شناسهٔ خبر: 38472274 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

از اعتکاف علمی تا احسان فرهنگی در مسجد و کانون امام محمدباقر(ع)

مسجد و کانون امام محمدباقر(ع) با طرح ها و برنامه های مبتکرانه همچون اعتکاف علمی، چهارشنبه های حقوق،باشگاه فرهنگ کودک و فعالیت های جهادی توانسته اند، نمونه بارز مساجد فعال،پویا و تراز اسلامی باشند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان ،آیات و روایات مهمی در خصوص مسجد ذکر شده است که به عنوان نمونه می توان به حدیث پیامبر اکرم (ص) اشاره کرد که فرمودند «کسی که مسجد خانه او باشد (مرتب به مسجد تردد کند) خداوند، آسایش و کامیابی او و عبور از صراط را برایش ضمانت کرده است».

 

 همچنین در حدیث قدسی از قول امام صادق (ع) نقل شده است که فرمودند «خدای تبارک و تعالی می‌فرماید؛ مساجد خانه‌های من در زمین‌اند، خوشا به حال بنده‌ای که در خانه‌اش خود را طاهر کند (وضو بگیرد) و بعد مرا در خانه‌ام زیارت کند، اینجا دیگر بر میزبان است که مهمان خود را گرامی بدارد».

 

امروز مساجد در کنار فعالیت های مذهبی به پایگاهی برای انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده اند که این امر در جذب اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان به این امکان مقدس تاثیر بسزایی دارد.

 

از طرف دیگر نکته مهمی که باید آن توجه کرد، این است که نباید مساجد را محدود به عبادتگاه یا نمازخانه کرد به عبارت دیگر مساجد تراز اسلامی و صدر اسلام مساجدی بودند که کارکردهای مختلفی داشتند و جهت رفع نیازهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی اقشار مختلف جامعه گام برمی داشتند.

 

همزمان با ولادت امام محمدباقر(ع) مسجد وکانونی همنام با آن حضرت که برای تحقق مسجد تراز اسلامی تلاش کرده است را معرفی می کنیم.

 

مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان

مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان با ۱۲۰۰ مترمربع مساحت در سال ۱۳۸۲ از سوی مسکن و شهرسازی و با همت اهالی محله اراضی پایین کوه ساخته شد.این مسجد دارای شبستان بانوان، جامعه القرآن، حسینیه، پایگاه مقاومت بسیج و کانون فرهنگی و هنری مساجد و واحد تجاری است و بخشی از درآمدهای مربوط به آن از محل این واحدهای تجاری تامین می شود.

 

هیئت امنای این مسجد افرادی خوش فکر و همراه با جوانان و اهالی محله هستند که سعی می کنند تا کارکردهای مسجد را به نحو احسن در این مسجد احیاء کنند.اقدامات خیرخواهانه و کمک به نیازمندان در این مسجد با همراهی مردم همواره برگزار می شود، به جهت فعالیت های مسمر ثمر مسجد امام محمدباقر(ع) از سوی اداره کل اوقاف و امور خیریه و تبلیغات اسلامی استان زنجان به عنوان یکی از مساجد فعال استان معرفی شده است.

 

 

برنامه های هفتگی این مسجد در روزهای شنبه پس از نماز مغرب و عشاء با تلاوت کلام الله مجید آغاز می شود و دوره های آموزش کمک های اولیه (امداد و نجات)، دوره های نهج البلاغه خوانی با تفسیر، برنامه تلاوت قرآن و دعای توسل، دوره های نهج البلاغه خوانی و طب سنتی، کلاس های تلاوت قرآن کریم به همراه احکام و تفاسیر، دوره های نهج البلاغه خوانی به همراه شرح مطالب و دوره های شرح و تفسیر صحیفه سجادیه از جمله برنامه های این مسجد است.

 

طرح جمع‌آوری جهیزیه برای نوعروسان بی‌بضاعت هم یکی دیگر از اقدامات این مسجد است که اهالی محله در این طرح مشارکت جدی دارند.

 

همچنین فعالان این مسجد با همکاری معاونت اشتغال کمیته امداد امام خمینی(ره) تلاش کرد تا زمینه های اشتغالزایی برای این خانواده ها را با برگزاری کلاس های صنایع دستی در رشته های مختلف فراهم کند، تا شرکت کنندگان در این کلاس ها درآمدزایی داشته باشند.طرح «اعتکاف علمی» از دیگر فعالیت های این مسجد است، در این طرح دانش آموزان پسر روزهای پنج شنبه و جمعه را در مسجد سپری می کنند و با تشکیل گروه های درسی به یکدیگر در فهم مطالب درسی و ارائه مشاوره از طریق سرگروه ها کمک می کنند.

 

 

 ازدیگر برنامه های این مسجد فعال اجرای طرح «چهارشنبه های حقوق» است که براساس این طرح، مسائل حقوقی و قضایی از طریق بسیج حقوق دانان و قضات برای مردم تشریح می شود و مردم و نمازگزاران با بیان مسائل قضایی و حقوقی خود در جریان امورات قرار می گیرند و جلوی بسیاری از اشتباهاتی که بیشتر به صورت سهوی است گرفته می شود.

 

یکی دیگر از ابتکارات مسجد امام محمدباقر(ع) کمک به فرهنگ کتابخوانی است، در این طرح در ورودی مسجد کتاب های متنوع قرار گرفته است تا مراجعه کنندگان به مسجد در اوقات خالی خود به مطالعه بپردازند.

 

 یکی دیگر از طرحهای خلاقانه در این مسجد در راستای جذب کودکان و مادران به مسجد «باشگاه فرهنگ کودک» است. در این طرح کودکان در مسجد از طریق بازی و سرگرمی با قرآن و احکام الهی آشنا می شوند و درکنار آن مادران هم می توانند از کلاس های فرهنگی،هنری و تربیتی پیش بینی شده بهره مند شوند.

 

در مسجد امام محمدباقر(ع) به منظور آموزش به زنان کم سواد دوره های سوادآموزی هم تشکیل می شود تا افراد بتوانند از نعمت خواندن و نوشتن بهره مند شوند.ضمن اینکه از دیگر طرح های ابتکاری این مسجد آموزش های فنی برای بچه های مسجد است به گونه ای که نوجوانان با روش تعمیر دوچرخه آشنا می شوند تا خودشان به تنهایی دوچرخه هایشان را تعمیر کنند.

 

جلسات تبادل تجربیات با دیگر مساجد از دیگر برنامه های مسجد امام محمدباقر(ع) است، براین اساس جلسات هفتگی با حضور 10 مسجد محلات اطراف و با محوریت مسجد امام محمدباقر(ع) برگزار می شود وکارگزاران مسجد از تجربیات دیگر مساجد برای اجرای برنامه ها و فعالیت های آموزشی و تربیتی استفاده می کنند.

 

همچنین صندوق «احسان فرهنگی» هم در مسجد نصب شده است و افراد و خیرین می توانند مبالغ مورد نظر خود را برای اجرای طرح های فرهنگی اهداء کنند.همچنین قلک هایی هم بین بچه های مسجد توزیع شده تا بچه ها، مسجد را در اجرای برنامه های فرهنگی و هنری یاری کنند.

 

کانون فرهنگی هنری امام محمد باقر(ع) شهرکرمان

یکی از کانون های فعال در شهر کرمان، کانون تخصصی آموزش امام محمد باقر(ع) است که در سال ۸۷ تأسیس شده و در طول سال برنامه های مختلفی برگزار می کند.از جمله فعالیت های این کانون نمایشگاه « دوستان آسمانی » در قالب ارایه دستاوردهای این کانون است تا بازدیدکنندگان با دیدن این فعالیت ها نظرات و انتقادات خود را در جهت پیشرفت کانون ارائه دهند.

 

یکی دیگر از برنامه های این کانون تشکیل و فعالیت گروه جهادی شهید محمدرضا کاظمی بوده است که به مدت سه سال در حال فعالیت است و در یک حرکت جدی تصمیم به ساخت یک مدرسه در روستای فرخ آباد واقع در شهرستان جیرفت گرفت. تمام مراحل اجرایی برای ساخت مدرسه توسط این گروه جهادی انجام شد و این مدرسه در مقطع ابتدایی و دارای سه کلاس است.

 

مدیریت صحیح مجموعه، انجام فعالیت ها در فضای مسجد، حمایت از کانون توسط مسئولین مربوطه، انجام برنامه های متناسب با نیاز مخاطبان و هماهنگی میان ارکان مسجد با یکدیگر از جمله عوامل موفقیت کانون مسجد امام محمد باقر(ع) است که می توان به آن اشاره کرد.

 

پایان پیام/ 40

نظر شما