویزیونی درخصوص آخرین تصمیم گیری های ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا گفت: از همان روزهای اول یکی از برنامه های ما محدود سازی تردد ها و تجمعات و کانون هایی بود که به گسترش بیماری کمک می کرد.
وی افزود: تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و ورزشگاه ها و عدم برگزاری بازی ها و عدم فعالیت سینماها و تئاتر ها و تعطیلی نماز جمعه ها و تعطیلی اماکن مذهبی از جمله این اقدامات بود.
نمکی خاطرنشان کرد: همه مراکزی که ما پیشنهاد دادیم با حمایت بی دریغ مسوولین تعطیل شد و یکی از نگرانی های ما بابت تردد های غیر ضروری بود.
وزیر بهداشت گفت: علیرغم همه تحریم‌ها موج اول اپیدمی با کمک و همکاری همه همکارانم در خط مقدم درمان و مقابله با شیوع بیماری کنترل شد.
وی ادامه داد: از آن خیز اولیه کاسته شد اما ما نگران موج دوم بیماری بودیم که سفرها می تواند عامل بزرگی برای آن باشد که خوشبختانه طرح فاصله گذاری برای کنترل این موضوع نگاشته شد.
نمکی گفت: موضوع به وزیر کشور ارائه شد و مقرر شد زوایای اجرای آن بررسی شود که خوشبختانه امروز به رئیس جمهور ارائه و قرار شد برای اجرای آن اقدام شود.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح در چهار سطح در نظر گرفته شده برای کرونا مقرر شد بر اساس هر سطح یک سری اقدامات مشخص انجام داد و محدودیت های جدیدی اعمال کرد.
وی ادامه داد: این بحث به طور جدی در حال اجراست و در این طرح کسبه ای که می توانند فعالیت کنند و برعکس آنها که باید تعطیل کنند مشخص شده اند.
نمکی گفت: یکی از نکات مهم این است که سوپر مارکت‌ها و فروشنده های لوازم مایحتاج عمومی مردم 24 ساعته فعال خواهند بود و مردم در این حوزه نباید نگرانی داشته باشند.
وزیر بهداشت ادامه داد: در این طرح تلاش می شود تا تردد میان شهری و از استان به استان دیگر محدود خواهد شد البته یک زمانی را برای بازگشت مسافران در نظر گرفته ایم و اجازه خواهیم داد در یک چارچوبی به شهر خود برگردند.
وی افزود: ما تمام پلاک خودروهایی که از استانها خارج شده اند را در اختیار داریم و با مالکان آنها تماس خواهیم گرفت و باید در زمان مشخص بازگردند و از آنها احوالاتشان را جویا خواهیم شد.
نمکی خاطرنشان کرد: این طرح قطعا در پیشگیری از شیوع کرونا موثر خواهد بود و بنا این است که مزاحمتی برای سایر شهروندان ایجاد نکند.
وی در پاسخ به این سوال که از اواخر سال گذشته برنامه ریزی هایی داشتید دقیقا چه کارهایی انجام گرفته گفت: ما به محض اطلاع از شیوع کرونا در ووهان چین بلافاصله همکارانم را جمع کردم زیرا می دانستم ویروس بدون پاسپورت به همه جهان سفر خواهد کرد.
وزیر بهداشت گفت: برای ما محرز بود که صدای پای کرونا به داخل کشور ما هم خواهد رسید و برای همین برنامه مفصلی را مرور کردیم و اقداماتی که باید انجام میدادیم را ارزیابی کردیم.
نمکی گفت:‌ اولین اقدام مطلع کردن دانشگاه های علوم پزشکی برای اطلاع رسانی به مردم بود و این کار شروع شد و اولین پیامک ما برای 40 میلیون مشترک برای مردم در همان روزهای اول فرستاده شد.
وی خاطرنشان کرد: همان زمان نامه ای به معاون اول رئیس جمهور نوشتم برای قطع پروازها به چین و این جلسه برگزار شد و همراهی شد و پروازهای مستقیم به چین و برعکس لغو شد.
وزیر بهداشت ادامه داد: در 36 مبادی ورودی کشور اکیپ هایی را برقرار کردیم تا ورودی ها را چک کنند و مسافرین را ارزیابی کنیم البته امکاناتمان در ابتدا کم بود مانند همه دنیا.
نمکی گفت: در این راستا تعدادی از افراد شناسایی و بررسی شدند و کیت آزمایشگاهی را از همان ابتدا شروع به طراحی کردیم و 15 روز بعد از اولین گزارش ابتلا به بیماری کیت را تولید کردیم.
وی افزود: ما به تعداد کافی تخت در تمام استانها آماده کردیم و حتی یک مورد از بیماران هم در پشت در هیچ بیمارستانی بدون تخت نماندند در حالی که امروز در اروپا و آمریکا مردم برای گرفتن خدمات آواره شده اند.
وزیر بهداشت گفت: این وضعیتی که امروز در سایر کشورهایی که خودشان را خیلی برتر می دانند و از امکانات بهتری هم برخوردارند و تحریم نیستند می‌بینید در کشور ما پیش نیامد و هیچ هموطنی آواره دریافت خدمات در پشت در هیچ بیمارستانی نشد.
نمکی خاطرنشان کرد: اولین گزارش ما در روز 29 بهمن به ما رسید و روز سی بهمن به رئیس جمهور گفتم که فکر می کنم این دو مورد در قم بالای نود درصد مبتلا به کرونا هستند هرچند همان زمان ما درگیر آنفلوآنزای نوع B بودیم.
وی ادامه داد: در همان روز با تلاش همکارانم مشخص شد که تست ها مثبت است و همزمان با اعزام همکارانم به شهر قم مردم را در جریان رسیدن ویروس به کشورمان قرار دادم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: یکی از نکات مهم این بود که از همان روز اول همان دارویی که در چین استفاده می شد را ما هدف گذاری کردیم و به همین دلیل چه با ساخت داخلی و چه با خرید خارجی هیچ کمبود دارویی در کل کشور گزارش نشد.
نمکی گفت: یکی از برنامه های برجای مانده گذشته پرونده الکترونیک سلامت بود که امروز به عنوان یک ریل گذاری مهم در طرح بسیج مقابله با کرونا هم به کمک ما آمد که مهمترین ابزار ما محسوب می شد.
وی ادامه داد: اولین اقدام ما در وزارت بهداشت برپایی پرونده سلامت برای هشتاد میلیون ایرانی بود و این را در سه ماه انجام دادیم در حالی که بسیاری از کشورها چند سال این کار به طول می انجامد.
وزیر بهداشت گفت: ما در ابتدای سال 98 برخوردیم به یک سیل بزرگ که همزمان با آن کار بزرگی رخ داد و آن هم کنترل بیماری ها بود زیرا همزمان با وقوع سیل همواره اپیدمی هایی از بیماری ها شروع می شود اما در سیل ابتدای امسال چنین اپیدمی هایی را نداشتیم.
نمکی خاطرنشان کرد: این موضوع باعث تعجب سازمان بهداشت جهانی هم شده بود و در کنار این موضوع ما به جمعیت سیل زده هم کمک بهداشتی و درمانی کردیم.
وی افزود: امسال 8 هزار تخت بیمارستانی برای نقاط کم برخوردار فراهم کردیم و نکته دیگر این بود که امسال علیرغم همه تحریم‌ها هیچ کمبود دارویی در کشور نداشتیم و بر تولید داخلی تمرکز کردیم.
وزیر بهداشت گفت:‌ می‌دانید که در سالهای قبل برای واردات دارو چیزی حدود 3.6 میلیارد یورو هزینه می شد که این را در سال 98 به زیر 3 میلیارد یورو رساندیم که این حرکتی عظیم و ملی تلقی می شود.
نمکی گفت: ما طرح بسیار مهم بسیج ملی کنترل فشار خون را با همکاری سازمان بسیج و سایر نهادها و پرستاران و بهورزان انجام دادیم و قریب به 31 میلیون نفر کنترل فشار خون شدند.
وی ادامه داد: سالانه حدود 100 هزار نفر براثر بیماری های ناشی از فشار خون در کشور فوت می کنند و این کار بزرگ در کشور انجام شد و فشار خون این افراد بررسی شده و حدود 2.7 میلیون کیس جدید دارای فشار خون شناسایی شدند.
وزیر بهداشت گفت: در پاییز امسال به ویروس آنفلوآنزا برخورد کردیم که سهمگین بود برای کل دنیا و موفق شدیم با آن هم برخورد کردیم و آن ویروس را هم با همه مضایق مالی مهار کردیم.
نمکی خاطرنشان کرد: ما امسال 3.5 میلیون زائر اربعین را مدیریت کردیم و اولین بار بود که چنین حجمی از زائر را شاهد بودیم و به اینها زائران سایر کشورها را هم اضافه کنید.

وزیر بهداشت: 47 میلیون و 500 هزار نفر برای کرونا غربالگری شده‌اند
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: غربالگری در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا از مرز 47 میلیون و 500 هزار نفر گذشت و الگوی بین‌المللی در این زمینه شکل گرفته که مورد توجه سازمان جهانی بهداشت نیز قرار گرفته است.
سعید نمکی روز چهارشنبه درباره آخرین اقدامات در زمینه مقابله با ویروس کرونا در کشور بیان کرد: همچنین با تایید رییس جمهوری، طرح فاصله‌گذاری اجتماعی نیز به زودی ابلاغ می‌شود. امیدواریم مردم همان طور که تاکنون با وزارت بهداشت همکاری کرده‌اند، برای اجرای این طرح نیز کمک کنند. برای گروه دیگری که با وجود همه خواهش‌های ما در خانه نمی‌نشینند، این طرح اجرا خواهد شد تا از موج دوم بیماری که به دلیل ایاب و ذهاب پیش می‌آید، جلوگیری کنیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: مسائل اجرایی این طرح با کمک وزیر کشور و تیم مربوطه بررسی شده است.
به گفته «کیانوش جهانپور» رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت تا پنجم فروردین‌ماه، 24 هزار و 811 نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده، هزار و 934 نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و 8 هزار و 931 نفر نیز بهبود یافته‌اند.


شهادت 43 تن از کادر بهداشتی و درمانی کشور در مقابله با کرونا
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: وزیر بهداشت هیأت چهار نفر را صرفاً با ماموریت نظارت بر محموله‌های ارسالی منصوب کرده است و این هیأت در روند ورود و توزیع محموله‌ها نظارت دارد.
کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت در جلسه پرسش و پاسخ به سوالات خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد گفت: محموله‌های قابل توجهی از کشور چین وارد کشور ما شد که البته کشورهای دیگر چه از حوزه خلیج فارس و حتی کشورهای همسایه اروپای غربی جنوبی و مرکزی نیز در این زمینه مشارکت داشتند و اقداماتی از جمله محموله‌های اقلام بهداشتی به ما ارائه دادند.
وی گفت: وزیر بهداشت هیأت چهار نفر را صرفاً با ماموریت نظارت بر محموله‌های ارسالی منصوب کرده است و این هیأت در روند ورود و توزیع محموله‌ها نظارت دارد. در پاسخ به شایعات مطرح شده در فضای مجازی که با انگیزه های سیاسی و مغرضانه منتشر می‌شود باید بگویم که این موارد بلافاصله پس از ترخیص توزیع می‌شوند و نحوه توزیع و لیست مراکز دریافت کننده یک نسخه برای کشور و یا سازمان اهدا کننده ارسال می شود.
جهانپور تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد 68 درصد فوتی‌ها بالای 60 سال بوده‌اند و 32 درصد نیز بیماری زمینه‌ای داشته‌اند. این موضوع نشان می‌دهد باید مراقبت بیشتری از این دسته از بیماران و سالمندان صورت گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: تا به امروز 43 نفر از عزیزان ما به عنوان شهید سلامت شناسایی شده اند.
جهانپور افزود: براوردهای اولیه در دنیا نشان می‌داد که میزان بیماری زایی انفلوانزا به نسبت کرونا بیشتر بوده است اما اکنون مشاهده میکنیم که به دلیل میزان سرایت بالای این بیماری، میزان درگیری مردم جهان با کرونا بیشتر است و روند شیوع این بیماری در کشور ما به نسبت انفلوانزا بیشتر بوده است.
وی ادامه داد: جمع آوری و مراقبت از کودکان وظیفه سازمان‌هایی همچون بهزیستی و شهرداری است و وزارت بهداشت کارویژه مشخصی در این خصوص ندارد هرچند باید به این موضوع هم توجه داشت جمع آوری این کودکان و ایجاد کمپ مخالف با شعار فاصله اجتماعی است و این امر می‌تواند منجر به شیوع این بیماری شود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه آمار کشفیات مواد ضدعفونی کننده و ماسک طی روزهای اخیر کاهش داشته است گفت: با توجه به افزایش تولید در کشور و یکسان شدن روند عرضه و تقاضا شاهد کاهش میزان کشفیات این اقلام بوده‌ایم و آمار دقیق کشفیات باید از سوی مراجع مربوط اعلام شود.

سرنخ‌های جدید درباره منشاء کرونا در ایران
معاون بهداشت وزیر بهداشت سرنخ‌های جدید درباره منشاء بروز کرونا در ایران را تشریح کرد.
دکتر علیرضا رییسی در ارتباطی ویدئو کنفرانسی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره آخرین یافته‌های وزارت بهداشت در زمینه منشاء بروز بیماری کرونا در کشور، گفت: از روزی که اولین مورد بیماری را در قم پیدا کردیم، تیم اپیدمیولوژی قوی مطالعات‌شان را در این زمینه شروع کردند. بر اساس مطالعات انجام شده، این بیماری در قم واضحا و مشخصا در ارتباط با چینی‌هایی بود که در این استان بودند؛ تعدادی کارگر چینی که در بهمن ماه رفت و آمد داشتند و همچنین یک سری دانشجو که در قم بودند.
وی افزود: ابتدا احتمال می دادیم منشاء اولیه بیماری از قم بوده که به جاهای دیگر نیز سرایت کرده است. اما اکنون این احتمال را هم می‌دهیم که منشاء در دو نقطه بوده؛ هم در قم و هم گیلان. تاکید می‌کنم که در ارتباط با گیلان هنوز اطلاعات‌مان کامل نیست و در این زمینه به سر نخ‌هایی رسیدیم که تعدادی از دانشجویان ساکن ووهان، قبل از قرنطینه ووهان به استان گیلان بازگشته‌اند و این احتمال در این مورد وجود دارد. تاکید می‌کنم اطلاعات‌مان هنوز در این زمینه کامل نیست، به محض تکمیل اطلاعات، اطلاع‌رسانی خواهد شد.

تغییر در پروتکل درمان کرونا
وی همچنین درباره پروتکل درمان کرونا، گفت: پروتکل جدید بیماری به سراسر کشور ابلاغ شده و تغییر عمده آن حذف "تامیفلو" از پروتکل درمان کروناست؛ چراکه تا کنون در پیک بیماری آنفلوآنزا قرار داشتیم و اکنون دیگر موارد بروز این بیماری بسیار نادر است، به همین دلیل تامیفلو از پروتکل درمان کرونا حذف شد. هیچ کدام از درمان‌های جدید نیز هنوز ابلاغ نشده؛ چراکه امتحان‌ خود را پس نداده‌اند و در صورت تایید هر کدام از این درمان‌ها، ابلاغ خواهد شد.

تب‌سنجی در مبادی شهرها چقدر در تشخیص کرونا موثر است؟
رییسی در پاسخ به سوالی درباره ارزش غربالگری به شیوه تب سنجی در مبادی شهرها، گفت: بیش از 90 درصد افرادی که به کرونا مبتلا می‌شوند، در طول درگیری‌شان تب دارند؛ اما 44 درصد افرادی که کرونا می‌گیرند در ابتدا تب ندارند و در طول زمان تب خواهند گرفت. در طرح بسیج ملی کرونا، یک سامانه وجود دارد که افراد با ورود به آن، علایم‌شان را چک می‌کنند و بنا به علایم فرد، امتیازدهی می‌شود.
وی در این باره افزود: بیش از 500هزار نفر از افراد غربالگری شده در این سامانه، یکی از موارد علایم را اعلام داشته‌اند. با این تماس گرفته شده و مشاوره تخصصی از سوی مراقبین سلامت ارایه شده است. از بین این‌ افراد نیز 63 هزار نفر به پزشک ارجاع داده شدند و از میان این 63 هزارنفر نیز برای 10هزار نفر تشخیص داده شده که یا باید برای بستری به بیمارستان روند، یا درمان سرپایی بگیرند یا مراقبت شدید برای آنها انجام شود.
رییسی گفت: تب سنجی ورودی و خروجی شهرها صرفا برای تشخیص درصدی از افراد بیمار است و در همه جای دنیا هم هست. در اقدام بعدی در بسیج ملی مقابله با کرونا که طی هفته آینده انجام می‌شود، آن دسته از افرادی که بعد از مشاوره و معاینه پزشک در حوزه سرپایی، مشکوک شناسایی می‌شوند، برنامه‌مان آن است که از همه آنها تست بگیریم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره آمار شهدای خدمت در بیمارستان‌ها و کادر بهداشتی درمانی، گفت: در این میدان، همه همکاران من جان بر کف هستند. بسیاری از همکاران‌مان هستند که حدود 20 روز است به خانه نرفته‌اند و خانواده و فرزندان شان را ندیده‌اند. به طبع در کانون ویروس بودن آن هم ویروسی که میزان سرایتش زیاد است، مخاطراتی دارد؛ ویروسی که در فضای بسته از کوچک‌ترین روزنه از مخاط چشم، بینی و دهان می‌تواند منتقل شود. بنابراین به نسبت همکاران زیادی در سطح کشور به این ویروس مبتلا شدند.
وی در پاسخ به سوالی درباره پزشکان دارای بیماری‌های زمینه‌ای نیز گفت: قاعدتا برخی از همکاران هم بیماری زمینه‌ای دارند اما با این حال خودشان داوطلبانه در چرخه ارایه خدمت حضور دارند؛ البته ما به سراسر کشور اعلام کردیم افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، حضور نیابند، اما خودشان فداکارانه می‌آیند؛ چراکه در برخی تخصص‌ها در برخی استان‌ها تنها یکی دو نفر هستند و واقعا مانند روزهای جبهه و جنگ، خودپزشکان داوطلبانه حضور می‌یابند. در حال حاضر آمار دقیقی از شهدای خدمت جهت ارایه ندارم؛ اما تعدادی از همکاران پزشک و پرستار و آزمایشگاه ورادیولوژی و بهداشت محیط و ... به این بیماری مبتلا شدند و متاسفانه تعدادی هم شهید شدند.
رییسی با بیان اینکه جا دارد از مردمی که در خانه‌هایشان ماندن تشکر مضاعف کنیم، گفت: چراکه نه‌تنها این افراد در خانه ماندند و مسافرت نرفتند بلکه کمتر از خانه‌هایشان نیز بیرون آمدند و در مقابل به افرادی که بی‌توجه به توصیه‌ها به مسافرت رفتند نیز پیشنهاد می‌شود یکبار دیگر در سامانه salamat.gav.ir ثبت‌نام کنند تا مجدداً سلامتی آنها کنترل شود.

غربالگری بیش از 45 میلیون ایرانی
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 45 میلیون نفر در طرح ملی بسیج غربالگری شرکت کردند و 23 هزار تیم داوطلب نیز در حال ضدعفونی کردن محیط هستند، گفت: خوشبختانه با تمهیدات دولت مایحتاج مردم در دسترس است و کمبودی در این زمینه نداریم و در حال حاضر نیز در حوزه سلامت کمبودی نداریم و با همراهی مردم میزان شیوع کاهش می‌یابد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت درخصوص تمدید تمهیدات گفت: روند شیوع و بیماری کنترل می‌شود و ممکن است در دو الی سه روز مانده به پایان تعطیلات این اقدامات تمدید شود.
وی در مورد میزان مبتلایان در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر گفت: دقت داشته باشید که روند بیماری در دنیا رو به جلو است و این آمارها روز به روز افزایش می‌یابد و به نظر می‌رسد در هفته‌های آتی رتبه آمریکا در ابتلا به کرونا از همه کشورها بالاتر برود. اما به طور کلی تحلیل سازمان بهداشت جهانی این است که بروز بیماری در آسیا کندتر از اروپا است.
وی افزود: البته به نظر می‌رسد آمار کلی در ایران افزایش یابد؛ چراکه ممکن است در هفته آینده علاوه بر اخذ آزمایش از موارد بستری، از افراد مشکوکی که نیاز به بستری در بیمارستان نیز ندارند آزمایش بگیریم که بر همین اساس احتمالاً تعداد کیس‌ها بالاتر می‌رود.
رییسی در ادامه با بیان اینکه اقدامات زیادی در کشور صورت گرفته اما متاسفانه کمتر به آن پرداخته شده است و مردم شرایط کشور ما را با سایر کشورها مقایسه می‌کنند، گفت: دقت داشته باشید که در کشور ما در همان روزهای ابتدایی مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شد و در طول تاریخ برای اولین بار مساجد، حرم‌های مطهر و برگزاری نمازهای جمعه و جماعت تعطیل شد. از سوی دیگر برگزاری مراسماتی همچون عروسی، عزا، تئاتر، سینما، کنسرت و غیره تعطیل شد و حالا محدودیت تردد بین استانی نیز اعمال خواهد شد.

ساعت کاری این مشاغل کاهش نمی‌یابد
وی با بیان اینکه سه لیست از مشاغل تهیه شده است که براساس آن در لیست اول مشاغلی همچون داروخانه، آتش‌نشانی، تعمیرگاه و فروشگاه‌های تامین‌کننده مایحتاج ضروری مردم قرار دارد که نه‌ تنها ساعت کاری آنها کاهش پیدا نمی‌کند بلکه فعالیت آنها افزایش می‌یابد، گفت: در لیست‌های بعدی مشاغلی همچون فرش‌فروش، طلافروش و غیره هستند که باید تعطیل شوند و اختیاراتی نیز به استاندارها داده شده تا بر حسب تشخیص‌شان تصمیم‌گیری کنند.

رصد اطلاعات "هانتاویروس"
رییسی در مورد بروز ویروس جدیدی به نام هانتاویروس در چین و با بیان اینکه چین اعلام کرده که یک ویروس دیگر هم هست اما ویروسی نیست که در حال حاضر خیلی نگران آن باشیم، گفت: البته براساس قوانین بین‌المللی باید هر نوع هشدار در این زمینه را جدی بگیریم و ما نیز اطلاعات در مورد این ویروس را رصد می‌کنیم و هر نوع تمهیداتی که لازم باشد می‌اندیشیم اما دقت داشته باشید که ویروس‌های مشترک بین انسان و حیوان در چین شایع است.

واکسن کرونا کی به بازار می‌آید؟
رییسی در مورد سرانجام تولید واکسن کرونا نیز با بیان اینکه از بدو شناسایی این ویروس کشورهای مختلف تحقیقات خود را آغاز کرده‌اند اما در خوشبینانه‌ترین حالت شش ماه دیگر این واکسن وارد بازار می‌شود، گفت: البته پیش‌بینی می‌شود این ویروس به مانند سارس نیست که ناپدید شود. بلکه احتمالا خواهد ماند و مانند آنفلوآنزای فصلی رفتار می‌کند و امیدواریم واکسن آن تولید شود تا در فصل شیوع کمک‌کننده باشد. البته کشور ما نیز تحقیقاتی در این زمینه داشته است اما هنوز درمان مشخصی برای این ویروس نیست.

وضعیت بهداشتی مناطق سیل زده
وی در مورد وضعیت امدادرسانی به مناطق سیل‌زده نیز با بیان اینکه قبل از وقوع سیل و بنا به هشدارهای سازمان هواشناسی تیم‌هایی درخصوص این بحران تشکیل شد و خوشبختانه یا متاسفانه از آنجایی که سیل هر ساله رخ می‌دهد در این زمینه تجاربی کسب کرده‌ایم و به زیرساخت‌های بهداشتی این مناطق نیز آسیب جدی وارد نشده و اقدامات در حال انجام و وضعیت کنترل شده است.
رییسی درخصوص طرح فاصله‌گذاری اجتماعی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی پروتکل‌های مخصوصی در این زمینه دارد، گفت: در این پروتکل ها آمده است که اگر کشورها فاصله‌گذاری اجتماعی را تا 70 درصد رعایت کنند تاثیرات زیادی در کاهش شیوع گذاشته می‌شود که اقداماتی همچون ممنوعیت خروج از شهرهای آلوده، ممنوعیت ورود به شهرهای غیرآلوده، اتخاذ می‌شود که جزء استراتژی‌های مهم است و اگر ویروس در دنیا در گردش باشد اقدامات سختگیرانه‌تری همچون ممنوعیت ورود و خروج اعمال می‌شود. در داخل شهرها نیز بهترین استراتژی در خانه ماندن است که مراحل مختلفی دارد و با تعطیلی سینما، تئاتر و غیره ادامه می‌یابد و در مرحله آخر افراد را در خانه قرنطینه می‌کنند که در این مرحله از افراد خواسته می‌شود در راستای تعهد اجتماعی در خانه بمانند.
به گفته وی، قطع زنجیره شیوع ویروس با تعهد اجتماعی و نه با فشار و تحکم اجتماعی، میسر است. گرچه اگر مردم مراعات نکنند ممکن است محدودیت‌هایی ایجاد شود که خوشبختانه فعلا در ایران این کار صورت نگرفته است.
وی درخصوص انتشار شایعاتی در مورد ماندن ویروس در بدن مبتلایان گفت: به هیچ وجه درست نیست و این ویروس از نظر ماندگاری به مانند سایر ویروس‌ها است، اما اطلاعات دنیا در رابطه با این ویروس خیلی کم است و روز به روز اطلاعات‌مان افزایش می‌یابد، اما باید بگویم عوارض این ویروس به مانند عوارض شیمیایی نیست. اما ممکن است به بافت کلیه، ریه و قلب صدمه بزند و این آسیب در فرد ممکن است ماندگار باشد. اما این درصد زیادی نیست.
معاون وزیر بهداشت گفت: براساس مقالات اخیر که حدود 13 هزار کیس در چین را بررسی کردند مشخص شده افرادی که به این ویروس مبتلا می‌شوند تا 40 هفته آنتی بادی آن در بدن ماندگار است و بعضاً دیده شده که می‌گویند افراد مبتلا به کرونا پس از بهبودی دوباره به کرونا مبتلا شدند که اینگونه نیست؛ چراکه براساس آخرین اطلاعات و معاینه افرادی که اینگونه حدس زده می‌شد مشخص شد یا ویروس قبلی کرونا نبوده و یا ویروس جدید کرونا نیست.

جهانگیری: با تصمیم ستاد مقابله با کرونا از فردا محدودیت‌های بیشتر اعمال خواهد شد
معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اینکه عامل تعیین کننده در قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا مردم هستند، گفت: ستاد مقابله با کرونا به همین منظور مصوبه ای را از فردا عملیاتی خواهد کرد تا با اعمال محدودیت های بیشتر این زنجیره قطع شود.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور عصر امروز (چهارشنبه) در جلسه ویدئو کنفرانس با مدیران استان گیلان با اشاره به نگرانی کادر پزشکی از افزایش تعداد مبتلایان بعد از پایان تعطیلات نوروز اظهار داشت: ستاد مقابله با کرونا به همین منظور مصوبه ای را از فردا عملیاتی خواهد کرد تا با اعمال محدودیت های بیشتر زنجیره انتقال ویروس کرونا قطع شود.
وی ادامه داد: تا به امروز تصمیمات مهم و تاریخی و منحصر به فردی نظیر بسته شدن حرم های مقدس امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) اتخاذ شده و همچنان نیازمند تصمیمات جدیدتری هستیم تا این ویروس از کشور ریشه کن شود.
معاون اول رییس جمهور با تاکید بر اینکه ماندن مردم در خانه یک ضرورت جدی است، گفت: ضرورت دیگر حضور جدی و پای کار مدیران کشور و بخش پزشکی و درمانی است تا با کمک یکدیگر در زمان کوتاهی بتوانیم بر مشکل غلبه کنیم.
جهانگیری با اشاره به کاهش سفرها در ایام نوروز سال جاری تصریح کرد: وقتی گفته می شود سفر باید فقط به دلایل ضروری انجام شود معنایش عمل به سنت قدیمی، دینی و ایرانی دید و بازدید نیست، بلکه این رفت و آمدها حتماً باید برای تهیه ضرورت های مهمی نظیر مسائل پزشکی و یا تهیه مایحتاج باشد.
وی ادامه داد: راهبرد در خانه ماندن مردم از دهم اسفند و در جلسه ای که در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد به مردم اعلام گردید و تصمیماتی نظیر کاهش ساعت کار ادارات و یا دورکاری اتخاذ شد.
معاون اول رییس جمهور با اعلام تقدیر و تشکر دولت از کادر پزشکی و درمانی استان گیلان گفت: کارکنان بیمارستان ها و پرستاران و پزشکان نقشی بسیاری کلیدی، محوری و پیشتاز در مقابله با ویروس کرونا داشتند که جا دارد دست تک تک آنها را بوسید.
وی با اشاره به اینکه به دلیل شدت شیوع ویروس در استان گیلان در روزهای ابتدای شیوع بیماری در کشور گفت: کادر پزشکی این استان از دل و جان خود مایه گذاشتند و به این دلیل تعداد شهدای کادر پزشکی و درمانی این استان بیشتر از استان های دیگر است و من به خانواده این شهدا تسلیت می گویم و از صبوری آنها قدردانی می کنم و امیدوارم که با شهدای کربلا محشور شوند.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به یکی از دستورالعمل های مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای پرداخت فوق العاده ویژه کادر پزشکی و درمانی گفت: این مصوبه را به سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ابلاغ کردم. البته زحمات کادر پزشکی و درمانی کشور به شکل مادی قابل جبران نیست و اجر آن با خداوند است، اما وظیفه ماست که در حد توان زحمات آنها را جبران کنیم.
جهانگیری از استاندار، رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان و رییس بیمارستان رازی رشت و همه مدیرانی که به صورت جدی و جهادی با تمام توان پای کار ایستادند قدردانی کرد و گفت: باید از مردم عزیز و صبور گیلان که نهایت همراهی را با دستورالعمل های ستاد ملی مقابله با کرونا داشتند تشکر کرد و همچنین نقش نیروهای نظامی و علما را در کمک به مدیریت استان ارج نهاد.
معاون اول رییس جمهور در پایان با اشاره به اینکه رئیس سازمان برنامه و بودجه به عنوان معین استان در مقابله با بیماری کرونا معرفی شده است، گفت: وی تمام مسائل و موضوعات و مطالبات مطرح شده در این جلسه را پیگیری خواهد کرد.
استاندار گیلان نیز با ارایه گزارشی از تعداد مبتلایان، بهبود یافتگان و جانباختگان ناشی از ویروس کرونا، به تمهیدات اندیشیده شده در استان نظیر ایجاد آزمایشگاه تشخیص تست کرونا، افزایش ده برابری ظرفیت تخت بیمارستانی، تولید ماسک، محلول ضدعفونی کننده و اطلاع رسانی و جلب مشارکت مردم برای شکستن زنجیره انتقال ویروس اشاره و از حمایت ها و پیگیری های دولت و معاون اول رئیس جمهور برای جبران کمبودها قدردانی کرد.
وی با ابراز خرسندی از سیر نزولی مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی و درمانی از غربالگری بیش از دو میلیون شهروند گیلانی خبر داد و گفت: خوشبختانه با توجه به اطلاع رسانی های انجام شده میزان مسافرت به گیلان در ایام نوروز بیش از 80 درصد کاهش داشته و 70 درصد مردم نیز به پویش "در خانه بمانیم" پاسخ مثبت دادند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز با اشاره به عملکرد مراکز بهداشتی و درمانی استان و درگیر شدن تعدادی از کادر پزشکی و پرستاری با بیماری کرونا؛ مطالبات و نیازهای استان را یادآور شد و گفت: با کمک دولت و همه دستگاه های نظامی و خصوصی هیچ کمبودی در زمینه تخت بیمارستانی وجود ندارد.
رییس بیمارستان رازی رشت نیز با تشکر از ستاد مقابله با کرونا و مردم فهیم استان گیلان گفت: تصمیمات درست و هماهنگی میان مردم و مسئولان باعث شد تا شاهد سیر نزولی بیماری در استان باشیم.
در این جلسه معاونان وزیر راه و شهرسازی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان برنامه و بودجه به طور جداگانه گزارش هایی در خصوص کاهش مسافرت به گیلان، تعداد مبتلایان کادر پزشکی در استان، افزایش ظرفیت واحدهای تولیدکننده مواد ضدعفونی و اختصاص 258 میلیارد تومان اعتبار به دانشگاه علوم پزشکی گیلان ارایه کردند.

پلیس راهور: به احتمال زیاد خروجی تمام استانها محدود می‌شود
رئیس پلیس راهور گفت: به احتمال زیاد خروجی استانها را محدود خواهیم کرد و کسی حق خروج از استان را نخواهد داشت.
سردار تیمور حسینی درباره جزئیات محدودیت و ممنوعیت تردد در محورهای برون‌شهری که قرار است اعمال شود، اظهار کرد: هنوز جزئیات دقیق این محدودیت و ممنوعیت تردد به پلیس راهور ابلاغ نشده اما به احتمال زیاد خروجی تمام استانها را محدود خواهیم کرد و کسی حق خروج از استان را نخواهد داشت.
رئیس پلیس راهور نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: البته استثنائاتی نیز وجود خواهد داد و به طور مثال شخصی از تهران به کرمانشاه سفر کرده و قصد بازگشت به تهران را دارد؛ این افراد می‌توانند به شهرهای خود بازگردند؛ توصیه این است که این افراد هر چه سریع‌تر به محل سکونت خود بازگردند.
این مقام پلیس راهور با بیان اینکه احتمالاً این کار در تمام استانهای کشور اجرایی خواهد شد، گفت: جزئیات این طرح توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا یا وزارت کشور اعلام می‌شود.

70 درصد تختهای بیمارستانی تهران به مبتلایان کرونا اختصاص دارد
رییس ستاد مبارزه با کرونا استان تهران با تاکید بر این که مجتمع بیمارستانی و نقاهتگاهی نیروی زمینی ارتش میزبان بیمارانی است که از بیمارستان ترخیص و خطر پذیری انها تمام نشده است، گفت: 70 درصد تخت‌های بیمارستانی تهران به مبتلایان کرونا اختصاص دارد.
«علیرضا زالی» روز چهارشنبه در افتتاح مجتمع بیمارستانی و نقاهتگاهی نیروی زمینی ارتش با اشاره به اقدامات و خدمات ارتش جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با ویروس کرونا گفت: از روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا در تهران ارتش جمهوری اسلامی ایران با سخاوت تمام تجهیزات درمانی و بهداشتی مورد نیاز را در اختیار ما قرار داد.
رییس ستاد مبارزه با کرونا استان تهران افزود: در حال حاضر 1736 تخت در اختیار ما در مبارزه با کرونا در تهران قرار دارد.
زالی اظهار کرد: 70 درصد تختهای بیمارستانی تهران به کرونا اختصاص دارد و بیمارستان هجرت و بعثت ارتش در حال ارایه خدمات به بیماران کرونا است. این بیمارستان ها در ردیف بیمارستان های برتر کشور هستند.
وی با اشاره به افتتاح مجتمع بیمارستانی و نقاهتگاهی نیروی زمینی ارتش گفت: شاهد ارایه خدمات مهم بیمارستانی در این مرکز هستیم و این مراکز نشاندهنده سیاق جدید و خلاقانه در ارایه خدمات پزشکی و درمانی است.
زالی افزود: این مجتمع پذیرای بیمارانی است که از بیمارستان ترخیص شده اما امکان خطرپذیری آنها به پایان نرسیده و امکان رفتن به منزل را ندارند.
رییس ستاد مبارزه با کرونا استان تهران اظهار کرد:طرح بسیج غربالگری با مشارکت بسیج و نیروهای مسلح موجب بیماریابی جدید می شود و موجبات تشخیص بیماران را در شرایط اولیه بیماری کرونا فراهم می کند که البته به شرط مثبت بودن آزمایش می توان شرایط بستری انها را فراهم کرد.

اسپوتنیک: ایران قصد دارد کیت تست کرونا صادر کند
پس از بومی سازی کیت تشخیص کرونا توسط یکی از شرکتهای دانش بنیان ایرانی از این پس قرار است تا در کشور تشخیص بیماری کرونا با کیت‌های ساخت ایران انجام شود.
بنابر گزارش اسپوتنیک، اواخر بهمن ماه سال گذشته بود که نخستین فرد مبتلا به بیماری کرونا در ایران شناسایی شد. از همان زمان دانش‌بنیان‌ها با فراخوانی که معاونت علمی و فناوری منتشر کرد وارد عمل شدند.
اکنون این تولید کیت تشخیصی کرونا آن هم در حالی که تنها کمتر از 5 روز از سال جدید گذشته است در ایران توسط یکی از شرکتهای دانش بنیان ساخته و بومی سازی شد و از این پس قرار است تا تشخیص بیماری کرونا با کیت‌های ساخت ایران انجام شود.
بنابر گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران، وحید یونسی، مدیر توسعه کسب و کار این شرکت که از مجموعه شرکت‌های دانش بنیان پیشگام در حوزه سلامت است، گفت: دستورالعمل وتجربه جهانی برای تشخیص ویروس کرونا خصوصاً دو کشور پیشرو در تولید کیت‌های تشخیص کرونا یعنی امریکا و چین را به کار بردیم. در حال حاضر نیز مراحل تولید انبوه را با موفقیت پشت سر گذاشته‌ایم و با دریافت مجوزهای لازم آماده عرضه محصول به آزمایشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت هستیم. از نظر دقت، عملکرد و زمان تشخیص این محصول کاملاً مشابه نمونه‌های با کیفیت خارجی است. همچنین این محصول در آزمایشگاه‌های مرجع وزارت بهداشت با موفقیت تست شده و مجوز فروش دریافت کرده است.
یونسی همچنین گفت: با تمام توان حتی در تعطیلات نیز تحقیقاتمان را ادامه دادیم. اکنون شرایط عرضه 80 هزار کیت در هفته با توجه به شرایط آزمایشگاه‌های منتخب وجود دارد. البته آمادگی خود جهت تحویل 400 هزار تست تشخیص نیز طی ماه آینده را اعلام کرده ایم. با این محصول بیماری کووید 19 به صورت قطعی در بیماران مشکوک تشخیص داده می‌شود. این کیت ژن‌های اختصاصی ویروس را مورد هدف قرار داده و پس از انجام تست مراحل تست وجود ویروس در نمونه افراد مشخص می‌گردد.
به گفته وی، زمان انجام تست 2 ساعت است و با عرضه و تداوم محصولات بومی و متناسب با امکانات آزمایشگاه‌های صلاحیت دار تحت پوشش وزارت بهداشت در زمان ارائه نتایج بهبود حاصل خواهد شد.
با این اقدام دانش بنیان‌ها نیاز کشور به کیت تشخیص کرونا رفع شد. به گونه‌ای که پس از رفع نیاز کشور می‌توانیم صادر کننده محصول باشیم. درخواست‌ها از کشورهایی برای خرید این محصول وجود دارد. محققانی از فناوری زیست داده ورزی، بیولوژی مولکولی و ویروس شناسی در طراحی این کیت‌ها مشارکت داشتند.

نظر شما