شناسهٔ خبر: 38279098 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

۱۰ دوره انتخابات مجلس و مشارکت مازندرانی‌ها

فعالان سیاسی در استان مازندران همواره به میزان مشارکت مردم در انتخابات مختلف توجه داشتند، در یازدهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی صحبت‌های بسیاری مبنی بر کاهش حضور مردم در انتخابات مطرح شده، در گزارش زیر میزان مشارکت مازندرانی‌ها در ادوار مختلف مجلس بررسی شده است.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری فارس مازندران ـ سرویس سیاسی| میزان مشارکت مردم در انتخابات همیشه یکی از موضوعات جذاب بین چهره‌های سیاسی و دیگر مردم بوده است، با توجه به اینکه در چند قدمی برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی هستیم، در هر محفلی حرف‌هایی مبنی بر میزان مشارکت مردم به گوش می‌رسد.

در این میان عده‌ای نگران کاهش مشارکت مردم در یازدهمین دوره از انتخابات مجلس هستند، خبرگزاری فارس مازندران  برای آگاهی بخشی در این بخش، طی گزارشی تحقیقی، میزان مشارکت مردم استان مازندران را در برخی دوره‌ها  جمع‌آوری کرده است تا فعالان سیاسی با میزان مشارکت مردم آشنا شوند که جزییات این آمار در جدول زیر آورده شده است.

ردیف دوره انتخابات زمان برگزاری میزان مشارکت
۱ اولین دوره انتخابات مجلس ۲۴ اسفند ۱۳۵۸ ۵۴ درصد
۲ دومین دوره انتخابات مجلس ۲۶ اسفند ۱۳۶۳ ۷۲ درصد 
۳ سومین دوره انتخابات مجلس ۱۹ فروردین ۱۳۶۷ ۷۲ درصد
۴ چهارمین دوره انتخابات مجلس ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ ۷۰ درصد
۵ پنجمین دوره انتخابات مجلس ۱۸ اسفند ۱۳۷۴ ۸۴ درصد 
۶ ششمین دوره انتخابات مجلس ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ ‌‌۷۶ درصد
۷ هفتمین دوره انتخابات مجلس ۱ بهمن ۱۳۸۲ ۵۶ درصد
۸ هشتمین دوره انتخابات مجلس ۲۴ اسفند ۱۳۸۶ ۷۵ درصد
۹ نهمین دوره انتخابات مجلس ۱۲ اسفند ۱۳۹۰ ۷۶ درصد
۱۰ دهمین دوره انتخابات مجلس ۷ اسفند ۱۳۹۴ ۷۲ درصد

 

براساس آمار ارائه شده کمترین میزان مشارکت مردم مازندران در انتخابات مجلس شورای به اولین و هفتمین دوره از انتخابات مجلس بر می‌گردد که به ترتیب ۵۴ و ۵۶ درصد از واجدان شرایط، پای صندوق‌های رأی آمدند ولی در هشت دوره دیگر آمار حضور مردم در پای صندوق رای رو به افزایش گذاشت.

 بالاترین مشارکت ثبت شده نیز مربوط به پنجمین دوره از انتخابات شورای اسلامی در تاریخ ۱۸ اسفند سال ۱۳۷۴ برمی‌گردد که ۸۴ درصد از مازندرانی‌ها به پای صندوق رأی رفتند و یک رکورد تاریخی در انتخابات ثبت کردند.


میانگین مشارکت مردم در دور پنجم انتخابات مجلس شورای اسلامی در سراسر کشور نیز یک رکورد تاریخی است و ۸۴ درصد از واجدان شرایط رای به پای صندوق رای رفتند. آن انتخابات با پیروزی مطلق جناح راست (جامعه روحانیت مبارز) همراه بود. 

سؤال؛ آیا اصولگرایان وقتی مشارکت پایین است، برنده انتخابات هستند؟

یکی از ادعاهایی که گاهی از سوی جریان اصلاحات علیه جریان اصولگرا و انقلابی مطرح می‌شود، این است که جناح راست هر وقت مشارکت پایین است، برنده انتخابات است! 

با نگاهی که به تاریخچه انتخابات مجلس در سراسر کشور و استان مازندران داریم، متوجه خواهیم شد که این ادعا صحت ندارد.

بر اساس آمار ارائه شده که هر سال توسط ستاد انتخابات استان اعلام می‌ شود، بالاترین میزان مشارکت مردم مربوط به مجلس پنجم است که ۸۴ درصد واجدان رأی به پای صندوق‌ها رفتند که برنده آن انتخابات جناح راست (جامعه روحانیت مبارز) بود.

 پس از آن میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس ششم در استان مازندران  ۷۶ درصد و در سراسر کشور ۶۹ درصد بوده است که به سود اصلاح‌طلبان همراه بود.

به دلیل رفتارهای سیاسی آنان و عملکرد نامناسب مجلس ششم مشارکت مردم در انتخابات مجلس هفتم با کاهش ۱۰ درصدی همراه بود و مردم مازندران در سال ۸۲ فقط ۵۶ درصد به پای صندوق رای رفتند و این آمار در سراسر کشور ۵۹ درصد بود که به پیروزی اصولگرایان ختم شد.

 پس از این مجدداً مشارکت مردم افزایش پیدا کرد و مردم در انتخابات هشتم و نهم به ترتیب ۷۵ و ۷۶ درصد به پای صندوق رأی رفتند که میزان مشارکت در سراسر کشور به ترتیب ۵۱ و ۶۴ درصد بوده است.

نتیجه: هرگاه مجلس در دست جناح چپ و اصلاح طلبان بوده است، به دلیل رفتارهای سیاسی و عملکرد نامناسب آنان، مشارکت مردم برای دور بعد در انتخابات کاهش داشته است. این معادله در خصوص اصولگرایان برعکس است.

 چنانچه که بالاترین مشارکت مربوط به مجلس پنجم با ۸۴ درصد رأی است و مردم برای انتخابات مجلس ششم ۷۶ درصد به پای صندوق رای رفتند و اصلاح طلبان پیروز میدان شدند، اما پس از اتمام مجلس ششم که در قبضه اصلاح طلبان بود مشارکت مردم برای انتخابات در دور هفتم با کاهش چشمگیر ۱۰ درصدی همراه بوده است، اما پس از به دست گیری مجلس به دست جریان اصولگرا، مجدداً روند مشارکت مردم روند افزایشی داشته است.

اما اصلاح طلبان همیشه کاهش مشارکت را به دلیل رد صلاحیت‌ نیروهای خود عنوان می‌کنند. این در حالی است که عملکرد آنان در مجلس ششم موجب کاهش مشارکت ۱۰ درصدی مردم در انتخابات دور بعدی شد. 


از این رو، می توان پیش‌بینی کرد که با توجه به عملکرد ضعیف مجلس دهم که در رأس آن جریان اصلاحات و حامیان دولت قرار داشتند، احتمالاً در این دوره نیز مشارکت مردم تا حدودی کاهش داشته باشد؛ اما بسیاری به دنبال این مسئله هستند که کاهش مشارکت را به مسائل سیاسی و امنیتی و اقتصادی گره بزنند.

 این در حالی است که اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان مازندران که یک سال پس از انقلاب برگزار شده است، مشارکت فقط ۵۴ درصد بوده است.

از این رو و براساس تجزیه و تحلیل میزان مشارکت رای دهندگان، می‌توان اینطور بیان کرد که مردم بر خلاف تصور رایج، مسائل مربوط به مجلس و عملکرد آن را زیر نظر داشته و مشارکت آن‌ها تبعی از رفتار مجلس‌نشینان بوده است.

 هرگاه این عملکرد مناسب بوده، مشارکت رأی دهندگان بالا رفته و برعکس. از این رو با توجه به اینکه عملکرد مجلس دهم به شدت زیر سوال کارشناسان و عموم مردم است، به نظر می‌رسد بنابر رویه رأی دهندگان در چهل سال گذشته این بار نیز همانند سال ۸۲ مشارکت مردم نسبت به دور دهم کمی کاهش داشته باشد.

همانطور که اشاره شد، در صورت کاهش مشارکت رأی‌دهندگان انگشت کاهش مشارکت به سوی اصلاح‌طلبان و حامیان دولت تدبیر و امید می‌رود، چرا که عملکرد ضعیف آنان موجب این مسئله شده است. البته آنان یک بهانه نخ‌نما دارند که هر بار به کار می‌گیرند؛ (رد صلاحیت‌ها باعث کاهش مشارکت شده است)!

انتهای پیام/۸۶۰۴۸/ج/و

 

نظر شما